Presedintia, Parlamentul, Curtea Constitutionala, SRI si ministerele Dezvoltarii si Administratiei, Apararii, Muncii, Agriculturii, Educatiei, Transporturilor vor primi mai multi bani in 2014 fata de acest an in timp ce bugetele ICCJ, Justitiei, Internelor, Sanatatii, Culturii, ANI, CSM vor fi taiate.
Unde se va suplimenta bugetul
Astfel, Administratia Prezidentiala va primi 25,5 milioane lei (de la 24,8 milioane lei in acest an), Senatul - 101,6 milioane lei (de la 95,4 milioane lei), Camera Deputatilor - 238,8 milioane lei (de la 223,4 milioane lei), Curtea Constitutionala - 14,69 milioane lei (de la 14,58 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului - 7,2 miliarde lei (de la 6,5 miliarde lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - 4,8 miliarde lei (de la 3,5 miliarde lei), Ministerul Finantelor - 3 miliarde lei (de la 2,6 miliarde lei), Ministerul Apararii - 6,4 miliarde lei (de la 6,2 miliarde lei), Ministerul Muncii - 29,7 miliarde lei (de la 28,9 miliarde lei), Ministerul Agriculturii - 19,4 miliarde lei (de la 17,1 miliarde lei), Ministerul Mediului - 2,6 miliarde lei (de la 2,3 miliarde lei), Ministerul Transporturilor - 6,4 miliarde lei (de la 6 miliarde lei), Ministerul Educatiei - 8,5 miliarde lei (de la 8,4 miliarde lei), Serviciul Roman de Informatii - 1,106 miliarde lei (de la 1,101 miliarde lei), Ministerul Fondurilor Europene - 166,3 milioane lei (de la 149,3 mlioane le), Autoritatea Electorala Permanenta - 17,1 milioane... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 12:18
Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul sau a lucrat pe un buget conceput gresit de catre cel anterior si ca rectificarea a favorizat cheltuielile sociale, in detrimentul investitiilor.
Executivul a taiat doua miliarde de lei de la cheltuielile de investitii finantate atat din buget, cat si din fonduri europene si a majorat cheltuielile de personal cu 1,1 miliarde de lei.
De altfel, 8 din cele 17 ministere ale Cabinetului Ponta au primit bani in plus, in urma rectificarii bugetare, iar Agricultura a avut cel mai mult de castigat, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.
Inca de cand a fost aprobata rectificarea bugetara, premierul a anuntat ca ministerul condus de Daniel Constantin va primi cei mai multi bani, deoarece acest sector a fost extrem de mult afectat de seceta.
Seceta a afectat 3,7 milioane de hectare (peste 37% din suprafata agricola), iar din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna lui 2011, circa 30,5% a fost compromisa.
In consecinta, dupa rectificare, bugetul Ministerul Agriculturii a fost suplimentat cu peste 1,3 miliarde de lei, ajungand la 16,395 miliarde de lei.
Citeste mai multe despre Rectificarea bugetara: Cine castiga, cine pierde si unde se duc banii pe Ziare.com. mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 13:03
Bugetele ministerelor Agriculturii si Comunicatiilor au fost suplimentate de Guvern cu un total de aproximativ un milion lei, pentru achitarea catre angajati a unei transe din drepturile salariale castigate de acestia in instanta prin hotarari definitive.
Din suma totala, Ministerul Agriculturii a primit 924.000 lei, iar pentru Ministerul Comunicatiilor au fost repartizate 131.000 lei.
"Fondurile sunt destinate pentru plata primei transe trimestriale aferenta a 5% din valoarea titlurilor executorii aflate sub incidenta OUG 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar", precizeaza Guvernul.
Fondurile alocate asigura efectuarea platilor din trimestrul I al acestui an, respectiv 25% din suma datorata pentru 2012 pentru angajatii celor doua ministere si nu intreaga suma aferenta celor 5 procente.
Suplimentari de bugete pentru plata acestor drepturi salariale au fost decise anterior de Guvern si pentru Ministerul Justitiei (cu 19,8 milioane lei), Ministerul Public (9,45 milioane lei), Inalta Curte de Casatie si Justitie (720.000 lei), Consiliul Superior al Magistraturii (181.000 lei) si Ministerul Finantelor (2,4 milioane lei).
La finele anului trecut, deputatii au adoptat actul normativ care prelungeste pana in 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obtinut in instanta hotarari definitive.
Deputatii au adus aceasta modificare in... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 17:53
Guvernul a majorat, prin doua hotarari, bugetele ministerelor Finantelor si Justitiei, al Ministerului Public, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii, cu un total de peste 32 de milioane de lei, pentru plata primei transe a salariilor castigate in instanta.
"Fondurile sunt destinate pentru plata primei transe trimestriale aferenta a 5% din valoarea titlurilor executorii aflate sub incidenta OUG 71/2009, modificata prin Legea 230/2011 (privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar).
