Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor a dezbatut, miercuri, sesizarea CE privind legea comercializarii produselor romanesti, stabilindu-se eliminarea obligativitatii amenajarii spatiilor speciale, inlocuirea sintagmei "lant scurt" cu cea de "parteneriat" si a termenului "romanesc".
"Am incercat sa armonizam ceea ce ne-a cerut CE, in sensul de a nu intra pe celelalte prevederi din lege pentru ca interesul nostru este sa facem legea functionala, nu ca pana acum. Unul dintre lucrurile cerute de CE, pe care l-am eliminat, este cel cu spatiile de vanzare stabilite concret pentru firmele romanesti, ceea ce se face oricum in lanturile comerciale", a declarat presedintele Comisiei de agricultura, deputatul PSD Ioan Munteanu.
El a explicat ca in forma modificata a legii comercializarii produselor agroalimentare romanesti este posibil ca retailerii sa nu mai fi obligati sa amenajeze spatii speciale pentru produsele romanesti, "lant scurt" ar putea fi inlocuit cu cel de "parteneriat" intre producatori si retaileri, iar termenul "romanesc" ar putea fi inlocuit cu "autohton".
Ioan Munteanu a sustinut ca desi este greu ca producatorii romani sa asigure 51% produse romanesti, comisia prefera sa pastreze acest procent.
Comisia de argricultura se va reuni saptamana viitoare pentru a lua o decizie asupra modificarilor care vor fi aduse legii privind comercializarea produselor agroalimentare romanesti.
Citeste mai multe despre:
Comisia Europeana lanseaza infringement... mai mult
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 18:38
Legea ce obliga marile magazine sa aiba pe rafturi produse romanesti dintr-o anumita categorie intr-o proportie de cel putin 51% a fost publicata in iulie in Monitorul Oficial. Insa cand va intra in vigoare?
Data cu pricina este de 15 ianuarie 2017, arata un comunicat de presa remis Ziare.com de consultantul fiscal Adrian Benta.
Dar cum s-a ajuns aici? Legea nr 150/2016 prevede ca masura va fi aplicata in termen de 6 luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial, timp in care supermarketurile trebuie sa se conformeze noilor reguli.
Reamintim ca actul normativ ii obliga pe comerciantii ce vand catre consumatorii finali produse din categoria carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie au ...citeste mai departe despre "De ce nu vedem inca produsele romanesti in proportie de cel putin 51% pe rafturile supermarketurilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 11:25
Legea ce obliga marile magazine sa aiba pe rafturi produse romanesti dintr-o anumita categorie intr-o proportie de cel putin 51% a fost publicata in iulie in Monitorul Oficial. Insa cand va intra in vigoare?
Data cu pricina este de 15 ianuarie 2017, arata un comunicat de presa remis Ziare.com de consultantul fiscal Adrian Benta.
Dar cum s-a ajuns aici? Legea nr 150/2016 prevede ca masura va fi aplicata in termen de 6 luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial, timp in care supermarketurile trebuie sa se conformeze noilor reguli.
Reamintim ca actul normativ ii obliga pe comerciantii ce vand catre consumatorii finali produse din categoria carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate si de panificatie au ...citeste mai departe despre "De ce nu vedem inca produsele romanesti in proportie de cel putin 51% pe rafturile supermarketurilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 11:25
Primul lucru care mi-a placut enorm atunci cand am facut cunostinta cu Italia a fost piata locala.
La fiecare colt de strada intalnesti o bacanie, o macelarie, o pizzerie, un aprozar, o cofetarie. Am vazut si cateva "vestigii" ale marilor lanturi de hypermarketuri, dar in oras toate erau de tip express, in afara oraselor, intr-adevar, erau asa cum le stim de la noi.
E adevarat ca acasa, in Bucuresti, din graba, prefer sa ma duc la un mare supermarket, oricare ar fi numele lui, pentru ca imi e comod; gasesc acolo tot ce am nevoie.
La fel de adevarat este ca painea de la supermarket nu are aceeasi calitate cu painea de la magazinul de paine din cartierul meu, rosiile sau salata, desi romanesti, nu sunt la fel de proaspete ca cele pe care le gasesc la aprozarul din cartierul meu.
La carne, la carmangeria din Bucurestii Noi, am de unde alege, tot timpul, mult mai mult decat la supermarketuri. Dar, cand ma grabesc, nu mai pun accentul atat de mult pe calitate, ci le iau, ca tot ...citeste mai departe despre "Am trait destul in regimul cartelelor, ratiilor si al cotelor!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 10:57
1Marii comercianti din tara noastra sustin ca legea care ii obliga sa aiba 51% produse romanesti pe rafturi, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, va duce la scumpiri si la alte efecte negative ce vor afecta atat consumatorul, cat si producatorii locali.
Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) afirma ca a luat act "cu regret" de decizia sefului statului si subliniaza ca actul normativ este indreptat impotriva supermarketurilor si hipermarketurilor, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Gandita ca un sprijin pentru producatorii locali, legea prevede ca cel putin 50% din produsele de baza sa provina "din lantul scurt de aprovizionare", termen care inca nu a fost definit si care ar putea provoca situatii neplacute pentru agricultorii romani.
Astfel, e posibil ca magazinele din Giurgiu sa prefere sa cupere marfa de la bulgari, de exemplu, avand in vedere ca zona pentru aprovizionare nu a fost inca stabilita, deci poate lasa loc de interpretari.
In ...citeste mai departe despre "51% produse romanesti in supermarketuri: Marii comercianti sustin ca mancarea se va scumpi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Iulie 2016, ora 16:45
Reprezentantii supermarketurilor ii cer Guvernului sa respecte legislatia Uniunii Europene atunci cand vor pregati normele de aplicare a legii care obliga marile magazine sa aiba produse provenite "din lantul scurt de aprovizionare" in proportie de cel putin 51%.
Parlamentul a adoptat proiectul de lege, dar a lasat la mana Executivului sa gaseasca o modalitate de aplicare a masurii.
Astfel, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR - solicita Guvernului "sa-si exercite prerogativele si sa se asigure ca Romania respecta obligatiile care ii revin in calitate de stat membru al Uniunii Europene".
"Pana in acest moment am putut constata ca Guvernul, desi a emis un punct de vedere negativ, in fapt a sprijinit, prin implicarea activa la nivelul Ministerului Agriculturii si prin pasivitate la nivel central si al altor ministere cu responsabilitati in domeniu, inserarea in propunerea de modificare a Legii 321/2009 a unor prevederi care contravin flagrant normelor si ...citeste mai departe despre "Ciolos, somat sa respecte regulile UE in privinta unei masuri ce loveste in supermarketuri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 18:53
Supermarketurile ar putea fi obligate sa vanda cel putin 51% de produse achizitionate din "lantul scurt de aprovizionare", inclusiv carne, legume, oua si produse lactate si de panificatie. Insa proiectul este aspru criticat de marile lanturi de magazine.
Masura a fost adoptata de Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, insa parlamentarii au pasat mingea Guvernului, care va fi nevoit sa stabileasca modalitatea de implementare.
Proiectul are mai multe hibe, in viziunea Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), iar una dintre ele este ca termenul "lantul scurt de aprovizionare" nu e definit si poate lasa loc de interpretari. Ba mai mult, e posibil ca masura - care are ca scop promovarea produselor romanesti si de a oferi sprijin producatorilor autohtoni - sa aiba efectul invers decat cel scontat.
"Invocarea ideii ca prin noua lege vor fi sprijinite interesele producatorilor romani, mai ales ale celor mici, reprezinta o inducere in eroare a opiniei ...citeste mai departe despre "Toate tunurile pe supermarketuri: Masura pentru producatorii romani care s-ar putea intoarce impotriva lor" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:33
1Supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare ale producatorilor romani de minim 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maxim 5% pentru acestia, conform unui proiect de lege depus la Parlament de deputati ai PNL.
Proiectul este initiat de 10 deputati liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan si Cezar Preda.
Supermarketuri inchise in weekend? Ministrul Agriculturii revine cu explicatii
Proiectul modifica Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare si va intra in dezbatere la Senat, ca prima Camera sesizata.
Potrivit proiectului, "comerciantii persoane fizice autorizate care desfasoara activitati de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligatia ca, pentru produsele alimentare - lapte si produse lactate, carne si produse de carne, fructe, legume si produsele fabricate din acestea, panificatie, patiserie si cofetarie -, fabricate de ...citeste mai departe despre "Spatiu de minim 50% in supermarket pentru produsele romanesti - proiect" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 16:23
Proiectul legislativ care obliga magazinele sa vanda produse alimentare romanesti intr-un anumit procent trebuie analizat cu atentie si, daca este prezentat ca masura de sanatate publica, nu ca masura protectionista, are un interes legitim, sustine presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Este doar un proiect care a trecut de prima Camera. Sunt convins ca atunci cand va ajunge la Camera Deputatilor va fi o discutie mai serioasa, mai detaliata a proiectului de lege. In principiu, orice lege este o restrictie in concurenta. Trebuie vazut daca aceasta restrictie este legitima, daca are sens, care este obiectivul ei si daca masura este proportionala. Ea a fost culeasa in mass media ca fiind o masura de a favoriza produsele romanesti, ca asta ar fi intentia ei.
Insa, asa cum este frazata in proiectul de lege, este o masura pentru a favoriza produsele proaspete. Si este prezentata ca fiind o masura care trebuie sa contribuie la sanatatea populatiei, pentru ca noi, ...citeste mai departe despre "Supermarketurile, obligate sa vanda produse romanesti in proportie mare - Reactia Consiliului Concurentei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 16:02