Think tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19, dedicat tuturor antreprenorilor care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noile coordonate create de criza noului coronavirus.
"Un sondaj Best Jobs arata ca peste 50% dintre angajatorii romani au planuri sa isi continue afacerile, in ciuda agravarii pandemiei de coronavirus.
Pentru toti antreprenorii care vor sa isi mentina afacerile pe linia de plutire, sa isi pastreze angajatii sau chiar sa isi dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19, think tank-ul INACO Initiativa pentru Competitivitate a lansat Ghidul Surselor de Finantare pentru Companii in Timpul Crizei COVID-19.
Este cea de-a noua editie din seria Ghidurilor de finantare pentru companii, realizata de comunitatea de profesionisti voluntari ai INACO", se arata intr-un comunicat.
Ce domenii sunt vizate de INACO
Domeniile vizate de noul ghid INACO sunt: sanatatea, extinderea productiei si dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructura mare in energie si tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii si a media, initiative de sprijin civice si private.
"Bani exista! Acest ghid aduna ultimele noutati pentru salvarea companiilor, 48 de oportunitati... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 13:56
Pentru implementarea proiectului minier de la Rosia Montana mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, la care se adauga fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului, a declarat, joi, directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase.
Tanase a fost audiat in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului care analizeaza exploatarea miniera de la Rosia Montana.
"Pentru obtinerea integrala a surselor de finantare, proiectul trebuie aprobat. Noi am finantat pana astazi 600 milioane de dolari in dezvoltarea acestui proiect, deci practic toate activitatile propuse, activitatea de explorare geologica, inceperea activitatii de stramutare, proiectarea tehnica, cercetarea arheologica.
Toate aceste lucruri au fost finantate pana astazi din cele 600 milioane de dolari finantate la zi. Pentru implementarea proiectului minier mai este nevoie de aproximativ 1,4 miliarde de dolari, plus fondul de lucru pe primele luni pana la inceperea obtinerii veniturilor din vanzarea aurului. Acesti 1,4 miliarde de dolari se vor finanta in trepte, pe masura ce proiectul este avizat", a spus Tanase.
Potrivit acestuia, in acest moment este prematura finantarea a 1,4 miliarde de dolari, din moment ce compania nu are aprobarile.
"In acordul incheiat cu statul roman, daca ne uitam in acord, din cate imi aduc aminte, cred ca la articolul 11 exista o prevedere prin care noi vom... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 16:12
Firmele care cauta finantare pentru diferitele proiecte de dezvoltare dispun de mai multe alternative la tot mai inaccesibilul credit bancar. Agentiile de Dezvoltare Regionala au publicat un catalog care include aproape 20 de programe destinate societatilor comerciale, care sunt sustinute de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei sau Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Bani europeni pentru clustere
Noutatea anului in materie de fonduri europene a fost reprezentata de lansarea Operatiunii 1.3.3. Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere, prin POS CCE.
Conceptul este unul nou pe piata romaneasca, in momentul de fata activand doar 40 de clustere la nivel national, insa asocierile vor reprezenta unul dintre elementele cheie in atragerea banilor europeni, din cadrul exercitiului financiar 2014-2020.
Se adreseaza clusterelor cu minimum 10 IMM-uri, din domeniul productiv si/sau al serviciilor de inalta tehnologie bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii.
Printre activitatile eligibile se numara asigurarea de servicii de consultanta, activitati de marketing, activitati aferente organizarii de si/sau participarii la sesiuni de formare (training) si / sau evenimente pentru facilitarea schimbului de experienta, activitati legate de asigurarea managementului clusterelui, activitati legate de achizitii etc.
Programul ofera pentru clusterele emergente pana la 200.000 de... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 08:15
In articolele anterioare am prezentat atat o perspectiva a finantarii in Romania, cat si a business angel-ului, ca alternativa la sursele clasice pentru atragerea capitalului. Precum am mentionat in trecut este mai important ca antreprenorul sa inteleaga ca suma de bani pe care o cere trebuie sa fie sustinuta de un nivel de informare pe masura. Continuand pe acest fir, sunt de parerea ca finantarea ca proces necesita o atentie sporita.
