Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Trebuie sa recunosc ca, pana la identificarea "cheii" privind organizarea intalnirii informale de la Bruxelles, imi era extrem de greu sa inteleg care este motivul pentru care se deranjeaza 27 de sefi de stat, in aceasta perioada extrem de complicata si fierbinte, pentru a lua masa impreuna, de cu seara, pana spre dimineata.
Dupa o ampla introspectie, am reusit sa descifrez mobilul, care desigur, este legat de situatia Greciei, tara care a beneficiat de un amplu sprijin al Uniunii Europene, de peste 150 miliarde de euro, incepand cu anul 2010, sprijin aflat in plina dinamica.
Credeti cumva ca dragostea de greci ii face pe liderii UE sa-si petreaca noptile analizand pe toate partile situatia creata in Grecia?
Nici pe departe! Motivul real este legat, pe langa sutele de miliarde de euro cheltuite pana in prezent, cu asa-zisa salvare a Greciei - intelegeti de fapt salvarea bancilor si a altor institutii financiare din statele UE, care "s-au fript", achizitionand bonduri elene de-a lungul timpului si de situatia dramatica, care s-ar putea crea odata cu declararea oficiala a falimentului Greciei, ce ar declansa sarabanda pariurilor, cu instrumente derivate, puse pe defaultul statului elen, ce ar produce pierderi cuprinse intre 1000 si 2000 de miliarde de euro si nu numai in spatiul Uniunii, ci si pe plan mondial.
Falimentul Greciei, declansatorul tragediei in Uniunea Europeana?
Pentru ca toate acestea sa nu se intample, adica sutele de miliarde de euro sa nu... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 08:04
Liderii europeni au incheiat cel de-al 18-lea summit informal de la Bruxelles cu o dorinta colectiva ca tara sa ramana in cadrul zonei euro, fara a ajunge insa la un consens in privinta solutiilor pentru cresterea economica si pentru crearea de noi locuri de munca.
Desi presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a oferit o adevarata demonstratie de sprijin pentru Grecia, membrii uniunii monetare au convenit sa pregateasca totusi planuri de urgenta in cazul in care Atena decide sa renunte la moneda unica, scrie Euronews.
"Zona euro si-a demonstrat solidaritatea, alaturi de FMI, platind suma 150 miliarde de euro pentru sustinerea Greciei, incepand cu 2010. Continuarea reformelor cruciale pentru a reveni la o datorie sustenabila, incurajarea investitiilor private si consolidarea institutiilor (Greciei) sunt cele mai bune garantii pentru un viitor mai bun in cadrul zonei euro" si "speram ca dupa alegeri, noul Guvern grec va face aceasta alegere", a declarat Van Rompuy.
"Toti sefii de stat sau de guvern si-au manifestat solidaritatea cu Grecia. Nimeni nu vrea Grecia in afara zonei euro sau in afara UE, nu numai din motive de riscuri, dar si din motive de solidaritate", a precizat si presedintele Traian Basescu.
Cu toate acestea, seful statului roman a subliniat faptul ca in cel mai pesimist scenariu, Romania este pregatita, inslusiv legislativ, sa limiteze daunele provocate de iesirea Greciei din uniunea monetara.
Hollande si Merkel nu mai fac echipa... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 12:15
Summit-ul UE ascunde "surprize". Vineri, pietele asteapta o masura prin care sa se aprobe intrarea banilor in bancile din zona euro care au acordat de-a lungul anilor credite statelor si care au expuneri de 500-600 de miliarde de euro. Nefiind incasati acesti bani, bancile care gestioneaza banii populatiei si ai companiilor ajung in situatia sa nu mai poata sa-si onoreze obligatiile fata de clientii lor, spun consultantii contactati de Business 24.
"Incepand de sambata putem astepta valul in piept, acel tsunami care va veni fiindca creditorii nu mai au rabdare, bancile vor banii. Daca nu se va lua o decizie, atunci ne asteptam la tsunami. Va fi Fukushima II in Europa", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business 24.
Incepand de astazi, pe masa liderilor europeni se joaca cartea cea mai importanta: cum poate fi salvata zona euro. Marile puteri europene se vor intalni in cadrul summit-ului pentru a lua decizii cruciale, asteptate de toata lumea. Ramane de vazut cat de dispusi vor fi europenii sa renunte la o parte din suveranitate pentru crearea unei Uniuni fiscale care ar putea consolida puterea Europei.
Liderii europeni au propus modificarea tratatului European, masura care vizeaza un control mai stric al politicilor nationale bugetare si sustin o disciplina fiscala. Presedintele Consiliului European declara de curand in presa internationala ca obiectivul principal este ca statele din zona euro sa inceapa sa isi mentina deficitele bugetare sub 3% din PIB si... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:05
Intalnirea ministrilor de finante ai statelor UE, care urma sa aiba loc miercuri, inaintea summitului UE de la Bruxelles, a fost amanata. In asteptarea unor solutii concrete, pietele financiare "fierb", iar speculatiile incep sa ia nastere.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca, in acest moment, are loc de fapt "marea imparteala" a datoriilor suverane. Potrivit acestuia, lupta cea grea se da intre bancherii europeni, somati sa sustina 50% din datorie si liderii europeni. "Cea mai mare si mai grava decizie din istoria ultimilor zeci de ani va viza marea imparteala. Paradigma consta in faptul ca bancile si bugetul UE vor trebui sa-si imparta povara", a declarat consultantul, pentru Business24.
- Se discuta foarte mult in ultima vreme despre crearea unei trezorerii europene. Se pare ca Statele Unite ale Europei incep sa prinda contur.
- Crearea unei Trezorerii europene inseamna deja un Guvern pentru statele care conteaza din zona euro. Inseamna, de fapt, o marginalizare a statelor sarace. De fapt, liderii "de facto" ai UE si-au dat seama ca pentru acest club elitist conteaza numai unii. Aici nu functioneaza principiul "unul pentru toti si toti pentru unul, ci principiul "cei mari si restul", iar cei mari si-au dat seama ca statele periferice nu conteaza. Deciziile mari vor fi luate in cadrul acestui Guvern "de facto" al UE.
Comisia Europeana va lua decizii pentru toti si ne va oblige sa facem diverse lucruri, in timp ce Guvernul UE, format din... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:36