Comisia Europeana (CE) a decis vineri reluarea platilor pentru Programul Operational Regional (POR), care a intrat aproape total in presuspendare in octombrie anul trecut, au declarat surse din cadrul Comisiei Europene (CE). Este exceptata de la aceasta decizie axa prioritara 6- "Asistenta tehnica".
Pana in prezent, CE efectua rambursari doar pentru axa prioritara 2, "Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale". Decizia de vineri permite reluarea platilor pe toate axele prioritare ale POR, cu exceptia axei prioritare 6 "Asistenta tehnica".
In octombrie 2012, CE a presuspendat integral Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si partial Programul Operational Sectorial Transport (POS T) si POR.
Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finantarea de la UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Rata de absorbtie pentru POR (sume rambursate de la CE in raport cu alocarea UE 2007-2013) era, la 12 aprilie 2013, de 24,7 %, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene. mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 10:03
Toate guvernele sunt de vina pentru situatia actuala a fondurilor europene, fraudele reprezentand o practica la cel mai inalt nivel, se arata intr-un comentariu al Deutsche Welle, dupa anuntul Comisiei Europene privind presuspendarea totala sau partiala a trei programe.
Deutsche Welle considera ca reactiile politicienilor romani la decizia CE de joi au fost "stupefiante".
"Militantii PDL au cerut imediat si pe un ton imperios demiterea ministrilor de resort cosiderand ca nu si-au facut datoria. Este insa evident ca oricat de incompetenti ar fi acesti ministri pusi sub acuzare, ei nu aveau timp sa rezolve o problema cronica. Problema acestor programe vine de departe si ea tine in mare masura de responsabilitatea guvernelor PDL", se arata in sursa citata.
"In loc sa taca cu discretie in fata unui esec rusinos si sa coopereze pentru rezolvarea unei probleme majore de interes national, politicienii de la Bucuresti se acuza unii pe altii (...) In comunicatul Comisiei Europene se arata insa cu claritate ca defectiunile sunt vechi si ca tin de sistemul insusi: 'Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese'.
Doi ministri, unul din guvernul Boc si altul din guvernul Ponta, au fost nevoiti in ultimul an sa demisioneze, deoarece au obtinut fonduri europene in situatii ilicite (conflict de interse), ceea ce arata cat de larg raspandit e fenomenul si mai... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 13:27
Guvernul va trimite vineri Comisiei Europene informari cu privire la masurile luate de fiecare minister pentru a solutiona problemele legate de absorbtia fondurilor europene, urmand ca reprezentati ai Bruxelles-ului sa vina in noiembrie la Bucuresti pentru a realiza un audit.
"Partea romana va trimite maine Comisiei Europene (informari despre - n.r.) modul in care fiecare minister in parte a respectat ceea ce Comisia Europeana a solicitat in ultima perioada. Exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam programele operationale partial sau total", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat Eugen Teodorovici.
Reprezentantii CE vor veni insa la Bucuresti in luna noiembrie pentru a verifica modul in care Guvernul a implementat masurile asumate, dupa care vor intocmi un raport de audit, de rezultatul caruia depinde decizia de deblocare a fondurilor.
"Noi nu facem acum decat sa informam asupra stadiului implementarii acestor masuri stabilite impreuna cu partea comunitara, urmand ca cei de la Comisia Europeana sa vina in Romania in luna noiembrie, pe diferite programe in parte, sa auditeze modul in care am implementat aceste masuri. Pe langa toate aceste documente pe care Guvernul le va trimite CE, Comisia asteapta si un raport de audit, care va trebui sa aiba o opinie favorabila cu privire la modul in care Guvernul a... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 09:10
Romania risca sa piarda 100 milioane euro in 2012 si 1,1 miliarde euro in 2013, daca Comisia Europeana va decide suspendarea programului POSDRU, foarte probabila, din cauza "problemelor grave de sistem".
