Incepand de luni, 7 iunie, se desfasoara o noua editia a programului Tezaur, in cadrul caruia romanii pot cumpara titluri de stat, cu trei emisiuni pe 1, 3 si 5 ani la dobanzi de 2,95%, 3,35% si 3,65% pe an.
Dobanzile pe 1 si 3 ani sunt similare cu cele din luna mai. In ceea ce priveste cea pe 5 ani, de precizat ca in mai nu a existat. Totusi, dobanda este mai mica decat in aprilie.
Perioada de subscriere este 7 - 28 iunie 2021 prin Trezorerie sau Posta Romana. Diferenta este ca in cazul celor care opteaza prin Posta, daca sunt din mediul rural, ultima zi fiind 24 iunie, iar in urban - 25 iunie.
Valoarea minima a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentand pretul de emisiune al unui titlu de stat.
Castigul nu se impoziteaza. ...citeste mai departe despre "Romanii pot cumpara titluri de stat prin programul Tezaur. Care sunt dobanzile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Iunie 2021, ora 10:33
Ministerul Economiei are prevazut pentru anul 2021 un buget de 6,6 miliarde de lei, iar 92% va merge pe trei scheme de ajutor de stat, si anume cea pentru HoReCa, restanta pentru Start-up Nation si cea destinata filmelor, a anuntat in seara zilei de vineri, 12 februarie, pe Facebook, ministrul de resort, Claudiu Nasui.
"Intotdeauna mi-am dorit sa vad ministri ca inteleg si isi prezinta bugetul. De aceea vreau sa prezint acum in mod 100% transparent bugetul Ministerului Economiei. Ministerul Economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat. Cea mai mare schema este cea pentru IMM-uri in context Covid, adica cele trei masuri (microgranturi, capital de lucru si investitii). Acolo au fost alocati 4,5 miliarde de lei. Din fericire, aceasta schema este suportata 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor", a scris Nasui.
A doua cea mai mare cheltuiala a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru aceasta industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta, banii sunt 100% din bugetul de stat, fara fonduri europene, spune ministrul.
"A treia cea mai mare cheltuiala este restanta pentru schema Start-up Nation. Exista deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe si impozite. A patra cea mai mare schema este cea pentru filme. O schema prin care statul... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 21:51
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a virat partidelor politice subventii de 23 de milioane de lei in primele zece zile ale lunii octombrie.
Cei mai multi bani i-a primit PSD, respectiv 11.554.112 lei, fiind urmat de PNL care a primit 6.413.147 lei.
Conform estimarilor facute de Autoritatea Electorala Permanenta, PNL va primi in 2020 subventii in valoare de 47.319.086,84 de lei. De asemenea, partidul va primi bani si din rambursarea pentru campania electorala.
Autoritatea Electorala Permanenta estimeaza ca va rambursa partidelor 190 mil. lei pentru campaniile electorale. In 2020, partidele ar urma sa primeasca o subventie totala, in afara de cea pentru alegeri, de 181 mil. lei, de 18 ori mai mult decat in 2016.
Partidele si-au dat atat de multi bani incat nu au stiut ce sa faca cu ei
In conturile partidelor au intrat in 2018 atat de multi bani, incat toate au raportat excedente la final de an. PSD a ramas in vistierie cu peste 53.3 milioane de lei, urmat de PNL, care are un excedent de 36.9 milioane de lei. PSD si PNL nu si-au platit integral datoriile istorice.
PNL-ul a avut venituri totale la 31.12.2018 de 53.272.220 lei, cheltuieli totale de 16.361.118 lei si un excedent de 36.911.102 lei. ...citeste mai departe despre "Cati bani a incasat PNL de la statul roman in 2020. Suma colasala din bugetul pentru finantarea partidelor politice" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 03:10
Economia romaneasca risca sa se confrunte cu un val semnificativ de insolvente dupa data 1 iunie, data probabila la care statul va opri finantarea somajului tehnic in majoritatea domeniilor economice, cu exceptia HORECA.
In absenta capitalului de lucru si pe fondul scaderii semnificative a cererii, multe dintre companii si-ar putea inchide activitatea si vor recurge la disponibilizari de personal, estimeaza analistii de la Sierra Quadrant, care considera ca planul de sustinere a economiei, pregatit de autoritati, va fi unul esential pentru evitarea unei adevarate pandemii economice.
Dupa ce, in 2019, numarul societatilor comerciale si persoanelor fizice autorizate intrate in insolventa a scazut cu peste 20%, la 6.524 de cazuri, de la 8.304 in 2018, perspectivele S2 2020 nu se anunta deloc promitatoare.
