Romania va avea pentru prima data in istoria existentei sale trei ani agricoli buni unul dupa altul, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
"Romania va avea pentru prima data in istoria existentei sale trei ani agricoli buni unul dupa altul. Este un lucru exceptional pentru fermieri, nemaiintalnit, pentru ca in 2017 am avut 9 recorduri istorice, in 2018 am avut sase si acum spun ca nu ne mai dam jos de pe podiumul UE, pentru ca fermierii s-au dotat, au indemanarea necesara tehnologica, respecta tehnologiile, bravo lor, se lupta in conditii extraordinare, iar statul este aproape cu subventiile si la timp", a precizat Petre Daea, la TVR 1.
In 2018, Romania a inregistrat o recolta totala de cereale de aproximativ 32 de milioane de tone, clasandu-se pe locul trei in Uniunea Europeana (UE), dupa Franta si Germania.
La porumb boabe, Romania a fost pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie din UE, cu o recolta totala de 19 milioane de tone, in crestere cu aproape 33% fata de 2017 si un randament de 7,8 tone/hectar, devansand Franta, care a obtinut 12,59 milioane de tone anul trecut.
In ceea ce priveste productia de grau, tara noastra a ocupat pozitia a 4-a in UE, cu 10,27 milioane de tone, un plus de 2,36% fata de 2017 si o medie de 4,8 tone/ha. Recolta de floarea soarelui a urcat la 3,35 milioane de tone in 2018, fiind mai mare cu 15,01% fata de 2017, la un randament de 2,9 tone/ha. Aceste date au pozitionat Romania din nou... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 10:24
Ministerul Agriculturii transmite Parlamentului, ca raspuns la intrebarea unui senator PSD, ca in Romania, in cursul anului 2016, un numar de 155 de cetateni straini care detin terenuri agricole au solicitat fonduri prin APIA, pentru o suprafata de peste 2.500 de hectare, insa in statistica nu sunt incluse si persoanele juridice.
Senatorul PSD Lucian Trufin a adresat o intrebare Ministerului Agriculturii cu privire la statistica privind suprafata terenului agricol din Romania care se afla in prezent in proprietatea privata a cetatenilor straini.
Ministerul a transmis ca in datele existente sunt incluse doar persoanele care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit APIA si sunt excluse persoanele juridice pentru care cererile pentru masurile de sprijin pot fi depuse de catre administrator/imputernicit/delegat, persoana cu cetatenie romana.
"Din interogarea bazei de date a Agentiei, in campania 2016 au depus cereri pentru masurile de sprijin finantate din fonduri europene si bugetul national un numar de 155 de persoane straine, cu o suprafata solicitata de 2.637,90 ha. Din cei 155 fermieri persoane straine, pana la aceasta data a fost autorizata la plata suma de 291.027,65 euro pentru un numar de 119 fermieri persoane straine", se arata in raspunsul Ministerului Agriculturii.
Guvernul Ciolos voia inasprirea accesului strainilor la cumpararea de teren agricol
In... mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 13:42
Romania poate ajunge in primele locuri din Uniunea Europeana la suprafata agricola certificata in sistem ecologic, in conditiile in care in noul PNDR s-a luat in calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru pasuni si fanete certificate ecologic, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.
"Pentru prima data, Guvernul Romaniei, respectiv Ministerul Agriculturii a dat curs solicitarilor asociatiilor sectorului bio si a luat in calcul pentru actualul PNDR 2014-2020 introducerea unui pachet suplimentar pentru sprijinul financiar acordat pajistilor certificate ecologic (pasuni si fanete). Prin introducerea acestui nou pachet 'Sprijin pentru Pajistile certificate ecologic' - pachetul 6, speram ca in cel mult doi ani ani numarul fermierilor va creste exponential. Daca sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare si costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajistilor, atunci fermierii, crescatori de vaci de lapte, vor trece masiv la sistemul ecologic, deoarece in prezent laptele bio este din ce in ce mai cautat si achizitionat cu un pret de pana la 50% mai mare fata de pretul laptelui conventional", a precizat seful Bio Romania, potrivit Agerpres
Potrivit estimarilor Asociatiei Bio Romania, aceasta masura va duce la o trecere masiva a micilor fermieri care au in proprietate bovine, ovine si/sau caprine, la certificarea pajistilor in sistemul de agricultura ecologica. In prezent din cei... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:16
Guvernul renunta la intentia de a limita la 100 de hectare suprafata de teren agricol pe care o poate detine o persoana fizica, cetatean roman sau din alt stat UE, mentinand insa conditiile la cumparare privind cunostintele in domeniul agricol si perioada minima de activitate in acest sector.
