Fostul primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta in al optulea dosar de coruptie "Posta Romana".
Prejudiciul este de 2,2 milioane de lei, anunta DNA. Alaturi de Stefan vor fi judecati de catre magistratii Tribunalul Bucuresti doi fosti directori din compania nationala si doi oameni de afaceri.
Procurorii il acuza pe Gheorghe Stefan ca, in perioada iulie-august 2009, i-a propus omului de afaceri Marian Constantinof, trimis in judecata pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, ca, in schimbul unor bani, sa isi foloseasca influenta pe langa reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana astfel incat sucursala "Fabrica de Timbre" a companiei sa le atribuie unor societati comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte avand ca obiect furnizarea de hartie.
Ei arata ca un prim pas pentru atribuirea contractelor catre firmele controlate de Constantinof a fost numirea, in 8 septembrie 2009, cu sprijinul lui Stefan, a lui Cosmin Dragos Mihailescu la conducerea "Fabricii de Timbre".
Mihailescu, trimis si el in judecata pentru abuz in serviciu, era un apropiat al lui Constantinof si a avut sarcina sa controleze si sa manipuleze procedurile de achizitie publica, mai spun procurorii.
Anchetatorii arata ca "Fabrica de Timbre" este o sucursala fara personalitate juridica a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), aceasta putand achizitiona doar hartie care nu era produs finit, pentru... mai mult
Vineri, 03 Martie 2017, ora 12:37
Compania Nationala Posta Romana si Grupul Intesa Sanpaolo demareaza negocierile in vederea incheierii unui acord bilateral privind vanzarea de servicii bancare si financiare in cadrul oficiilor postale Posta Romana si sub brandul "Posta Romana", potrivit unui comunicat al bancii.
Lansarea proiectului reprezinta rezultatul procesului de selectie organizat de Compania Nationala Posta Romana, in conformitate cu noua strategie comerciala aprobata de conducerea societatii, al carei obiectiv principal il reprezinta diversificarea gamei de servicii oferite.
Cu o retea de peste 5.600 de sucursale, Posta Romana detine cea mai mare acoperire la nivel national de pe piata serviciilor postale, comparabila cu nivelul de acoperire al celor mai mari operatori de pe piata bancara.
Potrivit comunicatului, prin diversificarea propriilor activitati, Posta Romana are ca obiectiv, pe de o parte, extinderea propriei baze de clienti, iar pe de alta parte promovarea incluziunii financiare, ajungand in zonele geografice cele mai indepartate alaturi de un partener care are o lunga istorie pe piata financiara si bancara europeana. Istoria Postei Romane si recunoasterea marcii sale sunt doua elemente esentiale in favoarea unui proiect eficient pentru sectorul serviciilor financiare, care sa fie pus la dispozitia milioanelor de clienti ai Postei Romane, in colaborare cu un partener de mare calibru in sectorul bancar.
"Suntem pregatiti sa facem fata acestei noi provocari bazandu-ne pe o... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 17:07
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu, Dambovita si Galati pentru prinderea mai multor persoane acuzate ca au obtinut ilegal datele de acces la conturile clientilor bancii Poste Italiane SPA, de unde au sustras peste 500.000 euro.
In urma perchezitiilor, procurorii vor cere judecatorilor arestarea a 14 persoane iar alte 9 persoane au primit interdictia de a parasi tara.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, actiunea procurorilor vizeaza destructurarea unei grupari compuse din 36 de membri, cetateni romani si straini, specializata in savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinere fara drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.
Membrii gruparii au actionat in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor bancii Poste Italiane SPA, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union.
Cum era organizata gruparea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:56
Posta Romana a acumulat in perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit, potrivit datelor operatorului national postal.
Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.
In anul 2008, Posta Romana si-a propus un venituri totale de 1,467 miliarde de lei si a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finala a fost cu 2,24% mai mare decat nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicatiilor de atunci, Karoly Borbely.
In privinta rezultatului brut, compania a incheiat anul 2008 cu un castig de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.
Un an mai tarziu, bugetul aprobat de Guvernul Boc a fost construit pe un profit brut de 4,88 milioane de lei, la venituri totale de 1,544 miliarde de lei, dar cifrele finale disponibile pe Ministerul Finantelor Publice arata ca operatorul postal a raportat pierderi brute de 181,5 milioane de lei, la venituri totale de 1,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile totale au depasit cu 9,3% propunerea din buget si au atins 1,682 miliarde de lei.
