Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic, pentru care se impune masura carantinarii persoanelor care ajung in Romania, a fost actualizata, duminica, fiind inclusa si Africa de Sud, datorita circulatiei unor noi tulpini de coronavirus. Persoanele care sosesc in Romania din aceste tari sau zone trebuie sa stea in carantina.
Autoritatile au decis totodata reluarea zborurilor dinspre si catre Marea Britanie, incepand de luni. Persoanele care vin din acest stat trebuie sa prezinte un test negativ pentru COVID-19, facut cu cel mult 48 de ore inainte.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat, in sedinta de duminica, Hotararea numarul 1 privind aprobarea listei tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, a anuntat Grupul de Comunicare Strategica.
Citeste si: Zborurile catre si dinspre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, reluate de luni, potrivit unei decizii CNSU
Pe lista se afla Gibraltar, Liechtenstein, Lituania, San Marino, Panama, Slovenia, Olanda, Serbia, Cehia, Statele Unite ale Americii, Muntenegru, Jersey, Suedia, Danemarca, Georgia, Puerto Rico, Elvetia, Luxemburg, Marea Britanie, Croatia, Slovacia, Estonia, Letonia, Israel, Cipru, Palestina, Portugalia, Turcia, Monaco, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Germania, Sint Maarten, Republica Moldova, Liban, Austria, Columbia, Italia, Ungaria, Polonia, Andorra, Curacao, Africa de... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 19:43
Un numar de 30 de tari raman in zona galbena, care presupune carantina la domiciliu pentru 14 zile la revenirea din acestea, intre care Bulgaria, Ungaria, Italia si Statele Unite ale Americii.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a actualizat joi seara lista tarilor/ zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune carantina la domiciliu/ locatia declarata pentru 14 zile.
In zona galbena se afla urmatoarele tari:
* Georgia
* Serbia
* Luxemburg
* Croatia
* Muntenegru
* Lituania
* San Marino
* Andorra
* Slovenia
* Curacao
* Statele Unite ale Americii
* Ungaria
* Polinezia Franceza
* Suedia
* Belize
* Liechtenstein
* Macedonia de Nord
* Elvetia
* Austria
* Jersey
* Panama
* Bulgaria
* Palestina
* Azerbaidjan
* Portugalia
* Iordania
* Cehia
* Armenia
* Italia
* Danemarca (urmare a detectiei circulatiei in populatia umana a unor variante de virus SARS-CoV-2 provenite de la fermele de nurci).
CITESTE SI:
Raed Arafat: "Starea de alerta se prelungeste cu 30 de zile". Ce masuri vor fi aplicate in statiunile montane din Romania ...citeste mai departe despre "Lista tarilor din "zona galbena". Carantina 14 zile pentru cei care vin in Romania din aceste state" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 22:27
Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca se claseaza pe primul loc in Romania in Metarankingul Universitar-2020, in care sunt ierarhizate institutiile de invatamant superior din tara.
"Universitatea 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca (UBB) ocupa, pentru al cincilea an consecutiv, prima pozitie in tara in Metarankingul Universitar-2020, dat publicitatii de Asociatia Ad Astra a Cercetatorilor din Romania (https://ad-astra.ro/), care stabileste ierarhia universitatilor din Romania in functie de performantele academice din rankingurile internationale ale institutiilor de invatamant superior", se arata intr-un comunicat trimis, luni, de UBB.
Conform sursei citate, doar 28 de universitati publice dintre cele 97 de universitati din Romania sunt vizibile pe plan international, iar numarul acestora este in scadere fata de anul 2019, cand erau 30.
"Universitatile din Romania ocupa diverse pozitii in rankingurile academice internationale ale universitatilor. Existand unele fluctuatii de la ranking la ranking, Metarankingul Universitar este necesar pentru a arata concluzia mai stabila derivata din agregarea acestor rankinguri individuale. Sigur ca ma bucur ca UBB ocupa prima pozitie in tara, iata, in al cincilea an consecutiv! Si felicit comunitatea noastra academica! Dar sa nu ne amagim nici noi, nici celelalte universitati incluse in Metarankingul Universitar. Daca nu se implementeaza rapid in tara politici academice care sa sustina competitivitatea academica,... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 11:27
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a aprobat luni, 2 noiembrie, lista tarilor pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania.