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat intr-o conferinta de presa ca isi asuma restructurarea Autoritatii de Management a POSDRU, daca pana la sfarsitul anului situatia nu se amelioreaza.
"S-au constatat grave probleme de sistem, privind evaluarea proiectelor, procentajele de risc adoptate si sistemul informatic. Este vorba despre programe in care foarte multe persoane au incasat salarii intre 3.500 si peste 10.000 euro lunar. Toata lumea a luat bani de la POSDRU fara control", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.
Comisia Europeana ar putea sa suspende programul operational in zilele urmatoare.
"Platile pentru POSDRU vor fi blocate imediat ce va sosi scrisoarea. Este o chestiune de cateva zile. Au fost doua misiuni de audit, una pe sistem in luna aprilie si cealalta pe operatiuni la inceputul lunii mai. Au vizat tot programul POSDRU, de cand a inceput sa functioneze si pana acum", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Leonard Orban. mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 10:42
Intentia Uniunii Europene de a suspenda fonduri de coeziune destinate Ungariei in valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la inceputul anului urmator, reprezinta un factor negativ pentru ratingul tarii si ar putea afecta negocierile "urgente" cu FMI, potrivit Moody's.
Suma vizata de UE, din cauza nerespectarii de catre Ungaria a angajamentelor de reducere a deficitului bugetar, reprezinta 0,5% din PIB-ul tarii si 29% din sumele alocate tarii anul urmator prin programul de coeziune.
"Desi Comisia Europeana a precizat ca procedura nu are legatura cu negocierile Ungariei cu UE si FMI pentru un nou program preventiv de sprijin financiar, anuntul accentueaza nervozitatea investitorilor si neintelegerile politice interne, ingreunand discutiile cu institutiile internationale", afirma intr-un raport Alpona Banerji, analist al Moody's.
Premierul Viktor Orban incearca sa relanseze discutiile cu UE si FMI solicitate in noiembrie, dupa deprecierea forintului la un minim record fata de euro, in timp ce agentiile de rating, inclusiv Moody's, au retrogradat calificativul Ungariei la nivelul junk, nerecomandat investitiilor.
Negocierile au fost intrerupte in decembrie, dupa ce reprezentantii UE si FMI au reclamat ca o noua lege privind banca centrala submineaza independenta institutiei.
De la venirea la putere in 2010, premierul Orban a nationalizat fonduri de pensii de 14 miliarde de dolari si a impus taxe speciale companiilor din sectoarele energiei, financiar, de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:56
Comisia Europeana vrea sa poata suspenda o parte din fondurile viitorului program de finantare pentru regiunile sarace, daca se face risipa prin politici economice proaste sau monitorizare insuficienta a modului in care sunt cheltuiti sau daca statele membre incalca regulile deficitului. Comisia Europeana a adoptat joi un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, scrie NewsIn.
El vizeaza stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca in toata Europa, orientand investitiile UE catre obiectivele agendei europene pentru crestere economica si locuri de munca ("Europa 2020").
Pachetul legislativ propus este vazut ca o combinatie de sanctiuni si masuri stimulative. Din cei 336 de miliarde de euro care trebuie cheltuiti in sapte ani vor fi acordate si recompense financiare pentru proiectele care isi respecta angajamentele.
"Daca statele membre nu reactioneaza, atunci trebuie sa avem o ultima parghie" si sa suspendam platile, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.
Cuprinzand verificari mai riguroase ale cheltuielilor, pachetul legislativ tinteste sa se obtina profit din investitiile facute, a explicat Hahn.
Fondurile de coeziune au fost instrumentul prin care UE a incercat sa niveleze diferentele de dezvoltare dintre tari precum Germania si Danemarca, pe de o parte, si tari mai sarace, precum Grecia, Romania sau Bulgaria, pe de alta parte.
In anii trecuti, aceste fonduri au ajutat state precum Portugalia sa... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 19:55