Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, afirma, miercuri, ca eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa si, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii", precizeaza ca Ministerul a recalculat nivelul accizei, in functie de legea promulgata si de Codul fiscal, care actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum.
"Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa", a scris, miercuri, Florin Citu pe Facebook.
Ministrul a facut o serie de precizari, "pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii".
"Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat Citu.
Acesta a postat si doua fotografii care arata preturile carburantilor la diferite pompe.
Ministerul Finantelor a decis marti sa majoreze accizele la carburanti, care intrasera in vigoare cu numai o zi inainte, in urma promulgarii de catre presedintele Iohannis si publicarii in Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.
Astfel, Finantele au decis, marti, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic,... mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:45
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este eliminata supra-acciza la carburanti de la 1 ianuarie 2020. Pretul carburantilor ar putea scadea in prima zi a anului cu 45 bani pe litru.
Nivelul accizelor pentru 1 ianuarie va scadea de la 2.116,09 lei/1000 litri la 1.656 lei/1000 litri la benzina si de la 1.967,99 lei/1000 l la 1.518 lei/1.000 l la motorina.
In cazul in care companiile petroliere vor transfera aceasta scadere si la pompa, preturile ar putea scadea pentru soferi cu circa 45 bani pe litru.
La inceputul lunii decembrie, premierul Ludovic Orban a afirmat ca, odata cu eliminarea supraaccizei la carburanti, va creste consumul si se va reduce inflatia.
In plus, Orban spune ca va fi "atacata hotarat" evaziunea fiscala din domeniul produselor petroliere pentru a creste colectarea la buget. ...citeste mai departe despre "Supraacciza la carburanti, eliminata de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Decembrie 2019, ora 10:40
Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
Consiliul Concurentei va monitoriza piata carburantilor, astfel incat eliminarea supraaccizei sa duca la o scadere corespunzatoare a preturilor in benzinarii, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.
"Vom monitoriza piata pentru a vedea comportamentul actorilor economici incepand cu momentul in care se reduce acciza. Din istoricul pe care il avem analizand acest sector a reiesit ca modificarile s-au transmis pana acum in pret.
Adica atunci cand acciza a fost majorata, la fel s-a intamplat cu pretul la pompa, iar, cand acciza a fost redusa, produsele petroliere s-au ieftinit corespunzator. Deci istoria nu ne face sa fim alarmisti", a aratat Chiritoiu pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, companiile petroliere risca amenzi usturatoare daca nu ieftinesc carburantii la pompa, odata cu reducerea accizei.
Vara trecuta, Consiliul Concurentei a publicat rezultatele unei analize pe piata carburantilor, din care a reiesit ca exista o concurenta redusa in acest sector, fapt care se reflecta asupra nivelului preturilor in benzinarii.
Liderul pietei, OMV Petrom, care detine jumatate din cota de piata, este cel care dicteaza de fapt pretul, iar restul companiilor asteapta miscarile strategice ale Petrom pentru a decide modul in care modifica pretul carburantilor.
In urma anchetei, Consiliul Concurentei a recomandat ca toate companiile petroliere sa afiseze simultan majorarea preturilor la carburanti, astfel incat firmele sa nu se influenteze... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 15:38
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut joi ca va promulga legea privind eliminarea supraaccizei la carburanti si a supraimpozitarii contractelor part-time, afirmand ca aceste masuri trebuie luate pentru a incuraja in ansamblu economia, chiar daca pe termen scurt au "un oarecare impact bugetar negativ".
Intrebat daca masurile de eliminare a supraaccizei si a supraimpozitarii contractelor part-time pot fi suportate de bugetul din 2020 fara sa afecteze deficitul, Iohannis a spus: "Am pus aceasta intrebare Guvernului, in speta premierului care a fost astazi la mine, si m-a asigurat ca se gasesc solutii".
"Trebuie sa vedem de ce s-a ajuns aici. Acea supraacciza a fost introdusa in mod mincinos de PSD, mai intai s-a desfiintat, au promis ca nu o vor reintroduce, dupa un timp au reintrodus-o pur si simplu.
PNL a dorit eliminarea acestei supraaccize de mult timp si a introdus un proiect legislativ pentru aceasta speta, considerand, si eu sunt de acceasi parere, ca nu este buna pentru economie.
Sa ne amintim ca de la introducerea acestei accize a scazut consumul de carburanti la noi, in schimb foarte multi transportatori alimenteaza in afara Romaniei, lucru total contra-productiv si prostesc, ca sa spun pe fata.
Noi trebuie sa luam masurile care incurajeaza economia noastra nationala. Daca asta incurajeaza si pe vecini, este foarte bine, dar sa mergem sa cumparam toate alimentele de la vecini, sa alimentam cu carburant de la vecini in niciun caz nu ajuta economia... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 20:22
Pretul benzinei si motorinei va scadea, de anul viitor, dupa eliminarea supraaccizei la carburanti cu peste 20 de lei la un plin de combustibil de 60 de litri, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartau.
El a precizat ca foarte multi transportatori, desi platesc taxe la bugetul de stat, prefera sa alimenteze camioanele in alte tari, pentru ca in Romania pretul carburantului este mult prea mare.
