Atributiile si personalul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor fi preluate de o noua institutie pana in 30 aprilie, desi acest lucru ar fi trebuit sa se intample pana la 15 martie.
Printr-o ordonanta publicata vineri, Guvernul a amanat cu mai mult de o luna infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, care ar urma sa preia si competentele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si pe cele ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Practic, de la finalul lunii aprilie, noua autoritate va desfiinta toate autoritatile de supraveghere din sectorul financiar, cu exceptia celor care tin de Banca Nationala a Romaniei.
Citeste mai multe despre Desfiintarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, amanata pana in 30 aprilie pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 13:10
Guvernul a avizat, prin ordonanta de urgenta, infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, a declarat pentru Mediafax premierul Victor Ponta, precizand ca Ministerul Justitiei va reglementa in perioada imediata si ultimele detalii privind noua structura.
Proiectul ordonantei de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost inclus pe agenda suplimentara a sedintei de marti a Guvernului, dupa ce in urma cu o saptamana a fost analizat in prima lectura.
"S-a aprobat si mai sunt unele detalii la Justitie", a spus Ponta, intrebat daca Guvernul a adoptat in sedinta de marti aceasta ordonanta.
Conform, proiectului de ordonanta, Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In proiectul de ordonanta de urgenta care prevede constituirea noii autoritati, Guvernul motiveaza caracterul de urgenta al actului normativ invocand disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, care impun adoptarea unor masuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizarii activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale.
In urma cu o saptamana, in urma unei... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 16:39
Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si ca va mai avea, marti, o noua discutie cu acesta, deoarece decizia de infiintare a unei astfel de structuri nu a fost inca luata.
"Am discutat cu guvernatorul Mugur Isarescu si maine vom avea o noua discutie pe aceasta tema, nu am luat nicio decizie, dar am mare incredere in ceea ce guvernatorul Isarescu considera ca este util (...) Nu am luat o asemenea decizie si, daca vom lua aceasta decizie, este o problema de timp, nu se face peste noapte", a spus Ponta la RTV.
Premierul a sustinut ca in multe state europene cele trei autoritati de supraveghere din domeniul financiar functioneaza "sub o singura palarie" si sub control parlamentar.
Intrebat daca noua structura va fi condusa de actualul ministru al Finantelor, Florin Georgescu, premierul a raspuns doar ca acesta nu va mai conduce Ministerul Finantelor in viitorul guvern, deoarece doreste sa lucreze din nou ca viceguvernator al Bancii Nationale.
Ponta a precizat totodata ca presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.
Intrebat daca astfel la cele trei autoritati actuale nu vor fi inlocuiti sefii numiti in perioada fostului guvern, in contextul unei alte majoritati parlamentare, de catre o persoana numita acum de noua majoritate parlamentara, premierul a raspuns ca ar fi gresit sa... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 08:29
Liderii europeni trebuie sa isi asume angajamente pentru intarirea supravegherii sistemului financiar, in timp ce se confrunta cu limitarile impuse de Marea Britanie, dupa ce presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat miercuri reforme majore in aceasta directie, scrie Reuters, informeaza NewsIn.Oficialii din statele membre ale Uniunii Europene (UE), aflati la Bruxelles cu ocazia Consiliului European de Vara, vor sa ceara Comisiei Europene sa inainteze propuneri legislative "cel mai tarziu la inceputul toamnei" pentru inasprirea supravegherii sistemului financiar.Potrivit unui document preliminar, acestia nu vor discuta imediat cele mai importante puncte ale reformei, catalogata drept decisiva pentru prevenirea unei alte crize financiare.Marea Britanie se opune unei serii de idei sustinute de oficialii de la Bruxelles, care cer introducerea unei monitorizari supranationale in Europa. De asemenea, oficialii Sloveniei, Slovaciei si Romaniei se arata la fel de rezervati in fata acestei propuneri.
Liderii europeni si-au exprimat sprijinul pentru o mare parte a conditiilor reformei inaintata de Comisia Europeana la sfarsitul lunii mai. Reforma prevede mai ales introducerea, incepand cu 2010, a trei noi autoritati paneuropene, responsabile cu supravegherea bancilor, companiilor de asigurari si pietelor financiare.
Acestea ar urma sa inlocuiasca actualele comitete de consultanta si ar avea putere decizionala, actionand drept mediator intre supraveghetorii nationali, in... mai mult
Joi, 18 Iunie 2009, ora 16:28