Cadrele didactice de la Colegiul National "Onisifor Ghibu" din Oradea au primit tablete grafice achizitionate de conducerea unitatii de invatamant cu ajutorul economiilor facute la facturile de utilitati, de cand cursurile se desfasoara online, relateaza Bihoreanul.
Scoala a cumparat 95 de tablete, pentru ca profesorii sa predea mai usor de la distanta.
"Pe aceste tablete, profesorii pot desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul si pur si simplu elevii vad ce scriu, in timp ce scriu. Exact ca in clasa", a declarat directorul Iulius Timar, pentru Bihoreanul.
Ideea a fost data chiar de unii dintre profesorii scolii, care si-au cumparat asemenea dispozitive din banii proprii.
Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar scoala a folosit bani economisiti in ultimele luni, de cand orele se tin de la distanta.
Potrivit directorului, economiile facute la utilitati precum apa, energie electrica sau incalzire se ridica la circa 300.000 de lei. Din acesti bani, s-au cumparat tabletele grafice, dar si 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum sa intre la orele online.
Colegiul National Onisifor Ghibu Oradea este cea mai mare unitate scolara din judetul Bihor. Peste 150 de profesori si invatatori asigura pregatirea si educatia a peste 1800 de elevi.
CITESTE SI:
Mostenitorul imperiului Getty, gasit mort intr-o camera de hotel. Avea 52 de ani
VIDEO Momentul in care Gabriela Firea i-a cerut insistent premierului Orban sa-si dea demisia din Parlament.... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 17:30
Debutul noului an scolar a generat o crestere a vanzarilor de laptopuri, tablete si camere web cu aproximativ 50%, pe fondul incertitudinii privind modul de desfasurare a cursurilor si al necesitatii pregatirii pentru diferite scenarii, in contextul crizei sanitare generate de pandemia de COVID 19, potrivit unui retailer online.
Investitii mai mari s-au facut si in zona de confort, romanii petrecand tot mai mult timp acasa. Au cumparat, astfel, televizoare mai mari si mai performante, echipamente pentru intretinerea curateniei, pentru gatit si pentru desfasurarea de activitati fizice acasa.
"Familiile cu copii si cei care lucreaza de acasa au fost in situatia de a investi preponderent in echipamente hardware in aceasta perioada. Bugetul mediu per familie a crescut si cu 50%, ajungand la aproximativ 1.500 de lei. Iar particularitatile, atunci cand vine vorba despre comportamentul de consum in aceasta perioada, tin de necesitate si de rapiditate. Nu mai este nevoie de multe interactiuni cu un produs pana la achizitia acestuia", a declarat Mihai Patrascu, CEO evoMAG.
Si segmentul corporate, reprezentat atat de domeniul public, cat si de cel privat, a majorat achizitiile de hardware din aceasta perioada. "Spre exemplu, ca reactie la contextul actual, am primit foarte multe cereri de la institutii publice pentru cantitati mai mari de echipamente in zona de primarii si consilii judetene", a mai precizat Mihai Patrascu.
Pe langa dublarea numarului pe angajati din... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 11:01
Secretarul de stat in Ministerul Fondurilor Europene, Carmen Moraru, a anuntat, in sedinta de Guvern, ca luni vor fi puse in consultare publica ghidurile aplicantului pentru decontarea sumelor catre autoritati locale sau unitati scolare in urma achizitionarii "de tablete, de materiale de protectie sanitara si pentru containerele sanitare".
Precizarea a fost facuta dupa ce premierul Ludovic Orban i-a solicitat accelerarea procedurilor de intocmire a ghidului aplicantului pentru decontarea sumelor catre autoritati locale sau unitati scolare, aferente celor 175 de milioane de euro destinate pentru "achizitionare de tablete, de materiale de protectie sanitara si celelalte dispozitive".
"Luni vor fi puse in consultare publica ghidurile pentru materialele de protectie si pentru containerele sanitare", a declarat Moraru.
Intrebata de premier cand vor fi puse in dezbatere publica ghidurile pentru tablete, ea a precizat ca "tot saptamana viitoare". Seful Executivului i-a solicitat ca ghidurile sa fie "cat mai simple, cat mai clare".