Totodata, se modifica valoarea ratei de incidenta cumulata a cazurilor din ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea mastii de protectie in toate spatiile deschise.
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta hotarare:
"Art. 1 Se aproba lista tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru
care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea,
prevazuta in anexa la prezenta.
Art. 2 (1) Se propune modificarea valorii ratei de incidenta cumulata a cazurilor in
ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea mastii de protectie astfel incat sa
acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate
spatiile publice deschise, in sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Masura prevazuta la alin. (1) se aplica la nivelul tuturor localitatilor dintr-un
judet, daca rata de incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile la nivelul acestuia
depaseste 1,5/1.000 de locuitori, iar daca la nivel judetean rata de incidenta cumulata a
cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, masura se va
aplica la nivelul localitatilor unde aceasta depaseste 1,5/1.000 de locuitori.
Art. 3 Prezenta hotarare se comunica... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 21:32
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, vineri seara, ca agentia de rating Fitch a mentinut ratingul de tara al Romaniei. "In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021", anunta ministrul de Finante.
"Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei", a scris, vineri seara, pe Facebook, Florin Citu.
Acesta arata ca reprezentantii agentiei de rating au apreciat solutiile pentru reducera deficitului, care nu includ cresteri de taxe.
"In plus, agentia de rating spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021: > ", a mai scris Citu.
Aceta a anuntat ca va oferi in curand mai multe detalii.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, miercuri seara, la inceputul sedintei de Guvern, ca Agentia de rating Moody's - prima dintre agentiile de profil care a finalizat raportul pentru Romania - a mentinut ratingul tarii noastre, apreciind decizia Guvernului de la Bucuresti de a nu majora cu 40 de procente valoarea punctului de pensie.
...citeste mai departe despre "Florin Citu: Victorie! Fitch a mentinut rating-ul de tara al Romaniei; agentia spune foarte clar ca PNL nu creste taxe in 2021" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 23:51
Companiile farmaceutice Sanofi si GSK au anuntat miercuri, 28 octombrie, ca vor pune 200 de milioane de doze de vaccin impotriva coronavirusului la dispozitia programului international COVAX, lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri, transmite AFP.
Intr-un comunicat comun, firma franceza si cea britanica au anuntat ca au semnat o declaratie de intentie cu Gavi, administratorul juridic al mecanismului international de achizitii, 'cu scopul de a garanta ca fiecare tara participanta are acces just si echitabil la eventuale vaccinuri impotriva COVID-19'.
Vaccinul pe baza de proteine recombinante, cu aditivi, dezvoltat in parteneriat de Sanofi si GSK va fi disponibil cu conditia sa fie aprobat de autoritatile de reglementare si sa se incheie contractele aferente. Produsul este testat clinic din septembrie pe 440 de subiecti umani, iar primele rezultate sunt asteptate la inceputul lui decembrie, urmand ca principalul pilon al fazei a treia de testare sa inceapa inainte de sfarsitul anului.
Daca datele testelor respective vor fi suficient de concludente pentru depunerea unei cereri de omologare, aceasta va ajunge la autoritatile sanitare in primul semestru din 2021, precizeaza cele doua firme.
'Angajamentul pe care ni-l luam azi ne da tuturor sanse mai mari de a controla epidemia', a subliniat Thomas Triomphe, vicepresedinte executiv al Sanofi Pasteur, citat in comunicat. La randul sau, presedintele GSK... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 10:39
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat in sedinta de luni, 26 octombrie 2020, Hotararea numarul 50 privind aprobarea listei tarilor si zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania.
"Instituirea restrictiilor referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau tari cu risc epidemiologic ridicat se aplica dupa 24 ore de la data aprobarii hotararii prin care acestea sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizeaza incepand cu data emiterii hotararii", se arata in documentul CNSU.
