Scandalurile legate de spalarea de bani sunt depasite astfel ca anul viitor o provocare majora pentru bancile din Europa de Est va fi sa evite efectele tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg.
Letonia, tara care in acest an a fost in centrul scandalului legat de spalarea de bani, isi preseaza bancile sa respecte un set din ce in ce mai complex de sanctiuni internationale, a declarat presedintele Comisiei pentru piete financiare si de capital (CPFC) din Letonia, Peters Putnins. Potrivit lui Putnins, aceste eforturi se vor dovedi decisive in mentinerea accesului Letoniei pe pietele financiare globale.
"Vedem in fiecare luna ca sunt fie sanctiuni din partea Uniunii Europene fie sanctiuni americane indreptate spre Rusia sau alte tari. Problema exista deja dar in cursul anului urmator sunt sigur ca aceasta problema se va agrava", a spus Peters Putnins.
Sectorul financiar din Letonia a fost zguduit la inceputul acestui an cand a treia mare banca locala a fost inchisa dupa ce Trezoreria americana a acuzat-o de spalare de bani, iar guvernatorul Bancii Nationale a fost acuzat de luare de mita. In tara vecina Estonia, faptul ca divizia locala a grupului bancar Danske Bank A/S a intermediat tranzactii de miliarde de dolari cu fonduri suspecte a declansat mai multe investigatii si solicitari pentru o inasprire a reglementarilor la nivelul Uniunii Europene.
Letonia a interzis companiile paravan fara afaceri concrete, a inasprit reglementarile si amenzile pentru a-si... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 16:34
Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, si-a exprimat increderea ca situatia bancilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia si Irlanda este buna si nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE), transmite Reuters.
Intr-un interviu aparut in publicatia germana 'Sueddeutsche Zeitung', seful ESM a afirmat ca cele cinci tari au beneficiat de cresterea exporturilor si revenirea pe crestere a economiei, dar este importanta continuarea reformelor.
'Bancile din statele care au primit asistenta financiara internationala sunt in stare destul de buna. Ma astept sa nu exista nici o surpriza de proportii in Spania, Portugalia si Cipru. La fel si in cazul Greciei si Irlandei', a declarat Klaus Regling.
Bancile cu rezultate foarte slabe vor fi inchise
Saptamana trecuta, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca bancile care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate in acest an de BCE vor fi inchise.
BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 130 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.
'Sunt foarte multumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, ca daca exista banci intr-o situatie proasta trebuie sa le inchidem', a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este si ministru de Finante... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:44
Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Bancile centrale ar trebui sa fie independente in stabilirea politicii monetare dar ar trebui de asemenea sa aiba competente de monitorizare a stabilitatii pietei financiare subordonate autoritatilor de supervizare, a declarat vineri economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, intr-un interviu acordat publicatiei germane "Handelsblatt", transmite Reuters.
"Independenta bancilor centrale ar trebui sa fie stratificata. Politica monetara clasica trebuie sa ramana independenta. Controlul pietelor financiare de catre banca centrala ar trebui totusi subordonata autoritatilor de supervizare", a explicat oficialul FMI.
Germania ar trebui sa aiba un rol mai important in Europa si ar trebui sa se axeze mai degraba pe investitii decat pe economii, a afirmat Olivier Blanchard.
Acesta a adaugat: "Daca exista o lectie care trebuie invatata in urma crizei, aceasta ar trebui sa fie: nu este suficient sa urmaresti cu atentie stabilitatea financiara. Trebuie de asemenea sa urmaresti cu atentie stabilitatea sistemului financiar".
De asemenea, economistul sef al FMI a cerut majorarea tintei de inflatie in zona euro la 4%, de la 2% in prezent, deoarece astfel s-ar putea reduce rata dobanzii in timpul perioadelor de criza.
BCE ar trebui sa ia in considerare metode de reduce costurile de creditare pentru intreprinderile mici si mijlocii, a declarat Blanchard. Acesta si-a exprimat ingrijorarea ca statele europene ar putea scadea ritmul adoptarii reformelor structurale din cauza... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 13:40
Parlamentarii europeni au acordat joi noi puteri Bancii Centrale Europene (BCE), aceasta urmand sa se ocupe de supervizarea celor aproape 6.000 de banci din zona euro, primul pas in constituirea uniunii bancare, transmit AFP si Reuters.
Parlamentul European si presedintia irlandeza a Uniunii Europene s-au pus deja de acord, la mijlocul lunii martie, asupra liniilor principale din acest dosar insa eurodeputatii erau cei care aveau ultimul cuvant.
Cu 556 de voturi pentru si 54 contra, eurodeputatii au aprobat joi crearea unui mecanism unic de supervizare bancara. Aceasta etapa a durat mai mult timp decat se preconiza iar votul, programat initial pentru ziua de marti, a fost amanat cu doua zile in conditiile in care Parlamentul a cerut dreptul de a urmari activitatile viitorului supervizor bancar.
