Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.
Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.
Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.
Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.
In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.
Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 11:18
Fostul premier Victor Ponta critica introducerea accizei la combustibil. El sustine ca este "teapa" din partea lui Liviu Dragnea, insa uita ca in perioada mandatului sau a mai fost introdusa o data aceasta acciza.
"Nu e in programul de guvernare? Inseamna ca v-a dat teapa dl Dragnea", le-a spus Ponta ironic jurnalistilor, marti.
Acesta a continuat sa critice actuala majoritate de guvernare, din pricina introducerii supraaccizei la carburanti.
"Din a doua zi de alegeri, tot ce s-a promis in programul de guvernare, dl Dragnea a spus ca este pentru fraieri, i-a pacalit si acum face altceva. Anul trecut, campania mea era 'Ce rai sunt tehnocratii', ori astazi cand vorbim, e mai rau decat pe vremea tehnocratilor. Ceea ce foarte rau.
Eu cred ca nu poti sa faci lucruri pe care nu le-ai anuntat si nici sa faci lucruri peste noapte. Cred ca nu era nevoie de foarte multe lucruri pe care le anunta aiurea si nu mai stii cum sa le iei inapoi", a mai spus Victor Ponta.
"Lucrul pe care il iubeste cel mai mult economia si mediul de afaceri este stabilitatea. Florin Jianu a spus - cred, nu vreau sa-l plagiez -, ca cel mai bun lucru pentru economie este sa lasi Codul Fiscal din 2015, sa nu schimbi nimic. Sa ai grija de ANAF, sa nu mai schimbi nimic", a mai precizat fostul premier.
Citeste si:
Programul de guvernare al lui Tudose deja se prabuseste: Masuri la care s-a renuntat dupa doar 10 zileTariceanu spune ca nu vom simti "mica majorare" a accizei la carburant si da... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 16:02