BERD implementeaza in Romania programul "Local enterprise facility" in cadrul caruia este dispusa sa investeasca aproximativ trei-patru milioane de euro sub forma de capital in intreprinderi mici si mijlocii sau sa acorde imprumuturi in cuantum de cinci-sase milioane de euro.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) implementeaza si in Romania programul "Local Enterprise Facility", in cadrul caruia intreprinderile mijlocii sunt sprijinite prin finantare directa BERD, a afirmat joi, la Ploiesti, directorul pentru Romania al BERD, James Hyslop, transmite corespondentul Mediafax.
"Un program important adus recent de BERD in Romania este Local Enterprise Facility, o facilitate de finantare directa pentru IMM-uri care se adreseaza mai degraba companiilor mijlocii. In aceasta zona BERD este dispusa sa investeasca aproximativ trei - patru milioane de euro ca si capital in IMM-uri sau sa ofere imprumuturi de cinci, sase milioane de euro", a declarat seful BERD Romania.
James Hyslop a precizat ca BERD, care lucreaza si cu fonduri de investitii, este dispusa sa investeasca "pana la zece milioane de euro" in Romanian Foundations SME Fund, un fond de investitii care sustine sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania.
Directorul BERD: "IMM-urie raman punctul central al economiei romanesti"
Directorul BERD pentru Romania a afirmat joi, la Ploiesti, intr-o declaratie de presa, ca din punctul de vedere al BERD "IMM-urie raman punctul central al... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 08:54
Pentru ca finantarea prin banca a unei intreprinderi mici reprezinta a intreaga aventura, IMM-urile se bazeaza tot mai mult pe Fondul National de Garantare, in obtinerea unui credit.
Institutia a acordat in primele cinci luni 4.100 de garantii pentru firme mici si mijlocii, in valoare de 1,3 miliarde de lei, in crestere cu 63% fata de perioada similara a anului trecut.
Numarul beneficiarilor, IMM-uri, este in crestere cu 23% fata de intervalul similar din 2011. Numarul de garantii emise de Fond in acest an, pentru toti beneficiarii, cu exceptia celor din "Prima Casa", a depasit 4.750, in crestere cu 30% fata de primele cinci luni ale anului 2011.
Proiectele din fonduri europene si cele guvernamentale, pe plus
Reprezentantii Fondului spun ca analiza comparativa a celor doua perioade a identificat, de asemenea, continuarea trendului pozitiv inregistrat in accesarea garantiilor aferente proiectelor finantate din fonduri europene.
Astfel, in primele cinci luni ale acestui an, 300 de IMM-uri au accesat garantia Fondului in vederea implementarii de astfel de proiecte, ceea ce reprezinta un numar de circa trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Un trend similar s-a inregistrat si in cazul acordarii de garantii pentru derularea programelor guvernamentale, valoarea acestora atingand un nivel de peste 270 milioane lei, reprezentand o crestere de 2,3 ori fata de perioada similara a anului trecut. Dintre acestea, garantii in cuantum de... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 18:40
IMM-urile solicita modificarea legii privind investitiile si introducerea unor prevederi care sa asigure in mod eficient si transparent stimularea investitiilor in Romania, a declarat joi, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu.
Cred ca majoritatea populatiei a inteles ca daca vrem o relansare substantiala a economiei romanesti, acesta nu se poate realiza fara o amplificare a procesului investitional. Analizele facute de CNIPMMR au avut ca baza de plecare legea 78/2009 privind investitiile si pronind de la analiza acestei legi noi am formulat un set de probleme", a spus Ovidiu Nicolescu.
Potrivit presedintelui CNIPMMR, Ordonanta de Urgenta privind stimularea investitiilor nr.85/2008, aprobata prin Legea 78/2009 cuprinde numai dispozitii generale (principii, definitii si tipurile de facilitati, etc.), fara a reglementa conditiile de fond si de procedura, precum si modalitatile concrete de stimulare a investitiilor, acordarea efectiva a facilitatilor si stabilirea conditiilor de eligibilitate.
De asemenea, reprezentantii IMM-urilor sustin ca este necesara completarea resppective Ordonantei de Urgenta cu prevederi care sa asigure in mod eficient si transparent stimularea investitiilor in Romania, pentru dezvoltarea anumitor sectoare de activitate, in functie de prioritatile de dezvoltare la nivel national si pentru asigurarea unei dezvoltari economice echilibrate.
Ovidiu Nicolecu a declarat ca... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 12:23
Romania are nevoie in acest an de masuri de sustinere a investitiilor, acestea fiind motorul cresterii economice, in conditiile in care in ultimii ani initiativele Guvernului au vizat in primul rand mentinerea stabilitatii macroeconomice, considera Consiliul IMM-urilor Private.
"Pana acum sprijinul de la FMI si celelalte institutii a rezolvat o problema foarte importanta a Romaniei, respectiv a asigurat stabilitatea macroeconomica si a fluxurilor financiare, chiar daca s-a facut cu pretul scaderii salariilor. Nu exista o alta solutie. Mesajul catre FMI trebuie sa fie acum sustinerea procesului investitional, fara afectarea echilibrelor macroeconomice", a declarat, marti, presedintele Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
El a mentionat ca un avans al PIB-ului de 2% pe an nu este suficient pentru a recupera decalajul dintre Romania si celelalte state din Uniunea Europeana. In opinia sa, Romania are nevoie de un ritm dublu sau triplu al cresterii economice comparativ cu alte state din Uniunea Europeana pentru a recupera decalajul fata de acestea.
In vederea stimularii investitiilor, CNIPMMR a transmis Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Economiei un set de propuneri, formulate in urma realizarii unui sondaj in randul a circa 300 de firme mici si mijlocii.
Reprezentantii firmelor mici si mijlocii cer initierea unei noi legi pentru IMM-uri, care sa asigure cresterea treptata de la 0,4%... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 15:22