UniCredit Tiriac Bank va prelua portofoliul de clienti corporate ai RBS Romania, compus din peste 500 de companii medii si mari, achizitia vizand active de circa 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro, tranzactia asteptand avizul Consiliului Concurentei.
"UniCredit Tiriac Bank SA (UniCredit Tiriac Bank) si The Royal Bank of Scotland plc, Edinburgh, Sucursala Romania (RBS Romania) au semnat un acord pentru preluarea clientilor corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank. Tranzactia vizeaza un portofoliu total de active de aproximativ 260 milioane euro si depozite corporate de aproximativ 315 milioane euro", se arata intr-un comunicat comun al celor doua institutii de credit, care nu au dezvaluit valoarea tranzactiei.
Portofoliul cuprinde peste 500 de companii private de talie medie si mare, locale si internationale, precum si institutii publice si financiare. Angajatii RBS Romania vor fi transferati catre UniCredit Tiriac Bank, in urma consultarilor cu partenerii sociali.
UniCredit si RBS asteapta avizul Consiliului Concurentei pentru tranzactie
Cele doua banci asteapta avizul Consiliului Concurentei pentru tranzactie, estimand ca transferul se va incheia in lunile urmatoare. Totodata, au anuntat ca termenii si conditiile financiare ale tranzactiei nu vor fi facute publice.
"Dupa preluarea portofoliului de clienti Retail si Royal Preffered Banking de la RBS Romania anul trecut, integrarea completa a clientilor de Corporate ai... mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 16:31
Grupul britanic RBS, controlat inca de stat dupa 5 ani de criza, se pregateste sa vanda sucursala care i-a ramas in Romania si a mandatat firma de consultanta PwC sa faca demersuri pentru gasirea unei banci care sa preia portofoliul ramas de clienti multinationale.
Dupa ce a vandut anul trecut businessul de retail si un calup de neperformante corporate, RBS are o sucursala cu cota de piata nesemnificativa, potrivit Mediafax.
RBS a semnat in urma cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail catre UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, anul trecut britanicii au realizat o tranzactie importanta cu credite neperformante din divizia corporate, rezultand in final o contractie puternica a bilantului si iesirea din clasamentul primelor 20 de banci de pe piata.
Din septembrie 2013 RBS Romania a trecut la statutul de sucursala, insa oficial britanicii au indicat mentinerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienti mari.
Iesirea completa de pe piata este inevitabila
Pana la urma, deznodamantul iesirii complete de pe piata se arata a fi inevitabil. Cumparatorul portofoliului de clienti sofisticati/multinationale servit inca de RBS ar trebui sa aiba un profil similar de expertiza si capacitate tehnica pe zona corporate. Prin prisma acestui fapt portofoliul in cauza ar putea ajunge tot la UniCredit, care a luat si retailul, care are deja o pozitie puternica pe segmentul corporate si a indicat mentinerea unui apetit pentru achizitii atat timp... mai mult
Joi, 15 Mai 2014, ora 13:35
Dobanzile platite de Romania sunt in prezent usor mai ridicate decat cele suportate de Ungaria, situatie care nu reflecta aspectele fundamentale de credit, respectiv nivelul datoriilor, rezervele valutare si natura relatiei cu FMI, se arata intr-o analiza a RBS, citata de Mediafax.Spread-ul dobanzilor platite de cele doua state este usor in defavoarea Romaniei, dar analistii bancii considera ca, bazat pe vulnerabilitatile si riscurile in prezent mai mari din Ungaria, statul roman ar trebui sa suporte costuri de credit mai mici.
"Credem ca Romania ar trebui sa plateasca dobanzi cu 0,25-0,5 puncte procentuale sub cele din Ungaria", se arata in raport.
Totodata, analistii avertizeaza ca Ungaria este vulnerabila la o criza de finantare, tinand cont de nivelul ridicat al datoriilor si de decizia guvernului de a merge pe cont propriu, fara o colaborare stransa cu FMI.
In scenariul unei crize de finantare, dobanzile platite de Ungaria ar putea deveni cu pana la un punct procentual mai mari decat cele suportate de Romania.
Totusi, instabilitatea politica ramane un risc major in Romania.
Potrivit calculelor RBS, dobanzile suportate de statul roman ar creste cu 0,25 puncte procentuale daca s-ar ajunge la alegeri anticipate, scenariu cu o probabilitate de 20%.
Punctele tari care recomanda Romania ca o piata mai putin riscanta si vulnerabila decat Ungaria sunt relatia mai buna cu FMI, nivelul relativ scazut al datoriei de stat si al datoriei externe, rezervele valutare mai mari,... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 13:46
Sucursala din Romania a Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de guvernul britanic, avea la finalul anului trecut active de 2,3 miliarde euro, "in usoara scadere fata de 2008", ca urmare a diminuarii imprumuturilor in euro, a declarat miercuri directorul general al bancii, Johan Gabriels, potrivit NewsIn.
"Din total, 1,8 miliarde euro sunt pe partea de corporate, iar 500 milioane euro pe partea de retail. Din cele 500 milioane euro, 300 milioane reprezinta creditele de consum, iar restul sunt credite ipotecare si carduri", a afirmat Gabriels.
