Romania este campioana europeana a supraaglomerarii locuintelor in care locuiesc cetatenii proprii, conform datelor publicate de Eurostat.
Cu un procentaj de 47% calculat pe cele mai recente datele disponibile (2018), ne-am situat la acest indicator important pentru calitatea vietii peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) si Croatia (41%).
Pentru referinta, mentionam ca media UE in aceasta privinta a fost de doar 17% iar statele cele mai performante in materie de spatiu de locuit sunt Irlanda (cu doar 1% rata de supraaglomerare) si Cipru (2%).
De fapt, statistica a fost prezentata de Eurostat pentru a arata nu atat diferentele dintre tari cat diferentele pe categorii de cetateni, valorile crescute pentru cei care provin din alta tara membra si inca si mai mari in cazul celor care sunt non-UE.
Alaturi de Slovacia, Romania nu a oferit date in aceasta privinta, probabil din cauza faptului numarul celor in cauza este inca relativ redus.
Nota metodologica
Supraaglomerarea ("overcrowding" in lb. engleza) apare, potrivit definitiei agreate de Eurostat pentru toate statele membre ale Uniunii atunci cand nu exista:
o camera pentru intreaga gospodarie
o camera pentru un cuplu intr-o gospodarie
o camera pentru fiecare persoana cu varsta de cel putin 18 ani
o camera pentru fiecare doua persoane de acelasi sex cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani
o camera pentru fiecare doua persoane cu varsta sub 12 ani
De retinut, insa, Grecia si Italia (ambele cu cate... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 09:01
Peste 95% dintre cetatenii romani erau in 2016 proprietarii caselor in care locuiau, acesta fiind cel mai mare procent de proprietari de case din randul statelor membre UE, in timp ce in Germania mai putin de jumatate (49,8%) dintre cetateni detineau propria lor locuinta.
La nivelul UE, in medie 70,6% dintre cetateni detin propria lor locuinta, in timp ce in cazul strainilor doar 30% detin propria lor locuinta, arata datele publicate joi de Eurostat.
Pe langa Romania, 95,6%, alte state unde procentul cetatenilor care detin propria lor casa este unul ridicat sunt: Croatia si Lituania, ambele cu 89,9%, si Slovacia, 89,5%.
La polul opus cel mai mic procent de cetateni care detin propria lor locuinte se regaseste in Germania (49,8 %), Danemarca (58,6%), Austria (62%) si Franta (63,4%).
In cazul Romaniei, datele pe categorii de varsta arata ca in randul persoanelor cu varsta intre 55 si 64 de ani procentul celor care detin propria locuinta este chiar mai mare (98,5%) decat media nationala.
Pe de alta parte, aproape jumatate dintre cetatenii romani (48,8%) locuiau in 2016 in locuinte supraaglomerate, fata de o medie de 16,3% in UE.
La polul opus, doar 1,7% dintre cetatenii din Cipru se confruntau cu o problema similara, la fel ca si 2,3% dintre belgieni.
De asemenea, Romania se regaseste printre cele sapte stat membre UE unde mai mult de 10% dintre cetateni sunt impovarati de costurile cu locuinta. In anul 2016, cu aceasta problema se confruntau in primul... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 10:40
Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana din punct de vedere al procentului populatiei care traieste in locuinte proprietate personala, 96,1% in 2014, cu mult peste media din UE, 70,1%, arata datele publicate luni de Oficiul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat.
Doar 3,9% dintre locuitorii Romaniei aveau in 2014 statut de chiriasi, mult sub media din UE, 29,9%. Comparativ, 47,5% dintre germani si 42,8% dintre austrieci erau chiriasi in 2014.
De asemenea, datele Eurostat mai arata ca in 2014 Romania se situa pe primul loc in UE in ceea ce priveste ponderea populatiei care traieste in locuinte supraaglomerate, in conditiile in care peste jumatate dintre romani (52,3% din populatie) traiesc in locuinte cu spatiu insuficient avand in vederea marimea gospodariei.
Preturile apartamentelor, in crestere - vezi unde s-au scumpit cel mai puternic locuintele
Situatia este similara pentru toate tarile din vecinatate, unde gradul de supraaglomerare a locuintei este de ...citeste mai departe despre "Romania, tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din UE" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 18:35
Mai mult de jumatate din locuintele din Romania sunt supraaglomerate, cel mai inalt nivel din UE 27, fata de o medie la nivelul comunitatii europene de sub 20%, Romania fiind si tara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, potrivit presedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Locuinta supraaglomerata este cea in care numarul camerelor este mai mic decat numarul membrilor cu varsta de peste 18 ani din gospodarie, iar in aceasta situatie se regasesc circa 55% din casele din Romania, comparativ cu 17,6% la nivelul UE 27, 22% in Cehia si in jur de 47% in Polonia, Ungaria si Bulgaria.
O garsoniera in care locuieste un cuplu este o locuinta supraaglomerata, chiar daca are sau nu copii, considerandu-se ca pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui sa detina cel putin un apartament cu doua camere (dormitor si living room).
Romania, tara cu cele mai multe locuinte in care stau proprietarii
In acelasi timp, Romania detine cele mai multe locuinte in care stau chiar proprietarii, cu un procentaj covarsitor, de 98% din total spatiu rezidential, nivel de care nu se mai apropie decat Ungaria, cu un procentaj de 95%. La nivel european, 69% din imobilele rezidentiale sunt locuite de proprietari, iar o rata mai inalta se mai regaseste in Bulgaria, cu 88%.
Procentajul de 98% inseamna ca sunt inchiriate doar aproximativ 170.000 de locuinte din totalul de aproape 8,5 milioane existente in Romania. Aceste date arata flexibiltatea extrem de redusa a... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 14:34