Numarul filialelor institutiilor financiare din zona euro si UE a scazut si in 2013, precum si numarul de angajati, confirmand tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, a anuntat, vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), transmite AFP.
In cele 28 de state din Uniunea Europeana, numarul filialelor bancilor interne si institutiilor de creditare a scazut anul trecut la 198.744 de unitati, comparativ cu 217.699 in 2012. In zona euro, numarul filialelor bancilor a ajuns, in 2013, la 163.171, de la 171.792, in 2012.
'Indicatorii structurali arata ca, in majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinta descrescatoare in cazul numarului de filiale si de angajati ai institutiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori', se arata in comunicatul BCE.
In UE, numarul de angajati din sistemul bancar a scazut la 2,93 milioane in 2013, de la 3,027 milioane in 2012, in timp ce in zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate in industria bancara, fata de 2,113 milioane in 2013.
Activele totale ale bancilor interne si institutiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro in 2013, in scadere fata de 2.742 mii de miliarde de euro in 2012. In cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro in 2012.
BCE va prelua in noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro si pregateste implementarea testelor de... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:47
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat joi ca exista semne de intrebare cu privire la sanatatea bancilor europene, in conditiile in care Banca Central Europeana se pregateste sa deruleze in acest an o runda de teste de stres pentru a restabili increderea in bancile europene.
Intr-un articol publicat online de site-ul de expertiza economica Project Syndicate, Lagarde a apreciat ca Europa se afla la un moment de rascruce in care arata semne de revenire, dar cresterea este inegala si dezechilibrata iar somajul ramane la un nivel ridicat.
"Una din zonele de incertitudine pentru Europa este starea de sanatate a bancilor", a apreciat Christine Lagarde. "Viitoarele teste de stres si de revizuire a calitatii activelor pot restabili increderea si avansa integrarea financiara, cu conditia sa fie derulate bine", a adaugat directorul FMI.
Criza financiara mondiala si criza datoriilor din zona euro a pus presiuni pe sectorul bancar european, fiind necesare vaste recapitalizari in Irlanda, Grecia, Cipru si Spania. In 2014 Banca Central Europeana va prelua supervizarea principalelor banci din zona euro insa inainte de acest lucru vrea sa descopere orice posibile probleme in bilanturile bancilor.
La nivel global, Christine Lagarde a apreciat ca exista semnale de imbunatatire a situatiei economice, dupa ce zilele trecute anunta ca FMI isi va imbunatati estimarile privind evolutia economiei mondiale. "Mai raman inca multe de facut",... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 12:05
Bancile centrale ar trebui sa fie independente in stabilirea politicii monetare dar ar trebui de asemenea sa aiba competente de monitorizare a stabilitatii pietei financiare subordonate autoritatilor de supervizare, a declarat vineri economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters.
"Independenta bancilor centrale ar trebui sa fie stratificata. Politica monetara clasica trebuie sa ramana independenta. Controlul pietelor financiare de catre banca centrala ar trebui totusi subordonata autoritatilor de supervizare", a explicat oficialul FMI.
Germania ar trebui sa aiba un rol mai important in Europa si ar trebui sa se axeze mai degraba pe investitii decat pe economii, a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: "Daca exista o lectie care trebuie invatata in urma crizei, aceasta ar trebui sa fie: nu este suficient sa urmaresti cu atentie stabilitatea financiara. Trebuie de asemenea sa urmaresti cu atentie stabilitatea sistemului financiar".
De asemenea, economistul sef al FMI a cerut majorarea tintei de inflatie in zona euro la 4%, de la 2% in prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobanzii in timpul perioadelor de criza.
BCE ar trebui sa ia in considerare metode de reduce costurile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat Blanchard. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca statele europene ar putea scadea ritmul adoptarii reformelor structurale din cauza... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:40
Parlamentarii europeni au acordat joi noi puteri Bancii Centrale Europene (BCE), aceasta urmand sa se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de banci din zona euro, primul pas in constituirea uniunii bancare, transmit AFP si Reuters.
Parlamentul European si presedintia irlandeza a Uniunii Europene s-au pus deja de acord, la mijlocul lunii martie, asupra liniilor principale din acest dosar insa eurodeputatii erau cei care aveau ultimul cuvant.
Cu 556 de voturi pentru si 54 contra, eurodeputatii au aprobat joi crearea unui mecanism unic de supervizare bancara. Aceasta etapa a durat mai mult timp decat se preconiza iar votul, programat initial pentru ziua de marti, a fost amanat cu doua zile in conditiile in care Parlamentul a cerut dreptul de a urmari activitatile viitorului supervizor bancar.
Pentru a obtine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri intre presedintii Parlamentului European si Bancii Central Europene, Martin Schulz si Mario Draghi. Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui sa prezinte Parlamentului cele mai importante informatii din procesul verbal al autoritatii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autoritatii va trebui aprobata de eurodeputati.
