Ungaria va ridica inca un gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia, pentru a se apara de influxul de refugiati, care ar putea sa reapara pe ruta balcanica incepand cu aceasta primavara.
Pentru grupurile de refugiati din Orientul Mijlociu, Ungaria reprezinta o tara de tranzit catre tarile mai bogate din Europa de Vest, dar valul migrantilor a ajuns sa fie o adevarata problema pentru localnici si oficialii de la Budapesta, informeaza IB Times.
In 2015, Ungaria s-a trezit cu un numar de 1.800 de cereri de azil la suta de mii de locuitori, refugiatii alegand aceasta varianta care le permitea sa se se instaleze in prima tara din spatiul Schengen iesita in cale, urmand ca apoi sa-si continue traseul spre Vest in conditii mai lejere.
Insa teama de a nu trece prin criza refugiatilor izbucnita in Grecia, ca si spaima adapostirii unor celule teroriste latente aflate in drum spre Europa de Vest i-au fortat pe oficialii de la Budapesta sa blocheze accesul pribegilor intrati in tara pe ruta balcanica cu un gard de sarma ghimpata inalt de 4 metri si intins pe o lungime de 170 km.
De asemenea, in vara anului trecut, guvernul Orban a anuntat oficialii UE ca refuza preluarea refugiatilor in cadrul programului de relocare stabilit de Bruxelles.
Acum, Budapesta pregateste un nou gard de sarma ghimpata care sa dubleze bariera de la granita cu Serbia de teama deteriorarii relatiilor dintre tarile vest-europene si Turcia, fapt care ar putea suspenda in cele din urma si acordul... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:03
Confruntata cu probleme din cauza refuzului unora dintre tarile UE de a accepta refugiati, Comisia Europeana ar putea construi tabere intr-o fosta republica sovietica.
Publicatia germana Tageszeitung (TAZ) relateaza, citata de New Europe, ca UE finanteaza construirea unor tabere de refugiati in Belarus, in acest sens fiind citat un document intern al Comisiei Europene.
Astfel, in urmatorii ani, CE urmeaza sa transfere la Minsk, in acest scop, circa 7 milioane de euro.
Taberele se vor numi "Centru de Acomodare a Imigrantilor" si vor fi partial deschise, partial "de tip inchis", asa cum arata descrierea proiectului. Astfel, imigrantii vor fi tinuti acolo inainte sa fie expulzati din Belarus sau sa fie lasati sa plece voluntar. In document nu se precizeaza insa care refugiati vor fi lasati sa se miste liber si care nu.
Aceste centre vor fi destinate in principal gazduirii de refugiati si imigranti care au fost refuzati la granitele UE sau deportati din UE.
Banii vor veni ...citeste mai departe despre "UE trimite refugiatii nedoriti intr-o fosta republica sovietica, unde vor fi construite tabere" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 17:23
Copiii aflati in taberele de refugiati din Europa sunt agresati sexual, avertizeaza organizatiile si grupurile care lupta pentru apararea drepturilor omului.
Astfel de situatii s-au inregistrat mai ales in Grecia (tara in care numarul refugiatilor se ridica la 57.000), unde cei abuzati au si mai putin de sapte ani, arata The Guardian. Adesea, in anumite tabere, copiii si femeile nici nu mai parasesc corturile dupa lasarea serii, de frica.
Intr-o astfel de tabara, aproape de Salonic, situatia este chiar disperata, cei mai vulnerabili dintre refugiati refuzand sa mearga si la baie dupa lasarea noptii.
In zona au fost construite mai multe adaposturi, dupa ce tabara de la Idomeni, de langa granita cu Macedonia, a fost inchisa in luna mai.
Potrivit unui voluntar care lucreaza in tabara Softex, ridicata intr-o fosta fabrica de hartie igienica, aici sunt circa 1.400 de refugiati din Siria (60% din total). Dintre acestia, 170 sunt copii. Multe dintre tinerele fete au fost atacate, ...citeste mai departe despre "Copiii din taberele de refugiati din Grecia, abuzati sexual: Nu poti merge nici pana la baie de frica violatorilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 August 2016, ora 16:38
In ciuda unor blocade impuse la granitele tarilor din spatiul Schengen si a acordului dintre Bruxelles si Ankara privind reducerea numarului de traversari ilegale a granitelor europene, criza refugiatilor continua sa se accentueze.
Ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala pentru Migratie (IOM) arata ca numarul sosirilor in Europa a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta agentia Novinite.
Exodul se amplifica
263.636 de migranti au patruns in spatiul european in primele 7 luni ale acestui an, cu 17% mai multi decat in 2015, majoritatea alegand deja consacratele "porti de intrare" prin Grecia (160.888) si Italia (100.244).
Numarul pierderilor de vieti omenesti este si el in crestere fata de primele 7 luni din 2015, anul acesta 3.176 de refugiati pierzandu-si viata in incercarea de a ajunge pe tarmurile Europei.
Cu toate acestea, patrulele de coasta au reusit sa salveze din Marea Mediterana 1.241 de persoane care incercau sa ajunga in Sicilia.
Pana in prezent, imigrantii care au intrat in Italia par sa pastreze un ritm similar celui din anul anterior, in 2015, autoritatile din peninsula raportand 100.179 de persoane ajunse la tarm pana in luna august.
Cu toate acestea, situatia s-ar putea complica, Italia devenind brusc un punct de interes pentru refugiatii care spera sa inceapa o noua viata in nordul Europei. O demonstreaza destul de clar si avalansa de 24.000 de persoane revarsate in luna iulie in "Cizma".
Ghetouri europene... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:32
Birocratii din corpul executiv al UE par tot mai atasati de aplicarea pedepselor, exemplul cel mai bun fiind stabilirea unei penalitati de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat care va fi platita de statele care trebuie sa indeplineasca o cota de azilanti redistribuiti.
Analistii Bloomberg cred ca abordarea Comisiei Europene este gresita, mai ales in contextul in care valul de refugiati pare sa mai piarda din intensitate.
Viziune pe termen lung
Europa ar trebui sa aiba o abordare pe termen lung in problema crizei refugiatilor, stabilirea cotelor nefiind de foarte mare folos intr-un spatiu de libera circulatie.
In spatiul Schengen, orice azilant se poate stabili intr-o tara pentru a pleca apoi spre destinatia tintita initial.
Nu trebuie uitat nici faptul ca scopul principal a fost dintotdeauna reducerea influxului de refugiati in regiune si nu managementul de moment al unei situatii particulare.
Acordul incheiat cu Turcia in privinta reducerii numarului de refugiati si programul de redistribuire in interiorul UE pot reprezenta puncte de pornire in gasirea unei solutii, dar nu se constituie intr-o solutie finala a crizei refugiatilor.
Intarirea frontierelor externe ale UE si constituirea unei baze comune de date cu refugiatii intrati pe continent sunt si ele chestiuni cruciale in aceasta problema, dar un alt punct de pe lista il reprezinta si eliminarea restrictiilor pentru azilanti de pe pietele de munca din cele 28 de state.
Recompense in loc de... mai mult
Vineri, 13 Mai 2016, ora 12:04
Human Rights Watch (HRW) a acuzat joi Grecia si Uniunea Europeana ca retin in mod arbitrar in conditii mizere toti migrantii si potentialii solicitanti de azil care ajung din Turcia pe insulele din Marea Egee.
Potrivit HRW, circa 4.000 de persoane, multe dintre ele vulnerabile - copii, femei insarcinate si persoanele cu dizabilitati - sunt retinute pe insulele Lesbos si Chios.
Insulele din Marea Egee au fost principala poarta de intrare pentru aproape un milion de migranti, intre care numerosi refugiati din Siria si Irak, care au avut ca principala destinatie tarile bogate din UE trecand prin Grecia si Balcani in cea de-a doua jumatate a anului 2015.
Criza refugiatilor: Grecia, la un pas de haos - imigrantii nu vor sa plece in Turcia
"Politica UE, aplicata in Grecia, a blocat familii care au fugit de orori precum teroarea Stat Islamic, amenintarile talibanilor sau bombele guvernului sirian", a declarat Eva Cosse din cadrul Human Rights Watch.
Ea a adaugat ca exista ...citeste mai departe despre "UE si Grecia, criticate pentru conditiile mizere din taberele de refugiati" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 07:12
Intalnirea Angelei Merkel si a presedintelui CE, Jean Claude Junker, cu cei 10 lideri de stat din regunea de est a UE si din tarile balcanice a reusit sa genereze un acord pentru adapostirea a 100.000 de refugiati, dar riscul fragmentarii UE ramane in continuare mare.
