Primarul municipiului Timisoara, Dominic Fritz, a declarat marti, 17 noiembrie, ca a taiat sporurile care le erau acordate angajatilor care lucrau la elaborarea de proiecte cu finantare europeana, intrucat acestea erau suportate din bugetul local, iar rata de implementare era mica.
Edilul-sef a detaliat ca primaria a contractat in ultimii ani proiecte in valoare de 460 milioane de lei, dar s-a rambursat doar 1 milion de lei, adica o rata de absorbtie de 0,22%. Fritz spune ca in aceasta situatie s-a uitat peste sporurile platite pentru elaborarea proiectelor si a constatat ca din anul 2017 pana acum, primaria a platit 6,5 milioane de lei pentru sporuri salariale pentru aceste proiecte.
"Aceasta inseamna ca pentru ca sa cheltuim (sa fie rambursat, n.r.) deocamdata 1 milion de lei din fonduri europene am platit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei. Aceste sporuri salariale nu sunt platite din fondurile europene, ci din bugetul propriu local. Deci am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am platit aproape 7 milioane de lei din bugetul propriu. Am decis sa suspendam de luna aceasta aceste sporuri, cel putin pentru lunile noiembrie si decembrie, iar pana anul viitor vom dezvolta un sistem in care aceste sporuri depind de performanta in proiect. Imi pare rau pentru cei peste 120 de colegi care primesc aceste sporuri, dar sunt sigur ca inteleg si ei ca, pe de-o parte, suntem intr-o situatie financiara dificila si, pe de alta parte, luand in considerare lipsa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 13:52
Situatia companiilor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic este verificata, dar se efectueaza controale si la PFA-uri sau la intreprinderi familiale, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"In cea mai mare parte mi-au fost confirmate asteptarile. Sunt, insa, si destule situatii din alta categorie. Sper sa reusesc sa scot odata si odata din amortire Inspectia Muncii sa iasa pe teren si sa faca aceste verificari.
Sunt si companii care au intrat in panica si urmeaza sa fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic. Exista mai multe verificari care se fac in continuu. Se fac verificari nu numai la firme, ci si la PFA-uri, la intreprinderi familiale.
Avem mai multe culoare pe care le verificam. Folosesc foarte mult si semnalele de la oameni care imi scriu, fara exagerare, cateva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe aceasta speta.
Saptamanal, am o situatie, dar repet in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Daca ne uitam la ce aveam de ales, intre un sistem ultra complex de verificare, am preferat sa folosesc o cale de munca. In cea mai mare parte sunt oameni corecti, dar mai avem si probleme", a spus Alexandru, la Europa FM.
Conform datelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, publicate luni, la nivel national se inregistrau 403.459 de... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 21:45
Posibilitatea beneficiarilor de fonduri europene nerambursabile de a solicita suspendarea executarii contractelor de finantare a fost prevazuta, cu titlu de principiu, in Decretul 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
Astfel, potrivit dispozitiilor art. 11 din Anexa nr. 1 la Decretul 195/2020, beneficiarii fondurilor europene afectati de adoptarea masurilor de urgenta prevazute in decret pot decide, impreuna cu autoritatile de management/organismele intermediare, sa suspende contractele de finantare incheiate conform legii.
Din modul de formulare a dispozitiei legale anterior mentionate rezulta ca aceasta "posibilitate" a beneficiarilor este, totusi, conditionata de acordul autoritatilor de management sau al organismelor intermediare, ceea ce inseamna ca, in principiu, suspendarea ar presupune un acord al ambelor parti contractante, iar nu un act de vointa unilateral al beneficiarilor afectati de adoptarea masurilor de urgenta.
In consecinta, autoritatile de management au adoptat una din urmatoarele abordari: fie au dat dreptul beneficiarului sa suspende executarea contractelor de finantare, fara a conditiona o astfel de decizie de un acord din partea autoritatii, fie beneficiarul trebuie sa solicite autoritatii suspendarea obligatiilor contractuale, suspendarea fiind conditionata, asadar, de acordul autoritatii.
Vom prezenta, in cele ce urmeaza, pentru principalele programe de finantare, procedura pe care trebuie sa o urmeze... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 13:21
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Autoritatile de Management ale programelor operationale vor finaliza, in acest an, contractarea fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pentru actuala perioada de programare, iar faptul ca nivelul de contractare a fondurilor UE era de 93% la data de 31 decembrie 2013 nu duce la pierderea niciunui euro din fondurile structurale si de coeziune alocate Romaniei, informeaza un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.
"Mult mai important, in 2013, Romania a evitat riscul de dezangajare automata a fondurilor structurale si de coeziune alocate de UE, datorita adoptarii regulii 'N+3' pentru alocarile aferente anilor 2011 si 2012 si in acelasi timp datorita masurilor implementate de Guvernul Romaniei pentru accelerarea absorbtiei. Aplicarea regulii 'N+3' pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. Subliniem ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare a ramas neschimbat: suma alocata Romaniei pentru actuala perioada de programare trebuie cheltuita pana la data de 31 decembrie 2015", arata MFE.
