Ministrul Mediului cere conducerii Camerei Deputatilor adoptarea in regim de urgenta a noului Cod Silvic: Lupta cu taierile ilegale are nevoie de masuri si pedepse aspre
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, cere conducerii Camerei Deputatilor adoptarea in regim de urgenta a noului Cod Silvic, in urma amanarilor repetate a dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor a modificarilor aduse documentului, prin care se promoveaza un pachet complet de masuri impotriva taierilor ilegale.
"In urma cu o saptamana am spus ca noul Cod Silvic promoveaza o legislatie de temut pentru cei care sfideaza legile padurii. Se pare ca primii care se tem deja de modificarile aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine sunt chiar parlamentarii care astazi detin majoritatea in Parlament. Ii solicit conducerii Camerei Deputatilor sa supuna la vot in regim de urgenta pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul in care nimeni nu mai este tolerant cu acestia", a declarat Costel Alexe, intr-un comunicat.
In acelasi timp, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor a subliniat ca amanarea adoptarii Codului Silvic in forma modificata "ii face pe cei care intarzie acest proces sa fie complici ai celor care taie ilegal din padurile Romaniei".
Amendamentele din noul Cod Silvic pe care Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor le sustine fac referire la urmatoarele modificari: furtul de arbori va intra direct sub... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 11:40
Guvernul a aprobat, an sedinta de joi, o Hotarare pentru oprationalizarea Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos (SUMAL), iar ministrul Mediului, Costel Alexe, a afirmat ca se va ajunge, astfel, la stoparea taierilor ilegale de lemn si la transporturile ilegale.
"Intelegem cat de important este rolul pe care-l are padurea si cand discutam de efectee ploilor torentiale si mai ales a acestor catastrofe. Este important sa intelegem cu totii cat de important este sa ne protejam aceste resurse", a declarat, joi seara, dupa sedinta de Guvern, Costel Alexe.
Acesta a anuntat ca Guvernul a aprobat operationalizarea SUMAL. "In sedinta de Guvern am aprobat HG pe care am promis-o de la inceputul mandatului: operationalizarea SUMAL. Odata cu operationalizarea Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos vor reusli, in timp real, 24 de ore din 24, sa avem un management foarte bun al materialului lemnos. Vom sti, in orice moment, cat s-a taiat din paduri, unde va merge, catre ce depozit si, mai ales, apoi catre terti", a mai precizat ministurl.
Alexe a explicat ca, odata cu operationalizarea SUMAL, "transportul dublu pe acelasi aviz nu se va mai putea realiza, nimeni nu va mai putea sa transporte, cu aviz, cantitati mai mari sau mai mici pentru ca la fiecare transport vor fi obligati sa urce cele trei fotografii - fata, lateral, spate, pentru a dovedi cantitatea de material lemnos".
"Multe dintre aceste ilegalitati de multe ori s-au petrecut cu sprijinul sau au inchis... mai mult
Joi, 25 Iunie 2020, ora 21:33
Lemn / Wood, documentarul semnat de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger, care urmareste fenomenul taierilor ilegale si al comertului cu lemn din Romania, Peru, Rusia si China, va avea premiera internationala pe 23 martie, la Festivalul International de Film Documentar Copenhaga, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din Europa.
Filmul documentar de lungmetraj "Lemn"/ "Wood" urmareste investigatiile initiate de Alexander Von Bismarck, unul dintre urmasii lui Otto Von Bismarck si actualul director al organizatiei non-guvernamentale Environmental Investigation Agency.
Aceste investigatii au fost desfasurate in Romania, Peru, Rusia si China. Cu ajutorul camerei ascunse, Alexander si echipa lui documenteaza traseul lemnului, din padure pana in casele noastre, iar cand este cazul se infiltreaza chiar in mijlocul comertului cu lemn.
Regizoarea si producatoarea Monica Lazurean-Gorgan a facut in urma cu 10 ani un scurtmetraj pe tema taierilor ilegale si tot ea a fost cea care a semnalat in urma cu aproximativ sapte ani ONG-ului american Environmental Investigation Agency (EIA) problema taierilor ilegale de lemn din Romania.
