Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu a fost pus sub urmarire penala, vineri, de procurorii DIICOT, in dosarul Rompetrol 2, potrivit unor surse judiciare.
Mihai Tanasescu este acuzat de complicitate la delapidare, au declarat sursele pentru News.ro.
Procurorii sustin ca Tanasescu, alaturi de alti fosti ministri - Sebastian Vladescu (Finante, in Guvernul Tariceanu), Gheorghe Pogea (Finante, in Guvernul Boc), Dan Ioan Popescu (Industrie, in Guvernul Nastase) -, au promovat cu rea credinta in Guvern o ordonanta prin care datoriile restante ale Rompetrol Rafinarie, in valoare de circa 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni.
Astfel, Rompetrol a putut fi listata la Bursa, a castigat capital pe piata din strainatate, iar ...citeste mai departe despre "Fostul ministru Mihai Tanasescu, pus sub urmarire penala in dosarul Rompetrol 2 (Surse)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 10:55
Banca Europeana de Investitii (BEI) se asteapta sa distribuie Greciei in acest an credite in valoare de peste un miliard de euro, ceea ce, in opinia vice-presedintelui BEI, Mihai Tanasescu, confirma faptul ca 'Grecia constituie un client de incredere pentru Uniunea Europeana', informeaza cotidianul elen Kathimerini.
Cu ocazia semnarii unui acord de imprumut in valoare de 235 de milioane de euro pentru compania elena de utilitati Public Power Corporation (PPC), Mihai Tanasescu a prezentat luni activitatea BEI in Grecia subliniind ca 'BEI nu are limite cu privire la investitiile sale in Grecia', adaugand insa tara trebuie sa prezinte planuri credibile de afaceri.
Planul de afaceri finantat de BEI acopera perioada 2013-2015
In cazul PPC, planul de afaceri finantat de BEI acopera perioada 2013-2015 si are drept obiectiv modernizarea retelei de distributie a energiei electrice precum si extinderea sa pentru a conecta la retea alte 186.000 de gospodarii atat din partea continentala a Greciei cat si din insulele grecesti.
La randul sau, presedintele PPC, Arthouros Zervos, a explicat ca imprumutul BEI face parte dintr-un total de credite in valoare de 415 milioane de euro, restul de 180 de milioane de euro urmand sa faca obiectul unui nou credit care ar urma sa fie semnat in acest an sau cel mai tarziu in 2015.
Creditele acordate de BEI Greciei anul trecut s-au ridicat la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decat cele 550 milioane de euro distribuite... mai mult
Marti, 18 Martie 2014, ora 08:35
Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat, in 2012, credite pentru derularea proiectelor in zona Dunarii in valoare de 8 miliarde de euro, iar pentru acest an cuantumul va fi similar, a declarat, marti, in cadrul editiei a doua a Forumului Anual al Dunarii de la Palatul Parlamentului, Mihai Tanasescu, vicepresedinte al BEI.
"Vrem sa promovam proiecte cu IMM-uri la nivel mic pentru ca acestea sa foloseasca banii la nivel local. Nu in ultimul rand, un obiectiv important este protejarea mediului. Incercam sa dezvoltam protectia mediului in urmatorii ani. De asemenea, in 2012, Banca Europeana de Investitii a acordat acestei zone mai mult de opt miliarde de euro, iar in acest an este prevazut un nivel similar de creditare.
Imprumuturile reprezinta o chestiune foarte importanta si noi acordam credite direct sau indirect prin sistemul bancar. Mentinerea nivelului de creditare in aceasta zona este foarte importanta pentru noi si urmarim marirea sumei de 8 miliarde de euro", a spus Tanasescu.
Oficialul a mentionat, totodata, ca, pe fondul constrangerilor din Europa, BEI si-a sporit activitatea de acordare a creditelor cu peste 60 de miliarde de euro, in perioada urmatorilor patru ani.
"In ciuda constrangerilor existente in Europa, acum, Banca Europeana de Investitii are o abordare contra-ciclica sporind activitatea de acordare a creditelor cu mai mult de 60 de miliarde de euro, intre 2013 si 2015, in comparatie cu bancile comerciale care descresc activitatea de... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 17:55
Mihai Tanasescu, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii (BEI) si fost reprezentant al Romaniei la Fondul Monetar International, sustine ca un nou acord cu FMI, dupa finalizarea actualului acord, este foarte important pentru Romania.
"Sunt ferm convins ca in perioada urmatoare, dupa finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru Romania. Este important nu pentru ca Romania nu stie ce sa faca. Romania stie perfect ce are de facut, stie foarte clar care sunt problemele cu care se confrunta. Un asemenea parteneriat da mai multa greutate unui tip de abordare la nivel international a modului in care reformele structurale sunt puse in practica" a afirmat Tanasescu, la un seminar pe teme economice la BNR.
Coperarea Romaniei cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala este un parteneriat de lunga durata al carui principal element are in vedere stabilizarea economiei romanesti, reluarea cresterii economice, reducerea numarului de someri si cresterea competitivitatii nationale, a adaugat oficialul BEI.
El a aratat ca aceste obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum si in domenii-cheie, ca invatamantul, sanatatea si segmentul de pensii.
Cresterea economica din 2013 depinde de prioritizarea investitiilor
"Reformele structurale inseamna o reforma a administratiei, care sa fie capabila sa atraga mai multe fonduri europene, mai multi bani de... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 14:22
Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, va prelua de miercuri, 1 august, functia de vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI). Romania este, astfel, reprezentata pentru prima oara la acest nivel in cadrul bancii.