Rata de absorbtie a atins 33,47% la finalul anului
Ministerul reaminteste ca rata de absorbtie curenta a ajuns la 33,47% la sfarsitul anului 2013, de patru ori mai mare decat la inceputul lunii mai 2012, aceasta crestere datorandu-se in primul... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 08:27
Incalcarea regulilor de achizitii publice, inselaciunea, falsul si uzul de fals sunt printre cele mai intalnite infractiuni savarsite de beneficiarii de fonduri europene. Cu asa palmares, nu e de mirare ca reprezentantii UE se mai gandesc pana in toamna daca vor debloca banii pentru Competitivitate, dedicati mediului de afaceri.
Reprezentantii Comisiei Europene vor veni in Romania in luna septembrie pentru o misiune de audit care vizeaza Programul Sectorial Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE). In urma controlului, se va decide daca programul, presuspendat in toamna anului trecut, va fi suspendat sau deblocat. Practic, de un an, CE nu mai face plati prin program, tara noastra riscand sa piarda 1, 26 de miliarde de euro.
"Au fost probleme legate de unele companii care au fost implicate, din pacate, pe tot ceea ce inseamna circuit al banului european, si anume de la pregatirea de proiecte, evaluarea selectiei si verificarea de cheltuieli, ceea ce nu se poate accepta in sistemul de fonduri publice. Desigur, acest lucru s-a eliminat, structurile statului avizate au facut deja verificari in acest sens, iar unele dintre situatii au fost trimise catre solutionare mai departe, la DNA si nu numai. Am curatat, sa spunem, sistemul din acest punct de vedere si speram ca in viitor sa nu se mai intample", a declarat la inceputul lunii, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
Creativitatea beneficiarilor care au vrut sa insele sistemul este... mai mult
Joi, 25 Iulie 2013, ora 08:50
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene si solicitarile de rambursare a banilor vor fi verificate de catre experti privati pe care Guvernul ii va plati timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atat din surse UE, dar si de la buget, motivand numarul mic de personal de care dispune statul.
Expertii, care vor incasa peste 6.000 de euro pe luna, vor fi selectati in baza unor contracte incheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanta si resurse umane, in majoritate cu sediul inregistrat in apartamente din Bucuresti, Timisoara, Baia Mare, Deva, Buzau, Alba Iulia, Ploiesti, Cluj-Napoca, Petrosani, Braila, satul Ostratu din comuna Corbeanca si Bragadiru, care trebuie sa propuna astfel de persoane.
Durata contractului de "inchiriere" a expertilor va fi de 24 luni, iar banii acordati acestora vor fi asigurati atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si de la bugetul de stat.
Valoarea totala a serviciilor va depasi 7,7 milioane euro, fara TVA, iar ministerul are dreptul sa majoreze bugetul in functie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.
Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult 5 zile lucratoare si o cerere de finantare in maximum 15 zile lucratoare, prelungirea fiind posibila doar in cazuri exceptionale si temeinic justificate. Este luat insa in calcul riscul ca un grad ridicat de "incarcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusa" a acestuia... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 15:10
Beneficiarii fondurilor europene care solicita in instanta anularea platii corectiilor financiare aplicate de Comisia Europeana trebuie sa se inarmeze cu rabdare: procesul poate dura pana la patru ani.
Cu toate ca pana in prezent, nu exista un precedent si nici jurisprudenta in acest domeniu, beneficiarii au sanse, teoretic macar, sa castige aceste procese, este de parere avocatul Cristian Dutescu.
Si ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, ia in calcul un astfel de deznodamant: nu este exclus ca beneficiarii fondurilor europene descoperiti cu nereguli si care trebuie sa plateasca corectiile financiare sa castige in instanta anularea corectiei, a declarat pentru Business24.
Avocatul Cristian Dutescu sustine ca durata unui astfel de proces este cuprinsa intre unu si patru ani. Intrucat beneficiarii incheie contractul cu statul, se va aplica, cel mai probabil, legislatia romaneasca a achizitiilor publice.
"Sunt sanse, in mod teoretic. Depinde de justificarea pentru care se aplica corectia financiara. Daca se aplica o corectie financiara erga-omnes, pe toate proiectele care sunt pe un anumit sector, pe o anumita axa sau program operational, in mod logic, cei care sunt prejudiciati ar trebui sa poata sa obtina o compensatie in instanta.
Daca si-au indeplinit toate raporturile juridice incheiate cu institutiile statului si cei care au beneficiat de proiectele respective, deci neavand nicio culpa, nu ar fi nici legal, nici corect, nici moral, sa suporte... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:37