Opt persoane, fosti angajati ai companiei Spanghero, au fost arestati marti dimineata in Franta in ancheta privind scandalul carnii de cal vanduta drept carne de vita, potrivit unei surse apropiate investigatiei, transmite France Presse.
Cele opt persoane retinute urmeaza sa fie plasate sub arest in cadrul anchetei judiciare deschise in martie la Paris pentru "inselaciune si inselaciune in forma agravanta, fals si uz de fals", a precizat sursa citata.
Spanghero, redenumita ulterior La Lauragaise, a fost desemnata de guvernul francez drept principalul vinovat al acestui scandal european.
Compania ar fi revandut in cunostinta de cauza carnea de cal drept carne de vita unor firme care produceau diverse feluri de mancare, cum ar fi lasagna, pentru marile retele de magazine.
Numeroase feluri de mancare semi-preparata au fost retrase din aceasta cauza din 15 tari europene si din Hong Kong.
Cu o pondere economica importanta in sud-vestul Frantei si cu 360 de angajati inainte de scandal, Spanghero a sperat sa se restabileasca dupa ce a primit din nou autorizatie sanitara. Insa dezvaluirea ulterioara, la 19 martie, privind descoperirea in companie a unor cantitati de carne de oaie din Marea Britanie, care era interzisa, in acelasi timp cu carnea de cal, a ingenunchiat grupul.
Dupa scandal, Spanghero si-a pierdut clientii unul cate unul, dupa care, la sfarsitul lunii iunie, s-a inchis. Intrat in insolventa, grupul si-a reluat activitatea sub denumirea de La... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:41
Statele europene intampina in continuare probleme in depistarea sursei din scandalul carnii de cal, in care au fost descoperite cantitati importante de produse din carne de cal etichetate fals ca fiind din carne de vita.
Care sunt produsele vizate de frauda?
Frauda vizeaza produse preparate, congelate sau conservate, care ar trebui sa fie pe baza de carne de vita tocata, si anume lasagna, ravioli, musaca, sos bolognez sau pizza. Marci ca Findus, Nestle (Buitoni si Davigel), Iglo, Panzani, Ikea, Picard si distribuitori ai principalelor marci au procedat la retragerea unor produse.
Potrivit autoritatilor franceze, peste 4,5 milioane de produse frauduloase au fost vandute in 13 tari europene de cel putin 28 de societati.
Deocamdata, singurele cazuri de burgeri ce contineau carne de cal au fost descoperite in Marea Britanie, de unde scandalul s-a extins in domeniul restauratiei.
Ce pericol exista pentru consumator?
Consumul carnii de cal nu prezinta pericol pentru sanatate. In paralel cu frauda si fara legatura cu scandalul, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca trei carcase de cal ce contineau urme de fenilbutazona, un analgezic interzis in alimentatie, au ajuns pe piata din Franta, dar nu prezentau vreun risc pentru sanatate, potrivit ministerului.
Ce tari sunt afectate?
Urme de carne de cal in produse pe baza de vita au fost gasite in toate tarile europene, cu exceptia Balcanilor. In urma exporturilor realizate de Findus si Ikea, produse... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:55
Autoritatile romane au verificat toate informatiile disponibile in cazul carnii de cal, legate inclusiv de procedura de procesare a carnii, si nu au identificat pana in prezent vreo neregula, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta pentru BBC News.
"Potrivit tuturor verificarilor efectuate de autoritatile romane si europene este foarte clar ca sunt companii in Romania care exporta carne de cal, dar totul a fost conform standardelor, iar sursa si tipul carnii au fost clar specificate. Undeva, pe reteaua de distributie catre Marea Britanie sau alte tari, se pare ca s-a intamplat ceva ilegal si vom coopera pentru a pedepsi firmele implicate si a reda increderea consumatorilor europeni", a spus Ponta, precizand ca sanctiunea va fi aplicata si firmelor romanesti daca au fost implicate, dar amintind ca datele de pana in prezent nu indica o astfel de implicare.
El a aratat totodata ca aceasta problema reprezinta o criza extrem de serioasa pentru Europa, nu doar pentru Romania, Marea Britanie sau Franta, deoarece afecteaza dreptul consumatorului european la siguranta alimentara.
"Este afectat dreptul absolut al consumatorului european de a sti cu exactitate ce anume aliment este si de unde provine", a spus Ponta.
In acelasi timp, premierul a explicat ca, in acest caz care a declansat scandalul carnii de cal, producatorii romani nu au exportat carne catre Marea Britanie, ci catre Franta, Luxemburg, Cipru si alte state europene si a apreciat astfel ca si... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 09:28