"Pentru a putea cumpara teren agricol in Romania situat in extravilan, dobanditorul persoana fizica trebuie sa indeplineasca una din urmatoarele conditii: a) sa faca dovada ca are cunostinte de baza in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; b) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanta de urgenta; c) sa faca dovada ca a desfasurat activitati agricole pe terenurile situate in extravilan detinute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, potrivit normelor metodologice", potrivit prevederilor unui proiect de ordonanta de urgenta, care se regaseau si intr-un proiect de lege elaborat in luna septembrie.
In proiectul de lege era mentionat ca persoanele fizice nu vor putea detine mai mult de 100 de hectare de teren agricol extravilan.
De asemenea, sunt mentinute in proiectul de ordonanta referirile din proiectul de lege privind dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor.
Astfel, coproprietarii persoane fizice, vecinii persoane fizice, arendasii, persoanele fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasara... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 09:36
Suprafetele agricole declarate de catre fermieri in cererile unice de plata pentru anul 2013 sunt verificate, in aceasta perioada, de catre echipe de control ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a anuntat, marti, institutia.
Potrivit Agentiei, pe baza reglementarilor europene si nationale, fermierii trebuie sa respecte anumite conditii atunci cand depun cereri unice de plata, cum ar fi ca exploatarea unui teren agricol sa se faca pe o suprafata de cel putin un hectar, cu suprafata parcelei agricole de cel putin 0,3 hectare.
In cazul vitei-de-vie, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei este de cel putin 0,1 hectare. Totodata, in ceea ce priveste livezile traditionale, suprafata minima eligibila a parcelelor pentru Pachetele 1 si 2 ale Masurii 214 este de 0,3 hectare.
In plus, este nevoie de respectarea cerintelor de eco-conditionalitate reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei, respectiv: Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si Cerintele minime (relevante pentru masura de agro-mediu).
De asemenea, fermierii trebuie sa respecte cerintele specifice pachetelor de agro-mediu solicitate, iar pentru masura 214 - plati de agro-mediu este obligatorie tinerea evidentei agricole (caietul de agro-mediu trebuie completat si pastrat pe toata perioada de... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 11:28
Aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel national sunt administrate de cetateni sau firme straine, reprezentand 6% din suprafata agricola a tarii, potrivit sefului APIA Timis, Florin Marius Faur.
Potrivit celui mai recent recensamant agricol din Romania, suprafata agricola totala a Romaniei era in 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil. Recensamantul a avut loc in perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011, iar rezultatele definitive au fost prezentate in iulie 2012.
Faur a mentionat ca din suprafata agricola a judetului Timis, aproximativ 15% este administrata de straini.
Totodata, in Timis exista si aproximativ 36.000 de hectare de teren agricol necultivat.
Directorul APIA Timis spune ca suprafata necultivata este insa in scadere de la an la an.
Intrebat cat costa un hectar de teren agricol in Timis, Faur a spus ca pretul se situeaza intre 2.000 si 5.000 de euro.
La inceputul acestui an, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca 7% din suprafata arabila a tarii, aproximativ 700.000 de hectare, era controlata de straini. mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 17:10
Productia interna de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone in 2010, Romania ocupand locul cinci in UE la productia de grau si locul doi, dupa Franta, la porumb, potrivit INS.
Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe - grau, porumb, orz, orzoaica si ovaz - a crescut de la 5,04 milioae hactare in 2010 la 5,24 milioane hectare.
Productia de grau a insumat 7,1 milioant tone, de la 5,81 milioane tone in 2010, obtinuta de pe o suprafata de 1,92 milioane ha, mai mica decat cea din anul precedent, de 2,16 milioane ha.
Romania, pe locul cinci in UE dupa suprafata cultivata
Romania s-a situat astfel pe locul cinci in UE, atat din punct de vedere al suprafetei cultivate, cat si al productiei obtinute la grau, si pe locul noua din punct de vedere al randamentului.
In ceea ce priveste porumbul boabe, datele INS arata o productie de 11,6 milioane tone, de la putin peste 9 milioane tone in 2010, obtinuta de pe 2,6 milioane ha, de la 2,09 milioane ha cu un an in urma.
Romania s-a situat pe primul loc in UE dupa suprafata cultivata cu porumb, iar la productie ocupa locul al doiela, dupa Franta, datorita unui randament inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este mai mic decat al celorlalte tari din Uniune, noteaza INS.
Datele sunt cuprinse in cercetarea statistica "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2011", realizata de INS.
Anul 2010 a fost unul mediu din punct de... mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 11:14
Alaturi de Laos, Indonezia si Liberia, Romania se afla in topul tarilor unde companiile straine detin suprafete mari de teren agricol, potrivit unui raport realizat de Grain, o agentie non-guvernamentala ce sprijina micii fermieri.
La nivel global, cele mai multe terenuri agricole detinute de straini se afla in Africa, unde strainii detin peste 1% din suprafata agricola, in 20 de tari din cele 56 de pe continentul african, scrie Actmedia.
In Liberia, companiile straine controleaza 67% din terenurile agricole, adica 200.000 de hectare, in timp ce in Sierra Leone, 15% din terenul agricol e inchiriat pe termen lung sau detinut de straini.
Aceeasi situatie se intalneste si in cateva tari din America de Sud, in Paraguay si Uruguay, unde strainii detin un sfert din terenurile agricole.
Cu 7% din teritoriile agricole detinute de straini, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste tarile europene, al caror teren agricol se afla in mainile companiilor straine.
Procentul de 7% din suprafata arabila controlata de straini, insumeaza 700.000 de hectare, in valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In tara noastra, investitorii exploateaza terenurile agricole prin intermediul unor companii locale, deoarece cetatenii straini nu pot achizitiona terenuri decat daca au domiciliu stabil in Romania sau cumpara teren ca persoana juridica.
In topul tarilor al caror teren arabil e detinut de straini, Romania e... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:01
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plata 595 milioane euro, reprezentand 96% din fondurile europene destinate platilor pe suprafata si atinge astfel procentul necesar pentru a evita penalizarile date de Comisia Europeana pentru intarzierile la plata, relateaza NewsIn."Plata subventiilor europene la hectar trebuie facuta, in mod normal, pana la sfarsitul lunii iunie.
Azi avem autorizati la plata 595 milioane euro, adica 96% din bugetul comunitar alocat Romaniei pentru 2009.
Acesta este procentul ce trebuia atins pentru a nu fi percepute penalitati la plata", a declarat vineri ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru.
Suma de 595 milioane euro reprezinta 96% din suma de 619,8 milioane euro, sprijin din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) alocat Romaniei pentru platile pe suprafata in cadrul Campaniei SAPS 2009.
Ministrul spera totodata ca in iulie sa fie in masura sa platim celelalte plati pe suprafata din fonduri europene, de circa 259 milioane euro, "acestia fiind alti bani care vor intra in sectorul agricol", reprezentand sprijinul financiar pentru zonele montane defavorizate si platilor de agromediu.
Tot in cadrul schemelor/masurilor de sprijjin pe suprafata, APIA a autorizat suma de 258,8 milioane euro, aferenta Platilor Nationale Directe Complementare (CNDP) in sectorul vegetal, potrivit unui comunicat emis vineri de APIA.
Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de... mai mult
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 13:57