Cele mai recente statistici furnizate de Eurostat plaseaza Romania in topul statelor cu cele mai supraaglomerate case din Uniunea Europeana. Asta in ciuda faptului ca in Romania se afla si cei mai multi proprietari de locuinte, noteaza statistica mentionata.
Specialistii sustin ca printre motivele supraaglomerarii se afla si faptul ca tinerii romani se desprind greu de parinti si prefera sa locuiasca cu acestia chiar si dupa varsta de 25-28 de ani, unii dintre ei neavand un loc de munca.
Tineri care locuiesc cu parintii
"Tinerilor le este mai comod sa locuiasca acasa, plus ca nu au banii necesari pentru a achizitiona o locuinta. Astfel, parintii isi prelungesc grija fata de proprii copii, adulti nematurizati. Prefera sa stea acasa, sa primeasca sprijin financiar", explica un psiholog, adaugand ca Romania este prin traditie o tara de proprietari, spre deosebire de occidentali, care sunt adeptii inchirierii unei locuinte.
Concret, 45% din romani stau inghesuiti in locuinte, potrivit Eurostat. Situatia nu e foarte diferita nici in Letonia, unde 42% din populatie locuieste in case supraaglomerate. In top se mai regasesc bulgarii, urmati de croati si de polonezi.
Spatiu din plin pentru ciprioti si irlandezi
La polul opus, printre norocosii care au mai mult spatiu la dispozitie se numara cipriotii, irlandezii si cei din Malta si Olanda.
Eurostat considera ca o locuinta este supraaglomerata atunci cand fiecare membru al familiei intre 7 si 12 ani nu are... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 05:09
Romania este campioana europeana a supraaglomerarii locuintelor in care locuiesc cetatenii proprii, conform datelor publicate de Eurostat.
Cu un procentaj de 47% calculat pe cele mai recente datele disponibile (2018), ne-am situat la acest indicator important pentru calitatea vietii peste Bulgaria (44%), Letonia (42%) si Croatia (41%).
Pentru referinta, mentionam ca media UE in aceasta privinta a fost de doar 17% iar statele cele mai performante in materie de spatiu de locuit sunt Irlanda (cu doar 1% rata de supraaglomerare) si Cipru (2%).
De fapt, statistica a fost prezentata de Eurostat pentru a arata nu atat diferentele dintre tari cat diferentele pe categorii de cetateni, valorile crescute pentru cei care provin din alta tara membra si inca si mai mari in cazul celor care sunt non-UE.
Alaturi de Slovacia, Romania nu a oferit date in aceasta privinta, probabil din cauza faptului numarul celor in cauza este inca relativ redus.
Nota metodologica
Supraaglomerarea ("overcrowding" in lb. engleza) apare, potrivit definitiei agreate de Eurostat pentru toate statele membre ale Uniunii atunci cand nu exista:
o camera pentru intreaga gospodarie
o camera pentru un cuplu intr-o gospodarie
o camera pentru fiecare persoana cu varsta de cel putin 18 ani
o camera pentru fiecare doua persoane de acelasi sex cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani
o camera pentru fiecare doua persoane cu varsta sub 12 ani
De retinut, insa, Grecia si Italia (ambele cu cate... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 09:01
Indonezia intentioneaza sa-si mute capitala de la Jakarta din cauza aglomerarii, a anuntat Guvernul.
Ministrul Dezvoltarii regionale, Bambang Brodjonegoro, a spus ca presedintele Joko Widodo a ales sa mute capitala dupa o "decizie importanta", potrivit BBC.
Noua locatie este inca necunoscuta. Mass-media locale au anuntat ca Palangkaraya, pe insula Borneo, ar putea fi una dintre candidate.
Jakarta, care este locuita de 10 milioane de persoane, este unul dintre cele mai aglomerate orase din lume.
Anuntul a venit dupa ce Widodo a castigat, potrivit sondajelor, alegerile prezindentiale pe 17 aprilie, rezultatele oficiale fiind anuntat pe 22 mai.
"Jakarta nu reuseste sa indeplineasca cu succes doua sarcini, sa fie centrul politic si financiar al tarii", a declarat presedintele, scrie cotidianul Kompas.
In 2016, un sondaj a indicat ca metropola are cel mai aglomerat trafic din lume. Ministri sunt nevoiti sa fie escortati de Politie pentru a putea ajunge la intalniri la timp.
Jakarta are o populatie de circa 10 milioane de locuitori si o suprafata de 661 kilometri patrati. ...citeste mai departe despre "Tara care isi muta capitala din cauza supraaglomerarii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Aprilie 2019, ora 16:54
Aproape jumatate dintre cetatenii Romaniei (47,8%) locuiau in 2017 in gospodarii supraaglomerate, in scadere fata de un nivel de 48,4% in anul 2016, dar de aproape trei ori mai mult decat media de 16,7% inregistrata la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.