"Foarte multi transportatori, companiile de transport din Romania, care platesc taxe la bugetul de stat, nu isi alimentau camioanele din Romania, pentru ca pretul la combustibil era mai scump din cauza acestei supraaccize, decat in alte tari europene mult mai dezvoltate, in care venitul mediu al oamenilor este mult mai ridicat.
Daca faceti un calcul, supraacciza insemna 0.32 centi, cu TVA aferent inseamna 0,38 centi pe litru. Daca se face un calcul la un plin de 60 de litri, inseamna peste 20 si ceva de lei la un plin de combustibil", a subliniat Robert Sighiartau dupa votul din Camera Deputatilor privind eliminarea supraaccizei la carburanti.
Intrebat daca este adevarat ca Ministerul de Finante a transmis ca prin eliminarea acestei supraaccize se incalca o directiva europeana, Robert Sighiartau a precizat ca a discutat cu Florin Citu pe aceasta tema si nu exista nicio problema.
"Florin Citu a fost semnatar al acestui proiect de lege, am discutat cu el inainte de dezbaterile din Comisia de Buget-Finante, nu este nicio contradictie cu directivele CE, pentru ca inclusiv... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 15:43
Supraacciza la carburanti si supraimpozitarea contractelor part-time vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2020, dupa ce Camera Deputatilor, for decizional, a votat un proiect de lege in acest sens.
Au fost 280 de voturi pentru, 1 vot impotriva si 2 abtineri.
PSD, prin vocea Olgutei Vasilescu, a criticat proiectul de lege care vizeaza modificarea Codului Fiscal, afirmand ca statul va pierde 4,5 miliarde de le de la buget.
"Pierdeti 4,5 miliarde de la bugetul statului. 1,5 miliarde pentru impozitatea part-time si 3 miliarde pentru supraacciza. Dupa ce am introdus aceasta taxare la part-time, in prima luna 89 de mii de contracte au trecut din economia gri la alb. In lunile urmatoare inca 200 de mii de contracte au trecut la alb. Buticarilor, persoane care lucreaza la buticuri, li se patrea contribututia la 4 ore si lucrau de fapt 8 sau 10 ore.
Cand am definitivat Legea pensiilor, am intalnit persoane care mi-au spus ca au lucrat 35 de ani si totusi la calculul pensiei ies cu o pensie sub cea minima garantata. I-am intrebat: 'Cate ore ati lucrat?' Mi-au spus: '8, 10 ore'. Si aveau contractul de 2 ore pe zi. Va dispar 1,5 miliarde de lei, sa vedem de unde o sa ii acoperiti", a spus Olguta Vasilescu.
Ea a precizat ca si PSD a eliminat supraacciza la carburanti si, cu toate acestea, pretul la pompa nu a scazut.
"Supraacciza am eliminat-o si noi si ne-am trezut ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si guvernul, printr-o... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 12:16
Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, un raport favorabil de adoptare a proiectului de lege care elimina supraaciza pe carburanti, actul normativ urmand sa mearga la vot in plenul de miercuri al forului legislativ.
Proiectul de lege vizeaza modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanti si a supraimpozitarii contractelor part-time.
Camera Deputatilor este for decizional pentru initiativa legislativa.
"Avand in vedere toate efectele negative generate de acciza majorata pentru carburanti si de supra-impozitarea contractelor de munca cu timp partial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari de sanatate), propunem urmatoarele masuri:
- Diminuarea accizei la carburanti, la nivelul anterior majorarii operate in a doua parte a anului 2017;
- Eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat si nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara, care tine de o decizie discretionara a Guvernului", arata expunerea de motive a actului normativ.
Deputatul PNL Robert Sighiartau sustine ca romanii trebuie sa scape de supraacciza la carburanti si supraimpozitarea muncii part-time.
"Am inregistrat o prima mare victorie in Comisia pentru buget, finante si banci a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 13:04
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, marti seara, ca "exista discutii" privind renuntarea la supraacciza aplicata carburantilor si ca ia in calcul sa propuna acest lucru pana la finalul acestui an.
"Vom face o analiza si vedem exact care este... O analiza de oportunitate. (...) Eu sunt tentat sa propun o astfel de chestiune (de a se renunta la supraacciza pentru carburanti - n.red.) ", a spus Teodorovici, intr-o emisiune la TVR.
Intrebat ce anume s-a facut din banii care au intrat suplimentar in buget din aplicarea supraaccizei la carburanti, ministrul Finantelor a spus ca s-au facut "drumuri, scoli, gradinte", fara a putea da un exemplu concret de un astfel de proiect.
Presat de moderator sa numeasca o singura gradinita facuta cu banii platiti de romani pe supraacciza, Teodorovici a vorbit despre podul de peste Dunare de la Tulcea. In acest context, ministrul a sustinut ca in zona exista politicieni care au interese ca acest pod sa nu se construiasca si ca ridicarea constructiei va incepe pana la finalul lui 2018.
"Acest pod nu s-a facut de peste 20 de ani de zile, pentru ca sunt unii care au interese locale. Si atat de meschine sunt interesele acestor oameni, politicieni din pacate, in zona respectiva, care au aceste interese. (...) Daca o sa am dovada certa, sper sa stie sa inoate acel cineva care pune astfel de piedici", a spus ministrul Finantelor.
Citeste si:
Supraacciza la carburanti ramane in vigoare. Majoritatea PSD-ALDE a respins... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 23:02