Franta are ca obiectiv realizarea unor economii la buget de aproximativ 28 miliarde de euro in 2014 si 2015, pentru a restabili situatia finantelor publice, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Guvernul nu a reusit sa gaseasca un echilibru adecvat intre majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fara a afecta economia aflata in recesiune, transmite Reuters.
Vorbind inaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finante a explicat ca Guvernul vrea sa faca economii de 14 miliarde de euro in 2014.
"Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile", a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adaugand ca si in 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.
Moscovici a avertizat ca unele taxe ar putea creste pentru restabilirea situatia finantelor publice desi este prea devreme sa anunte despre ce taxe este vorba.
Guvernul are ca obiectiv mentinerea unui deficit public de 3,7% din PIB in acest an.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi se arata ca Franta are sanse mici sa atinga tinta revizuita de deficit bugetar fixata pentru acest an si va trebui sa faca eforturi cu reducerea cheltuielilor publice daca vrea sa scada deficitul public sub 3% din PIB pana in 2015.
In raportul sau, Curtea de Conturi subliniaza ca in conditiile in care exista riscul ca economia sa se contracte in acest an,... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:57
Unda de soc provocata de taierilor bugetare din SUA risca sa se propage si in Uniunea Europeana, principalul partener comercial al americanilor, transmite vineri AFP.
In lipsa unui acord politic, bugetul federal al SUA va incepe sa fie "amputat" vineri cu 85 de miliarde de dolari pana la finele lunii septembrie si cu 109 miliarde de dolari in urmatorii opt ani, ceea ce risca sa afecteze cresterea economiei americane.
Fondul Monetar International a fost primul care a tras un semnal de alarma. "Va exista un impact asupra cresterii mondiale. Cele mai afectate tari vor fi cele care au cele mai stranse legaturi comerciale cu SUA", a subliniat un purtator de cuvant al FMI.
Uniunea Europeana se gaseste in prima linie, in conditiile in care in 2012 valoarea schimburilor de bunuri a sporit la 645 miliarde de dolari, ceea ce face din cele 27 de state membre UE principalul partener comercial al SUA, cu mult in fata Chinei. In plus, UE inregistreaza chiar si un excedent comercial in relatia cu SUA.
O incetinire a activitatii economice in SUA "nu ar fi o veste buna pentru Europa", avertizeaza Andras Simonyi de la Centrul pentru relatii transatlantice de la Washington. Afectat de recesiunea din zona euro, batranul continent nu are nevoie de incetinirea primei economii mondiale.
La sfarsitul lui 2012, in mijlocul dezbaterilor privitoare la prapastia fiscala din SUA, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn i-a cerut Washingtonului sa-si solutioneze... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 09:32
In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".
Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.
Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.
Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.
"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.
In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.
"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.
Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19
Bugetul de austeritate al primului ministru italian, Mario Monti, a obtinut votul de incredere al parlamentarilor. Taierile de buget insumeaza 30 de miliarde de euro, transformand planul premierului intr-un motor pentru crestere economica si scoaterea din criza a Italiei.
Premierul se va adresa Camerei Deputatilor vineri seara inaintea unui nou vot asupra planului de austeritate, inainte ca acesta sa ajunga la Senat pentru a primi votul final, pe 23 decembrie. Monti a primit 495 de voturi pentru si 88 impotriva noului buget, scrie Bloomberg.
"Numarul de voturi primite reaminteste oamenilor ca are un mandat puternic si ca poate infaptui ceea ce piata de obligatiuni doreste sa vada, iar restul Europei cere," a declarat Peter Chatwell, economist la Credit Agricole SA in Londra.
Monti a declarat ca masurile vor proteja Italia impotriva crizei datoriilor si va reduce costurile de imprumut, aflate la in nivel record. Pe lista lui Monti se afla reformarea sistemului de pensii, reinstaurarea taxei pe prima locuinta si masuri impotriva evaziunii fiscale. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 20:09
2012 se anunta un an al cumpatarii financiare, spun analistii. Nu doar statele sunt nevoite sa-si echilibreze bugetele, ci si multe companii. Pentru a nu fi prins pe picior gresit, ia-ti din timp masurile de siguranta.