Pentru a obtine aprobarea Parlamentului au avut loc negocieri intre presedintii Parlamentului European si Bancii Central Europene, Martin Schulz si Mario Draghi. Potrivit termenilor acordului, BCE va trebui sa prezinte Parlamentului cele mai importante informatii din procesul verbal al autoritatii de supervizare. De asemenea, nominalizarea primilor doi oficiali ai acestei autoritatii va trebui aprobata de eurodeputati.
Martin Schulz a salutat "un acord inedit in Uniunea Europeana". La randul sau, comisarul european pentru Servicii Financiare, Michel Barnier, a estimat ca acesta este "cel mai important vot pentru Europa de la crearea euro", subliniind ca crearea unui... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 17:00
Presedintele francez François Hollande a subliniat marti ca garantia depozitelor bancare, deteriorata in Cipru, ar trebui sa fie "un principiu absolut, irevocabil" in cadrul zonei euro.
"Noi acordam un mare pret pe uniunea bancara, pe mecanismele de supervizare ca mecanism de recapitalizare cu garantia depozitelor ce trebuie sa fie un principiu absolut, irevocabil", a declarat presedintele francez intr-o conferinta de presa la Palatul Elysee, alaturi de seful guvernului spaniol Mariano Rajoy, informeaza AFP.
Garantia depozitelor este un "principiu fundamental in Uniunea bancara", iar "cei care depun bani in bancile zonei euro au o garantie asupra fondurilor care sunt depozitate", a insistat François Hollande.
"Este un principiu ce trebuie respectat, deoarece da incredere si fondeaza uniunea, iar atunci cand exista o criza, tocmai prin mecanismele MES (n.r. Mecanismul european de stabilitate) se produce reglementarea prin intermediul recapitalizarii", a notat el.
Solutia adoptata in Cipru de impozitare a depozitelor bancare mai mari de 100.000 de euro este cu toate acestea, considera el, un "tratament ce nu poate fi decat exceptional, specific, unic si care a trebuit sa fie facut".
In acelasi mod, Mariano Rajoy a subliniat ca recapitalizarea bancilor europene aflate in dificultate ar trebui "sa se faca asa cum este prevazuta prin intermediul MES", insistand ca el "nu ar fi favorabil unei directive" europene ce ar lua in considerare recapitalizarea prin... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:05
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa aiba ultimul cuvant in privinta supervizarii bancilor, a afirmat marti ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertizand ca Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va cauta sa supervizeze toti creditorii din regiune, transmite Reuters.
"Dreptul la decizia finala nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene", a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc intalnirea ministrilor de finante din UE. Oficialul german a cerut BCE sa se asigure ca politica fiscala si bancara nu se va indeparta de la politica monetara a institutiei.
De asemenea, Schaeuble si-a exprimat dubiile ca BCE ar putea superviza sute de banci. "Din nou si din nou, reafirmam ca este absolut necesar un zid chinezesc intre supervizarea bancara si politica monetara", a afirmat ministrul german de finante.
Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE
Separat, Anders Borg, ministrul suedez de Finante, a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles ar putea sa se ajunga la un compromis privind supervizarea bancilor
europene.
Suedia, Danemarca si Polonia se opun ca BCE sa supervizeze toate bancile din UE, inclusiv pe acelea din tarile care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus in privinta deciziilor BCE.
"Cred ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor sa faca parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:24
Comisia Europeana va propune luna viitoare ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze toate bancile importante din zona euro, inclusiv bancile de economii si bancile cooperatiste.
Citand surse din interiorul Comisiei Europene, cotidianul german Handelsblatt sustine ca executivul comunitar va propune ca autoritatile nationale sa supervizeze operatiunile de zi cu zi, iar BCE ar urma sa intervina numai acolo unde vede "riscuri periculoase".
In cazul statelor din afara zonei euro, autoritatile nationale de supervizare vor fi responsabile in continuare cu supervizarea bancilor, transmite Reuters.
"Este greu de definit ce este o banca importanta, ce este o banca de importanta sistemica, astfel incat trebuie sa fim siguri ca in uniunea bancara sistemul de supervizare va fi in masura sa acopere toate bancile", a declarat Stefaan de Rynck, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru servicii financiare Michel Barnier.
Germania nu este de acord ca BCE sa supervizeze toate bancile importante din zona euro
Proiectul Comisiei risca insa sa se loveasca de opozitia Germaniei, care vrea ca BCE sa supervizeze doar cele mai mari 25 de banci europene, exceptand insa casele de economii (Sparkassen) si bancile cooperatiste (Genossenschaftsbanken) care asigura aproape 40% din finantarea companiilor germane.
"Nu vad necesitatea de a supune unei supervizari europene banci care nu au o masa critica pentru stabilitatea sistemului financiar european si nici activitati... mai mult
Vineri, 17 August 2012, ora 18:15