Presedintele american Donald Trump va avea intalniri bilaterale cu liderii Rusiei, Japoniei, Germaniei si Argentinei, in cadrul summit-ului G20 din Argentina, care va avea loc la finalul lunii noiembrie, insa intrevederea cu Vladimir Putin ar putea fi anulata, pe fondul tensiunilor din Ucraina.
Anuntul a fost facut de reprezentanti ai Administratiei prezidentiale de la Washington, relateaza agentia Reuters.
Donald Trump se va intalni si cu Xi Jinping, presedintele Chinei, pentru prima data de cand cele doua tari au intrat in conflict comercial.
Ulterior, Trump a declarat marti ca ar putea anula intrevederea pe care ar fi trebuit sa o aiba cu omologul sau rus Vladimir Putin la summit-ul liderilor din G20, pe fondul escaladarii tensiunilor intre Rusia si Ucraina.
Intr-un interviu acordat publicatiei The Washington Post, liderul american a declarat ca asteapta "un raport complet" marti despre capturarea celor trei nave ucrainene de catre Rusia.
"Poate nu voi mai avea acea intrevedere. Nu imi place agresiunea. Nu vreau deloc sa fie agresiune", a declarat Donald Trump.
Citeste si:
Rusia a difuzat imagini cu marinarii ucraineni capturati, care recunosc ca actiunile lor au fost "o provocare" (Video)Conflict Rusia-Ucraina: Trei marinari ucraineni, incarcerati in Crimeea timp de doua luniGermania cere Rusiei sa elibereze marinarii ucraineni capturati
In cadrul intrevederii, cei doi lideri planificasera sa discute despre probleme de securitate, tratatul INF,... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 09:48
Cancelarul german Angela Merkel a lansat critici dure la adresa administratiei americane cu doar 2 zile inaintea summitului G20 de la Hamburg.
Politica izolationista a Americii si denuntarea unor acorduri comerciale de catre SUA o fac pe Merkel sa priveasca cu neincredere la modul in care Donald Trump se raporteaza la conceptul de globalizare, remarca CNN Money.
Intr-un interviu pentru Die Zeit, Merkel a tinut sa precizeze ca noua viziune a Washingtonului i se pare deplasata.
"In vreme ce noi privim globalizarea ca pe un proces de pe urma caruia poate beneficia oricine, administratia americana nu il priveste din perspectiva castigurilor comune, ci ca pe o relatie cu parteneri care au de castigat si altii care pierd", a precizat Angela Merkel.
Trump a reclamat in mai multe randuri deficitul comercial inregistrat in raporturile cu state precum China, Germania sau Mexic, mentionand ca acest lucru ameninta dominatia economica a SUA.
"Noi nu vrem ca doar unii sa profite de pe urma avantajelor economice. Toata lumea este invitata", a tinut sa puncteze Mekel.
Relatiile dintre SUA si Germania s-au deteriorat dupa instalarea noului presedinte american la Casa Alba, o intalnire fata in fata din luna martie scotand si mai mult in evidenta diferentele de opinie dintre cei doi lideri.
De atunci, Trump a lansat o serie de critici legate de implicarea Germaniei in finantarea operatiunilor NATO sau pe tema avantajelor obtinute de Berlin in relatiile economice cu... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 06:46
3Posibila crestere a taxelor si taierile bugetare din SUA, precum si criza datoriilor suverane din Europa, au constituit principalele puncte de discutie de pe agenda Summitului G20 din Ciudad de Mexico.
Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai puternice 20 de economii din lume, reuniti in Mexic, si-au exprimat ingrijorarea ca schimbarea politicilor fiscale ale SUA din 2013 ar putea sa arunce aceasta tara din nou in recesiune, iar fenomenul s-ar repercuta ulterior asupra economiei la nivel global, scrie Reuters.
"Nu putem sa cerem nimic Statelor Unite cu doua zile inainte de alegeri. Dorim totusi (n.r. ca aceasta tara) sa recunoasca ca exista o problema care trebuie rezolvata. Si a recunoscut", a declarat unul din oficialii europeni prezenti la summit.