Astfel, au fost suplimentate bugetele: Ministerului Finantelor Publice cu 2,4 milioane lei; Ministerului Justitiei cu 19,8 milioane lei; Ministerului Public cu 9,45 milioane lei; Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu 722.000 lei; Consiliului Superior al Magistraturii cu 227.000 lei", anunta Executivul.
Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2012, ordonatorii principali de credite efectueaza plata titlurilor executorii in cuantumul prevazut pentru acest an (5% din valoarea titlurilor executorii) in mod esalonat, in transe trimestriale egale. Fondurile alocate marti de Guvern asigura efectuarea platilor din trimestrul I al anului in curs (respectiv 25% din suma datorata pentru anul 2012) si nu intreaga suma aferenta celor 5%. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 21:12
Bugetul Ministerului Comunicatiilor a fost suplimentat cu suma de aproximativ 5,47 milioane de lei (1,27 milioane de euro), pentru efectuarea unor plati aferente Programului e-Government.
"Se aproba suplimentarea MCSI pe anul 2011 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2011, cu suma de 5.467 mii lei, (...) pentru plata proiectului eRomania 2 din cadrul Programului ", se precizeaza in hotararea de guvern semnata de primul ministru.
Documentul a fost aprobat in sedinta de miercuri si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Subiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi data pubicitatii, iar reprezentantii Executivului nu au anuntat nimic pe acest subiect, in conferinta de presa de la finalul sedintei de Guvern amintite.
Purtatorul de cuvant Ioana Muntean a anuntat miercuri ca Guvernul a decis alocarea a peste 1,12 miliarde de lei pentru plata unor arierate acumulate de cinci ministere. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:11
Premierul roman Emil Boc a anuntat cea de-a doua rectificare bugetara pentru acest an, dar a indemnat la prudenta si sustine ca "nu trebuie sa deschidem, deocamdata, sampania". Analistii sustin ca rectificarea reprezinta "o carpeala permanenta" si ca "nu se poate vorbi despre o impartire buna, in Romania".
In urma celei de-a doua rectificari bugetare, marii castigatori sunt ministrii de la Sanatate, Economie si Transporturi. La polul opus, ministerul Muncii, de Agricultura si al Educatiei au avut diminuari de buget.
In opinia analistului Lucian Davidescu, rectificarea bugetara este o veste buna, pentru ca "nu se taie bani asa cum ne-am obsinuit", dar, in acelasi timp, o rectificare inseamna ca "veniturile nu au fost estimate bine de la inceput".
"Veniturile nu au fost estimate bine de la inceput, iar acesta este un exercitiu cu care trebuie sa ne obisnuim. Morala consta in faptul ca este mai bine pentru guvern sa fie prudent, pentru ca mai tarziu sa aiba de unde sa dea", precizeaza Lucian Davidescu, pentru Business 24.
Lucrurile merg intr-o inertie teribila
In opinia analistului financiar, nu se poate vorbi despre "o impartire buna, in Romania".
"Lucrurile merg intr-o inertie teribila, iar o impartire buna ar insemna ca totul sa fie reconstruit de la zero, analizandu-se fiecare nevoie in parte si alocandu-se bani pentru ea. Ar trebui o prioritizarea si ar trebui ca multe lucruri sa fie eliminate cu totul, pentru ca nu isi au rostul", mai spune analistul... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 13:05
Bugetele mai multor ministere vor fi suplimentate pentru finantarea unor proiecte de investitii si pentru stingerea unor datorii la companiile de stat. De asemenea, Executivul a anuntat ca va taia din alocatiile Ministerului Mediului si al Finantelor, dupa incheierea misiunii de evaluare FMI, informeaza Mediafax.Rectificarea bugetara va fi efectuata prin derogare de la prevederile Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit carora cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene."In proiectul ordonatei de rectificare sunt prevazute sume pentru stingerea de datorii, intrucat scopul rectificarii bugetare este plata arieratelor in sectorul de sanatate, asigurarea fondurilor pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile pre si postaderare, precum si asigurarea de fonduri suplimentare pentru proiectele de investitii", este justificarea Guvernului pentru incalcarea Legii responsabilitatii fiscal-bugetare.Guvernul arata ca rectificarea bugetara este posibila prin majorarea veniturilor bugetului de stat, pe sold, cu 3,2 miliarde lei.In acelasi timp, cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate, pe sold, cu suma 4,1 miliarde lei, iar deficitul bugetului de stat se majoreaza cu 882,8 milioane... mai mult
Marti, 02 August 2011, ora 16:32
Banca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia, scrie Gandul citat de Mediafax.Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate , cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.
Mai mult, potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.
Recomandarile BM vor fi incluse, cel mai probabil, si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.Buget de stat: nerealist si supraestimat
Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala. Potrivit BM, "bugetul aprobat nu este un document credibil".
Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica niste cheltuieli mari, spun expertii BM.
Suplimentarile bugetare sunt create din cauza adoptarii unor legi aprobate in afara bugetului carora li se da o atentie insuficienta in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:38