Principalul obiectiv al unui startup este crearea unei afaceri de succes. Finantarea este un pas pentru realizarea acestui obiectiv, nu un sfarsit de linie in sine. Menirea ei este sa sprijine strategia de dezvoltare a afacerii si este important ca aceasta sa fie aliniata obiectivelor companiei. Responsabilitatea executarii procesului de finantare este a antreprenorului, iar alegerea unor surse gresite sau estimarea gresita a nevoilor reale ale companiei pot conduce la esecul initiativei de afaceri.
Ca la orice maraton, in afaceri ai suisuri si coborasuri. Implicit, nici finantarea nu vine de la sine. Companii de renume au fost refuzate de finantatori inainte de a reusi sa obtina fondurile de care au avut nevoie pentru a excela (si momentul in sine a fost inca un suis). Determinarea, persistenta, ambitia sunt calitati care se rasfrang asupra procesului de finantare, reprezentand uneltele ce va vor sustine atunci cand presiunea creste. De asemenea, o planificare simpla continand tinte si indicatoare masurabile va va mentine pe drumul... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 08:18
Antreprenorii pot depune, incepand de miercuri, 28 august, cereri de finantare pentru schema de ajutor de minimis. Practic, oamenii de afaceri pot obtine o linie de finantare de 200.000 de euro de la stat din fonduri nerambursabile.
Autoritatile au decis suplimentarea fondurilor cu 100 de milioane de lei, pana la 500 milioane de lei (125 milioane de euro). Practic, 2.500 de companii vor beneficia de o finantare de 200.000 de euro de la stat din fonduri nerambursabile.
Cum obtii finantarea
Pasul I: inregistrarea online. Antreprenorii interesati sa acceseze aceasta linie de finantare trebuie sa completeze in prima faza un formular disponibil pe site-ul www.mfinante.ro.
Informatiile pe care trebuie sa le completeze antreprenorul sunt: denumire completa a companiei, Codul Unic de Inregistrare, Cod CAEN, valoarea proiectului de investitii, valoarea ajutorului de minimis solicitat, numele si functia reprezentantului legal.
Pasul II - Antreprenorul va primi o recepisa dupa completarea on-line a formularului. Se poate verifica daca dosarul a fost inregistrat in sistem intrucat autoritatile promit sa publice lista cererilor de acord pentru finantare inregistrate on-line pana la finele zilei anterioare.
Pasul III Depunerea documentelor la registratura: Cererea de acord pentru finantare, precum si informatii privind perioada in care se poate depune la Registratura Ministerului Finantelor cererea insotita de documentele justificative. In dosar va fi inlusa si... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 08:23
Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri vrea sa implementeze 3 programe de finantare a companiilor mici si mijlocii in valoare totala de peste 16,6 milioane de euro. Proiectele sunt in faza de implementare si beneficiaza de sustinere financiara din partea unor tari ca Elvetia, Polonia sau Franta.
Masurile se adreseaza atat tinerilor oameni de afaceri, cat si antreprenorilor cu experienta care vor sa se specializeze in comertul international.
Ministrul pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini a prezentat, la solicitarea Business24 care sunt proiectele prin care companiile mici si mijlocii pot obtine finantare:
Programul de Cooperare Elvetiano-Roman:16,5 mil euro pentru companii
La finalul lunii aprilie, Ministerul Economiei a lansat, prin intermediul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri si Turism, un nou proiect de sustinere a sectorului IMM si de facilitare a accesului acestora la finantare.
Programul va fi derulat in parteneriat cu autoritatile elvetiene, care pun la dispozitia bancilor 20 milioane franci elvetieni (aproximativ 16,5 milioane euro), in vederea finantarii companiilor din domeniile productie, servicii medicale, turism si comercializarea sistemelor sau echipamentelor destinate economisirii de energie.
Programul asigura bancile cu 70% din resursele de finantare necesare pentru a da credite, diferenta urmand a fi atrasa de banci din surse proprii.
Growing-up in cadrul ERASMUS pentru tinerii... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:02
Dupa ce mai multe institutii financiare si asiguratori au venit cu oferte tentante pentru finantarea IMM-urilor, o banca din Romania face un pas inainte si deschide o sucursala destinata exclusiv acestui segment de piata. Cu toate acestea, reprezentantii IMM-urilor spun ca ofertele nu sunt utile atat timp cat nu se adapteaza nevoilor reale.
