Cadrele didactice de la Colegiul National "Onisifor Ghibu" din Oradea au primit tablete grafice achizitionate de conducerea unitatii de invatamant cu ajutorul economiilor facute la facturile de utilitati, de cand cursurile se desfasoara online, relateaza Bihoreanul.
Scoala a cumparat 95 de tablete, pentru ca profesorii sa predea mai usor de la distanta.
"Pe aceste tablete, profesorii pot desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul si pur si simplu elevii vad ce scriu, in timp ce scriu. Exact ca in clasa", a declarat directorul Iulius Timar, pentru Bihoreanul.
Ideea a fost data chiar de unii dintre profesorii scolii, care si-au cumparat asemenea dispozitive din banii proprii.
Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar scoala a folosit bani economisiti in ultimele luni, de cand orele se tin de la distanta.
Potrivit directorului, economiile facute la utilitati precum apa, energie electrica sau incalzire se ridica la circa 300.000 de lei. Din acesti bani, s-au cumparat tabletele grafice, dar si 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum sa intre la orele online.
Colegiul National Onisifor Ghibu Oradea este cea mai mare unitate scolara din judetul Bihor. Peste 150 de profesori si invatatori asigura pregatirea si educatia a peste 1800 de elevi.
CITESTE SI:
Mostenitorul imperiului Getty, gasit mort intr-o camera de hotel. Avea 52 de ani
VIDEO Momentul in care Gabriela Firea i-a cerut insistent premierului Orban sa-si dea demisia din Parlament.... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 17:30
Cele 250.000 de tablete necesare trecerii la sistemul online de educatie nu vor ajunge in scoli pana la data de 10 septembrie, asa cum si-a propus Guvernul, intrucat procedura de licitatie nu a fost gestionata eficient, a declarat, joi, Marian Murgulet, Secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, Tehnologia Informatiei la nivelul intregii Administratii Publice Centrale, CIO Guvernamental.
Prezent la conferinta online "Romania digitala - evolutia comunicatiilor in mediul rural in ultimii 20 de ani", organizata de publicatia Financial Intelligence, Marian Murgulet a spus ca "adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale, prin tehnologie".
"Desi au fost facute peste 100 de modificari la Legea educatiei din anul 1990 pana in prezent, cu scopul evident de a imbunatati calitatea educatiei, rezultatele au continuat sa scada. Exista o lipsa a competentelor de baza in randul absolventilor. Aproximativ 40% dintre elevii cu varsta de 15 ani au rezultate sub nivelul doi la PISA, ceea ce corespunde analfabetismului functional. Si vorbim de elevi de 15 ani, fara a-i lua in calcul pe cei care au abandonat scoala inainte de aceasta varsta. Adaptarea la conditiile din noua normalitate impune schimbarea paradigmei educationale prin tehnologie", a spus Murgulet.
El a identificat trei paliere necesare in sistemul educational de acum inainte: pilonul tehnologiei, pentru sustinerea cursurilor online; trainingul pentru... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 16:29
Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de luni, un proiect de ordonata de urgenta privind unele masuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfasurarii in conditii de preventie a activitatilor didactice aferente anului scolar 2020/2021, in contextul riscului de infectie cu coronavirus.
Astfel, vor fi alocati bani, prin Programul Operational Competivitate, pentru achizitionarea unor containere sanitare mobile in scolile care nu sunt racordate la reteau de apa si canalizare. De asemenea, actul normativ prevede si achizitionarea de echipamente IT pentru invatamantul online din fonduri externe nerambursabile alocate Romaniei, in perioada de programare 2014-2020.
"Se aproba achizitionarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz scolar cu acces la internet, precum si a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfasurarii activitatii didactice in mediu online, in limita a 100 miloane de euro, echivalentul in lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contributia Uniunii Europene (UE) este de 75 de milioane euro, iar contributia nationala este de 25 de milioane de euro.
Vor fi cumparate si containere sanitare pentru scolile care nu au apa si canalizare.
"Se aproba achizitionarea in conditiile legii de echipamente de protectie medicala si containere mobile sanitare in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate in cadrul... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 18:03
Un studiu lansat de organizatia "Salvati Copiii Romania" arata consecintele negative ale pandemiei. In Romania, 47% dintre copii au folosit doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, mult peste media altor state UE.
