Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
NSA este capabila sa decodeze principalele sisteme de criptare pe Internet, fie ca e vorba de e-mail sau tranzactii bancare, conform dezvaluirilor facute joi de presa care risca sa aduca noi critici fata de metodele de supraveghere ale agentiei de informatii americane.
Alaturi de agentia britanica GCHQ, Agentia nationala de securitate (NSA) "a compromis in mare parte garantiile date de companiile de Internet clientilor lor cu privire la securitatea comunicatilor", afirma The Guardian, aflat la originea acestor dezvaluiri alaturi de New York Times si ProPublica.
Cele trei jurnale se bazeaza pe documente furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al NSA ale carui dezvaluiri din luna iunie au provocat o polemica puternica in Statele Unite si in intreaga lume cu privire la impactul asupra libertatilor publice si vietii private.
In pofida promisiunilor de transparenta ale presedintelui Barack Obama cu privire la aceste programe, multiplicarea dezvaluirilor, inclusiv cele de joi, deseneaza conturul unei organizatii foarte puternice cu capacitati de intruziune care par nelimitate.
Comunicatiile pe Internet sunt supuse criptarii informatice automate, fie ca este vorba de e-mailuri, mesaje instant, tranzactii bancare online sau transfer de date
medicale.
Programul Bullrun
In cadrul unui program ultra-secret numit Bullrun, agentia de informatii americana poate "sparge" aceste sisteme de criptare (VPN, SSL) si descifra ceea ce se transfera, afirma New York... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 12:49
Comisia Europeana a solicitat, joi, Romaniei si Germaniei sa ia masuri, in termen de doua luni, in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul pastrarii datelor, subiect ce a dat nastere la controverse, legea respectiva fiind declarata neconstitutionala.
De la momentul pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Germaniei si, respectiv, a Romaniei, a hotararilor de anulare a legilor nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor, cele doua tari nu au aratat cand si in ce mod vor adopta noile acte legislative in materie, arata Comisia Europeana.
Directiva privind pastrarea datelor obliga companiile de telefonie si furnizorii de servicii de internet sa stocheze datele privind traficul de telecomunicatii si localizarea, in scopuri legate de aplicarea legii.
Intarzierile inregistrate in prezent de Germania si Romania in ceea ce priveste transpunerea directivei in legislatia nationala ar putea avea un impact negativ asupra pietei interne a comunicatiilor electronice si asupra capacitatii autoritatilor politienesti si judiciare de a depista, a cerceta si a urmari penal infractiunile grave. Prin urmare, Comisia a decis sa adreseze acestor doua tari avize motivate, solicitandu-le sa remedieze aceasta incalcare a dreptului UE.
Germania (in ianuarie 2008) si Romania (in noiembrie 2008) au notificat Comisia cu privire la masurile nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor. Cu toate acestea, la 2 martie 2010, Curtea... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 16:48