Cetatenii straini care vor calatori de sambata in Suedia vor trebui sa prezinte la intrarea in tara un test negativ la coronavirus efectuat cu cel mult 48 de ore in urma, a anuntat miercuri guvernul de la Stockholm, transmite Reuters.
Decizia a fost luata la recomandarea de saptamana trecuta a Agentiei de sanatate publica, cu scopul de a preveni raspandirea noilor variante ale coronavirusului.
Anuntul premierului
'Incepand de sambata, 6 februarie, cetatenii straini care doresc sa intre in Suedia vor trebui sa arate un test negativ la COVID-19. Fara asa ceva nu vor putea intra in tara', a spus premierul Stefan Lofven intr-o conferinta de presa.
Exceptii se vor face pentru lucratorii transfrontalieri si pentru strainii rezidenti in Suedia, pentru care se vor aplica alte reguli, a indicat guvernul.
Suedia avea deja in vigoare restrictii de calatorie pentru persoanele venind din Marea Britanie, Danemarca si Norvegia, ca si pentru toti calatorii din afara Uniunii Europene.
Suedia, care a evitat lockdown-ul pe tot parcursul pandemiei, inregistreaza o scadere a numarului de infectari in ultimele saptamani, concomitent cu o transmitere crescuta a variantei britanice a coronavirusului.
Miercuri, Agentia de sanatate publica a raportat inca 4.310 infectari cu coronavirus si 124 de decese. In total, bilantul infectarilor a ajuns la 580.916, iar cel al deceselor la 11.939.
Mai puteti citi:
Dactilografa PSD care a ajuns cel mai bine platit bugetar din Romania.... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 17:17
Dupa patru saptamani in care numarul cazurilor de Covid-19 a crescut de la 3.000 la 10.000 de cazuri zilnice, iar numarul deceselor zilnice a inceput sa treaca de 100 de persoane, autoritatile de la Bucuresti sunt gata sa largeasca la nivel national numarul restrictiilor impuse populatiei.
Desi unele din acestea vin sa umple goluri evidente, cum este obligativitatea muncii de acasa acolo unde este posibila, lucru valabil in special in multe din institutiile statului, unele din aceste restrictii starnesc in continuare neincrederea populatiei in eficienta lor. Prima in aceasta categorie este fara indoiala obligativitatea de a purta masca in orice spatiu public, fie ca vorbim de un parc, fara alti oameni in preajma.
Aceasta nu este insa singura masura ce ridica intrebari legitime din partea populatiei. La fel este si cazul faptului ca in Romania raman inchise toate scolile, nediferentiat, in conditiile in care majoritatea tarilor europene le mentin deschise, aceasta fiind si recomandarea principalelor institutii de sanatate publica; la fel si asupra faptului ca pietele acoperite sunt inchise, dar nu si mall-urile sau supermarketurile sau faptul ca acestea din urma vor avea programul redus fapt ce va conduce la cresterea densitatii de cumparatori.
Potrivit expertilor in sanatate publica, autoritatile de la Bucuresti, inca de la inceputul pandemiei, au ales sa comunice aceste restrictii intr-un stil paternalist, mai mult sub forma unor "dogme" fara a comunica constant,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 00:07
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care tranziteaza sau intentioneaza sa se deplaseze in Regatul Suediei ca autoritatile guvernamentale au anuntat prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la frontiere pana la data de 11 mai 2021.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de MAE, se recomanda cetatenilor romani sa se asigure ca detin in permanenta asupra lor, pe timpul calatoriei spre si dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil (pasaport sau carte de identitate nationala).
Cetatenii romani care se afla pe teritoriul Regatului Suediei pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei la Stockholm: +468205674, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la Stockholm: +46736985463.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet http://stockholm.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie. ...citeste mai departe despre "Suedia anunta prelungirea perioadei de efectuare a controalelor la... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 21:47
Presedinte al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, Dorel Sandesc, care este si seful Clinicii ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara, a spus ca modelul suedez de compatere a pandemiei de coronavirus nu se poate aplica in Romania. "Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare", precizeaza medicul.
"Toata lumea este fascinata de modelul suedez. Ei, au murit multi la inceput, si ei au o mortalitate dubla fata de noi, raportat la locuitori, dar uite, domnule, ce fain, n-au facut lock-down, n-au inchis, ei vad doar partea asta. Lumea nu ia partea reala ca ei acum controleaza destul de bine pandemia. Si partea reala este implicarea si raspunderea societatii.