Declinul Postei continua si in anul 2010, cand rezultatul brut trebuia sa fie zero, dar compania a consemnat pierderi brute de 120,99 milioane de lei, la venituri totale care s-au situat... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 08:45
Directorul general al Postei Romane, Dumitru Daniel Neagoe, sustine ca institutia pe care o conduce va trece pe profit, in luna iulie, ca urmare a rezilierii unor contracte de externalizare a unor servicii, de circa 500 milioane euro, si a masurilor de restructurare, anunta NewsIn."Posta Romana va trece pe profit in luna iulie dupa pierderile generate de contractele impovaratoare incheiate in perioada 2009-2010, pe timpul guvernarii PNL, contracte de externalizare a unor servicii estimate la aproape 500 milioane euro. Am reusit sa internalizez aceste servicii, costurile interne fiind de trei-patru ori mai mici", a precizat Neagoe in cadrul unei conferinte.Astfel, au fost reziliate un contract de procesare si de transport de monetar, de 350 milioane euro, incheiat cu G4A , un contract de servicii de transport aerian pentru corespondenta incheiat cu Blue Air, de 45 milioane euro, un contract de mentenanta si curatenie cladiri, semnat cu UTI si de servicii curatenie, incheiat cu Romprest, evaluat la 46 milioane euro.
Valoarea totala se ridica la 441 milioane euro.Cele patru contracte de externalizare au fost reziliate in 2009 (G4A), februarie 2011 (Blue Air) si iunie (UTI si Romprest).Posta a avut in in perioada ianuarie-mai venituri lunare de circa 110 milioane lei, in luna mai avand cu 6% mai multe venituri fata de ianuarie, potrivit datelor companiei.
Rezultatul brut a evoluat de la o pierdere de 76 milioane lei in decembrie 2009 la 4,3 milioane lei in mai, iar in... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 13:14
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, sustine ca la Posta Romana vor fi restructurate aproximativ 2.000 de locuri de munca, din totalul de 34.000 de locuri din prezent, in timp ce la SN Radiocomunicatii vor fi eliminate 450 de posturi, din cele 1.950 existente in prezent."In ceea ce priveste Posta Romana procesul a demarat in aceasta saptamana. Avizele sunt luate si vom asista in urmatoarele doua luni la un proces accelerat de restructurare", a afirmat Vreme intr-o conferinta de presa.
In luna iunie Vreme a declarat ca procesul de restructurare a Postei va implica desfiintarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere si 454 subunitati, proces care va genera economii anuale de pana la 50 milioane de lei.
Anterior, Posta a anuntat ca fiecare salariat al companiei va fi trimis in concediu fara plata cate doua zile in fiecare luna, pana la finele anului.
La compania Radiocomunicatii vor fi restructurate 450 de posturi restructurate, din 1.950 in prezent.
Vreme a precizat ca volumul vanzarilor companiei a crescut in primele cinci luni, iar in prezent companie este pe profit.
Ministrul a anuntat, de asemenea, ca trei centre din subordinea institutiei pe care o conduce - Centrul National de Management al Sistemelor Informatice, Centrul National Romania Digitala si Centrul de Supercomputing vor fi comasate, operatiune care nu presupune desfiintarea de locuri de munca.
"Vom face o comasare intr-un centru de excelenta IT pentru Guvern, in care sa fie dezvoltate solutii... mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 14:02
Restructurarea Postei Romane va aduce economii de 50 de milioane de lei/an, potrivit ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Valerian Vreme, informeaza NewsIn. "Posta avea o structura de conducere prea stufoasa. De aceea, un contract in Posta, ca sa ajunga pana in faza finala, de multe ori avea un numar foarte mare de semnaturi, eu chiar am o situatie in care un contract avea 27 de semnaturi. Nu-i posibil sa ai sisteme eficiente adaptate momentului cu contracte care au in spate 27 de semnaturi.
Practic, desfiintand aceste sucursale, vom genera si economii de peste 110.000 lei pe luna", a spus Vreme, intr-o conferinta de presa.
