Lemn / Wood, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger, care urmareste fenomenul taierilor ilegale si al comertului cu lemn din Romania, Peru, Rusia si China, va avea premiera internationala pe 23 martie, la Festivalul International de Film Documentar Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.
Filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmareste investigatiile initiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmasii lui Otto Von Bismarck si actualul director al organizatiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.
Aceste investigatii au fost desfasurate in Romania, Peru, Rusia si China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander si echipa lui documenteaza traseul lemnului, din padure pana in casele noastre, iar cand este cazul se infiltreaza chiar in mijlocul comertului cu lemn.
Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a facut in urma cu 10 ani un scurtmetraj pe tema taierilor ilegale si tot ea a fost cea care a semnalat in urma cu aproximativ sapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema taierilor ilegale de lemn din Romania.
Insistenta ei l-a adus in Romania pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai multi ani, la documentarea activistilor de mediu de la EIA in Romania, filmand alaturi de echipa din Austria si Germania.
"Am initiat acest demers deoarece mi-am dorit sa inteleg si sa documentez... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:17
Corpul de control al ministrului Mediului se va deplasa marti in padurea Baneasa, pentru a verifica legalitatea taierilor de copaci semnalate acolo, a anuntat, luni seara, ministrul de resort, Costel Alexe.
Totodata, miercuri, ministrul Mediului va merge personal in padurea Baneasa, cand va anunta si masurile ce urmeaza sa fie luate in acest caz.
"Miercuri dimineata o sa merg personal in padurea de la Baneasa, pentru ca vreau sa vad inca o data ce au constatat colegii mei din Garda Forestiera Bucuresti. Maine merge pe teren o echipa a Corpului de control al ministrului, ca sa ne asiguram ca nu a fost taiat niciun copac ilegal si, evident, masurile care vor fi luate cu aceste paduri vi le voi comunica miercuri", a spus Costel Alexe.
El a mentionat ca din cele 1.343 de hectare cat are padurea Baneasa, 63% din suprafata este proprietate privata, iar restul este a statului.
"Nu cred ca din pacate in Romania padurile fie din jurul oraselor, fie din tara dispar peste noapte. In cazul padurii Baneasa cred ca exploatarea e inceputa mai demult, pentru ca am primit si eu ca si dvs. foarte multe sesizari. Din 1.343 de hectare cat are astazi padurea Baneasa, 63% din suprafata ei este proprietate privata, doar 37% este proprietate publica a statului administrata de Romsilva.
Astazi, chiar daca proprietarii privati au obligatii legale de exploatare conform amenajamentelor, eu personal, ca ministru, sunt direct preocupat ca pentru marile orase, cum este si Bucurestiul,... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 22:56
Luam in calcul sa interzicem exportul de bustean in spatiul extracomunitar si, din pacate, Comisia Europeana (CE) nu ne permite sa facem acelasi lucru si in spatiul intracomunitar, indiferent de tipul de export, sustine ministrul Mediului, Costel Alexe.
"De cand am venit la minister, am pus colegii din Directia Generala Paduri sa ia in calcul sa interzicem exportul de bustean in spatiul extracomunitar. Din pacate, Comisia Europeana nu ne permite sa interzicem exportul de bustean sau orice alt tip de export in spatiul intracomunitar. Dar este important, pentru ca si acolo, in spatiul extracomunitar, pleaca cantitati insemnate de lemn.
Eu cred ca toata Romania, toti cetatenii si toate entitatile din aceasta tara ar trebui sa-si doreasca sa functioneze IFN-ul (Inventarul Forestier National - n.red.).
Oricum, suntem tara din Europa care are cea mai scurta perioada de viata pentru IFN. Tarile nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atat de important acest IFN, pentru ca ne da date pe baza carora putem sa ne facem strategia forestiera nationala sau orice alta politica publica in domeniul padurii.