Insistenta ei l-a adus in Romania pe Alexander von Bismarck, directorul EIA. Monica a participat activ, timp de mai multi ani, la documentarea activistilor de mediu de la EIA in Romania, filmand alaturi de echipa din Austria si Germania.
"Am initiat acest demers deoarece mi-am dorit sa inteleg si sa documentez... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 13:17
Autoritatile de control depisteaza doar 1% din totalul taierilor ilegale de lemn care au loc in Romania, respectiv 200.000 mc din cele 20 de milioane mc lemn taiat ilegal anual in tara, arata cel de-al 10-lea raport al Greenpeace Romania, prezentat miercuri intr-o conferinta de presa.
Conform documentului Raportul Taierilor Ilegale 2018, in topul eficientei autoritatilor de control in combaterea fenomenului de taieri ilegale in functie de cantitatile de lemn confiscate se afla Politia - cu 55.393 mc, urmata de Garda Forestiera (30.415 mc) si Jandarmeria (1.824 mc).
De asemenea, din cauza relaxarii Legii Contraventiilor, la jumatatea lui 2017, numarul mijloacelor de transport confiscate a scazut cu 74%, in contextul in care volumul de lemn taiat ilegal si raportat de autoritati a crescut.
"Din pricina faptului ca SUMAL (Sistemul automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase) nu mai foloseste imagini satelitare, aplicatia Inspectorul Padurii functioneaza acum in stare de avarie, precum si a lipsei de transparenta a autoritatilor, apelurile cetatenilor la 112 pentru a sesiza transporturi si cazuri de taieri ilegale au scazut cu 52%. Cu toate acestea, eficienta acestor apeluri se pastreaza, in continuare 1 din 5 apeluri ajuta la descoperirea unei infractiuni silvice. Credibilitatea cetatenilor in procesul de sesizare a taierilor ilegale este foarte mare, la fel si eficienta acestora: Garda Forestiera a primit anul trecut 846 de sesizari de nereguli forestiere, din care... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 13:06
Peste 30 de activisti Agent Green, oameni de stiinta si alpinisti profesionisti au blocat vineri, pe Transfagarasan, camioanele incarcate cu arbori din muntii Fagaras. Protestatarii cer ancheta la Vidraru si moratoriu national la exploatarea padurilor virgine.
Conform unei postari de pe contul de Facebook al organizatiei, "protestatarii trag prin aceasta actiune pasnica spontana semnalul de alarma cu privire la distrugerea ultimelor paduri virgine din zona Vidraru, care pun in pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national".
Protestatarii au instalat corturi speciale si au afisat bannere cu mesajul "Salvati Ultimele Paduri Virgine" in limbile romana si engleza.
In timpul protestului, oamenii au discutat prin telefon cu un reprezentant al Ministerului Apelor si Padurilor, care le-a transmis ca oficialii sunt "foarte ingrijorati" de ceea ce reclama ei.
"Am primit si adresa dumneavoastra, pe care am inregistrat-o la minister si vreau sa va spun ca suntem foarte ingrijorati de cele scrise acolo. Doamna ministru Adriana Petcu a fost informata despre actiunea dumneavoastra. Am trimis deja Garda Forestiera, am solicitat Garzii Forestiere sa faca o informare chiar in cursul zilei de astazi cu privire la situatia de acolo", a declarat reprezentantul ministerului.
In timpul convorbirii cu reprezentantul ministerului Apelor si Padurilor, protestatarilor li s-a promis ca miercuri vor fi primiti la discutii de catre... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 13:51
Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila ii semnaleaza premierului Dacian Ciolos, intr-o scrisoare deschisa, ca 95% din amenzile date, in 2014-2015, dupa controalele care au vizat taierile ilegale de padure au fost anulate in instanta.
Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania au inaintat o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos, in care ii cer sa adopte mai multe masuri de sprijin al industriei lemnului, intre care simplificarea legislatiei sau includerea industriei mobilei in sectoarele prioritare de dezvoltare economica, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania solicita ca, in contextul realocarii de fonduri in PNDR, sa se asigure o alocare financiara rezonabila pentru domeniul forestier, tinand cont de importanta acestui sector din punctul de ...citeste mai departe despre "Proprietarii de paduri ii semnaleaza lui Ciolos: 95% din amenzile pentru taieri ilegale au fost anulate" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 14:16
Taierile ilegale de lemn din padurile administrate de Regia Nationala a Padurilor (RNP) - Romsilva se ridica anual la circa 45.000 - 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta sub 0,5% din volumul de masa valorificat de regie, a declarat directorul general al RNP-Romsilva, Adam Craciunescu.
"RNP - Romsilva administreaza 3,2 milioane de hectare de padure din proprietatea statului si circa 1,1 milioane de hectare proprietate privata. Din aceste suprafete administrate de noi sunt sustrageri ilegale pe care le inregistram in fiecare an, mai ales in zonele cu grad ridicat de saracie, dar ele sunt doar in jur de 45.000 - 60.000 de metri cubi, ceea ce reprezinta sub 0,5% din volumul de masa valorificat de regie", a precizat Craciunescu.
Potrivit sursei citate, acest volum de lemn a fost mai mare decat media mentionata in anii 2012 si 2013, respectiv 78.998 mc si 108.751 mc, deoarece au fost identificate volume mai mari provenite din taieri anterioare (anii 2008 - 2011).
Statistica ...citeste mai departe despre "Seful Romsilva arata amploarea taierilor ilegale de lemne din Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 12:27
Romania, Grecia, Ungaria si Spania nu au pus inca pe deplin in aplicare Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul, fiind posibil ca lemnul obtinut in mod ilegal sa fie importat in continuare in UE prin intermediul acestor patru tari, potrivit unui raport al Curtii de Conturi Europene.
Combaterea exploatarii ilegale a lemnului joaca un rol crucial in eforturile de controlare a schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera, iar protejarea padurilor reprezinta un mijloc primordial de a ajuta mediul.
In acest sens, planul de actiune inovator lansat de Comisie in 2003 a fost o initiativa binevenita. Totusi, doisprezece ani mai tarziu, rezultatele de ansamblu sunt limitate.
"Patru tari (Grecia, Ungaria, Romania si Spania) nu au pus inca pe deplin in aplicare Regulamentul UE privind lemnul, care a fost introdus pentru a preveni patrunderea lemnului obtinut ilegal pe piata UE. In conditiile in care veriga cea mai slaba a lantului de control ...citeste mai departe despre "UE trage de urechi Romania pentru taierile ilegale de lemne - De ce suntem criticati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 17:32
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, joi, la Sibiu, ca "taierile ilegale de lemn sunt un fenomen", anuntand ca intentioneaza majorarea amenzilor de cinci ori, dar si intocmirea de dosare penale pentru orice furt de lemn, indiferent de cantitatea sustrasa.
Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca "s-a taiat ilegal extrem de mult lemn", provocandu-se dezechilibre care au dus la alunecari de terenuri, torenti de pe versanti si alte probleme in cazul unor precipitatii abundente ca cele inregistrate in ultima perioada.
Lucia Varga a afirmat ca a demarat controale in tara, crezand ca sunt "cazuri izolate" de furt e lemn, insa a constatat ca taierile ilegale "sunt un fenomen".
"Am verificat in tara sa vad unde sunt zone cu taieri ilegale, crezand ca sunt cazuri izolate, dar, din pacate, taierile ilegale sunt un fenomen si va dau cateva exemple, cateva judete in care s-a taiat ilegal extrem de mult: Arges, Alba, Cluj, Maramures, Bihor, Giurgiu, Suceava, Neamt", a declarat Lucia Varga.
Aceasta a afirmat ca in judetul Alba a descoperit pe langa taieri ilegale masive si o gestionare defectuoasa a masei lemnoase.
"In judetul invecinat, la Alba, am vazut nu numai taieri necontrolate, ci si un mod de exploatare a lemnului ineficient, total neprofesionist, fara a respecta regimul silvic. Am vazut masa lemnoasa abandonata pe cursurile de apa care, pe... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 08:45