Liderii europeni se reunesc joi si vineri la Bruxelles, pentru un summit consacrat migratiei si economiei, dar peste care planeaza umbra Brexit.
Summitul UE va fi, probabil, ultima data cand liderii europeni se strang inainte ca premierul britanic Theresa May sa invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, mecanismul pentru iesirea din blocul comunitar, relateaza DPA.
Daca la un moment dat s-au facut speculatii ca May va prezenta o scrisoare oficiala in acest sens la summit, acest lucru pare putin probabil in prezent. Insa infrangerea suferita de Guvernul sau in Camera Lorzilor reprezinta numai un impediment minor, care, potrivit asteptarilor, nu va intarzia adoptarea proiectului de lege pentru declansarea Brexit cu mai mult de cateva zile.
In aceste conditii, May insista in continuare ca va activa Articolul 50 pana la sfarsitul lunii, in pofida infrangerii.
Un analist politic de la Universitatea Surrey, Simon Usherwood, a declarat ca amendamentul Camerei Lorzilor nu reprezinta "un obstacol foarte important".
Dupa activarea Articolului 50, prima problema pentru partea britanica va fi ca "nu stie deocamdata, cu adevarat, ce vrea", a apreciat expertul.
"Planurile fixate in discursul Theresei May si in Cartea Alba arata ca vrem un acord de liber schimb - plus, ca vrem sa facem mult lucruri, dar nu vrem sa avem elementele privind libertatea de circulatie", a adaugat el.
"Deci nu este un plan foarte clar: acest limbaj confuz in legatura cu o... mai mult
Joi, 09 Martie 2017, ora 07:31
Liderii europeni, reuniti marti la Paris la conferinta "Promovarea ocuparii tinerilor in Europa", au cerut sa se grabeasca adoptarea de masuri menite sa reduca rata somajului in randul tinerilor, in conditiile in care aproape sase milioane de europeni cu varste mai mici de 25 de ani nu au in prezent un loc de munca, transmite AFP.
"Cel mai important este sa ne grabim", a punctat gazda evenimentului, presedintele Francois Hollande. Liderul de la Elysee, care a mentionat ca in tara sa in ultimele patru luni numarul tinerilor someri a scazut, a mai spus ca "garantia pentru tineri", initiativa prin care tinerii europeni nu ar mai trebui sa stea mai mult de patru luni fara un loc de munca sau fara sa participe la un program de formare profesionala, va fi implementata "in urmatorii doi ani".
Dar, pentru a accelera procesul, "orice tara care va intocmi propriul program" pentru aplicarea acestui demers "va putea sa primeasca de la 1 ianuarie finantarea necesara", a adaugat Hollande.
Cancelarul german, Angela Merkel, care a gazduit editia precedenta a conferintei, a avertizat ca "fara crestere economica, nu vom avea noi locuri de munca pentru tineri", iar acestea nu sunt create de "politicieni, ci de de mediul de afaceri".
La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atentia ca "mijloacele esentiale depind de statele membre" si "avem nevoie de ceva concret, de rezultate rapide".
Pentru presedintele Parlamentului European, Martin... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 09:52
Liderii europeni si-au exprimat satisfactia in legatura cu compromisul la care au ajuns privind bugetul UE pentru 2014 - 2020, indiferent daca pana acum au militat pentru alocari mai mari sau mai mici.
In timp ce Angela Merkel a calificat rezultatul drept "bun" si a apreciat ca este unul solidar si just, Francois Hollande considera acordul drept "un bun compromis", transmite Agerpres.
"Rezultatul este bun, pentru ca se concentreaza pe trei axe: mai multa crestere, competitivitate, creare de locuri de munca, adica investeste in viitor", a spus Angela Merkel la incheierea Consiliului European.
"Este un acord care a luat tot atat de mult timp ca de obicei pentru a se naste, insa a fost, cred, un bun compromis", a fost aprecierea lui Hollande, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
In plus, acesta crede ca suma finala la care s-a ajuns prin negocieri, de 960 de miliarde de euro, inseamna, "fara indoiala, cel mai inalt nivel care putea fi atins".
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, si-a exprimat si el satisfactia in legatura cu faptul ca tara sa va fi beneficiar net al bugetului UE, iar Spania va avea un sold pozitiv cu Uniunea de 0,2% din PIB.
Si declaratiile lui David Cameron, cel mai inversunat adversar al cresterii sumei alocate Cadrului Financiar Multianual din perioada 2014 - 2020, au fost pozitive la incheierea summit-ului.
"Este un lucru bun ca avem un acord (...) Aceasta arata ca, prin colaborarea cu aliatii, este posibil sa avansam in mod real pe... mai mult
Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:59
Sansele de a semna o intelegere in privinta bugetului european in timpul reuniunii care va avea loc joi si vineri la Bruxelles sunt slabe, avand in vedere scandalul politic si financiar din Spania, alegerile din Italia si punctele de vedere foarte diferite ale liderilor europeni.
"Conditiile nu sunt, deocamdata, intrunite", a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande, in timpul unei intalniri cu omologul sau italian, Mario Monti, relateaza L'Echo.
Seful guvernului italian este in campanie electorala si tinde sa profite de negocieri pentru a apara interesele propriei tari, dar si pentru a afisa un concept al UE opus celui prezentat de partizanii taierilor masive a bugetului european, din cauza crizei economice. Oficialul italian a anuntat ca se va opune unui buget care nu corespunde cerintelor sale, ceea ce inseamna o lupta apriga cu germanii.