Martin Schulz a salutat "un acord inedit in Uniunea Europeana". La randul sau, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat ca acesta este "cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro", subliniind ca crearea unui... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:00
Autoritatea Bancara Europeana(EBA) va supune bancile europene la o noua runda de teste de stres in al doilea trimestru al anului urmator, dupa ce Banca Centrala Europeana isi va finaliza propria analiza asupra bilanturilor bancilor pe care le va superviza direct, a declarat vineri membrul in boardul executiv al BCE, Joerg Asmussen.
Primul pas pentru crearea asa-numitei uniuni bancare va fi supervizarea bancilor europene in 2014 de BCE.
La o reuniune a bancilor europene de economii, Joerg Asmussen a atras atentia asupra importantei acestui proiect pentru politica monetara.
Asmussen a reiterat ca in primul trimestru al anului urmator BCE va derula o analiza asupra calitatii activelor si bilanturilor pentru cele aproximativ 130 de banci din zona euro pe care le va superviza in mod direct.
"Rezultatele acestei revizuiri vor fi incluse in testele generale de stres care vor fi derulate de EBA, in colaborare cu BCE, in al doilea trimestru al anului urmator", a spus Joerg Asmussen. Acesta a subliniat ca BCE vrea ca analiza sa sa fie cat mai riguros posibila, pentru a se asigura ca mecanismul unic de supervizare va avea credibilitate pe piata.
Ultimele teste derulate de Autoritatea Bancare Europeana (EBA) s-au facut la finele anului 2011 si potrivit acestora bancile europene ar fi trebuit sa-si majoreze capitalul cu 114.7 miliarde euro. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 17:50
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Cele 27 de state ale Uniunii Europene au ajuns in noaptea de miercuri spre joi la un acord unanim asupra supervizarii unice a bancilor din zona euro, au anuntat mai multi responsabili europeni pe contul lor de Twitter, informeaza AFP.
"Acord istoric de supervizare!", a anuntat printr-un tweet comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, dupa 14 ore de discutii, in timp ce purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote a UE a declarat ca discutiile cu Parlamentul European ar putea acum incepe.
Instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), este prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.
Cei 27 au gasit un compromis asupra punctelor ce blocau acordul de cateva luni: sfera de aplicare a supervizarii directe de catre BCE, articulatia dintre Autoritatea bancara europeana (pentru intreaga UE) si BCE (ce nu ii vizeaza decat pe cei 17 membri ai zonei euro), iar in cele din urma modul de a separa cele doua functii ale BCE (politica monetara in zona euro si supervizarea, care ii vor afecta pe non-membri). mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 08:42
Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa aiba ultimul cuvant in privinta supervizarii bancilor, a afirmat marti ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertizand ca Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va cauta sa supervizeze toti creditorii din regiune, transmite Reuters.
"Dreptul la decizia finala nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene", a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc intalnirea ministrilor de finante din UE. Oficialul german a cerut BCE sa se asigure ca politica fiscala si bancara nu se va indeparta de la politica monetara a institutiei.
De asemenea, Schaeuble si-a exprimat dubiile ca BCE ar putea superviza sute de banci. "Din nou si din nou, reafirmam ca este absolut necesar un zid chinezesc intre supervizarea bancara si politica monetara", a afirmat ministrul german de finante.
Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE
Separat, Anders Borg, ministrul suedez de Finante, a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles ar putea sa se ajunga la un compromis privind supervizarea bancilor
europene.
Suedia, Danemarca si Polonia se opun ca BCE sa supervizeze toate bancile din UE, inclusiv pe acelea din tarile care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus in privinta deciziilor BCE.
"Cred ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor sa faca parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:24
Primul ministru olandez demisionar Mark Rutte a insistat miercuri asupra necesitatii supervizarii comune a bancilor europene inainte de a examina crearea unei uniuni bancare.
"Prima etapa este o supervizare comuna", a declarat Rutte in timpul unei dezbateri in fata parlamentului dedicata summitului european de joi si vineri. "In caz contrar, restul nu va functiona", a adaugat el.
Liderii europeni se reintalnesc joi la Bruxelles la un summit in cursul caruia urmeaza mai ales sa fie abordata infiintarea unei uniuni bancare, ce ar include o supervizare intarita, o garantie a depozitelor si un mecanism comun de rezolvare a crizelor, aminteste AFP.
"Eu vad perspectivele pentru sectorul bancar, dar numai dupa ce bancile europene isi vor face curatenie", a subliniat Mark Rutte.
"De ce ar trebui sa garantam depozitele bancare in Italia daca nu stim ce este in neregula cu bancile italiene?", s-a intrebat el, citat de agentia de informatie economica Dow Jones Newswires.
"Uniunea bancara nu poate avea decat un efect de paracetamol pentru problemele din sudul Europei", potrivit lui Rutte.
"Este crucial ca noi sa impiedicam luarea de decizii care sa slabeasca presiunea pentru reforme structurale", a adaugat el.
Atat FMI cat si G20 ii indeamna pe europeni sa dea nastere rapid proiectului unei uniuni bancare, ce ar putea, considera ele, sa opreasca criza ce loveste sectorul bancar si ameninta finantele publice ale statelor. mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 09:31