"Este un test limita pe care Europa trebuie sa-l infrunte. Vom fi nevoiti sa facem pasi inainte pentru a depasi aceasta situatie", a precizat cancelarul german in cadrul intalnirii, conform Bloomberg.
Fara ocolisuri
Liderii de stat prezenti la intalnire, printre care si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, au avertizat ca Europa se clatina sub povara reprezentatata de venirea sutelor de mii de refugiati sirieni, afgani si irakieni.
O mare parte a problemei o reprezinta tendinta unor state de a se baricada in interiorul granitelor, fortand coloanele de refugiati sa gaseasca alte cai de acces catre vestul continentului si transmitand astfel presiunea catre tarile vecine.
Printre masurile rapide pe care Angela Merkel si Jean Claude Junker le-au cuprins in calendarul perioadei urmatoare se numara si asigurarea unor adaposturi de urgenta pentru cel putin 100.000 de imigranti prinsi de venirea sezonului rece pe ruta balcanica de tranzit.
"Trebuie sa fie clar pentru toata lumea ca impingerea imigrantilor de la grantia unui stat catre tarile vecine trebuie sa inceteze. Nu avem solutii minune pentru aceasta criza", a specificat Jean Claude Junker in fata liderilor de stat.
Reuniunea de duminica... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 11:23
Pe masura ce flacarile conflictului din Afganistan se aprind din nou, mii de localnici iau drumul pribegiei, dar refugiile devin tot mai nesigure. Iran si Pakistan, gazde ale refugiatilor afgani din ciclurile anterioare se arata prea putin dispuse sa preia noul val de pribegi, iar acestia privesc direct spre Europa.
Un nou exod al populatiilor puse pe fuga de ororile razboiului civil din tarile de origine ameninta sa se reverse peste o Uniune Europeana deja sufocata de avalansa refugiatilor din Siria, relateaza ziarul New York Times.
O criza ignorata
Afganii nu s-au aflat pe lista de prioritati a liderilor occidentali atunci cand acestia au analizat zonele fierbinti de pe glob care nasc siruri nesfarsite de persoane ce fug din calea conflictelor de acasa.
Pentru afgani, situatia este similara cu cea din anii '70: profesionistii care ar putea ajuta la relansarea economiei tarii odata ce razboiul ia sfarsit aleg sa paraseasca un tinut zguduit de luptele dintre talibani si fortele militare occidentale.
2.000 pe zi
Ofensiva talibanilor de anul acesta a dat din nou tonul plecarilor in randul populatiei afgane, iar situatia s-a agravat odata ce rebelii au impins linia frontului pana in zone populate precum Kunduz.
Reprezentantii Agentiei pentru Pasapoarte a Afganistanului sustin ca au ajuns sa elibereze cate 2000 de pasapoarte zilnic, o cifra de 3 ori mai mare decat cea de acum 6 luni.
Din 2001 si pana in prezent, fugarii afgani au vazut in Pakistan o... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 15:46
1In sfarsit, corporatiile isi indreapta privirea catre fenomenul social care ameninta sa sufoce intreaga Europa, criza imigrantilor. Goldman Sachs, Google si Audi au inceput sa aloce sponsorizari masive pentru a rezolva o parte din nevoile imigrantilor preluati in taberele de refugiati.
Google a anuntat ca va dona un milion de euro catre organizatiile umanitare care asigura adapost, hrana, ingrijire medicala si alte servicii in centrele de primire a refugiatilor, arata postul american CNN Money.
Sponsorii fenomenului
Goldman Sachs a doua milioane de lire sterline catre Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati in scopul de a ajuta victimele razboaielor civile sa parasesca zonele de conflict.
Comisariatul ONU a anuntat ca, in doar 6 zile, a primit donatii in valoare de 17 milioane de dolari de la companii si persoane fizice deopotriva.
Inclusiv Uber a anuntat ca va pune la dispozitie masini pentru colectarea donatiilor de haine si jucarii pentru organizatia "Salvati Copiii" din 20 de state europene.
Audi a ales sa sponsorizeze cu un milion de euro programele de asistenta de urgenta din centrele locale din Germania, a anuntat divizia de lux a constructorului auto.
Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati a confirmat ca se afla in discutii pentru strangerea unor ajutoare umanitare cu alte branduri renumite: Zara, Ericsson, Volvo, H&M si Brown Forman.
Pentru anul in curs, Germania pare sa fie campioana preluarii de imigranti, Berlinul anuntand ca se... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 14:32
1