Romania a inteles ca UE trebuie sa fie stabila financiar, puternica si competitiva si pentru acest lucru fiecare stat membru trebuie sa isi ia masurile necesare pentru a nu crea probleme suplimentare Uniunii Europene, a declarat luni ministrul Muncii Sulfina Barbu.
Barbu a subliniat ca guvernul Romaniei "in consonanta cu un acord semnat cu FMI, CE si Banca Mondiala si-a asumat" masurile de austeritate luate in ultimii ani.
"Referitor la reforme, as aminti de Codul muncii: acesta era necesar si din punctul nostru de vedere trebuia sa venim cu o modificare pentru ca el nu mai corespundea realitatii economice", a spus ministrul Sulfina Barbu, in audierea publica "Democratia romana. Abuz politic si reactia cetatenilor", organizata de grupurile europarlamentare Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D) si ALDE.
In legatura cu initiativa guvernului de comasare a alegerilor locale si parlamentare din acest an, ministrul Sulfina Barbu a mentionat ca aceasta a fost una dictata exclusiv de ratiuni economice.
Dupa interventia ministrului roman, organizatorii au difuzat un film scurt despre situatia din Romania, dupa care eurodeputatul Traian Ungureanu (PPE/PDL) a cerut, in replica, ca delegatia PDL sa difuzeze de asemenea un film. Moderatorul audierii, jurnalistul bulgar cunoscator al limbii romane Gheorghi Gotev de la website-ul de informatii despre afacerile europene EurActiv, nu a permis insa difuzarea filmului respectiv imediat, precizand ca va... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 21:09
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca majorarea salariului minim brut pe economie, de la 670 la 700 de lei in 2012, nu va avea un impact bugetar negativ.
De aceasta crestere vor beneficia peste 690.000 de salariati, din care circa 125.000 de bugetari. Sindicatele doreau insa o majorare a salariului minim la 1.030 de lei.
Invitata intr-o emisiune TV, Sulfina Barbu a tinut sa sublinieze ca salariile si pensiile nu vor scadea anul viitor. "Garantam acest lucru. Bugetul pe 2012 este construit in sensul acesta, al prudentei", a spus ministrul Muncii.
In privinta unor eventuale majorari ale salariilor si pensiilor, Sulfina Barbu a precizat ca acestea depind de cresterea economica, insa nu pot fi date garantii in conditiile contextului economic european si international. mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 11:07
Cotele de contributii la asigurarile sociale se mentin in 2012 la nivelul actual, respectiv, 31,3% pentru conditii normale de munca, 36,3% pentru conditii deosebite si 41,3% pentru conditii speciale de munca, din care 10,5% reprezinta cota datorata de angajati, a declarat ministrul Muncii, Sulfina Barbu, in plenul comisiilor de munca ale Parlamentului, reunite pentru avizarea bugetului asigurarilor de stat.
Bugetul asigurarilor sociale de stat creste in 2012 cu aproximativ 348 milioane lei, de la 48,382 miliarde la la 48,730 miliarde lei, respectiv cu 380 milioane lei, din care majorarea veniturilor sistemului public de pensii este de 0,71%, iar cea a sistemului de asigurare pentru accidente si boli profesionale, de 1,52%.
Majorarea bugetului asigurarilor sociale de stat este influentata, pe de o parte, de cresterea cu 3,7% a veniturilor din contributii, iar pe de alta, de reducerea cu 5,75% a subventiei de la bugetul de stat.
In legatura cu nivelul cotei contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator, ministrul Muncii a precizat ca acesta este cuprins intre 0,15% si 0,85% - in functie de clasa de risc a locurilor de munca.
In 2012, cota de contributie aferenta fondurilor de pensii administrate privat se majoreaza cu 0,5% (de la 3% la 3,5%) ceea ce aduce acestor fonduri un plus de 476 milioane lei.
