Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au deschis miercuri, la Romexpo, Indagra 2016 - cea mai mare manifestare expozitionala dedicata agriculturii din Europa de Sud-Est.
"Prin dimensiunile targului, care au depasit orice asteptare, Indagra a devenit lider in Europa de Est si de Sud-Est. Este cel mai mare targ organizat de Romania, in orice domeniu de activitate. In acest an, Indagra a crescut cu 14% si suntem mandri si onorati sa avem 720 de participanti", a declarat Mihai Daraban in deschiderea evenimentului.
Prezent la deschiderea evenimentului, presedintele Klaus Iohannis a aratat ca la Indagra participa companii importante din tara si din strainatate, ceea ce este un indiciu pentru potentialul imens pe care agricultura romaneasca il are.
"Este foarte important sa stim sa promovam in mod inteligent atuurile noastre, fie ca ne referim la potentialul ...citeste mai departe despre "Presedintele Klaus Iohannis a deschis targul Indagra 2016" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 14:55
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca subventia pe suprafata pe care o vor primii fermierii romani in 2013 va fi de aproximativ 160 de euro la hectar, comparativ cu 154 de euro in anul precedent.
Din totalul de 160 de euro, 139 reprezinta plata europeana iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat. Fermierii insa se plang ca banii pe care ii primesc efectiv vor fi cel mai probabil sub cifrele anuntate de minister. Acest lucru se datoreaza corelarii nivelului subventiei cu suprafata reala de teren raportata in prezent care este cu aproximativ un milion de hectare mai mare decat suprafata negociata in tratatul de aderare.
Desi subventia la hectar a crescut in ultimii ani, fermierii romani spun ca nivelul acesteia continua sa fie prea mic comparativ cu media europeana. Reforma Politicii Comune Agricole (PAC) care va fi aplicata dupa 1 ianuarie 2014 vizeaza in principal reducerea acestor decalaje intre tarile membre privind platile directe.
Romania este una dintre cele sase tari care in perioada 2014-2020 vor inregistra cresteri ale platilor la hectar. Asfel, daca anul acesta Romania va primi aproximativ 135 de euro la hectar (fara contributie nationala), aceasta suma va creste pana la aproximativ 196 de euro la hectar in 2020 (fara contributie nationala), anunta comisarul european Dacian Ciolos in vara, dupa ce Parlamentul European, Consiliul de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind reforma PAC.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:05
Federatia Nationala Pro Agro a anuntat infiintarea unui fond mutual pentru gestionarea riscurilor din agricultura neacoperite de companiile de asigurari.
Fondul va reprezenta in esenta un instrument de stabilizare a veniturilor si va oferi compensatii financiare membrilor sai, producatori agricoli, pentru pierderile economice generate de boli ale animalelor, plantelor, incidente de mediu, precum si pentru pierderile generate de evenimentele de risc neasigurabile, a declarat Alexandru Jurconi, presedintele Pro Agro, pentru Business Review.
Anuntul infiintarii Fondului Mutual Pro Agro vine dupa ce in aceasta vara autoritatile au finalizat cadrul legal necesar crearii si functionarii fondurilor mutuale agricole in Romania. Masura este mult asteptata de catre fermierii romani, mai ales in contextul fenomenelor climatice si scandalurilor alimentare din ultimii ani.
"Odata cu infiintarea fondurilor mutuale fermierii romani nu mai risca absolut nimic din punct de vedere meteorologic sau al pierderilor cauzate de diferente de piata, din pierderi de venit. Cred ca infiintarea fondului mutual reprezinta cea mai mare realizare a agriculturii romanesti din ultimii 10 ani", declara ministrul agriculturii, Daniel Constantin, in iunie.
Conform legislatie in vigoare, fondurile mutuale agricole se infiinteaza voluntar de catre asociatiile fermierilor si vor functiona ca institutii non-profit si apolitice. Compensatiile acordtae de catre fonduri au si o componenta a din... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 13:43