Teoretic este simplu sa-ti organizezi bugetul, insa mai greu e sa pui in aplicare asta. Cei mai multi oameni din zilele noastre cheltuiesc mai mult decat le permite bugetul, iar din aceasta cauza intampina multe probleme financiare, potrivit Huffington Post.
Cu toate ca ai avut o perioada grea cu cheltuielile in ultimii 3 ani, exista motive ca 2012 sa fie diferit. Iata cum e sfatuiesc expertii sa-ti gestionezi bugetul in anul care urmeaza.
Renunta la a mai face datorii
Pentru noul an, prima promisiune pe care ar trebui sa ti-o faci ar fi sa-ti platesti micile datorii pe care le-ai facut in ultima perioada si sa stai departe de altele noi.
Avand in vedere faptul ca bancile nu mai sunt atat de "darnice" in materie de credite precum erau in 2007, din acest punct de vedere poti sta linistit. Stai departe de credite si incearca sa te descurci cu ceea ce ai.
Analistii spun ca vor veni si vremuri mai rele, iar contextul international nu este deloc favorabil. Asadar, nu-ti face datorii inutile si nu cheltui bani pe lucruri care nu-ti sunt neaparat necesare, deoarece risti sa ramai fara rezerve in caz de nevoie.
Incearca sa pui pe primul plan necesitatile si apoi dorintele indiferent de ce metoda de distribuire a banilor alegi.
Lectia crizei:... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 09:09
Bugetul pe anul viitor este unul "previzibil, care include obsinuitele reduceri de cheltuieli", spune analistul financiar Lucian Davidescu. In plus, tine cont si de situatia financiara existenta pe plan mondial, asa cum subliniaza vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon. Pe de alta parte, specialistul economic Constantin Rudnitchi are mai multe observatii.
"In mod firesc, bugetul ar trebui sa contina cont si de mediul de afaceri, datorita faptului ca 80% din produsul intern brut (PIB) se realizeaza in zona privata.
Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Protectiei Social nu produc PIB. PIB-ul din care "se hranesc" inclusiv cei din acele ministere este produs in economia reala, acolo jos. In intreprinderile mici si mijlocii sufocate, in companiile nationale, care se lafaie in profit, dupa cum ar crede unii", spune Dan Matei Agathon, pentru Business 24.
Acesta precizeaza ca bugetul ar trebui sa aduca "o improspatare a aerului, in mediul de afaceri, daca ar fi continut sume importante, de ordinul zecilor de miliarde de euro, in cea mai importanta zona pentru noi, dar si pentru Romania, si anume investitiile publice".
Analistul economic Lucian Davidescu considera ca bugetul pentru anul viitor este "destul de previzibil, cu deja obisnuitele taieri, adaugari si oscilatii. Nu se incadreaza in planul multianual care a fost o gluma de la inceput".
Ambitia de a se incadra intr-o tinta mai mica de 2%
Mai nou, bugetul... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 23:30
Guvernul va taia pentru anul viitor din alocarile bugetare pentru jumatate dintre ministere, inclusiv la Educatie, Cultura, Agricultura si Justitie, dar si pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorand insa bugetele Administratiei Prezidentiale si serviciilor de informatii.