Cresterea punctului de pensie si reducerea cotelor de contributii ale angajatilor au fost respinse
Potrivit ministrului... mai mult
Marti, 06 Decembrie 2011, ora 14:03
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat miercuri, la Bruxelles, ca efectele mobilitatii lucratorilor din centrul si estul Europei nu au fost negative si nu au condus la dezechilibre, iar mentinerea restrictiilor catre tarile din aceste zone nu pot fi justificate din punct de vedere economic.
"Muncitorul din est a fost cel care a ocupat, de cele mai multe ori, locuri de munca neacoperite de oferta existenta pe piata muncii autohtona", a mai spus demnitarul, la dezbaterea "Mobilitatea lucratorilor in Europa".
Ministrul Muncii a subliniat ca argumentul cel mai bun in acest sens e ultimul raport dat publicitatii de Comisia Europeana. Raportul arata ca libera circulatie a romanilor si bulgarilor a dus la o crestere a PIB-ului de 0,3% pentru tarile UE-27 si de 0,4% pentru tarile UE-15.
Barbu, care se intalneste tot miercuri cu comisarul european pentru ocupare, a aratat, de asemenea, ca nu exista date care sa demonstreze un impact semnificativ asupra somajului sau asupra salariilor muncitorilor in tarile de destinatie.
Ministerul muncii: statele UE ar trebui sa creeze locuri de munca
Studiul privind mobilitatea muncitorilor in cadrul UE, elaborat de Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Marea Britanie, arata ca aproximativ 60% dintre muncitorii romani au mai putin de 35 de ani. "Este cu siguranta un avantaj pentru statele gazda", a adaugat ministrul Muncii.
In acelasi context, Sulfina Barbu a reamintit pozitia comisarului european... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 15:53
Reducerea cu 120.000 a numarului de bugetari, pana la sfarsitul anului viitor, se va realiza atat in mod natural, prin pensionare sau plecare voluntara, cat si prin optimizarea sistemului, pentru ca sunt mai multi bugetari decat are nevoie statul pentru o functionare eficienta, a declarat, vineri, la un post privat de televiziune, ministrul Muncii, Sulfina Barbu.
"Cu siguranta este un numar mai mare de bugetari decat cel optim pentru ca statul sa fie eficient", a afirmat ministrul Muncii si a explicat ca in unele zone din sectorul bugetar restructurarea personalului se va face "natural", iar in altele "prin eficientizare" si "lucrul acesta se va intampla in 2012, la toate ministerele".
Eficientizarea sistemului implica un numar mai redus de bugetari
In continuare, Sulfina Barbu a explicat "eficientizarea" activitatilor, luand ca exemplu Inspectia Muncii: 'prin introducerea ReviSal, sistemul electronic de inregistrare a contractelor de munca, toate echipele de la Inspectia Muncii care tineau evidenta cartilor de munca nu mai au obiectul muncii".
"Pe masura ce sistemele informatice vor fi puse la punct - cele de la Ministerul Finantelor, de la ANAF sau de la Ministerul Muncii, care va integra toate prestatiile sociale si bazele de date de la Somaj, Pensii si Inspectia Muncii - se va realiza eficientizarea activitatilor, dar si reducerea numarului de functionari de la ghisee. Sunt multi functionari la ghisee pentru ca inregistrarea astazi se face pe baza de dosare... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 15:28
Decizia Guvernului Islandei de liberalizare totala a pietei muncii pentru cetatenii romani este un semnal foarte bun, avand in vedere ca si alte state europene ar putea ridica restrictiile de acest fel, a declarat, joi, ministrul Muncii Sulfina Barbu.
"Este un semnal foarte bun pentru Romania, avand in vedere ca noi dorim si militam ca restrictiile pe piata muncii sa fie ridicate si de catre celelalte state", a spus ministrul Muncii.
In continuare, Sulfina Barbu si-a exprimat convingerea ca ridicarea restrictiilor va fi urmata de aparitia si a unor oferte de munca pentru cetatenii romani.
