Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.
Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:
Traian Basescu:
- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.
- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.
- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45