Summit-ul Uniunii Europene de pe 18-19 octombrie va fi unul crucial, in conditiile in care liderii europeni au opinii divergente cu privire la solutiile care ar trebui sa rezolve criza zonei euro.
Dupa ce a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace, Uniunea Europeana trebuie sa dovedeasca in continuare ca este capabila sa tina sub control problemele care afecteaza foarte grav Spania si Grecia, dar si restul tarilor membre UE.
Grecia trebuie sa dovedeasca ca merita noua transa din ajutorul trocii
In timp ce sindicatele Greciei se pregatesc pentru o noua greva generala de 24 de ore pe 18 octombrie, guvernul elen trebuie sa arate troicii FMI-BCE-CE ca este pregatit sa puna in aplicare reformele cerute de aceasta.
Guvernul de la Atena doreste sa primeasca o noua transa a planului de salvare de 130 de miliarde, pe care l-a accesat iarna trecuta.
Grecia are nevoie stringenta de transa de 31,5 miliarde de euro pentru a incepe sa-si ramburseze datoria interna de opt miliarde de euro si sa asigure recapitalizarea bancilor elene, premierul Antonis Samaras declarand ca tara sa nu poate rezista dupa luna noiembrie fara ajutor.
FMI: Grecia are nevoie de 2 ani pentru a-si reveni
Problema Greciei ramane controversata. Christine Lagarde a sustinut la Tokyo, in cadrul adunarii anuale a membrilor FMI din perioada 9-14 octombrie, ca elenii ar trebui sa primeasca un ragaz de inca doi ani pentru a-si rezolva problemele, precum si o posibila noua restructurare a... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 12:10
Presa europeana analizeaza vineri acordul convenit la Consiliul European, care permite recapitalizarea directa a bancilor si folosirea fondurilor europene pentru cumpararea de datorii ale statelor aflate in dificultate, considerand acest acord o victorie a Spaniei si Italiei, consemneaza agentia EFE.
Dar presa franceza este mult mai critica afirmand ca Spania si Italia au perturbat agenda summitului european dand o "lovitura de forta" pentru a ajunge la un acord, punandu-l la stalpul infamiei pe cel legat de cresterea economica.
Cotidianul economic Les Echos califica "atitudinea intransigenta" a Italiei si Spaniei drept "santaj".
"Cele doua tari, spre surprinderea generala, au respins pactul de crestere pe care chiar ele l-au aprobat saptamana trecuta la Roma, pentru a-i obliga pe partenerii europeni sa accepte un mecanism care sa le reduca costurile imprumuturilor", mentioneaza Les Echos.
Le Monde scrie despre acordul "smuls cu forceps-ul" in noaptea de joi spre vineri in urma presiunii premierilor spaniol si italian, desi initial era prevazut ca problema ajutoarelor de urgenta sa fie dezbatuta vineri.
Financial Times titreaza ca "Spania a obtinut acordul pentru restructurarea sectorului sau bancar" si explica faptul ca liderii zonei euro au cazut de acord sa restructureze radical planul in valoare de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor spaniole, acestea urmand sa primeasca fondurile direct fara ca din aceasta operatiune sa rezulte si o... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 15:01
Un summit al zonei euro, ce urma sa aiba loc vineri, nu va mai fi organizat pentru ca Germania se opune singurului subiect de pe agenda: suplimentarea fondurilor de salvare destinate economiilor afectate de criza datoriilor suverane.
Diplomati din UE au spus saptamana trecuta ca liderii din zona euro se vor intalni vineri, dupa summitul UE de la Bruxelles, pentru a discuta despre anularea plafonului de 500 de miliarde de euro impus in cazul fondurilor de salvare ale zonei euro.
Dar, in conditiile in care Germania, tara cu cea mai mare contributie, a spus ca nu este dispusa inca sa accepte aceasta masura, reuniunea a fost anulata, a declarat un diplomat european pentru DPA.
Luni, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca tarile din zona euro vor discuta acest dosar in martie, dupa aprobarea finala a celui de al doilea pachet de salvare pentru Grecia.