Statul roman pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Sa spunem ca, intr-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn taiat ilegal - n.red.) din proprietatea publica a statului roman. Daca inmultim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fara sa-l mai... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 07:39
Am descoperit cifre socante in Inventarul Forestier National (IFN) si pot sa confirm ca, la ora actuala, in Romania se taie neautorizat intr-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
"Primul lucru pe care am vrut sa-l vad cand am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier National. Eram familiarizat cu subiectul din discutiile de la Comisia de Mediu din Camera si din articolele din presa, insa eram curios sa vad varianta oficiala. Am descoperit acolo niste cifre socante, atat de socante incat la prima citire mi-a fost greu sa le cred. L-am chemat la minister pe domnul Marin Gheorghe (sef departament IFN din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura "Marin Dracea"- ICAS, n.r.), responsabilul pentru realizarea IFN, sa-mi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar dupa ce am ascultat toate explicatiile, va spun ca am acceptat in integralitate acest raport.
Datele de acolo sunt reale, pot sa va confirm astazi ca, in Romania, se taie intr-un an de zile aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale.
Faptul ca acest raport a fost tinut la sertar mai bine de un an de catre fosta conducere a ministerului este cu atat mai grav. Au aflat de situatie si in loc... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2019, ora 12:06
O echipa a Netflix, care realizeaza un documentar despre taierile ilegale de lemne din Romania, a fost agresata de mai multe persoane in timp ce filma in padurile romanesti, sustine reprezentantul unui ONG care a insotit jurnalistii pe teren.
In documentar se prezinta daunele dramatice provocate naturii de marea industrie de consum. Concret, jurnalistii americani au filmat in Parcul National Domogled Valea Cernei si din Parcul National Retezat, arata Adevarul.
Jurnalistii au cerut ajutorul lui Gabriel Paun, reprezentant al ONG-ului Agent Green.
"Cred ca seria de documentare investigative Broken este prima prezenta Netflix in Romania. Serialul expune partea intunecata a industriilor lemnului, cosmeticelor, plasticului si tigarilor electronice. Cand vine vorba despre mobila ieftina, de proasta calitate, care devasteaza padurile si se vinde pe toata planeta, Romania este cap de lista in episodul documentarului dedicat acestui subiect", a spus activistul roman.
Gabriel Paun este cel care a povestit ca atat el, cat si jurnalistii au fost sechestrati in padure in timpul filmarilor.
"Deplasarea in teren pe care am facut-o cu echipa Netflix a fost una extrem de dramatica chiar si acolo unde am mers pentru a le arata o parte din tezaurul natural al Romaniei. Am filmat la Sebes, in Parcul National Retezat si in Domogled. Cand am vizitat padurile seculare din Parcul National Domogled ne-am reintalnit cu o firma de exploatare pe care o prinsesem cu trei luni in urma la... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 11:48
Taierea padurilor din ultimii 20 de ani in zona Rucar, judetul Arges, alaturi de schimbarile climatice sunt principalele motive pentru care s-a produs dezastrul natural la care am fost martori zilele trecute.
Ploile torentiale de vineri, 5 iulie, ne-au aratat consecintele activitatilor forestiere realizate in ultimii ani in padurile din apropierea comunei Rucar, iar victimele acestui eveniment nefericit sunt localnicii si turistii.
De-a lungul timpului, Fundatia Conservation Carpathia a tras nenumarate semnale de alarma in legatura cu potentialele consecinte ale activitatii forestiere desfasurate in mod iresponsabil in zona. In contextul actual, isi ofera sprijinul autoritatilor locale si comunitatii rucarene in remedierea cat mai rapida a problemelor cauzate de viitura, punand la dispozitie excavatoarele fundatiei, daca exista aceasta nevoie. De asemenea, dupa evaluarea pagubelor produse asupra gospodariilor din zona, fundatia isi manifesta intentia de a ajuta familiile pagubite in refacerea caselor afectate.
Cauzele dezastrului natural din Rucar
Intre anii 2004-2011 in zona bazinului superior al Vaii Dambovitei au avut loc taieri neconforme legislatiei si reglementarilor silvice care au dus la disparitia padurilor pe mai mult de 1,500 hectare de teren forestier pe teritoriul administrativ al Vaii Dambovitei. In apropierea localitatii Rucar, in bazinul Rausorului, au fost afectate de taieri neconforme in trecut aproape 500 de hectare de paduri.
Efectele... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 14:45
Lemnul taiat ileagal sau abuziv din padurile Romaniei ajunge in casele europenilor inclusiv ca mobilier Ikea, se arata intr-un reportaj realizat de postul France 2.
