Dosarele privind subventiile celor 1.027.000 de fermieri au fost aprobate, iar 90% din plati au fost operate, a declarat vineri vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent la conferinta Romanian Organic Forum desfasurata in cadrul targului Indagra 2014.
"Pentru ca suntem pe data de 31 si am promis ca pana astazi facem toate platile, in primul rand vreau sa va spun ca am reusit sa finalizam platile pentru motorina, pentru trimestrul II. Sunt 124 de milioane de lei care sunt deja in conturile fermierilor. Ieri am inceput si astazi finalizam si plata pentru cei care au renta viagera, cea de-a doua transa. Este vorba de 13.000 de fermieri cu o valoare de 24 de milioane de lei, transmite Agerpres.
Platile pe suprafata, asa cum am promis am venit anul acesta cu o masura exceptionala, sa platim in avans. Regulamentul european permite plata de la 1 decembrie. Am venit si anul acesta cu aceasta plata exceptionala, a avansului din data de 16 octombrie. Vreau sa va spun ca marea parte, peste 90% dintre fermieri deja au ordinele de plata semnate, operate si o mare parte au banii in cont", a spus Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a declarat ca mai exista un numar mic de fermieri care vor primi banii in cont vineri, sambata, posibil si luni.
"Cert este ca toate dosarele celor 1.027.000 de fermieri au fost aprobate, procesate, au intrat in baza de date si peste 90% dintre acestia au deja platile operate", a precizat Daniel... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 16:31
Subventiile alocate prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), in cuantum total de 620 milioane euro, vor fi varsate in conturile fermierilor pana vineri, a anuntat ministrul Agriculturii dupa ce un fermier a reclamat, la INDAGRA, ca nu a primit inca subventiile din fonduri europene
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si premierul Victor Ponta au vizitat, miercuri, Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei INDAGRA 2014, prilej cu care un fermier din Constanta le-a spus ca nu a primit inca subventiile din fonduri europene, potrivit Mediafax.
"Domnul ministru a zis ca termina pana la 1 noiembrie cu platile si si-a pus capul la bataie", i-a replicat Ponta.
Ministrul a asigurat ca, pana vineri, fermierii vor avea banii in cont.
"Pana maine, eu vreau sa facem toate platile posibile, ca sa aiba fermierii pana vineri banii in cont", a spus Constantin.
Acesta l-a intrebat pe directorul general al APIA care este stadiul platilor, iar seful institutiei a precizat ca miercuri dimineata a fost efectuata o plata in suma totala de 510 milioane euro.
"Suntem intr-un stadiu destul de avansat, dintr-un total de 620 milioane de euro, astazi de dimineata, am facut plati de 510. In continuare tragem tare ca, pana la sfarsitul lunii, sa terminam", a precizat directorul APIA. mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 13:40
Fermierii care au nevoie de lichiditati pentru efectuarea lucrarilor agricole pot obtine in avans, de la BRD-Groupe Societe Generale, pana la 90% din cuantumul subventiei pe suprafata pentru anul 2014, fondurile urmand sa fie acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) din toamna acestui an.
BRD-Groupe Societe Generale a semnat conventia tripartita cu APIA si FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) in vederea finantarii fermierilor ce beneficiaza de subventii APIA in cadrul schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) - campania 2014, a anuntat banca.
Fermierii pot obtine in avans pana la 90% din cuantumul subventiei APIA care, pentru anul 2014, este de 120 de euro pe hectar, cu aproximativ 9% mai mult decat in anul 2013. Pe langa avansul sporit, celelalte avantaje pentru fermieri sunt reprezentate de documentatia simplificata si cerintele reduse de garantii, creditul fiind pus la dispozitie dupa prezentarea adeverintei APIA.