In weekend, G20 a semnalat ca nu va contribui la suplimentarea capacitatilor de creditare ale FMI pana cand zona euro nu si le va suplimenta pe ale sale.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a precizat ca si contributia Fondului la noul pachet de salvare alocat Greciei va depinde de cresterea capacitatii mecanismelor financiare de siguranta de care dispune zona euro. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 16:03
In ciuda masurilor luate de liderii europeni la summitul care s-a incheiat vineri, prabusirea zonei euro si disparitia euro devin iminente si nu se mai pune problema daca aceste doua lucruri se vor intampla, ci cand va avea loc colapsul.
Destramarea zonei euro pare iminenta, se arata intr-o analiza Reuters, care subliniaza ca rupture a fost deja facuta, in momentul in care Marea Britanie s-a retras din acordul interguvernamental destinat salvarii zonei.
Nemultumirea Marii Britanii nu este decat inceputul esecurilor liderilor europeni, aminteste publicatia amintita. Desi cancelarul german insista pe o schimbare a tratatului, un aspect care nu poate fi oricum infaptuit, electoratele din Europa s-ar impotrivi cu siguranta.
Pana la urma, continentul european ramane o democratie si orice decizii ar impune cu forta liderii politici, popoarele sunt indreptatite sa se revolte.
Problema fundamentala pe care Europa o are in acest moment consta in lipsa banilor. Pur si simplu, nu exista suficienti bani care sa poata face fata la cererea de lichiditate. Fondul de salvare actual, respectiv cel de Stabilitate Financiara de-abia poate acoperi datoriile Greciei si nu are nicio sansa sa furnizeze sumele necesare salvarii Italiei sau Spaniei.
Cu alte cuvinte, singura solutie ar fi tiparirea de bani de catre Banca Centrala Europeana.
Presedintele institutiei, Mario Draghi, a spus foarte clar ca acest lucru nu se va intampla. Desi italian, Draghi este unul dintre tehnocrati... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 12:36
Salvarea zonei euro nu poate fi facuta decat prin destramarea Uniunii Europene, in conditiile in care in acest moment Europa se confrunta cu doua crize, la fel de grave.
In opinia analistilor citati de Financial Times, Europa trebuie sa rezolve doua crize: una la nivelul zonei euro si a doua la nivelul Uniunii Europene, care este mult mai grava.
"Inca nu se stie sigur daca zona euro se va destrama, insa exista o posibilitate mai mare ca UE sa se prabuseasca", puncteaza publicatia amintita.
Analistii apreciaza ca ruptura a fost deja facuta in momentul in care liderii zonei euro au decis sa infiinteze un alt acord, diferit de cel al Uniunii Europene.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, nu a fost de acord cu semnarea acordului, iar diferentele de opinie dintre el si liderii Frantei si Germaniei s-au agravat, mai spune Financial Times. mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 09:50
Planul liderilor europeni care au acceptat o uniune fiscala mai stransa, tocmai pentru a salva moneda unica europeana, mai are nevoie de un singur pas: aprobarea Bancii Centrale Europene (BCE).
In timp ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a fost de acord cu deciziile luate la Bruxelles, investitorii l-au indemnat sa aprobe o implicare si mai mare a institutiei pe care o conduce in combaterea crizei, puncteaza Bloomberg.
Investitorii sunt stresati ca tarile indatorate nu vor putea plati facturile si ca vor inregistra, din aceasta cauza, pierderi insemnate. Obligatiunile italiene au avut un declin, vineri, in ciuda faptului ca BCE a anuntat ca este dispusa sa le cumpere de pe piete.
"Liderii au cazut de acord in ceea ce priveste obiectivul final, in termeni de guvernanta fiscala, dar este un drum lung de strabatut pana acolo", apreciaza un economist din cadrul Deutsche Bank.
In opinia sa, vom asista la mai multe tensiuni pe termen scurt, care vor culmina, in final, cu o interventie sporita din partea BCE.
"Prin consolidarea unei uniuni fiscale am facut un pas inainte. Suntem foarte multumiti de rezultat", a precizat cancelarul german, Angela Merkel, facand aluzie la deciziile luate de liderii europeni.
Tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, inclusiv Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.
Acordul... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 15:52
Parlamentul german decide, miercuri, daca ii permite guvernului sa negocieze schimbarile fondului de salvare al zonei euro, cu doar cateva ore inainte ca Angela Merkel, cancelarul german, sa ajunga la summitul de la Bruxelles.
Parerile sunt impartite in randul oficialilor europeni: unii acuza Germania ca intarzie, astfel, procesul decizional, altii saluta initiativele democratice ale cancelarului german, potrivit EU Observer.