Lista celor 30 de state pentru care se cere carantina la intrarea in Romania.
1. Andorra 1761.7 (Rata de incidenta cumulata la 100.000 locuitori)
2. Vatican 1717.8
3. Cehia 1210.8
4. Belgia 1115.6
5. Polinezia Franceza 1111.8
6. Guam 688.6
7. Olanda 639.4
8. Armenia 616.1
9. Luxemburg 568.7
10. Slovenia 549.7
11. Franta 520.9
12. Gibraltar 513.3
13. Elvetia 504.3
14. Liechtenstein 500.3
15. Muntenegru 496.3
16. Argentina 441.9
17. Spania 394.2
18. Slovacia 385.3
19. Marea Britanie 383.1
20. Georgia 345.5
21. Malta 339.8
22. Bahamas 337.1
23. Costa Rica 312.5
24. Croatia 301.0
25. Irlanda 296.8
26. Polonia 294.9
27. Bahrain 287.2
28. Macedonia de Nord 280.6
29. Portugalia 277.4
30 Puerto Rico 275.9
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta HOTARARE:
Art. 1 Se aproba lista tarilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:19
Cumparatorii de produse agricole din Cairo si pana in Islamabad au intrat intr-o febra a cumparaturilor dupa ce pandemia de Covid-19 a perturbat lanturile de aprovizionare, transmite Bloomberg.
Iordania si-a constituit rezerve record de grau in timp ce Egiptul, cel mai mare cumparator mondial de grau, a luat o masura neobisnuita de a cumpara grau de pe pietele internationale tocmai in timpul in mijlocul recoltatului productiei interne. La randul sau Taiwanul a anuntat ca isi va majora rezervele strategice de alimente, iar China a inceput sa cumpere nutret pentru a-si hrani efectivele in crestere de porci.
Toate aceste achizitii anticipate scot in evidenta modul in care tarile incearca sa se protejeze in contextul ingrijorarilor ca pandemia va afecta operatiunile portuare si va intrerupe comertul mondial. Pandemia a afectat deja lanturile de aprovizionare domestice, de la ferma la farfurie, in timp ce rafturile goale ale magazinelor au determinat consumatorii din intreaga lume sa isi modifice obiceiurile de cumparare.
"COVID-19 i-a fortat pe consumatori sa treaca de la o abordare a stocurilor de tip "just-in-time" la una mai conservatoare care a fost etichetata drept "just-in-case". Rezultatul, consumatorii si-au facut stocuri mai mari ca masura de preventie impotriva viitoarelor intreruperi", a declarat analistul Bank of America Corp., Francsico Blanch.
Mai multi factori stimuleaza o crestere a preturilor la porumb, grau si soia boabe precum inundatiile din... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:22
In total 172 au aderat la un program de dezvoltarea unui vaccin care sa asigure o distribuire echitabila a unui vaccin impotriva covid-19, a anuntat Organiztia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza Euronews.
In aceasta etapa s-au trimis termenii si conditiile programului, duminica.
Tarile isi pot exprima intentia de a participa la acest program pana la 31 august.
Pana in prezent, 70% din populatia lumii este acopeita, potrivit listei tarilor care au intrat in program.
Finantarea COVAX - pilonul destinat accelerarii dezvoltarii vaccinurilor - este "necesara de urgenta in vederea pentru a face portofoliul sa avanseze", a subliniat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a evocat eforturile tarilor din intreaga lume de a atenua impactul economic al pandemiei covid-19.
Obiectivul COVAX este sa livreze doua miliarde de doze ale unui vaccin sigur si viabil pana la sfarsitul lui 2021, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Exista lumina la capatul tunelului. Asa cum am spus saptamana trecuta, putem face acest lucru", a promis directorul general al OMS. ...citeste mai departe despre "OMS: 172 de tari inscrise in programul COVAX de dezvoltare a unor vaccinuri impotriva COVID-19" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 15:14