"Fara indoiala ca e un lucru important, mai ales ca e o premiera. Functia pe care a primit-o la BEI este una importanta, iar pentru o tara ca Romania, e un semnal pozitiv suplimentar", a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, pentru Business24.
Tanasescu va face parte din Comitetul de Management, care cuprinde un presedinte si opt vicepresedinti, si il va inlocui pe grecul Plutarchos Sakellaris, scrie Agerpres.
Ca vicepresedinte BEI, Tanasescu va coordona activitatea bancii in Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) si Africa de Sud.
Mandatul de vicepresedinte BEI este de sase ani, iar Tanasescu va prelua aria de responsabilitate a lui Plutarchos Sakellaris, care cuprinde coordonarea activitatilor BEI in Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) si Africa de Sud.
BEI este institutia financiara a Uniunii Europene, avand ca actionari cele 27 de state membre ale UE. Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde ministrii de finante din cele 27 de state UE.
Dupa plecarea lui Tanasescu, postul de de reprezentant al Romaniei la FMI va fi preluat de directorul de operatiuni al Bancii Nationale a Romaniei (BNR),... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 09:14
Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Plutarchos Sakellaris, a confirmat joi, ca actualul reprezentant al Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, va prelua la 1 august functia de vicepresedinte la BEI.
"Mandatul meu de patru ani in functia de vicepresedinte se incheie la sfarsitul lunii iulie, iar Romania are sansa sa aiba un vicepresedinte in persoana domnului Mihai Tanasescu", a spus oficialul BEI.
Plutarchos Sakellaris si vicepresedintele BCR Wolfgang Schoiswohl au semnat un contract de imprumut din partea BERD de 50 milioane de euro pentru finantarea proiectelor IMM, companiilor mijlocii si entitatilor publice. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 12:42
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, sau viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, ar fi doua dintre cele mai bune alegeri pe care ar putea sa le faca BNR pentru postul de reprezentant al Romaniei la FMI, considera analistii contactati de Business24.
Dupa plecarea lui Mihai Tanasesu de la FMI la board-ul Bancii Europene pentru Investitii, BNR are drept sarcina nominalizarea unei persoane care sa reprezinte Romania in board-ul institutiei cu sediul la Washington.
Consultantul financiar, Ionel Blanculescu, este de parere ca noul reprezentant al statului roman la FMI trebuie sa faca parte din BNR sau sa fi ocupat functii guvernamentale in domeniul financiar. De aceea, consultantul crede ca Lucian Croitoru sau viceguvernatorul BNR, Cristian Popa ar fi doua din variantele posibile.
"Nu stiu daca vreodata BNR se va lipsi de Cristian Popa, care reprezinta o statura a BNR, avand in vedere ca se ocupa de partea operationala a institutiei", a mai adaugat acesta pentru Business24.
Numele lui Lucian Croitoru a fost rostit si de analistul Dan Petre, care il considera pe acesta o varianta demna de luat in seama, avand in vedere ca este cunoscut drept specialist in finante si banci. Cu toate acestea, analistul lasa "usa deshisa" sugestiilor facand referire la faptul ca "in BNR exista si alti oameni care se pot descurca cu onoare intr-o astfel de functie".
"Nu cred ca intotdeauna trebuie sa reciclam aceleasi persoane, dar e hotararea BNR. Lucian Croitoru e foarte... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 12:04
Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu va fi numit peste cateva luni vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii (BEI), Romania urmand sa fie reprezentata pentru prima oara la acest nivel in cadrul bancii, au declarat pentru AGERPRES surse apropiate institutiilor financiare internationale.
Tanasescu va face parte din Comitetul de Management, care cuprinde un presedinte si opt vicepresedinti, si il va inlocui pe grecul Plutarchos Sakellaris.
Mandatul de vicepresedinte BEI este de sase ani, iar Tanasescu va prelua aria de responsabilitate a lui Plutarchos Sakellaris, care cuprinde coordonarea activitatilor BEI in Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) si Africa de Sud.
BEI este institutia financiara a Uniunii Europene, avand ca actionari cele 27 de state membre ale UE.
Consiliul Guvernatorilor BEI cuprinde ministrii de finante din cele 27 de state UE, Romania fiind reprezentata de ministrul Bogdan Dragoi. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 19:58
Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, a declarat miercuri ca Romania trebuie sa continue procesul de consolidare fiscala si sa tinteasca cresterea locurilor de munca, asa cum tinteste inflatia.
"Romania trebuie sa-si consolideze procesul de ajustare fiscala, trebuie sa-si continue reformele structurale si, nu in ultimul rand, capacitatea ei de a putea sa-si imbunatateasca institutiile statului pentru a putea atrage fonduri europene. Dilema majora, nu numai in Romania, este ca procesul de consolidare fiscala trebuie facut in asa fel fara sa afecteze cresterea economica, si,din contra, sa creeze locuri de munca.
Este o ecuatie la care multe state nu au gasit raspunsul. Asa cum tintim inflatia, ar trebui sa tintim locurile de munca. Avem nevoie de crestere economica si o incurajare a mediului privat de a atrage tineri. Somajul in randul tinerilor e foarte mare", a declarat Tanasescu, in cadrul conferintei "Romania, incotro? Evaluari europene si implicatii asupra Romaniei".
El a declarat ca motoarele cresterii economice, si in acest an si in anii urmatori, vor ramane exporturile, dar ca este nevoie si de atragerea fondurilor europene.
"Romania, in momentul de fata, este bine pregatita pentru a face fata unor turbulente financiare posibile atat in Europa, cat si pe alte continente. Romania a creat in doi ani, doi ani si jumatate de reforme, multe instrumente, multe canale si, nu in ultimul rand, niste tampoane care sa ii permita sa fie ancorata in... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 11:50