Parchet, mobila, dar si hartie, carton, tapet si chiar imbracaminte - lemnul din Romania este gasit in toata Europa, intr-o forma sau alta, arata jurnalistii francezi de la emisiunea Cash Investigation de pe France 2.
"Se spune ca lemnul este cald, ecologic si bun pentru planeta. Si totusi!", atrag atentia francezii, care au cumparat o comoda de la Ikea si i-au urmarit traseu pana inapoi in padurile din Romania, unde au descoperit exploatari ilegale si subcontractori dubiosi.
"Ce valoreaza cu adevarat angajamentele numarului unu mondial din domeniul mobilei pentru o lume mai verde si mai durabila?", se intreaba jurnalistii, adaugand ca inscriptiile de pe etichete, prezente peste tot pe produse, ar trebui sa fie garantia gestionarii responsabile a padurilor.
In materialul France 2 se arata ca firme care produc mobila, precum Ikea, primesc lemne taiate ilegal din padurile romanesti, cum ar fi cele din Muntii Tarcu, din judetul Caras-Severin.
Presedintele organizatiei de mediu Agent Green, Gabriel Paun, a fost ghidul celor de la France 2.
"Am lucrat cu jurnalistii francezi cam doi ani la realizarea acestui reportaj. Acolo (in Caras-Severin - n.red.) e centrul biodiversitatii din Romania, dar si centrul distrugerii. Ideea reportajului a fost simpla.
Am mers intr-o padure virgina, am urmarit... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 00:20
Prejudiciul cauzat de taierile ilegale de padure din Romania a inregistrat, in intervalul 2013-2014, o valoare de aproximativ 52,1 milioane de euro, iar 79% din totalul sumei a fost cuantificata in judetele Cluj, Alba si Maramures, unde au disparut cele mai mari cantitati de lemn, releva un raport Greenpeace Romania.
Potrivit cercetarii, in perioada analizata, au fost inregistrate 45.509 de cazuri de taieri ilegale de padure, echivalentul unei medii de 62 de cazuri/zi, in crestere de la 28 de cazuri/zi consemnate intre anii 2009-2011, respectiv 50 de cazuri/zi, la nivelul anului 2012.
Autoritatile au identificat, astfel, la nivel national, o cantitate de 1.011.892 metri cubi, asociata acestor cazuri de taieri ilegale, adica 22 metri cubi/caz, in crestere de la 120.836 metri cubi in 2012 si 452.842 metri cubi, in intervalul 2009-2011.
Judetele care au inregistrat cel mai mare numar de cazuri de taieri ilegale sunt: Arges (5.851 cazuri, 12,85% din totalul cazurilor la nivel ...citeste mai departe despre "Prejudiciu urias din taierile ilegale de paduri - Trei judete sunt responsabile pentru aproape 80% din suma" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 15:23
Rata taierilor necontrolate de padure este de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor nationale si plantarilor prin finantarile de la buget, un program masiv de impadurire urmand sa fie demarat din toamna acestui an, a declarat, marti, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.
"Rata taierilor necontrolate de padure este de doua ori mai mare decat cea a regenerarilor nationale sau a plantarilor prin finantarile de la buget, conform datelor pe care le avem. De aceea, noi, din aceasta toamna, vom incepe un program masiv de impadurire. 40 de milioane de lei avem in fondurile de ameliorare, pe care ii vom folosi pentru impaduriri", a spus Lucia Varga, intr-o conferinta de presa in care a prezentat situatia silviculturii din Romania.
Potrivit acesteia, din punct de vedere al suprafetelor ample defrisate, judetele aflate in acest top negativ sunt: Alba, Cluj, Maramures, Suceava, Bihor, Arges si Vrancea, insa ingrijorari sunt si in ceea ce priveste Giurgiu si Dolj.
"Daca vorbim despre cantitati, despre zone cu defrisari necontrolate pe suprafete ample, vorbim despre Alba, Cluj, Maramures, Suceava, Bihor, Arges, Vrancea. Dar eu consider ca reprezinta un semn de alerta si taierile din Giurgiu si Dolj, unde avem suprafata de padure intre 6 si 10% si unde, fiind putina, daca mai si tai, asa cum s-a intamplat in Giurgiu, aproape 40 de hectare, este alarmant", a aratat seful de la Ape si Paduri.
In acest context, Lucia Varga a precizat ca... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 15:11