Presedintele Klaus Iohannis participa miercuri si joi la Summitul Aliantei Nord-Atlantice, care are loc la Bruxelles.
Programul include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o intalnire de lucru a liderilor aliati, precum si o reuniune in formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima data, la cel mai inalt nivel aliat, va fi organizata o reuniune distincta, dedicata evolutiilor de securitate din regiunea Marii Negre, cu participarea Georgiei si Ucrainei.
Pe agenda Summitului NATO se vor regasi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare a Aliantei la realitatile mediului actual de securitate, context in care se vor stabili directiile principale de actiune pentru perioada urmatoare.
Totodata, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementarii masurilor strategice decise la summiturile aliate anterioare din Tara Galilor (din 2014) si din Polonia (din 2016), preciza Administratia Prezidentiala, la inceputul acestei saptamani.
"Se creeaza, asadar, cadrul pentru dezbaterea modalitatilor de intarire a posturii NATO de aparare si descurajare, de sporire a capacitatii Aliantei de proiectare a stabilitatii in vecinatatea sa, precum si a perspectivelor de consolidare a cooperarii NATO cu Uniunea Europeana, de o maniera complementara.
Reuniunea comuna a Consiliului Nord-Atlantic dedicata securitatii la Marea Neagra, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discutii aplicate... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 08:16
Liderii NATO se reunesc, vineri, la Varsovia, pentru un summit menit sa demonstreze unitatea lor in fata unei Rusii tot mai agresive.
Evenimentul are loc in conditiile in care multi analisti vorbesc de o slabire a Occidentului, dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana, relateaza Reuters.
Citeste si despre cum poate iesi Marea Britanie si din NATO
Presedintele american Barack Obama, care ia parte la ultimul summit al aliantei occidentale inainte de expirarea mandatului sau, in ianuarie, le va cere aliatilor europeni sa dea dovada in continuare de fermitate fata de decizia Rusiei de a anexa Crimeea si de a-i sustine pe rebelii rusofoni din estul tarii.
Cele 28 de state membre NATO vor aproba oficial desfasurarea a patru batalioane, formate din 3.000 pana la 4.000 de militari, in tarile baltice si in estul Poloniei, pentru a linisti aceste state si a dovedi ca Alianta este pregatita sa isi apere toti membrii.
"Acesta este un moment definitoriu ...citeste mai departe despre "Summit NATO: Liderii statelor membre vor sa demonstreze unitatea lor in fata Rusiei tot mai agresive" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 09:34
Presedintele Klaus Iohannis participa vineri si sambata la summitul NATO de la Varsovia, iar duminica va avea o intrevedere cu omologul sau polonez, Andrzej Duda.
Vineri, seful statului va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la o demonstratie aeriana si la cina de lucru oferita sefilor de delegatie la Palatul Prezidential din Varsovia.
In cursul zilei de sambata, presedintele Iohannis va participa la reuniunile pe tema Afganistan cu statele participante la misiunea Resolute Support. El va sustine sambata si o declaratie de presa, transmite Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, Romania pledeaza pentru cresterea atentiei NATO asupra regiunii Marii Negre, precum si pentru sprijinirea eforturilor aliate in plan ...citeste mai departe despre "Klaus Iohannis merge la summitul NATO - ce program are presedintele" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 15:12
Cu mai putin de o luna pana la organizarea summit-ului NATO in Varsovia, marina militara a Statelor Unite a decis sa-si sporeasca prezenta in Marea Mediterana trimitand in zona o noua formatiune de nave militare, printre care si un portavion.
Miscarea Washingtonului vine dupa ce Rusia a deplasat deja 9 nave de razboi in zona estica a Mediteranei, sub pretextul derularii campaniei militare din Siria. O prezenta masiva a navelor americane in regiune poate fi vazuta atat ca un mod de a contrabalansa influenta militara a Rusiei, cat si ca un mod de accelera campania anti-ISIL, remarca IB Times.
Schimb de tura
Luna aceasta, SUA va avea doua portavioane in Marea Mediterana, ca urmare a schimbului de tura efectuat intre navele USS Harry S. Truman si USS Dwight D. Eisenhower, care a si ajuns in zona inca de miercuri, dupa cum recunosc oficialii din cadrul Comandamentului European al armatei SUA.
Portavionul Dwight D. Eisenhower este insotit de o flota de nave de escorta, printre care un crucisator, mai multe distrugatoare si cateva fregate, scopul fiind acela "de a asigura interesele Statelor Unite in Europa", dupa cum recunosc oficialii americani.
Schimbul de tura vine exact in momentul in care NATO desfasoara un exercitiu de amploare pe continent, iar Turcia efectueaza propriile manevre militare pe mare, evenimente care sunt de asteptat sa starneasca reactii negative din partea Moscovei.
De altfel, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, a... mai mult
Joi, 09 Iunie 2016, ora 15:16
In asteptarea summitului NATO din luna iulie de la Varsovia, intalnire care ar putea da si o solutie de blocare a intentiilor expansioniste ale Moscovei, oficialii polonezi au o singura cerinta de la aliati.
Ministrul Apararii, Andrew Macierewicz, considera ca un batalion de trupe NATO instalat in interiorul granitelor Poloniei ar asigura o paza buna impotriva Rusiei, informeaza Defense News.
O varianta luata in discutie de catre membrii Aliantei Nord-Atlantice este instalarea a cate unui batalion de trupe NATO in fiecare tara din zona Marii Baltice: Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.
Washingtonul a anuntat deja ca nu va deplasa mai mult de un batalion in Europa, asteptand ca si ceilalti aliati de pe continent sa contribuie la mentinerea securitatii in regiune.
Germania si Marea Britanie au anuntat ca vor contribui cu trupe la forta ce urmeaza sa fie trimisa pe flancul estic al NATO.