Acolo n-au intrat cu Armata peste ei, dar nivelul de responsabilitate a fost mare si acolo se poate merge pe o asemenea abordare. Ma tem ca la noi aceasta nu este posibila in acest moment. Modelul suedez nu poate fi aplicat in Romania: gata, de azi, trecem la el pentru ca tine de un nivel de aplicare. Eu cred ca e inaplicabil ca metoda, adica convingerea populatiei, n-a prea mers, s-a vazut, dar este aplicabil ca stil, adica sa impui aplicarea regulilor.
S-a constatat acum ca, spre deosebire de alte epidemii, transmisia nu e cea standard, de la om la om. Doar 10 pana la 20% dintre cei infectati infecteaza, contamineaza 80 pana la 90% dintre toti pozitivii. Deci, este un model de tip focar", a precizat medicul Dorel Sandesc, in cadrul emisiunii Pressalert... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 12:58
Guvernul suedez le-a transmis persoanelor varstnice ca nu mai este necesar sa se autoizoleze, argumentand ca ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decat in primavara, iar izolarea are un impact negativ asupra sanatatii mintale, transmite Reuters.
Decizia vine in vreme ce multe state europene reimpun restrictii pentru a limita cresterea vertiginoasa a contagierilor, insa Agentia de sanatate publica afirma ca nu a gasit dovezi despre un al doilea val al epidemiei in Suedia.
Tara scandinava a ales o abordare diferita fata de majoritatea statelor europene in lupta cu pandemia, mizand pe conformarea voluntara a cetatenilor fata de distantarea sociala, chiar daca a izolat caminele dupa ce printre rezidenti s-au inregistrat numeroase decese.
Numarul de noi infectari a crescut constant in Suedia in ultimele saptamani, desi ramane la niveluri mai scazute fata de marimea populatiei prin comparatie cu multe tari europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri.
Suedia a raportat pana acum in jur de 107.000 de cazuri de infectare si 5.900 de decese. Miercuri au fost anuntate 975 de infectari si sapte decese, mult sub statisticile de la varful epidemiei in primavara, dar peste bilanturile din timpul verii.
'Agentia de sanatate publica a decis ca persoanele varstnice si cele din grupele speciale de risc vor fi supuse acelorasi recomandari ca si restul populatiei', le-a declarat joi ministrul sanatatii Lena Hallengren reporterilor.
Per total, mortalitatea... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 06:29
Ministerul Afacerilor Externe a emis, miercuri, alerte de calatorie pentru Bulgaria si Suedia.
Astfel, MAE ii atentioneaza pe cei care intentioneaza sa mearga in Bulgaria sau sa o tranziteze ca, din cauza numarului mare de cereri pentru tranzit transmise de misiunile diplomatice, durata de procesare a acestora de catre autoritatile bulgare a crescut in mod semnificativ, astfel ca timpii de asteptare la intrarea in tara pot ajunge pana la 6 ore.
MAE aminteste ca tranzitarea teritoriului Bulgariei este permisa doar pentru intoarcerea in statul de resedinta si numai in cazurile in care se poate garanta parasirea imediata a tarii.
Conform reglementarilor in vigoare, romanii pentru care se permite tranzitul pe teritoriul Bulgariei trebuie sa informeze in prealabil Ambasada Romaniei la Sofia, care, cu sprijinul Ministerului bulgar al Afacerilor Externe, obtine acordul Ministerului bulgar al Afacerilor Interne cu privire la punctele de trecere a frontierei pentru intrare, respectiv iesire pentru trecerea in regim de tranzit.
Avand in vedere numarul foarte mare de solicitari de aprobare a intrarii/tranzitului pe teritoriul Bulgariei, MAE recomanda romanilor care vor sa tranziteze aceasta tara pentru a ajunge in Romania sa informeze Ambasada Romaniei la Sofia cu minimum 48 de ore inainte de data sosirii in tara vecina, pentru a putea efectua demersurile necesare pe langa autoritatile bulgare cu privire la traseul de tranzit.
Astfel, cetatenii romani sunt rugati sa... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 11:49
Suedia, care a optat pentru o strategie mai putin restrictiva pentru combaterea noului coronavirus comparativ cu alte state europene, a inregistrat in ultimele sapte zile cel mai ridicat numar de decese pe cap de locuitor din Europa din cauza COVID-19.