"Incepand cu aceasta campanie de prefinantare, datorita implementarii unui flux de lucru simplificat, banca poate pune la dispozitia fermierilor credite de prefinantare subventii chiar de la momentul incheierii acordului tripartit cu APIA si FGCR. Odata ce APIA demareaza procesul de eliberare a adeverintelor, fermierii care au nevoie de lichiditati in avans pentru efectuarea lucrarilor agricole si au ales BRD ca banca finantatoare se pot prezenta cu adeverinta APIA la oricare dintre agentiile bancii aflate in... mai mult
Miercuri, 06 August 2014, ora 11:35
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pot depune, pana la 30 aprilie 2014, inclusiv, cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura, aferente primului trimestru din 2014.
De asemenea, APIA informeaza fermierii ca, in Monitorul Oficial nr. 236/ 02.04.2014, a fost publicat Ordinul nr. 431/ 2014 pentru aprobarea cantitatilor de motorina aferente trimestrului IV-2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare.
Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finantare trebuie sa depuna cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat insotite de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si de documentele prevazute de Ordinul MADR nr. 1229/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, beneficiarii au obligatia comunicarii catre APIA, in scris, a optiunii referitoare la modalitatea de achizitionare a cantitatii de motorina, respectiv integral sau in transe.
Cantitatile de motorina ce fac obiectul acestui ajutor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Finantelor... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 12:59
Termenul pentru depunerea cererilor de catre fermierii care solicita subventii pentru motorina si cel pentru plata primelor de asigurare au fost prelungite de Guvern pana la 15 martie, a anuntat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul sedintei Executivului.
"Schema pentru ajutorul de stat cu privire la motorina folosita in agricultura, introdusa incepand cu trimestrul patru din 2013 - avand in vedere vremea pe care am avut-o in acea perioada si primele zile din 2014, foarte multi fermieri nu au putut sa depuna cereri, ca atare am considerat ca este necesar ca, odata cu publicarea acestei hotarari de guvern in Monitorul Oficial, sa inceapa o noua sesiune de primire de cereri, pana pe 15 martie 2014", a spus Constantin.
Decizia Executivului survine solicitarii facute de fermieri
El a precizat ca decizia luata de Executiv survine solicitarii facute de fermieri, precum si faptului ca ministerul de resort mai are sume neutilizate pe parcursul anului trecut.
Ministrul Agriculturii a anuntat ca, pentru anul in curs, au fost alocate 493 de milioane de lei pentru continuarea acestei scheme de ajutor de stat prin care este subventionata motorina folosita in cultivarea terenurilor agricole.
De asemenea, Guvernul a prelungit plata primelor de asigurare tot pana la 15 martie, fiind lansata o noua sesiune de deschidere de proiecte. mai mult
Joi, 27 Februarie 2014, ora 09:15
Numarul bancilor care s-au inscris in 2014 in programul APIA, pentru finantarea agricultorilor cu credite garantate de stat, a crescut la 12, fata de sapte anul trecut. Miza este de cateva zeci de mii de clienti, in conditiile in care anul trecut, peste 30.000 de fermieri au solicitat astfel de produse financiare, potrivit datelor APIA.
Institutiile de credit cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat conventii in 2014 pentru diverse forme de sprijin gestionate sunt urmatoarele: CEC Bank SA, Banca Transilvania SA, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA, Raiffeisen Bank S.A, Procredit Bank S.A, BRD - Groupe Societe Generale SA, OTP Bank Romania SA, Unicredit Tiriac Bank SA, Piraeus Bank Romania SA, BCR, Bancpost, Banca Comerciala Carpatica SA.
In 2013, numarul bancilor interesate de creditarea fermierilor a scazut la 7 fata de 2012, cand APIA a incheiat subventii tot cu 12 banci comerciale.
Potrivit conventiilor incheiate de APIA, dobanda finala aplicata beneficiarului nu poate depasi RON - ROBOR 6M + maxim 4% ( conform Ordinului nr.703/23.07.2013), iar comisioanele aferente creditului sunt in limita de 1%.
Adeverintele eliberate de APIA in 2013
SAPS - Campania 2013: 11.190 adeverinte eliberate
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura elibereaza adeverinte pentru beneficiarii schemei de plata unica pe suprafata - campania 2013 pentru a accesa credite pentru finantarea activitatilor curente. Cuantumul pentru... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 13:45
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat ca subventia pe suprafata pe care o vor primii fermierii romani in 2013 va fi de aproximativ 160 de euro la hectar, comparativ cu 154 de euro in anul precedent.
