Consiliul European este pe cale sa ajunga la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Desi Romania pare sa aiba putine sanse la un buget mai mare pentru fondurile europene, exista inca sanse sa obtina conditii mai bune pentru accesarea acestora.
Suma pentru care liderii europeni ar putea ajunge la o intelegere este de 960 de miliarde de euro, cu 12 miliarde mai mica decat cea discutata in cadrul Consiliului European din noiembrie, scrie Reuters.
Summitul anterior privind Cadrul Financiar Multianual (CFA) pentru urmatoarea perioada bugetara a Uniunii Europene a esuat la acel moment in contextul unor diferende majore intre doua grupuri de state.
Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca sustin o reducere drastica a propunerii initiale a Comisiei Europene de 1,025 de trilioane de euro, in timp ce Franta, Spania, Italia si Polonia, beneficiare nete a fondurilor pentru agricultura si coeziune, cauta stabilirea unui buget cat mai mare. Desi Germania a incercat sa se plaseze la mijloc si sa aiba un rol de mediator, pozitia sa este, de asemenea, in favoarea unui buget mai mic.
Europa isi stabileste bugetul. Care este pozitia tarilor membre
Care sunt asteptarile Romaniei
Romania ar putea beneficia de cresteri importante ale fondurilor europene alocate, in cazul in care suma stabilita pentru CFA urmator ar fi mai mare.
Pe de alta parte, tara noastra a avut o capacitate redusa de atragere a acestora pana in acest moment,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 14:01
Inceperea oficiala a summitului Consiliului European a fost amanata de mai multe ori joi, din cauza divergentelor persistente privind bugetul multianual al Uniunii Europene.
Summitul era programat sa inceapa initial la ora 15.00 (16.00, ora Romaniei), dar, dupa o serie de amanari, debutul a fost reprogramat la ora 20.30 (21.30, ora Romaniei).
Insa, in acest moment, summitul liderilor statelor UE nu a inceput.
Inaintea summitului, premierul britanic, David Cameron, s-a intalnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
David Cameron a avertizat ca ar putea bloca acordul privind bugetul multianual al UE daca acesta nu va fi redus.
"In noiembrie, cifrele prezentate erau prea mari. Trebuie reduse. Daca nu se va intampla asa, nu va exista un acord", a spus Cameron la sosirea la summitul de la Bruxelles.
Cancelarul german, Angela Merkel, a exprimat dubii in legatura cu ajungerea la un acord privind bugetul multianual al UE cu ocazia summitului european, apreciind ca pozitiile statelor membre inca sunt destul de "distante".
Merkel a promis sa faca "tot posibilul" pentru a ajunge la un acord. "In aceasta perioada de insecuritate economica si somaj masiv, este important sa putem planifica si cheltui cu atentie, dar si sa existe solidaritate intre contribuitori si beneficiari", a adaugat cancelarul german.
La randul sau, presedintele Frantei,... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 08:40
Cadrul financiar multianual din perioada 2014-2020 si contributia tarilor membre la acesta reprezinta principala miza a intalnirii Consiliului European, care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles.
Negocierile vor fi extrem de dificile, tinand cont de opiniile divergente transmise pana acum de guvernele tarilor membre.
Ce reprezinta cadrul financiar multianual
Cadrul financiar multianual (CFM) defineste principalele categorii de cheltuieli ale Uniunii Europene si cuantumurile anuale maxime (plafoanele) ale acestora, reflectand astfel prioritatile politice ale UE, se precizeaza pe site-ul oficial al uniunii.
Spre deosebire de CFM, bugetul anual al uniunii este mult mai detaliat.
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013.
Principalele directii de cheltuire ale acestei sume ar fi Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune.
Conform acestei propuneri, Politica Agricola Comuna ar primi 36,2% din totalul CFM, ditre care 281,8 miliarde euro pentru primul pilon al politicii agricole comune si 89,9 milioane euro pentru dezvoltarea rurala. Aceasta finantare va fi completata cu o suma suplimentara de 15,2 miliarde euro.
Comisia propune alocarea a 36,7 % din CFM pentru politica de coeziune, in comparatie cu 35 % pe parcursul exercitiului precedent, adica 376 de miliarde euro in favoarea instrumentelor... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 07:05