Bancile cauta sa-si "impresioneze" clientii cu oferte personalizate sau diferite alte avantaje cum ar fi: consultanta, garantarea creditului sau chiar "sucursale speciale pentru IMM-uri".
Piraeus Bank face un pas inainte si infiinteaza un Business Center pentru IMM-uri, adica un fel de banca cu oferte personalizate pentru companii.
Noul Business Center Piraeus va functiona pe Calea Grivitei si va avea o echipa compusa din peste 30 de specialisti. Noua structura gestioneaza in mod direct activitatea de vanzari, administrarea contractelor, precum si relatia directa cu IMM-urile.
"Banca personalizeaza oferta in functie de datele prezentate de fiecare dintre IMM-urile solitante. Spre deosebire de imprumuturile retail, conditiile de creditate pentru IMM-uri sunt variabile in functie de o serie de factori, astfel incat nu putem identifica un numitor comun", au declarat pentru Business24 reprezentanti ai bancii.
Ministerul Agriculturii devine banca pentru fermieri
La randul sau, si Ministerul Agriculturii face eforturi pentru a sustine afacerile fermierilor. Daca bancile nu se inghesuie dea credite agricultorilor, pentru... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 07:10
Un antreprenor din Romania, care vrea sa-si "creasca" afacerea intampina mari dificultati in gasirea unei surse de finantare, mai ales daca se afla la inceput de drum.
Bancile sunt reticente la la proiectele antreprenorilor, astfel ca acestia din urma se vad nevoiti sa caute alte surse de finantare pentru dezvoltarea afacerii. Pe lista unor eventuale solutii se numara: ajutoarele de minimis de la stat, fondurile europene sau incubatoarele de afaceri.
Business24 a analizat posibilitatile de finantarea pentru dezvoltarea unei afaceri care nu are mai mult de un an pe piata:
Fonduri nerambursabile
O prima varianta de finantare este ajutorul de minimis de la stat in valoare de 200.000 de euro. Acesta se adreseaza companiilor care sunt deja pe piata si au nevoie de finantare pentru investitii si dezvoltare. Cel mai important avantaj al programului este acela ca o firma poate obtine o infuzie de capital de pana la 200.000 de euro, bani care sunt nerambursabili.
In plus, pot aplica la acest tip de finantare companii din diverse domenii, existand restrictii doar asupra firmelor care activeaza in sectorul agricol, transport rutier si sectorul carbunelui.
Totusi, aceasta masura de finantare prezinta si dezavantaje. In primul rand, finantarea se acorda pe principiul "primul venit, primul servit" si banii ajung doar pentru aproximativ 500 de proiecte. In plus, startul pentru o astfel de finantare se da in 2014.
Fondurile europene
O alta solutie de finantare... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 08:12
Companiile nu utilizeaza la maxim cea mai la indemana forma de lichiditate si cel mai ieftin tip de finantare: capitalul de lucru (working capital), conform celui mai recent raport Ernst & Young dedicat managementului capitalului de lucru All tied up Central & South East Europe.
Potrivit sursei citate, intreprinderile din Europa Centrala si de Sud-Est (CSE) au experimentat deteriorarea performantei capitalului de lucru in 2011 comparativ cu 2010, indicatorul cheie cash-to-cash (C2C) inregistrand o crestere de 12%.
Rezultatele din acest an arata ca cele 150 de companii analizate au, la nivel agregat, 20 de miliarde de euro in numerar blocate inutil in capitalul de lucru. Suma reprezinta 8% din veniturile din vanzari.
Performanta mai scazuta a capitalului de lucru in 2011 (cu exceptia sectorului de petrol si gaze) s-a datorat managementului neperformant al creantelor si stocurilor, care a fost partial neutralizat de intarzierea platilor catre furnizori. Deteriorarea performantei creantelor reflecta partial impactul inrautatirii conditiilor economice si de credit in unele tari din Europa Centrala si de Sud-Est in cursul anului 2011.
In prezent, managementul ar trebui sa puna in discutie modul de gestionare a capitalului de lucru in organizatiile in care lucreaza. De aceea, trebuie sa se plece de la intrebarea daca exista o cultura a cash-ului in aceste organizatii, daca se aplica instrumente si proceduri pentru a monitoriza performanta capitalului de lucru, daca... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 12:20