Organizatia a lansat studiul "Impactul Crizei COVID-19 si al perioadei de izolare asupra copiilor din Romania" prin intermediul unui sondaj online, la care au participat 5.000 de copii din ciclul de invatamant primar, gimnazial si liceal.
Rezultatele studiului constituie momentul de lansare a campaniei nationale "Vreau la scoala!", care se adreseaza in special autoritatilor locale in scopul asigurarii accesului la educatie pentru copiii care traiesc in conditii de saracie si izolare sociala.
Foto: Infografic/ Salvati Copiii
Datele sondajului Salvati Copiii arata ca, aproape jumatate dintre copii nu au acces la o tableta sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reala la lectiile online, iar peste 50% spun ca unul dintre riscurile majore ale acestei perioade a fost dependenta de internet si, ca atare, expunere la continut agresiv si la fake news.
"Copiii vor la scoala, asta e concluzia cea mai directa a sondajului realizat in randul copiilor. Cei mai multi dintre ei s-au confruntat deja cu diverse probleme emotionale, cu sentimente de izolare, panica si furie, iar in cazul celor care nu au avut acces la educatia online sau au avut acces limitat, prin intermediul unui telefon, aceste stari sunt... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 14:12
Licitatia pentru tabletele elevilor a fost lansata de Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC). Valoarea a 250.000 de tablete cu conexiune la internet este estimata la 126,1 milioane de lei, fara TVA.
11 companii au participat la consultarea de piata organizata de ONAC privind achizitia de tablete cu conexiune la internet, potrivit Profit.ro, citat de Adevarul.
Operatorii economici participanti la consultare au fost Vodafone Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Telekom Romania, Dante International, administratorul eMAG, cel mai mare retailer online, Altex, cel mai mare retailer offline, Lenovo Romania, Huawei, Samsung, Advanced Technologies (Vonino) si Maguay Computers.
Tablete vor functia pe un sistem de operare Android 10, cu un certificat GMS (Google Mobile Services) cu acces la magazinul de aplicatii Google Play Store si cu suita de aplicatii Office instalata (Word, Excel, PowerPoint - citire si scriere, PDF - citire). Dispozitivele vor fi prevazute si cu tastatura.
De asemenea, prin intermediul unei interfete unice de administrare tabletele vor avea un sistem de management la distanta centralizat care sa permita instalarea/dezinstalarea aplicatiilor, restrictionarea accesului la anumite aplicatii, configurarea aplicatiilor instalate, localizarea dispozitivelor, blocarea acestora in cazul unor evenimente neprevazute ...citeste mai departe despre "Licitatia pentru tabletele elevilor a fost lansata. Valoarea estimata a achizitiei depaseste 100 de... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 10:56
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a adus lamuriri cu privire la achizitia de tablete pentru elevii din medii defavorizate, ea spunand ca ei vor beneficia si de echipamente si de internet timp de doi ani, iar din Fondul de rezerva al Guvernului vor fi alocate 150 de milioane de lei.
"In curand vom iesi cu un plan articulat de masuri care sa vizeze nu numai achizitie de tablete si echipamente. (...) 150 de milioane de lei pentru acesti copii de care vorbeam, din mediile dezavantajate care nu au acces la tehnologie, care cu dificultate au pastrat legatura cu cadrele didactice in aceasta perioada si in felul acesta ne pregatim pentru ca (...) specialistii in medicina spun ca in toamna va fi un nou val (al epidemiei- n.red.)", a spus, joi seara, la Realitatea TV, Monica Anisie.
Conform ministrului Educatiei, achizitia va fi centralizata la nivel guvernamental.
"Vom transmite catre inspectoratele scolare acele echipamente pe care le vom achizitiona. Vor avea si internet si laptop sau tableta", a spus Anisie.
Un numar de 250.000 de elevi nu avut acces la mijloace tehnologice de invatare online, a mai precizat ministrul Educatiei.
Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi seara, inaintea sedintei de guvern, ca Excutivul a luat decizia de a achizitiona tablete pentru elevii care nu au acces la cursurile online, banii fiind asigurati din Fondul de rezerva al Guvernului.
