Singura solutie pentru rezolvarea problemei termoficarii in Bucuresti este ca Primaria sa porneasca un program intensiv de inlocuire a tuturor tevilor RADET, pentru care sa aloce sume uriase, si sa foloseasca mai putini bani pentru plantarea de panselute sau organizarea de concerte, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
El a fost intrebat care ar fi solutia optima pentru a rezolva problema termoficarii in Bucuresti, in opinia sa.
"E complicat sa va spun eu ce ar trebui sa faca o primarie sau o unitate administrativ-teritoriala. Investitii in reteaua de termoficare e clar ca trebuie facute, altfel degeaba dam noi, ministerul, sau vin alti investitori si fac unitati de producere in cogenerare, pentru ca agentul termic se va duce prin aceleasi tevi si se va pierde prin aceleasi gauri", a precizat Popescu.
Ministrul a precizat ca singura solutie este un program de reabilitare a retelei termice, cu bani cat mai multi, intr-un timp foarte scurt.
"Daca primaria nu intelege ca trebuie sa porneasca, la modul foarte serios, un program de reabilitare a retelelor termice, degeaba. Dar nu au alta solutie decat sa le reabiliteze, sa aloce cat mai multi bani intr-un timp cat mai scurt si nu carpeli in iarna, cand raman oamenii fara caldura. Trebuie inlocuite cu totul si trebuie inceput din primavara un program, astfel ca in toamna sa avem cat mai mult inlocuit. Si tot asa, pana finalizeaza. E vorba... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:44
Falimentul RADET era iminent, intrucat regia de termoficare nu avea nicio sursa din care sa poata plati datoria istorica de 3,7 miliarde de lei pe care o are catre Elcen, a declarat, joi, Alexandru Burghiu, administratorul Termoenergetica, intr-o conferinta de profil.
Termoenergetica a preluat, de la 1 decembrie, serviciul de distributie si furnizare a energiei termice in Capitala.
"Termia in Bucuresti este cel mai fierbinte subiect, ca sa spun asa. Constatam cu totii si stim ca este un nivel al serviciilor anormal pentru secolul al XXI-lea, insa, pentru a vedea care sunt metodele de rezolvare a acestui sistem trebuie sa vedem care sunt cauzele. Pana acum s-a mers pe principiul totul e bine pana se intampla ceva. Vorbim de un sistem de 4.000 de kilometri si 1.023 de puncte termice. Mai sunt doar patru CET-uri din cele sase proiectate. De aceea se intampla foarte multe neplaceri in zonele deficitare, cum ar fi sectorul 1, sectorul 2, zonele Colentina si Pantelimon, unde stim cu totii ce se intampla in ultimul timp si in decursul anilor, ca aceasta este o problema a ultimilor 15 ani", a spus Burghiu.
El a aratat ca s-a ajuns la acest nivel al avariilor si al problemelor pentru ca singurul mare proiect a fost in perioada 1995 - 2004, cand s-au inlocuit 110 kilometri de conducta.
Burghiu a adaugat ca nu este elocventa paralela cu sistemul similar din Varsovia, care are putin peste 1.000 de kilometri si a fost modernizat in 15 ani. De fapt, se pot moderniza doar 7,5... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 14:14
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, sustine ca trebuie definit clar cine sunt romanii care au cu adevarat nevoie de subventii, deoarece exista in jurul Bucurestiului vile cu piscine incalzite care beneficiaza de subventie la gaz.
"Constat ca exista tendinte de a 'supralicita' sau 'supradimensiona' sensul declaratiilor mele cu privire la necesitatea definirii consumatorului vulnerabil.
Da, este nevoie sa definim clar cine sunt romanii care au nevoie cu adevarat de subventie.
Asa cum am mai spus, exista in jurul Bucurestiului vile cu piscine incalzite care beneficiaza de subventie la gaz, ceea ce este strigator la cer. Este o risipa de resurse financiare care se dau in acest moment catre toata lumea", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
El a precizat ca pentru definirea consumatorului vulnerabil va trebui creat un grup de lucru interministerial.
"Reamintesc ca acest concept nu va fi realizat doar de Ministerul Economiei, ci vom crea un grup de lucru interministerial cu cei de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Lucrarilor Publice si Administratiei. Sa lucram intr-adevar pentru oameni, nu doar pentru anumite grupuri de interese", a explicat ministrul Economiei.
Miercuri, la preluarea mandatului, Virgil Popescu a afirmat ca subventionarea pretului platit de toata populatia Romaniei la energie si gaze trebuie sa inceteze si sa continue sa primeasca ajutoare doar cei care au cu adevarat nevoie.