Cu toate acestea, o parte din participantii la reuniune s-au aratat mai ingrijorati de criza datoriilor suverane din Europa.
"Cred ca in comparatie cu criza zonei euro, problema cresterii fiscalitatii (n.r. din SUA) este mult mai simplu de rezolvat", a afirmat Ministrul de Finante sud-coreean Bahk Jae-wan.
Pozitia Germaniei in aceasta problema a fost insa ca, pe langa Europa, SUA si Japonia sunt la fel de responsabile pentru asigurarea stabilitatii economice la nivel global.
Reprezentantii G20 au ajuns totusi la un acord asupra unei declaratii comune, in care isi manifesta ingrijorarea fata de riscurile cu care se confrunta economia mondiala.
"Cresterea la nivel mondial... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 12:32
Marile puteri din G20 se vor reuni, duminica si luni, in Mexic, pentru a incerca sa risipeasca temerile cu privire la o recadere grava a economiei mondiale.
"G20 face apel la guverne sa ia masuri impotriva climatului de incertitudine", afirma ministrul adjunct mexican de finante, Rodriguez Regordosa, gazda reuniunii, relateaza AFP, preluat de Agerpres.
La summitul desfasurat in luna iunie la Los Cabos, state precum Germania, care dispun de marje de manevra bugetara, s-au angajat sa puna in practica politici de relansare coordonata, in eventualitatea agravarii crizei economice.
In prezent, aceasta deteriorare a situatiei economice se produce: FMI a revizuit in scadere previziunile de crestere economica, zona euro pare sa cada din nou in recesiune, iar tarile emergente, cum este China, isi incetinesc cresterea.
Prima incertitudine ramane criza din zona euro.
"Veti fi surprinsi: Europa va fi o tema pentru G20", afirma un responsabil german, convins ca Uniunea monetara va trebui sa explice cum isi vede viitorul "pe termen lung". mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 12:15
Presedintele francez Francois Hollande a apreciat marti ca "obiectivele cele mai importante", printre care "cresterea economica" au fost "atinse" la summitul G20 de la Los Cabos (Mexic), in cadrul unei conferinte de presa la finalul summitului marilor puteri.
"Totul nu este perfect" si mai este "inca un drum lung, insa in ceea ce priveste cresterea, comertul, implicarea politica (..) cu privire la crearea locurilor de munca", s-au facut "progrese", a adaugat Hollande.
Conform lui Hollande, "austeritatea nu este o fatalitate".
Presedintele francez, care a participat luni si marti la cel de-al saptelea summit G20, va pleca marti dupa amiaza de la Los Cabos catre Rio de Janeiro unde se desfasoara Conferinta privind dezvoltarea durabila. mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 10:31
Dezbaterea asupra economiei globale si asupra cadrului pentru cresterea economica este o prioritate pe agenda summitului G20, care are loc la 18 si 19 iunie in statiunea Los Cabos din Mexic. In culisele reuniunii se spune ca vor fi "multe discutii neoficiale axate pe criza europeana", scrie ziarul Les Echos in editia de luni.
Liderii Germaniei, Italiei, Frantei si Marii Britanii, precum si Uniunea Europeana, s-au angajat vinerea trecuta sa "asigure stabilitatea economica si sa sprijine cresterea", cu ocazia unei videoconferinte organizata in vederea summitului G20.
La Los Cabos, au un aliat cu greutate este Barack Obama. Candidat pentru un al doilea mandat, presedintele american se axeaza si el pe necesitatea relansarii cresterii creatoare de locuri de munca. Administratia americana nu este in favoarea austeritatii bugetare excesive si le cere totusi europenilor sa actioneze mai repede ca sa se evite propagarea crizei in lumea intreaga.
In acest context, Angela Merkel risca sa fie izolata la masa negocierilor. Vineri, in fata Bundestagului, cancelarul german spunea ca aceasta criza a datoriei europene si rolul Germaniei in rezolvarea ei vor fi "subiectul central" al summitului G20. "Toate privirile sunt indreptate spre Germania, dar noi stim, de asemenea, ca puterea Germaniei nu este infinita", a spus aceasta.