"Am luat decizia de a utiliza resursele financiare din Fondul de rezerva al Guvernului pentru... mai mult
Joi, 07 Mai 2020, ora 22:12
Fundatia Orange ofera spre folosinta cele 1.500 de tablete utilizate in cadrul programului Digitaliada elevilor cu situatii dificile din cele 50 de scoli in care se desfasoara programul.
Decizia vine in contextul in care participarea elevilor la cursurile online a devenit obligatorie, conform ordinului emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii in data de 21 aprilie 2020.
Astfel, incepand de luni, 4 mai, si pana la sfarsitul anului scolar 2019-2020, tabletele vor fi oferite in custodie elevilor ai caror parinti se afla in imposibilitatea de a le pune la dispozitie echipamente digitale.
Cu ajutorul tabletelor, elevii vor participa la cursuri online si vor accesa resursele si instrumentele digitale puse la dispozitie in cadrul programului Digitaliada, astfel incat riscul de abandon scolar sa fie redus cat de mult posibil, iar diferentele de nivel educational pentru copiii cu o situatie financiara mai dificila sa fie reduse la minim.
Fundatia Orange a adaptat desfasurarea programului Digitaliada la noile conditii de invatare la distanta, in contextul in care intregul proces educational se transforma.
De la suspendarea cursurilor, au fost sustinute 15 webinarii pentru peste 300 de profesori de diferite discipline, din 10 judete, dornici sa invete sa foloseasca resursele si platforma Digitaliada Invatare si Testare online.
In plus, de saptamana viitoare, cele 50 de scoli participante din mediul rural - din 30 de judete - vor oferi elevilor in custodie... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 13:15
Ecaterina Andronescu a anuntat cateva dintre schimbarile pe care urmeaza sa le faca in sistemul de invatamant in noul sau mandat la Ministerul Educatiei.
Astfel, elevii incepand cu clasa a III-a care pierd ritmul la invatatura probabil vor avea ore suplimentare la scoala pentru recuperare, incepand cu semestrul II al acestui an scolar.
"Elevii, incepand de la clasa a III-a, cei care pierd ritmul cu cei care pastreaza ritmul cu programa scolara, vor avea, probabil, doua-trei ore suplimentare la clasa pentru recuperarea, remedierea cunoasterii pe care ar trebui sa o acumuleze si nu au facut-o. Cred ca toti cei care se afla in aceasta situatie si se indeparteaza de majoritatea clasei, toti trebuie sa participe. (...) Va trebui sa incepem acest lucru chiar din semestrul II, din ianuarie, din februarie. Este o masura de urgenta pentru ca trebuie sa corectam aceste lucruri", a declarat Andronescu, joi seara, la Romania TV, citata de Agerpres.
Ministrul a explicat ca unii elevi pierd ritmul incepand cu clasa a III-a, iar pana in clasa a VIII-a diferentele se accentueaza.
55.000 de profesori vor intra intr-un proiect de formare profesionala
O alta schimbare ii vizeaza pe profesori. Ministerul urmeaza sa demareze un proiect prin care 55.000 de profesori vor fi formati profesional sub mai multe aspecte, cel al disciplinei de la clasa, dar si sub cel al predarii digitale.
"Avem deja un proiect in care 55.000 de profesori vor intra (...) intr-un proces de formare... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 10:19
Coreea de Sud vrea sa ii scuteasca pe copii de greutatea unui ghiozdan, investind peste 2 miliarde de dolari pentru a inlocui manualele de hartie cu tablete, pana in 2015. Elevii vor primi din partea institutiilor de invatamant tablete si vor putea astfel accesa materialele de pe un sistem electronic, inlocuind intregul continut al unui ghiozdan traditional cu content multimedia.
Sistemul le va permite copiilor sa ramana in pas cu colegii chiar si atunci cand nu au cum sa ajunga la scoala, informeaza Engadget.
Folosirea exclusiva de materiale digitale ramane insa o optiune greu de realizat in lumea occidenta chiar daca gadgeturile is fac loc, incetul cu incetul, in scoli. mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 17:55