"Dorim abrogarea OUG 114, care a produs... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 16:05
Regia Autonoma de Distributie si Transport al Energiei Termice (RADET) ar putea intra luni in faliment, iar Primaria Capitalei trebuie sa fie pregatita pentru aceasta situatie, a afirmat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.
"Maine vom avea o intalnire pe aceasta tema si eu vrea ca Primaria sa fie foarte constienta ca s-ar putea ca luni sa fie declarat falimentul RADET.
Elcen este pregatita sa livreze energie termica, insa trebuie ca Primaria sa fie pregatita, sa gasim solutia cine sa cumpere acel agent termic, Primaria direct... Primaria sa se asigure ca toate subventia catre Elcen este platita", a spus ministrul.
El s-a aratat optimist ca se va gasi o solutie.
"Sper sa nu se ajunga la falimentul RADET, insa Primaria trebuie sa fie pregatita si pentru aceasta eventualitate", a adaugat Popescu.
La inceputul lunii octombrie, ELCEN a dat in judecata Primaria Capitalei pentru a recupera datoria RADET de 3,8 miliarde de lei. Societatea spune ca PMB nu a platit subventiile catre RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET fata de ELCEN, compania care produce agentul termic si il livreaza catre RADET.
Citeste si:
Bucurestenii din Sectorul 3, alimentati de Magistrala II Sud, raman 3 zile fara apa calda si calduraRamanem in "zona de pericol": In ce conditii ar putea ramane bucurestenii fara caldura, la iarnaGuvernul ii da 100 de milioane de lei lui Firea, pentru asigurarea... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:54
In luna iulie 2019, RADET a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) acordarea subventiei doar pentru cantitatea de 36.831,708 Gcal, dintr-un total de 115.339 Gcal livrate de ELCEN care ar fi trebuit sa ajunga la populatie, sustine Sierra Quadrant, administratorul judiciar Elcen.
Analizand aceste date, Sierra Quadrant afirma ca exista suspiciuni rezonabile cu privire la existenta a cel putin doua situatii, si anume:
RADET ar fi solicitat pentru distributia catre populatie o cantitate mai mare decat cea necesara, comercializand energia termica suplimentara catre alti clienti, la preturi mai mari, inregistrand venituri in contabilitate si asumandu-si de la inceput plata partiala a facturilor ELCEN si afectarea situatiei economice a acesteia.RADET urmeaza sa solicite sau a solicitat PMB si diferenta de plata, pentru acoperirea costurilor intregii cantitati de 115.339 Gcal livrate de ELCEN si distribuite de RADET, insa nu cu titlul de subventie. Astfel, sumele primite de la PMB fara titlu de subventie pot fi utilizate in alte scopuri, in conditiile in care subventia pentru caldura urma sa fie depozitata intr-un cont escrow aflat la dispozitia ELCEN si nu poate fi utilizata decat exclusiv pentru plata agentului termic livrat de ELCEN.
"Prin aceste artificii contabile si de raportare, RADET poate acumula in continuare datorii catre ELCEN, mizand pe faptul ca ELCEN nu va sista livrarea apei calde in sezonul rece", sustin reprezentantii ELCEN.
Totodata, RADET... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 15:11
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, iarna lui 2019 se anunta a fi una plina de provocari. Vor avea apa calda si mai ales caldura, asa cum promit autoritatile?
O intrebare la care raspunsul este greu de dat, avand in vedere starea critica in care se afla reteaua de termoficare si diferendul in justitie pe seama datoriilor neachitate, intre RADET si ELCEN.
Dincolo de asigurarile edililor, de promisiunile cu iz electoral, singura sansa ca bucurestenii sa nu tremure de frig este ca noul guvern sa treaca problema RADET pe lista prioritatilor, afirma analistii de la Frames, intr-o radiografie a situatiei din sistemul de termoficare al Bucurestiului.
"Iarna nu-i ca vara". O expresie a unui personaj politic care a condus destinele Capitalei o buna perioada de timp si de care bucurestenii isi aduc aminte cu teama, in fiecare iarna.
Iarna lui 2019 se anunta a fi una extrem de dificila. Dincolo de prognozele meteo alarmiste, marea problema o reprezinta reteaua de termoficare care a ajuns la un nivel de degradare fara precedent in ultimii 30 de ani.
A doua cea mai extinsa retea de termoficare urbana din lume, dupa Moscova, cu peste 950 de kilometri de retea primara, 2.900 km de retea secundara si peste 1.000 de puncte si module termice, se afla in prezent intr-o situatie critica.