Potrivit ministrului, ca efect al acestei restructurari, decizia se va lua intr-un singur loc, si nu in sapte locuri. Se va realiza economie de timp, flexibilizarea activitatii si "eliminarea verigilor slabe care in final genereaza costuri"."Se vor desfiinta totodata 402 subunitati postale, se vor inchide 47 de OPRM-uri (Oficiul Postal Rural Mecanizat), se vor desfiinta cinci colective de posta rurala mecanizata, iar economiile de cheltuieli care vor fi facute, din analizele noastre vom avea de pana la 50 milioane lei pe an. Toate aceste desfiintari nu vor afecta veniturile.
De multe ori, trebuie sa mai si reducem, pentru ca - vrem, nu vrem - daca o sa nergeti in sate care si-au redus numarul de locuitori, atunci nu se mai justifica o norma intreaga pentru un postas. Apoi, datorita tehnologiei si mijloacelor de transport moderne,... mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 14:29
Ministerul comunicatiilor vrea sa infiinteze doua noi societati comerciale: SC Banca Posta Romana SA si SC Asigurari Posta Romana SA, la care Posta sa fie actionar 100%, conform NewsIn."In prezent, proiectul de act normativ este in avizare la Ministerul Finantelor Publice, la Ministerul Muncii si la Ministerul Justitiei. Eu sper ca miercurea viitoare sa intre in dezbatere in Guvern", a declarat vineri Valerian Vreme, ministul comunicatiilor, intr-o conferinta de presa.
Potrivit ministrului Valerian Vreme, activitatea de brokeraj ar putea fi functionala in doua-trei luni, iar banca - in 12 luni. Acesta a precizat totodata ca Posta Romana are suficiente resurse umane pentru a lucra in cele doua companii, urmand a fi angajate si persoane specializate in viitoarea societate bancara.
"Cele doua entitati, care vor oferi servicii de brokeraj pentru asigurari si serviciile bancare, natural trebuie sa stea alaturi de Posta Romana. Dar eu imi pun de multe ori intrebarea - pentru ca atunci cand a fost infiintata banca BancPost, ea a fost infiintata atasat de Posta Romana - eu imi pun intrebarea: Care au fost demersurile de au despartit cele doua entitati?, respectiv banca a luat-o pe drumul ei , respectiv Posta a ramas fara banca.
Daca o sa mergeti in alte tari, sa stiti ca alaturi de Posta , in Italia, exista si servicii de asigurari, exista si servicii bancare. Asta a fost ideea principala", a spus Vreme.
Compania Posta Romana avea un numar de 11 sucursale specializate (Servicii... mai mult
Vineri, 17 Iunie 2011, ora 13:51
Posta Romana va renunta la sapte sucursale, din cele 11 sucursale specializate cat are in prezent, in urma restructurarilor ce vor fi aplicate de companie, conform NewsIn. Astfel, susursalele care vor ramane sunt: Sucursala Servicii Integrate, Sucursala Servicii Financiare, Sucursala Fabrica de Timbre si Muzeul National Filatelic.
Actualele Centre Regionale Retea Postala vor deveni Directii Regionale de Posta, urmand ca la nivelul acestora sa fie preluate activitatile de transport, administrare fond imobiliar, servicii de curierat rapid si IT. Pana la sfarsitul semestrului intai al anului 2011 vor fi stabilite structurile organizatorice si numarul de posturi din administratia centrala si din teritoriu.
Hotararea a fost luata in cadrul Consiliului de Administratie si aprobata vineri de Adunarea Generala a Actionarilor CN Posta Romana, iar organigramele vor intra in vigoare dupa modificarea HG 572/2010, privind aprobarea Strategiei de Restructurare si Modernizare a Postei Romane.
"Hotararea Consiliului de Administratie are ca scop eficientizarea structurii de conducere a companiei in vederea fluidizarii comunicarii la nivelul top managementului si a procesului de luare a deciziilor. Totodata, dincolo de impactul economic pe care il anticipam ca il va avea aceasta masura asupra bugetului Postei Romane, ne pregatim pentru liberalizarea pietei serviciilor postale ce va avea loc incepand cu 1 ianuarie 2013", a declarat presedintele-director general al companiei, Dumitru Daniel... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 16:02