Citeste mai multe despre Bugetul UE: Vor ajunge liderii europeni la o concluzie in aceasta saptamana? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 10:00
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a anuntat marti o reuniune extraordinara a liderilor europeni pe 23 mai pentru a discuta despre mijloacele de relansare a cresterii economice.
"Miercuri va fi data dineului informal al sefilor de stat si de guvern" din UE, a declarat Van Rompuy pe contul sau de Twitter.
Aceasta reuniune de la Bruxelles va preceda summitul liderilor europeni prevazut la 28 si 29 iunie in capitala europeana si care va fi consacrat cresterii si locurilor de munca.
Aceasta va fi prima reuniune a sefilor de stat si de guvern din UE cu noul presedinte socialist francez Francois Hollande.
Problema cresterii economice a revenit in prim plan pe agenda europeana.
Marti, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut guvernelor din cadrul UE sa se mobilizeze pentru a pune in aplicare propunerile aflate deja pe masa pentru relansarea cresterii economice.
"Numeroase propuneri (ale Comisiei) sunt pe masa si asteapta unda verde din partea statelor membre si Parlamentului. Chiar daca revenirea la o crestere va dura, am putea astepta o turnura la sfarsitul anului daca vor fi luate decizii bune imediat", a declarat el.
Francois Hollande, presedintele ales al Frantei, a reluat deja aceste idei in proiectul pactului de crestere care va veni in completarea pactului de disciplina bugetara semnat de 25 de tari membre in martie. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 16:23
Atat pietele, cat si investitorii, asteapta cu nerabdare masurile de salvare a zonei euro, pe care liderii europeni promit sa le adopte la summitul de vineri. Punctual, salvarea monedei unice europene depinde de patru factori cheie.
In primul rand, liderii europeni trebuie sa majoreze capacitatea Fondului European de Stabilitate Financiara pana la 1 trilion de dolari, scrie Business Insider.
De asemenea, se impune aprobarea unei politici fiscale care sa le solicite guvernelor europene bugete mult mai stricte.
FMI ar trebui sa se implice mai mult in planul de salvare si ar trebui sa aloce pana la 200 de miliarde de euro in acest scop.
Nu in ultimul rand, Banca Centrala Europeana ar trebui sa continuie achizitia de obligatiuni italiene si spaniole. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 15:40
Liderii europeni au cazut de acord asupra recapitalizarii bancilor, in cadrul summitului de urgenta desfasurat la Bruxelles. Donald Tusk, premierul Poloniei, tara care detine presedintia semestriala a Uniunii Europene, a declarat ca aceasta masura trebuie sa fie obiectivul principal al UE in urmatoarea perioada.
"Recapitalizarea bancilor este o problema care afecteaza toate statele membre. Iar ea vine la pachet cu restul de masuri economice, independenta nu ar avea nicio sansa de succes, deci nu trebuie privita ca o masura izolata. Impresia mea a fost ca toate statele membre accepta ideea de recapitalizare", a declarat Tusk in cadrul conferintei de presa care a urmat evenimentului din aceasta seara.
In sistemul bancar va fi introdus un capital de prima clasa care urmeaza sa sustina atat economia, cat si nevoia de credite a statelor.
Traian Basescu e multumit de solutia gasita
Presedintele roman, Traian Basescu, a confirmat decizia transmisa de Tusk si a precizat ca, astfel, exista garantia ca bancile mama nu isi vor retrage subsidiarele din diverse tari membre ale Uniunii Europene. El este multumit ca obiectivul pe care l-a prezentat ca interes al Romaniei a fost generalizat pentru toate statele UE, si ca s-a ajuns la aceasta decizie din partea tuturor celor 27 de state reprezentate in Consiliu.
"Prin decizia adoptata acum de consiliu, nu numai Romania, ci si alte state au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 23:15
Liderii europeni spun ca fac progrese in rezolvarea crizei datoriilor suverane, dar o decizie va fi luata abia la intalnirea de miercuri.
In urma celui de-al 13-lea summit pentru rezolvarea crizei din ultimele 21 de luni, tarile europene au ajuns la un acord in privinta recapitalizarii bancilor si au ajuns la un consens in ceea ce priveste fondul de salvare a Europei, dar deciziile vor fi luate abia miercuri.
"Mai avem mult de munca si tocmai de aceea vom lua deciziile la urmatorul summit", a declarat presedintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, dupa intalnirea de 12 ore, informeaza Reuters .
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost nevoit sa renunte la ideea de a folosi fonduri nelimitate de la Banca Centrala Europeana pentru a lupta impotriva crizei. "Nicio solutie nu este viabila, daca nu are suportul tuturor institutiilor europene", a spus Sarkozy, citat de Reuters.
Liderii europeni au dezbatut doua planuri prin care sa mareasca eficienta Fondului European de Stabilitate Financiara, in valoare de 440 de miliarde de euro. Una dintre solutii ar fi crearea unui fond in care sa atraga investitori din toata lumea, printre care si Fondul Monetar International, care sa cumpere obligatiuni de la Italia si alte state cu probleme financiare. Celalalt plan, care ar trebui sa functioneze in paralel, ar garanta pierderile investitorilor, informeaza Financial Times.
Pe de alta parte, zona euro ar putea cauta ajutor la tari emergente precum China sau Brazilia,... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:00