Ministrul Macierewicz a mentionat ca tara sa asteapta un "batalion si ceva in plus" de trupe NATO pentru a raspunde amenintarii rusesti.
Intrebat insa despre numarul soldatilor care ar trebui sa intre in componenta acestei forte de reactie, oficialul polonez a raspuns: "Nu am definit inca ce inseamna 'in plus'. Acest lucru este inca supus discutiilor".
Chestiunea instalarii unor forte suplimentare NATO in regiune este insa certa, dupa cum a dat asigurari si secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg: "Sa fiu foarte clar! Vor fi mai multe trupe NATO in Poloia dupa... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:09
Seful diplomatiei poloneze, Witold Waszczykowski, sustine ca Rusia reprezinta pentru Europa o amenintare mai mare decat gruparea jihadista Statul Islamic.
"In mod evident, activitatea Rusiei este un fel de amenintare existentiala, pentru ca aceasta activitate poate distruge tari", a declarat Waszczykowski intr-o dezbatere despre viitorului NATO, la Conferinta anuala pe teme de securitate Globsec, care a inceput vineri, in capitala slovaca, informeaza News.ro.
"Ne confruntam, de asemenea, cu amenintari nonexistentiale precum terorismul, marile valuri de migranti", a continuat el.
Statul Islamic este o amenintare foarte grava, "dar nu este o amenintare existentiala pentru Europa", a mai spus ministrul, ale carui declaratii au fost citate de agentia PAP.
El si-a reafirmat totodata speranta ca Summitul ...citeste mai departe despre "Polonezii vad in Rusia o amenintare existentiala pentru Europa, mai mare decat Statul Islamic" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 16:20
Ruptura survenita intre Moscova si Occident in urma anexarii Crimeii si a declansarii crizei din Ucraina forteaza statele baltice sa ia masuri de precautie in fata unei posibile agresiuni din partea Rusiei.
Guvernul leton intentioneaza sa solicite comandamentului NATO o prezenta masiva de trupe in regiunea Marii Baltice, cu scopul de a descuraja un posibil atac al Rusiei in zona, relateaza International Business Times.
Regulile noului Razboi Rece
Atat rusii, cat si occidentalii au definit pozitiile ocupate de Moscova si Washington in prezent drept un nou Razboi Rece.
Tensiunile dintre cele doua forte se remarca atat pe frontul din Ucraina, in conflictul din Siria, dar si in manifestarile provocatoare ale fortelor militare rusesti in zona Marii Baltice.
Summitul NATO programat pentru luna iulie in Polonia le da sansa liderilor din statele Europei Centrale si de Est sa isi expuna dorinta de a beneficia de un sprijin militar mai sustinut din partea Aliantei.
Polonia a fost prima tara care a solicitat o prezenta masiva a fortelor Aliantei Nord-Atlantice in regiune, iar fostele republici sovietice din zona Baltica, Lituania, Letonia si Estonia, sustin doleantele Varsoviei.
Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a ridicat in cadrul sedintei Consiliului de Relatii Externe de la Washington problema angajamentelor asumate de statele membre in privinta masurilor de securitate comune.
"Suntem din nou in versiunea NATO 3.0 si trebuie sa tinem seama... mai mult
Joi, 25 Februarie 2016, ora 11:30
Noua lideri de tari membre NATO din centrul si estul Europei se reunesc miercuri la Bucuresti intr-un summit regional.
Evenimentul va fi prezidat de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, alaturi de presedintele Poloniei, Andrzej Duda, informeaza presedintia romana.
La summit participa si secretarul general adjunct NATO, Alexander Vershbow (foto alaturi de Klaus Iohannis), precum si presedintii Bulgariei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Estoniei, Letoniei si Lituaniei.
Secretarul general adjunct al NATO vine in Romania
Liderii se vor concentra pe gasirea unui mesaj comun pe tema intaririi prezentei NATO in regiune. Tarile participante la mini summit sunt ingrijorate de planurile de extindere ale Rusiei in regiune, dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, in martie 2014.
Romania, Polonia si alte... citeste mai departe despre "Mini summit NATO la Bucuresti: Ce ne facem cu Rusia?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 08:05
2Summitul NATO aflat in desfasurare zilele acestea la Cardiff este presupus a fi cea mai provocatoare sedinta a Aliantei Nord-Atlantice de la includerea noilor state est-europene in cadrul organizatiei.
Pe de o parte, pericolul politicii ultra-nationaliste a lui Vladimir Putin si conflictul din Ucraina, pe de alta calendarul restrangerii operatiunilor armate din Afganistan si situatia exploziva declansata de actiunile Statului Islamic in Irak si Siria pun Alianta intr-o postura inedita - aceea de a-si relua agenda de activitati de acum doua decenii si jumatate.
Greselile trecutului
Atat pericolul expansiunii rusesti, cat si situatiile explozive din Orientul Mijlociu nu sunt noutati pe agenda de lucru a statelor membre cu vechime ale NATO.
Aceleasi obiective au reprezentat o constanta in analizele liderilor militari ai Aliantei Nord-Atlantice pe vremea Razboiului Rece si cu mult inaintea declansarii primului conflict din Irak.
De cat de mult a invatat NATO din erorile savarsite in timp depinde si pastrarea rolului de forta de securitate globala, asumata prin definitie de alianta celor 28 de state, considera analistii de la CNN.
Dans pe sarma in est
Situatia din Ucraina este insa cu mult mai delicata fata de conflictul inghetat dintre cele doua mari blocuri politice existente acum 25 de ani. Cel mai probabil Alianta Nord-Atlantica va trebui sa danseze pe sarma in fata amenintarii rusesti.
Aceasta pentru ca, pana acum, nu s-a constatat o interventie... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 12:55