"Iar mecansimul de transmitere si procesare a lor sa fie maxim pentru ca, aici, autoritatile locale sau autoritatile scolare vor trebui sa faca contractele si noi va trebui sa le decontam intr-un termen cat mai rapid, astfel incat sa nu mai aiba probleme de finantare", a spus Orban. ...citeste mai departe despre "Ghidurile pentru decontarea materialelor de protectie, tabletelor si containerelor sanitare, puse luni in consultare publica" pe... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 23:15
Cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educatie nu vor ajunge in scoli pana la data de 10 septembrie, asa cum si-a propus Guvernul, intrucat procedura de licitatie nu a fost gestionata eficient, a declarat, joi, Marian Murgulet, Secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, Tehnologia Informatiei la nivelul intregii Administratii Publice Centrale, CIO Guvernamental.
Prezent la conferinta online "Romania digitala - evolutia comunicatiilor in mediul rural in ultimii 20 de ani", organizata de publicatia Financial Intelligence, Marian Murgulet a spus ca "adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale, prin tehnologie".
"Desi au fost facute peste 100 de modificari la Legea educatiei din anul 1990 pana in prezent, cu scopul evident de a imbunatati calitatea educatiei, rezultatele au continuat sa scada. Exista o lipsa a competentelor de baza in randul absolventilor. Aproximativ 40% dintre elevii cu varsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului functional. Si vorbim de elevi de 15 ani, fara a-i lua in calcul pe cei care au abandonat scoala inainte de aceasta varsta. Adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale prin tehnologie", a spus Murgulet.
El a identificat trei paliere necesare in sistemul educational de acum inainte: pilonul tehnologiei, pentru sustinerea cursurilor online; trainingul pentru... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 16:29
Fundatia Orange ofera spre folosinta cele 1.500 de tablete utilizate in cadrul programului Digitaliada elevilor cu situatii dificile din cele 50 de scoli in care se desfasoara programul.
Decizia vine in contextul in care participarea elevilor la cursurile online a devenit obligatorie, conform ordinului emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii in data de 21 aprilie 2020.
Astfel, incepand de luni, 4 mai, si pana la sfarsitul anului scolar 2019-2020, tabletele vor fi oferite in custodie elevilor ai caror parinti se afla in imposibilitatea de a le pune la dispozitie echipamente digitale.
Cu ajutorul tabletelor, elevii vor participa la cursuri online si vor accesa resursele si instrumentele digitale puse la dispozitie in cadrul programului Digitaliada, astfel incat riscul de abandon scolar sa fie redus cat de mult posibil, iar diferentele de nivel educational pentru copiii cu o situatie financiara mai dificila sa fie reduse la minim.
Fundatia Orange a adaptat desfasurarea programului Digitaliada la noile conditii de invatare la distanta, in contextul in care intregul proces educational se transforma.
De la suspendarea cursurilor, au fost sustinute 15 webinarii pentru peste 300 de profesori de diferite discipline, din 10 judete, dornici sa invete sa foloseasca resursele si platforma Digitaliada Invatare si Testare online.
In plus, de saptamana viitoare, cele 50 de scoli participante din mediul rural - din 30 de judete - vor oferi elevilor in custodie... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 13:15
Parlamentul francez a adoptat definitiv luni o lege care interzice telefoanele mobile in scoli si licee, promisiune pe care presedintele Emmanuel Macron a facut-o in timpul campaniei electorale si este criticata de opozitie ca fiind "cosmetica".
Deputatii majoritatii prezidentiale si de centru au votat in favoarea textului de lege in cursul unui vot final in Adunarea Nationala, camera inferioara a Parlamentului, in timp ce dreapta si stanga s-au abtinut, criticand "o operatiune de comunicare", de "afisaj politic", "o lege de circumstanta" care "nu va schimba nimic".
Proiectul de lege interzice utilizarea oricarui obiect conectat (telefon, tableta, ceas ...) in scoli si colegii, institutii scolare din Franta ai caror elevi au o varsta de pana la 14-15 ani, relateaza AFP.
Vor exista exceptii "in scopuri educationale", acestea vor fi la latitudinea fiecarei institutii in regulamentul sau intern, sau pentru copiii cu dizabilitati. Activitatile legate de invatamant care se desfasoara in aer liber, cum ar fi sportul, sunt de asemenea vizate de aceasta lege.
Liceele vor avea posibilitatea, dar nu si obligatia, de a interzice si alte obiecte conectate, total sau partial.
Codul francez al invatamantului interzice, conform unei legi adoptate in 2010, folosirea telefoanelor mobile "in timpul oricarei activitati de invatamant si in locurile prevazute de regulamentul intern".