Pentru prima data in istoria Uniunii Europene, Parlamentul german, numit Bundestag, voteaza asupra continutului unui pachet de salvare pentru zona euro inainte ca el sa fie aprobat de liderii europeni. Acest lucru este posibil datorita unei noi reglementari aprobate luna trecuta de Curtea Constitutionala.
Angela Merkel a pus accent foarte mare pe nevoia ca liderii UE sa negocieze un pachet aprobat de Bundestag, tocmai de aceea cancelarul german a cerut, in premiera, ca summit-ul european sa se desfasoare in doua etape, prima duminica si cea ce-a doua, miercuri.
Initial, votul trebuia sa aiba loc in cadrul comisiei de buget, alcatuita din cei 41 de membrii, insa crestin-democratii au cerut o dezbatere completa la inceputul zilei de miercuri.
Votul are loc chiar inainte ca Merkel sa plece la Bruxelles pentru a participa la intalnirea cu ceilalti lideri. Cel mai probabil, summit-ul va dura cateva ore bune, pana joi dimineata.
Sunt putine sanse ca Bundestag-ul sa blocheze masurile prevazute in plan, insa unii lideri, precum premierul... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 11:52
Intalnirea ministrilor de finante ai statelor UE, care urma sa aiba loc miercuri, inaintea summitului UE de la Bruxelles, a fost amanata. In asteptarea unor solutii concrete, pietele financiare "fierb", iar speculatiile incep sa ia nastere.
Consultantul financiar Ionel Blanculescu este de parere ca, in acest moment, are loc de fapt "marea imparteala" a datoriilor suverane. Potrivit acestuia, lupta cea grea se da intre bancherii europeni, somati sa sustina 50% din datorie si liderii europeni. "Cea mai mare si mai grava decizie din istoria ultimilor zeci de ani va viza marea imparteala. Paradigma consta in faptul ca bancile si bugetul UE vor trebui sa-si imparta povara", a declarat consultantul, pentru Business24.
- Se discuta foarte mult in ultima vreme despre crearea unei trezorerii europene. Se pare ca Statele Unite ale Europei incep sa prinda contur.
- Crearea unei Trezorerii europene inseamna deja un Guvern pentru statele care conteaza din zona euro. Inseamna, de fapt, o marginalizare a statelor sarace. De fapt, liderii "de facto" ai UE si-au dat seama ca pentru acest club elitist conteaza numai unii. Aici nu functioneaza principiul "unul pentru toti si toti pentru unul, ci principiul "cei mari si restul", iar cei mari si-au dat seama ca statele periferice nu conteaza. Deciziile mari vor fi luate in cadrul acestui Guvern "de facto" al UE.
Comisia Europeana va lua decizii pentru toti si ne va oblige sa facem diverse lucruri, in timp ce Guvernul UE, format din... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 08:36
Summitul Uniunii Europene care urma sa aiba loc pe 17-18 octombrie a fost amanat pentru 23 octombrie, pentru a da mai mult timp statelor sa pregateasca un raspuns la criza datoriilor din zona euro, a anuntat luni presedintele UE, Herman Van Rompuy, potrivit Mediafax."Aceasta noua data ne va permite sa finalizam o strategie cuprinzatoare privind criza datoriilor din zona euro", a afirmat Van Rompuy intr-un comunicat.Presedintele UE spera ca prin aceasta amanare sa existe informatii clare privind concluziile misiunii troicii de inspectori in Grecia, care trebuie sa decida daca statul elen poate primi urmatoarea transa de ajutor financiar, de 8 miliarde de euro, fara de care intra in incetare de plati.Un alt subiect al intalnirii va fi planul de recapitalizare a bancilor europene.Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy s-au intalnit duminica la Berlin si au anuntat ca vor stabili masuri pentru stabilizarea zonei euro, inclusiv recapitalizarea bancilor, pana la sfarsitul lui octombrie.In aceste conditii, summitul programat pe 17 octombrie ar fi avut loc prea curand, a spus un diplomat.Reuniunea de pe 23 octombrie va fi precedata de o intalnire a ministrilor de Finante din UE, a precizat Van Rompuy.Schimbarea calendarului intalnirilor a fost decisa in urma consultarilor de saptamana trecuta si din acest weekend cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.Surse europene au declarat luni ca... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:06