Potrivit analizei Frames, mai mult de 80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani si trebuiau, de acum 10 ani, sa fie inlocuite. Astfel s-a... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 11:11
La grefa Tribunalului Bucuresti a fost inregistrata cererea de atragere a raspunderii patrimoniale a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), prin care se solicita ca instanta sa dispuna obligarea PMB la plata creantei RADET catre ELCEN in cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creantelor, informeaza Echipa Sierra Quadrant SPRL, administratorul judiciar ELCEN.
In acest context, compania reaminteste faptul ca PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultata in urma raportului de reevaluare a creantei, intocmit de un evaluator independent), adica la valoarea de piata a creantei estimata in cazul vanzarii fortate catre un potential cumparator.
Potrivit administratorului judiciar ELCEN, PMB este principalul vinovat atat pentru situatia deplorabila a RADET, cat si pentru sumele restante acumulate de aceasta.
"Doamna Gabriela Firea a avut sansa de a intra in istorie. Daca ar fi avut cel mai mic interes pentru cetateni si pentru Capitala, putea rezolva inca de anul trecut problema termoficarii in Bucuresti. A avut la dispozitie multiple variante, insa a ales sa nu faca nimic. Chiar daca in mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, intrucat a ales sa cheltuiasca banii bucurestenilor pe vouchere, vacante si reclame la companiile de stat, cu siguranta in acest mandat a definitivat distrugerea RADET si periclitarea situatiei economice a ELCEN", spune Ovidiu Neacsu, partener fondator... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 10:45
RADET sustine ca - desi administratia locala nu a platit deocamdata catre ELCEN niciun leu din agentul termic furnizat in acest an - bucurestenii nu vor ramane fara apa calda, in perioada imediat urmatoare.
Inca de la finalul lunii martie, ELCEN anunta - prin administratorul sau judiciar, Sierra Quadrant - ca din iunie i-ar putea lasa pe bucuresteni fara apa calda. Motivul: Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si RADET n-au platit agentul termic consumat de bucuresteni in ianuarie, februarie si martie.
Problema consta in faptul ca - neincasand banii pe agentul termic - ELCEN nu avea, la randul sau, cu ce sa isi achite datoriile catre Romgaz. Iar daca producatorul taie gazul, ELCEN n-ar mai avea combustibil nici macar pentru a livra apa calda, in Capitala.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? E foarte simplu: in Capitala, doar o mica parte din valoarea agentului termic este platita direct din buzunar de bucuresteni. Restul costului este acoperit din subventii pe care le achita PMB cu bani de la buget. Or, pana acum, PMB n-a platit decat subventiile pentru luna decembrie 2018. In schimb, pentru ianuarie, februarie si martie n-a dat niciun leu.
Intrebarile esentiale, in acest context, sunt: cat de mari sunt datoriile catre ELCEN si de ce s-au acumulat ele? La urma urmei, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu a declarat, in repetate randuri chiar pentru Ziare.com ca, in premiera, PMB va acorda tot sprijinul financiar de care are nevoie termoficarea.... mai mult
Luni, 13 Mai 2019, ora 15:12
Bucurestenii s-ar putea incalzi in viitor utilizand biogazul provenit din gunoi si apele termale din subsolul Capitalei, intrucat gazele se vor scumpi foarte mult in curand, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, partener Rominsolv, administratorul judiciar al RADET.
"Gazul se va scumpi foarte curand. Anul trecut am negociat gazul la 71 de lei (pe MWh - n.r.), iar pentru anul acesta ne asteptam sa se duca la 90 de lei. De aceea, primarul general al Capitalei a vorbit ieri despre necesitatea plafonarii pretului la gaze pentru consumul casnic. Dar gazul este o resursa care nu stim cat va fi, cand va fi exploatata, este o resursa limitata si noi ne gandim inca de acum doi ani la diversificarea surselor de agent termic", a precizat Piperea, in cadrul conferintei "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa.
El s-a referit la resursele regenerabile eoliene si fotovoltaice, dar si la biogaz si ape geotermale.
"In afara de faptul ca la un moment dat am putea folosi aceste resurse pe acoperisul blocurilor, pe 2.500 de blocuri pentru a pune fotovoltaice acolo, exista alte doua resurse inepuizabile in Bucuresti pe care vrem sa le utilizam. Este vorba despre gunoiul din Bucuresti, din care 50% poate fi utilizat foarte usor, foarte ieftin in biogaz, respectiv apa geotermala, care, chiar daca o sa mi se reproseze repede din sala ca nu este chiar asa de eficienta, dar, am vorbit multi specialisti, daca se reusesc foraje la mai mult de 3.500 de metri si nu 900 de metri, cum sunt... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2018, ora 15:10