Dupa ce, potrivit estimarilor, peste 150.000 de firme si-au suspendat sau inchis activitatea, urmare a restrictiilor impuse de pandemia de coronavirus, iar peste 1,2 milioane de angajati au fost trimisi in somaj tehnic sau disponibilizati, expertii estimeaza ca numarul noilor insolvente ar putea atinge in 2020 pragul de 10.000 de dosare.
,,In vizor se afla cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care inregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comert, servicii, HORECA, industria prelucratoare si transporturi, care angajeaza 850.000 de salariati (21% din totalul angajatilor din sectorul... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:21
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, sustine ca una dintre masurile la care lucreaza impreuna cu institutiile financiare internationale vizeaza investitia directa a statului in companii private.
"Ma uit la masuri care sunt folosite in tari ca Elvetia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile in perioada de criza? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se inrautatesc si nicio banca nu mai vrea sa iti dea imprumut, Cum ajutam aceste companii? Poti sa le ajuti cu imprumut, cu garantii, cu subventii sau sa mergi ca partener o perioada in sensul de a cumpara, de a investi, de a da cu imprumut, care se poate converti in actiuni in viitor.
Este o masura pe care am vazut-o in SUA, Anglia, care ajuta companiile sa treaca peste aceasta perioada. Statul aduce langa companie bonitatea statului, garantia statului, dar nu numai printr-un instrument, ci faptul ca intra in actionariat. Este o masura care poate fi folosita si o masura la care ma gandesc. In SUA, cand statul da imprumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, si daca iese profitabil amandoi castigam, daca nu, pierdem amandoi", a declarat, duminica seara, ministrul Finantelor, la Digi 24.
El sustine ca vehicul prin care se va face acest lucru nu este construit, deoarece in prezent lucreaza cu institutii internationale care au mai facut acest lucru, inclusiv in Romania, pentru obtinerea unor plafoane cat mai mari. "Nu este ceva la care lucrez eu singur ci cu... mai mult
Duminica, 26 Aprilie 2020, ora 23:59
Guvernul a stabilit nivelul garantiilor si al subventiilor ce vor fi acordate pentru liniile de credit si imprumuturile pentru investitii contractate de firmele din Romania pentru a trece cu bine de perioada de criza generata de coronavirus. De asemenea, au fost stabilite si conditiile in care IMM-urile pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie.
Masurile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta publicata sambata in Monitorul Oficial si fac parte din pachetul de masuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.
Ordonantele cu masurile fiscale pentru companii in perioada de criza au fost publicate in Monitorul Oficial - vezi principalele prevederi
Creditele, garantate pana la 90%
Liniile de credit si imprumuturile pentru investitii vor fi garantate in proportie de maximum 80%, fata de 50% anterior.
Valoarea maxima a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, in timp ce pentru creditele de investitii valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garantia urca la 90% din finantare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei in cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei in cazul celor mici.
Ministerul Finantelor Publice va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 14:09
Partidul National Liberal (PNL) a primit cea mai mare subventie de la buget pe luna iulie, devansand PSD si celelalte formatiuni politice parlamentare.
Astfel, PNL a primit ca subventie luna aceasta suma de 200.948,99 lei, in timp ce PSD a primit doar 167.792,84 lei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).
Pe locul trei se situeaza Partidul Poporului - Dan Diaconescu, cu suma de 70.507,92 lei, urmat de Partidul Conservator, 16.308,77 lei, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, care a primit 7.672,36 lei si Partidul National Taranesc Crestin Democrat, cu 1.413,12 lei.
In total, partidele politice ...citeste mai departe despre "PNL a obtinut cea mai mare subventie de la buget in iulie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 13:57
Lucrarile la anvelopa cladirilor de locuit vor fi finantate in proportie de 10% din surse proprii ale proprietarilor beneficiari si de 90% din credite bancare, care vor putea fi contractate de acestia cu garantii guvernamentale si dobanda subventionata. Garantiile vor fi acordate prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor IMM, fiind valabile inclusiv pentru lucrari de reabilitare termica, potrivit Mediafax.
Procedura a fost reglementata prin hotarare aprobata, miercuri, de Guvern.
In luna august, Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata, stabilind ca astfel de garantii si subventii sa fie acordate si pentru credite contractate in vederea lucrarilor de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor, cu conditia ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati. mai mult
Joi, 29 Septembrie 2011, ora 08:36
Autoritatile vor acorda garantii guvernamentale si subventii la dobanzi in cazul creditelor contractate pentru lucrari de reparare sau de inchidere a balcoanelor locuintelor, cu conditia ca asociatiile de proprietari sa nu inregistreze mai mult de doua rate scadente la utilitati. In acest sens, Guvernul a extins categoriile de lucrari de reabilitare termica eligibile pentru creditarea cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata.
Executivul a aprobat miercuri modificarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit. mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 23:15