"Noi ne dorim ca sa creasca ofertele de munca in primul rand in Romania", a subliniat Sulfina Barbu
Aceasta a aratat ca rezultatele modificarilor aduse la Codul Muncii sunt "bune": peste 1 milion de noi contracte de munca si 6,3 milioane pe contracte de munca active, la sfarsitul lunii octombrie.
"Ne dorim ca acest trend pozitiv sa se mentina", a spus in incheiere ministrul Muncii.
In prezent, 10 state ale Uniunii Europene continua sa mentina restrictii impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria. Este vorba despre Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Parlamentul European a adoptat o rezolutie care recomanda statelor membre UE sa anuleze, incepand din 2012, restrictiile impuse pe piata muncii romanilor si bulgarilor. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:43
Sulfina Barbu a depus, in prezenta sefului statului, juramantul de investitura in functia de ministru al muncii, conform Mediafax.Sulfina Barbu a citit textul juramantului, a semnat documentul si l-a inmanat sefului statului, cu care a dat mana.
La eveniment au mai participat consilieri de la Cotroceni precum si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretele privind revocarea din functia de ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a lui Sebastian Lazaroiu si numirea Sulfinei Barbu la conducerea Ministerului Muncii.
Decretele au fost publicate luni in Monitorul Oficial. mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 20:12
Sulfina Barbu isi doreste ca Legea turismului sa fie functionala cel putin zece ani si crede ca aceasta ar putea intra in vigoare din toamna anului 2011, conform Medifax."Ne dorim ca aceasta lege sa devina o lege cadru pentru dezvoltarea turismului in Romania, o lege care sa reglementeze nu numai turismului de pe litoral, ci si turismul din celelalte zone, ma refer la turismul rural, la turismul montan, la agroturism, la toate zonele, la turismul balneo si ne dorim ca aceasta lege sa fie functionala cinci-zece ani de acum incolo si sa nu mai fie necesara modificarea ei.
Consultarile pe care le avem pe fiecare articol in parte cred ca sunt benefice, avem o serie de amendamente care deja au fost acceptate si sunt amendamente care au ramas in discutie intre minister, membri comisiei si ceilalti participanti la dezbateri", a declarat, miercuri, Sulfina Barbu, in statiunea Olipm, unde deputatii din Comisia de Administratie Publica s-au intrunit pentru a analiza proiectul Legii turismului.
Sulfina Barbu considera ca Legea Turismului va duce la finantarea cu prioritate a lucrarilor de infrastructura de catre Guvern si va determina o mai buna colaborare intre autoritatile centrale si locale.
"In primul rand, finantarea lucrarilor de infrastructura cu prioritate de Guvern prin MDRT este o prevedere din aceasta lege si elaborarea metodologiilor pentru toate tipurile de obiective turistice, care astazi vedem ca nu sunt reglementate, ma refer aici inclusiv la monumentele istorice, la... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 16:51
Deputatul PD-L Sulfina Barbu sustine ca nimic din ce si-a asumat Guvernul pe domeniul fiscal nu se mai modifica in 2011, iar cota unica de impozitare ramane neschimbata."Cu siguranta, cota unica de 16% nu se va modifica. A fost o batalie pe care am dus-o in 2010 si am ramas cu aceasta cota de 16%", a declarat Barbu, invitata la Realitatea TV."Cu siguranta, ceea ce stiu eu este ca pe domeniul fiscal lucrurile nu se mai modifica in anul 2011, pentru ca e nevoie de aceasta predictibilitate pe zona economica", a continuat deputatul PD-L.Intrebata daca are incredere in ceea ce spune Guvernul, Sulfina Babu a raspuns evaziv."Sigur ca trebuie sa iau in calcul tot ceea ce spun reprezentantii Guvernului", a conchis ea. mai mult
Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 13:47