Din totalul de 160 de euro, 139 reprezinta plata europeana iar restul de 21 de euro este contributia de la bugetul de stat. Fermierii insa se plang ca banii pe care ii primesc efectiv vor fi cel mai probabil sub cifrele anuntate de minister. Acest lucru se datoreaza corelarii nivelului subventiei cu suprafata reala de teren raportata in prezent care este cu aproximativ un milion de hectare mai mare decat suprafata negociata in tratatul de aderare.
Desi subventia la hectar a crescut in ultimii ani, fermierii romani spun ca nivelul acesteia continua sa fie prea mic comparativ cu media europeana. Reforma Politicii Comune Agricole (PAC) care va fi aplicata dupa 1 ianuarie 2014 vizeaza in principal reducerea acestor decalaje intre tarile membre privind platile directe.
Romania este una dintre cele sase tari care in perioada 2014-2020 vor inregistra cresteri ale platilor la hectar. Asfel, daca anul acesta Romania va primi aproximativ 135 de euro la hectar (fara contributie nationala), aceasta suma va creste pana la aproximativ 196 de euro la hectar in 2020 (fara contributie nationala), anunta comisarul european Dacian Ciolos in vara, dupa ce Parlamentul European, Consiliul de Ministri al UE si Comisia Europeana au ajuns la un acord privind reforma PAC.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 15:05
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a confirmat informatia prezentata in exclusivitate de Business24, potrivit careia subventia pe care o vor primi fermierii din 2014 va creste la 139 de euro pe hectar.
"Pe pilonul I - se stie ce fonduri europene avem pe platile directe: in acest an au fost solicitate suprafete de 9,7 milioane de hectare. Deci in 2013 calculele preliminare arata ca subventia pe suprafata (SAPS) va fi la 139 de euro pe hectar, iar la alocarile din bugetul de stat suntem inca in negocieri", a declarat ministrul Agriculturii in cadrul unei conferinte de specialitate.
In plus, Constantin a declarat ca in aceste zile reprezentantii MADR fac ultimele pregatiri cu privire la noul Program National de Dezvoltare Rurala 2014-2020
"Incercam in aceste zile sa prezentam public primele directii majore prin PNDR. Incercam sa facem mai putine masuri. Pana acum vorbim de 14 masuri", a precizat ministrul.
Reprezentantul MADR a vorbit si despre noutatile pe care le pregateste pentru noua alocare bugetara 2014-2020.
"Plata redistributiva este un concept noi care vine sa ajute fermierii care au pana in 30 de hectare pot sa primeasca mai mult pe subventie. 175 de euro pentru primele hectare si pentru restul 150 de euro", a adaugat Daniel Constantin mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:25
Romania va contribui, din bugetul de stat cu o finantare de doar 5% pentru subventiile fermierilor incepand din 2014. In conditiile in care exista toate sansele sa se incheie un nou acord cu FMI, iar partenerii internationali platesc 10% din cofinantarea ce revine statului membru, din bugetul de stat vor fi nevoie de 5% din cofinantare.
"In ultima varianta a reformei Noii Polici Agricole se creste cofinantarea de la 75 la 85%. Pe agricultura, efortul pe care trebuia sa il facem la bugetul national era extrem de mare. Romania probabil ca va semna un nou acord cu FMI, iar conform cu intelegerea cu CE 10% o sa vina de la partnerii internationali. Deci, efortul pe care trebuie sa il facem de la buget este de doar 5%", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la o conferinta de specialitate.
In plus, ministrul a atras atentia asupra importantei pe care o au fondurile europene pentru domeniul agriculturii.
"Bugetul de stat inseamna cam un miliarde de euro pentru zona de agricultura pe cand fondurile europene avem cam 2 miliarde de euro: Pilonul I- 10,4 miliarde de euro, Pilonul II - 7,1 miliarde de euro", a adaugat ministrul.
In data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Repartizarea anvelopei PAC, ce... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:11