Proiectul de buget pentru anul viitor prevede in forma actuala majorari de bugete in urmatoarele sectoare, conform Mediafax:
- Administratia Prezidentiala - de la 28,8 milioane lei la 29,6 milioane lei anul viitor
- Inalta Curte de Casatie si Justitie - de la 60,9 milioane lei la 62,7 milioane lei
- Curtea Constitutionala - de la 12,4 milioane lei la 13,9 milioane lei
- Ministerul Afacerilor Externe - de la 540,6 milioane lei la 646,2 milioane lei
- Ministerul Finantelor - de la 2,8 miliarde lei la 3 miliarde lei
- Ministerul Apararii Nationale - de la 5 miliarde lei la 5,1 miliarde lei
- Ministerul Mediului - de la 2,2 miliarde lei la 2,9 miliarde lei
- Ministerul Transporturilor - de la 14,2 miliarde lei la 14,7 miliarde lei
- Ministerul Sanatatii - de la 4,8 miliarde lei la 5,4 miliarde lei
- Ministerul Comunicatiilor - de la 214,9 milioane lei la 266,4 milioane lei
- Ministerul Public - de la 572,8 milioane lei la 597,3 milioane lei
- Agentia Nationala de Integritate - de la 13,7 milioane lei la 42,9 milioane lei
- Ministerul Economiei - de la 1,6 miliarde lei la 1,67 miliarde lei
- Consiliul Superior al Magistraturii - de la 71,7 milioane lei la 79,1 milioane... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 17:59
Fostul ministru al Muncii Sebastian Lazaroiu considera ca in conditiile in care bugetul pentru anul 2012 se anunta a fi mai strans chiar decat cel pentru anul in curs, Guvernul va avea nevoie sa treaca printr-o remaniere, pentru cresterea increderii in randul populatiei.
"Ar trebui facuta o remaniere, pentru ca in general remanierea reinnoieste increderea populatiei, atat cat mai e, in actul de guvernare. Si atunci e necesara, mai ales cand ai perioade grele. Urmeaza acum bugetul, care nu va fi deloc, deloc usor. Un buget care are ca principali indicatori o crestere economica previzibil un pic mai mare decat 1, 1 si ceva in cel mai fericit caz, poate fi si negativa.
Si un deficit bugetar de maxim 3. Deci, pe un asemenea buget ai nevoie de o remaniere profunda, pentru cresterea increderii in actul de guvernare", este de parere Lazaroiu, potrivit interviului acordat HotNews-RFI.
El atrage atentia asupra sustinerii din partea majoritatii a unui buget "la fel de strans, poate chiar mai strans" decat cel din 2011. "Parlamentarii UDMR au cerut in cor acum doua saptamani cresterea salariilor bugetarilor si cresterea pensiilor", spune fostul ministru, adaugand ca au existat si oameni din PDL "care le-au tinut isonul".
"Deci si cu actuala majoritate ne punem mari semne de intrebare daca poate fi sustinut in Parlament un buget cu o crestere de 1% optimist vorbind si cu deficit de 3%", avertizeaza Lazaroiu, acuzand presiuni "foarte mari din partea tutoror partidelor din actuala... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 08:00
Guvernul se pregateste sa refaca proiectul de buget pe 2012, dupa ce FMI a redus prognozele initiale de crestere economica la aproximativ 2%. Prin urmare, anul 2012 se anunta unul cu noi surprize economice. Fiind an electoral, autoritatile se vad nevoie sa umble "cu manusi" la impozite si taxe. Cu toate acestea, cheltuielile si veniturile trebuie taiate, au anuntat autoritatile.In opinia economistului Mircea Cosea, procesul de crestere a taxelor si a impozitelor va fi stopat de interese electorale, insa autoritatile nu vor ezita sa taie in continuare din cheltuielile cu personalul.
"Vor continua restructurarile masive, pe baza de contracte colective, in special la societatile cu capital majoritar de stat, la Caile Ferate, in domenii ale serviciilor de productie.
Oricat de mult s-ar stradui Guvernul, nu va face progrese importante in introducerea managementului privat in 2012", a declarat Mircea Cosea pentru Bloombiz.ro.
Potrivit acestuia, vor creste indirect cheltuielile populatiei prin ridicarea costului la gigacalorie.
De asemenea, economistul spune ca vom asista la o crestere a impozitelor locale, mai ales la nivelul proprietatilor si al automobilelor. In plus, se va pune un accent mai mare pe taxele ecologice.
"Anul 2012 va fi un test pentru Guvern pentru ca este an electoral si probabil ca va exista tentatia sa se cheltuiasca pentru fel de fel de bazine si asfaltari de sate.
Sper ca va exista totusi ratiune, iar investitiile se vor orienta spre domeniile care... mai mult
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:58