Majorarea resurselor FMI si comertul international, printre subiectele dezbatute la summitul G20
La summitul G20, ar trebui sa se precizeze cine va... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 13:59
Marile puteri economice ale lumii considera ca Europa trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a combate criza financiara, inainte de a primi ajutor suplimentar, sub forma unui "scut financiar" al FMI.
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din grupul celor mai puternice 20 de economii ale lumii se intalnesc in acest weekend in Mexico City, in speranta ca Japonia, China si alte tari vor fi de acord sa contribuie la FMI cu fonduri mai mari pentru putea ajuta tarile din zona euro care sufera de lipsa de lichiditate, potrivit Reuters.com.
Tarile din G20, in expectativa
Cu toate acestea, tarile din G20 insista asupra faptului ca Europa trebuie mai intai sa isi activeze propriile fonduri de salvare.
"Nu ma astept ca in cadrul acestui summit sa se ia decizia de crestere a resurselor FMI", a declarat Jens Weidmann, guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei si membru in Consiliul Bancii Centrale Europene.
De asemenea, gazda summitului, ministrul de finante mexican Jose Antonio Meade, a declarat ca este inca prea devreme pentru a discuta despre sumele cu care tarile din G20 ar putea contribui la cresterea fondului de ajutor al FMI.
Mexic a luat parte la toate intalnirile anterioare ale G20, fiind gazda intalnirii ministeriale din 1993. In acest moment, presedintia G20 se afla in mainile statului din America de Nord, care va gazdui inclusiv summitul liderilor statelor care fac parte din G20 in iunie 2012.
Fondul Monetar International doreste sa... mai mult
Sambata, 25 Februarie 2012, ora 10:46
Un nou summit G20 va avea loc in acest weekend in Mexic, ministri de finante si guvernatorii bancilor centrale urmand sa discute despre datoriile suverane din zona euro.
Ministrul de finante al Mexicului, Jose Antonio Meade va fi gazda evenimentului ce se va desfasura sambata si duminica. Mexic a luat parte la toate intalnirile anterioare ale G20, fiind gazda intalnirii ministeriale din 1993. In acest moment, presedintia G20 se afla in mainile statului din America de Nord, care va gazdui inclusiv summitul liderilor statelor care fac parte din G20 in iunie 2012.
Zona euro a reusit sa reduca raspandirea crizei, dar subiectul va fi discutat mai pe larg in cadrul unor discutii ce vor avea loc in luna martie.
"Stim ca acesta va fi subiectul discutiilor din martie, asa ca speram ca pana atunci sa inregistram progrese in aceasta directie. Odata ce se intampla acest lucru, sper ca discutiile despre sporirea participatiilor statelor G20 la FMI sa mearga mai usor", a declarat Carstens, citat de Reuters.
Sporirea contributiilor la FMI, secretul salvarii Europei
Lideri europeni, care au dorit sa isi pastreze anonimitatea, au declarat pentru Reuters ca vor face presiuni pentru a determina celelalte state G20 sa isi suplimenteze contributiile la FMI pentru a grabi rezolvarea crizei. Christine Lagarde, fost ministru de Finante francez si actual director al FMI, a declarat de nenumarate ori ca doreste suplimentarea resurselor Fondului cu aproximativ 500 miliarde de... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:03
Mexico City gazduieste in acest weekend summit-ul ministrilor Finantelor si guvernatorilor bancilor centrale din statele G20, pentru o noua runda de discutii pe marginea crizei datoriilor de stat din zona euro, care se vor concentra probabil pe resursele FMI.
Oficialii americani, chinezi si japonezi vor cere probabil inca odata liderilor zonei euro sa angajeze mai multe resurse proprii in solutionarea crizei datoriilor de stat inainte de a cere ajutor din afara, transmite Bloomberg.
Pe de alta parte, oficialii europeni vor face presiuni pentru a determina celelalte state G20 sa suplimenteze contributiile la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta la rezolvarea crizei. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 10:43