Ministrul Educatiei, Jean-Michel Blanquer, potrivit caruia aceasta interdictie nu a fost... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 20:52
Rezultate surprinzatoare au fost obtinute in urma unui studiu al cercetatorilor de la London School of Economics asupra efectului pe care tehnologia digitala il are asupra elevilor.
"Interzicerea telefoanelor mobile este egala cu suplimentarea orarului saptamanal cu o ora de studiu sau cu cinci zile adaugate unui an scolar", arata cercetatorii Richard Murphy si Louis-Philippe Beland in studiul citat de canalul CNN.
Sistemul clasic, mai performant
Cei doi cercetatori au verificat modul in care 91 de scoli din Marea Britanie si-au adaptat politica interna privind accesul elevilor la cursuri cu telefoane mobile si tablete.
Datele obtinute din scolile care au limitat folosirea dispozitivelor digitale de catre elevi au fost comparate cu cele din baza de date a testelor nationale sustinute de elevii cu varsta pana la 16 ani.
In scolile unde smartphone-urile au fost interzise, rezultatele au fost cu 6,4% mai bune decat in celalalte unitati de invatamant.
Impactul s-a vazut cel mai bine in randul elevilor slab pregatiti, acestia obtinand calificative cu 14% mai bune decat in scolile care nu au interzis gadgeturile in salile de curs.
"Rezultatele arata ca elevii mediocri si slab pregatiti pot fi distrasi de smartphone-uri in timpul cursurilor, in timp ce elevii performanti nu sunt influentati de aceste dispozitive", sustin cei doi cercetatori.
Subiect exploziv
Folosirea telefoanelor mobile in scoli este un subiect exploziv in orice colt al lumii, cu... mai mult
Luni, 18 Mai 2015, ora 17:27
Ministrul Educatiei Remus Pricopie spune ca Romania este printre primele tari care aduc noile tehnologii in scoli si ca procesul va continua prin dotarea scolilor, inclusiv a celor de la tara, cu tablete, prin realizarea catalogului electronic si a manualelor digitale pentru toti anii de studiu.
"Romania este in avangarda tarilor care isi racordeaza si adapteaza sistemul de educatie la tendinta mondiala de utilizare a tehnologiei informatiei in procesul de predare - invatare", spune ministrul Educatiei, precizand ca acest lucru este confirmat de noul Raport Horizon al Comisiei Europene, realizat in parteneriat cu expertii in tehnologii educationale din SUA, transmis Mediafax.
Raportul arata ca "imbunatatirea abilitatilor digitale si a accesului la resursele digitale si deschise sunt esentiale, nu numai pentru ameliorarea procesului de predare, ci si pentru crearea unor modele de invatamant flexibile, care faciliteaza invatarea de-a lungul vietii" si ca este nevoie de actiuni urgente "in vederea promovarii inovarii in salile de clasa".
Potrivit Ministerului Educatiei, "Romania se afla inaintea multor state din Uniunea Europeana, fiind conectata la noile tendinte mondiale de crestere a calitatii procesului educational si a adaptarii la realitatile secolului al XXI-lea, prin aducerea tehnologiei mai aproape de scoala", prin introducerea manualelor digitale, dar si prin derularea unor proiecte precum "Internet in scoala ta", care presupune conectarea a 2.446 de scoli... mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 09:45
Cele mai noi tehnologii promit sa imbunatateasca metodele de predare si sa le asigure tuturor copiilor acel tip de educatie personalizata la care aveau pana acum acces doar copiii din familii bogate.
Nu este cazul deocamdata in Romania, insa scoli din SUA, din mai multe tari europene nordice, dar si din America Latina si India au abandonat instrumente de predare precum carti, caiete sau tabla in favoarea unor dispozitive si produse software special dezvoltate de startup-urile din domeniu, iar reprezentantii unitatilor de invatamant spun ca functioneaza.
La capitolul minusuri, pe langa costurile ridicate ale unor astfel de produse, mai sunt si aspectele legate de protejarea datelor personale, care ii ingrijoreaza pe parinti.
Lectiile structurate sub forma unui joc, predate pe tablete, le permit copiilor sa progreseze in ritmul lor propriu si sa primeasca feedback instant la fiecare pas, scrie The Economist.
Fara tabla, creta si manuale: Cum vrea un liceu din Norvegia sa ...citeste mai departe despre "Tableta inlocuieste tabla. Invatamantul in era tehnologiei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 09:20