In 2017, cel mai ridicat procentaj de cetateni care traiau in gospodarii supraaglomerate se inregistra in Romania (47,8%), Bulgaria (43,5%), Croatia (41,4%), Letonia (40,7%) si Ungaria (40,1%) . La polul opus, tarile cu cele mai scazute rate de supraaglomerare erau Cipru (2,5%), Malta (2,4%) si Irlanda (2,1%).
Potrivit Eurostat, o gospodarie este supraaglomerata daca nu dispune de minim o camera per cuplu, o camera pentru fiecare persoana cu varsta de cel putin 18 ani, o camera pentru doi tineri de acelasi sex cu varsta intre 12 si 17 ani, o camera pentru maxim doi copii sub 12 ani.
In anul 2017, proportia cetatenilor non-UE care traiau in gospodarii supraaglomerate din Uniunea Europeana era estimata la 34,6%, un nivel cu aproape 18 puncte procentuale peste rata medie de supraaglomerare inregistrata in randul cetatenilor nationali (16,7%) si a cetatenilor straini din UE (16,8%) . mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:47
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a vorbit miercuri despre posibilitatile de rezolvare a problemei supraaglomerarii din penitenciare, mentionand ca gratierea "rezolva in mica parte problemele penitenciarelor".
Toader a enuntat mai multe posibile solutii, discutate intens in ultimele luni in spatiul public.
"Cea mai buna solutie este de a face preventie eficienta, pentru a nu mai ajunge lumea in penitenciare.
O alta solutie este de monitorizare cu bratara electronica, alta solutie este de a umbla la criteriile de liberare conditionta.
Eu personal n-am gasit o formula magica sa rezolvam problema, dar cred ca, din combinarea celor cateva enuntate, poate fi rezolvata in buna parte problema penitenciarelor", a spus ministrul Justitiei.
Acesta a mentionat apoi o alta solutie: "Cineva imi spunea ca sunt unitati militare dezafectate, care pot fi adaptate".
Mentionam ca in prezent se afla in dezbatere parlamentare un proiect de lege privind gratierea trimis de vechiul ministru Florin Iordache.
Iata cine scapa de pedeapsa prin noua lege si ce modificari s-au facut fata de prima ordonanta.
- continua - ...citeste mai departe despre "Ministrul Justitiei nu crede ca gratierea e solutia la supraaglomerarea din inchisori: N-am gasit o formula magica" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 11:27
Mai mult de jumatate din locuintele din Romania sunt supraaglomerate, cel mai inalt nivel din UE 27, fata de o medie la nivelul comunitatii europene de sub 20%, Romania fiind si tara cu cele mai multe imobile locuite de proprietarii lor, potrivit presedintelui Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Locuinta supraaglomerata este cea in care numarul camerelor este mai mic decat numarul membrilor cu varsta de peste 18 ani din gospodarie, iar in aceasta situatie se regasesc circa 55% din casele din Romania, comparativ cu 17,6% la nivelul UE 27, 22% in Cehia si in jur de 47% in Polonia, Ungaria si Bulgaria.
O garsoniera in care locuieste un cuplu este o locuinta supraaglomerata, chiar daca are sau nu copii, considerandu-se ca pentru un minim de confort o astfel de familie ar trebui sa detina cel putin un apartament cu doua camere (dormitor si living room).
Romania, tara cu cele mai multe locuinte in care stau proprietarii
In acelasi timp, Romania detine cele mai multe locuinte in care stau chiar proprietarii, cu un procentaj covarsitor, de 98% din total spatiu rezidential, nivel de care nu se mai apropie decat Ungaria, cu un procentaj de 95%. La nivel european, 69% din imobilele rezidentiale sunt locuite de proprietari, iar o rata mai inalta se mai regaseste in Bulgaria, cu 88%.
Procentajul de 98% inseamna ca sunt inchiriate doar aproximativ 170.000 de locuinte din totalul de aproape 8,5 milioane existente in Romania. Aceste date arata flexibiltatea extrem de redusa a... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 14:34
Cristian Timofciuc, General Manager Tim Group
Descriere Companie:
comercializare si montaj tamplarie PVC(Bucovina)
Job anterior:
General Manager
Ultima instituite de invatamant aboslvita:
Facultatea de Management
•Piata PVC este supraaglomerata in Romania
•Statul nu ajuta microintreprinderile
•Statul si bancile descurajeaza tinerii
O firma mica trebuie sa stea in permanenta alerta, ca nu cumva sa fie sufocata de catre stat inca de la nastere. Cristian Timofciuc, General Manager Tim Group, prezinta cateva dintre pericolele institutionale de care trebuie sa se fereasca un incepator in orice business in Romania.
mai mult
Vineri, 17 Iulie 2009, ora 11:30