Autoritatile suedeze au mentinut deschise majoritatea scolilor, restaurantelor si afacerilor, in timpul pandemiei. Desi numarul deceselor este in scadere, Suedia a consemnat 6,25 de decese la un milion de locuitori pe zi, potrivit mediei aferente unei perioade de 7 zile, intre 12-19 mai.
Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa si peste cel din Marea Britanie, de 5,75 decese la un milion de locuitori, transmite Reuters.
Coronavirus: Numarul deceselor din Suedia a atins in aprilie un nivel fara precedent din 1993
Pe parsurul pandemiei, Suedia a inregistrat insa mai putine decese pe cap de locuitor comparativ cu Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia si Franta, tari care au optat pentru impunerea unor masuri stricte de distantare sociala, dar mult mai multe fata de statele vecine Danemarca, Norvegia si Finlanda.
Strategia Suediei, bazata in mare parte pe masuri voluntare de distantare sociala si igiena de baza, a fost criticata de unii ca fiind un experiment periculos pentru vietile oamenilor, dar a fost si promovata ca un viitor model de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Strategia deschisa a Suediei pare sa fi atenuat impactul economic al pandemiei, cresterea incetinind mult mai putin in... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2020, ora 08:17
Spre deosebire de Romania, Suedia reuseste deja de ani buni sa recicleze cea mai mare parte a ambalajelor de bauturi, pe care le recupereaza de pe piata pe baza unui sistem de garantie eficient. Iata de ce modelul creat la Stockholm functioneaza, in vreme ce acela gandit la Bucuresti abia incepe sa capete contur pe hartie.
Suedezii nu recicleaza doar de dragul de a o face, ci pentru ca refolosirea ambalajelor este, inainte de toate, rentabila, potrivit principiilor economiei circulare (care prevede refolosirea pe termen cat mai indelungat a produselor care permit acest lucru - n.red.).
Cum anume au structurat specialistii de la Stockholm un sistem care sa permita reciclarea eficienta si rentabila a explicat luni, pe larg, in cadrul unui semniar online, Reloop Platform. Aceasta este organizatia europeana ce sustine si dezvolta implementari ale economiei circulare.
Inainte de toate, Reloop Platform a transmis ca "legislatia suedeza privind gestionarea deseurilor din ambalaje prevede ca orice persoana juridica care produce si ambaleaza bauturi in sticle de plastic sau cutii metalice, ori le importa, trebuie sa se asigure ca recipientele se integreaza unui sistem autorizat de returnare. Raspunsul este un sistem de garantie centralizat, coordonat de AB Svenska Returpack, care este si proprietarul tuturor materialelor colectate (sticle, cutii, capace)".
Cu alte cuvinte, AB Svenska Returpack are sarcina de a coordona intregul sistem. Iata cum o face.
"Nu exista... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:17
Mai multi suedezi se plang ca - desi politicienii de la Stockholm nu vorbesc despre asta - lipsa masurilor ferme de prevenire a raspandirii SARS-CoV-2 ii costa viata pe batranii din aziluri.
Desi au vazut ca noul coronavirus a facut ravagii in lume, politicienii suedezi au refuzat sa ia masuri drastice pentru combaterea raspandirii bolii. N-au inchis scoli si nici macar restaurante si baruri. Si nu le-au impus cetatenilor reguli pentru combaterea imbolnavirilor, ci doar le-au recomandat sa se comporte responsabil.
Aceasta atitudine calma, rezervata, i-a uimit pe multi. Ba, unora le-a trezit chiar admiratia si le-a dat un sentiment de siguranta. La urma urmei, daca statul nu intervine in forta, situatia nu poate fi, totusi, chiar atat de rea, nu-i asa?
Ei bine, mai multi suedezi sustin ca, de fapt, aceasta lejeritate cu care statul a abordat pandemia - lasand deciziile mai degraba pe seama unor experti - este foarte periculoasa si ii costa viata tocmai pe cei mai vulnerabili dintre cetateni: varstnicii internati in aziluri.
Spre exemplu, Magnus Bondesson - care are mama internata intr-un astfel de azil - isi aminteste ca a inceput sa isi faca griji inca de la inceputul lunii aprilie, cand institutia i-a interzis sa mai vina in vizita.
"Dupa cateva zile, am inceput sa comunicam prin Skype (cu mama sa si personalul azilului - n.red.). Si am vazut doi angajati care nu purtau nici masti sanitare si nici manusi.
Si am intrebat de ce nu se protejeaza. Iar ei... mai mult
Duminica, 19 Aprilie 2020, ora 20:50