RBS Romania a incheiat anul 2009 cu un profit inainte de provizioane"in linie cu cel din 2008, care a fost cel mai bun an", in conditiile in care banca nu este expusa pe segmentul imobiliar, a precizat directorul bancii.
El a adaugat ca RBS Romania se situeaza in top 3 in ce priveste rentabilitatea activelor.
Pentru portofoliul de credite de consum, provizioanele au fost de aproximativ 20 milioane euro, a mai spus seful RBS Romania, in timp ce pentru segmentul corporate provizioanele s-au situat la 15 milioane euro.
Reprezentantul bancii a mai spus ca anul trecut restructurarea creditelor de consum a crescut, "dar s-a pornit de la un volum mic" si au fost facute restructurari si pe segmentul corporate.
"Avem 20 de companii pe lista de supraveghere", a precizat Gabriels.
Numarul angajatilor a scazut de la aproximativ 1.700 la finalul lui 2008 la circa 1.400, mai ales ca urmare a reducerii fortei de vanzari.
Gabriels a mai spus ca,... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 12:27
Vanzarea RBS Romania se va fi finaliza, cel mai probabil, in a doua parte a acestui an, dar daca pretul oferit nu va fi satisfacator, finalizarea ar putea fi amanata, a declarat, marti, presedintele RBS Romania, Peter Weiss, conform Newsin. "Vrem sa vindem banca la un pret realist. Nu va fi o vanzare la orice pret. Grupul RBS este foarte multumit de evolutia bancii din Romania si exista posibilitatea sa nu continuam procesul de vanzare sau sa amanam tranzactia daca pretul nu este cel dorit", a explicat Weiss.
Intrebat care ar fi profilul cumparatorului, Weiss a spus ca RBS intentioneaza sa vanda toate operatiunile bancii, deci cumparatorul ar trebui sa fie interesat de toate diviziile acesteia - corporate, retail si clienti institutionali.
Presedintele RBS Romania a precizat ca banca a inregistrat in 2008 un profit mai mare ca in anul precedent, fara a da insa alte detalii referitoare la rezultatele financiare ale bancii.
Weiss se asteapta la o incetinire a activitatii bancare, in acest an, la nivelul intregii piete romanesti.
"In acest an, cresterea va fi mult mai mica decat ne-am obisnuit, cel putin pe piata creditului. Ma astept la o stagnare in urmatoarele luni. Clientii - atat companiile, cat si populatia - au o atitudine mult mai conservatoare si mi se pare o abordare foarte corecta", a mai spus Weiss.
RBS a scos la vanzare o serie de subsidiare, RBS Romania fiind inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare. Royal... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2009, ora 11:58
RBS Romania a fost inclusa, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale bancii-mama, pe lista celor de vanzare, planul reprezentand impartirea afacerilor in 3 grupe de importanta, se arata in raportul anual publicat de RBS.
Times relata saptamana trecuta ca banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de stat si cu activitati si in Romania, ar putea separa operatiunile in doua entitati, o "banca buna" si una "rea", ultima incluzand si afacerile de retail din estul Europei, ce ar urma sa fie vandute. Prima grupa este cea a pietelor strategice pentru grupul britanic, care vor fi pastrate.
A doua este grupa afacerilor care sunt pasibile "reorientarii", iar pentru a treia, care include si RBS Romania, banca din Marea Britanie "cerceteaza oportunitatile unui nou actionariat".
In afara de Romania, in grupa a treia mai sunt incluse, printre altele, Slovacia, Portugalia, Argentina si Noua Zeelanda.
RBS a afisat joi pierderi nete de 24,1 miliarde lire sterline (34,3 miliarde dolari) in 2008, marcand cele mai puternice pierderi din istoria corporatista britanica.
mai mult
Joi, 26 Februarie 2009, ora 15:52
Sucursala RBS este una dintre cele mai solide banci din Romania, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sugerand ca o eventuala includere a acesteia intr-o "banca rea" este nefondata."Am citit si eu ce a scris presa straina. Chiar m-am uitat peste bilantul bancii si arata foarte bine. RBS, fosta ABN Amro este una dintre cele mai solide banci din Romania", a spus Isarescu. Intrebat daca a discutat cu reprezentantii grupului bancar britanic, guvernatorul a afirmat ca directorul sucursalei din Romania ar trebui sa aiba o pozitie impotriva includerii RBS Romania intr-o "banca rea".
Publicatia britanica The Times a relatat, recent, ca Royal Bank of Scotland (RBS), controlata de stat si cu activitati si in Romania, ar putea separa operatiunile in doua entitati, o "banca buna" si una "rea", ultima incluzand si afacerile de retail din estul Europei, ce ar urma sa fie vandute.
Stephen Hester, directorul executiv al RBS, ar urma sa prezinte planul in aceasta saptamana, dupa anuntul celor mai mari pierderi ale unei companii britanice din istorie, de pana la 28 miliarde lire sterline. Nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, tinand seama de ajustarea foarte rapida a deficitului de cont curent, a mai spus guvernatorul BNR.
"In dinamica sa si uitandu-ne la corectia deficitului de cont curent, poate ceva prea rapida luand in calcul cresterea economica, consider ca nivelul cursului este sustenabil".
Cu toate ca "nu o sa gasesti o cifra care sa multumeasca toata lumea",... mai mult
Luni, 23 Februarie 2009, ora 19:05