Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca pot depune, pana la 30 aprilie 2014, inclusiv, cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura, aferente primului trimestru din 2014.
De asemenea, APIA informeaza fermierii ca, in Monitorul Oficial nr. 236/ 02.04.2014, a fost publicat Ordinul nr. 431/ 2014 pentru aprobarea cantitatilor de motorina aferente trimestrului IV-2013, ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare.
Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finantare trebuie sa depuna cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat insotite de o situatie centralizatoare privind cantitatile de motorina achizitionate in trimestrul respectiv, precum si de documentele prevazute de Ordinul MADR nr. 1229/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, beneficiarii au obligatia comunicarii catre APIA, in scris, a optiunii referitoare la modalitatea de achizitionare a cantitatii de motorina, respectiv integral sau in transe.
Cantitatile de motorina ce fac obiectul acestui ajutor de stat se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, cu avizul Ministerului Finantelor... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 12:59
Rata anuala de absorbtie pentru sumele alocate subventiilor pentru fermieri a ajuns la 98%. Noua Politica Agricola Comuna vine cu schimbari in acest sistem: sunt introduse subventii pentru ecologizare, a declarat Gheorghe Dorel Benu, director general APIA intr-un interviu acordat Business24.
Seful APIA a vorbit si despre problemele pe care le-a intampinat agentia in acordarea de subventii pentru agricultori, dar si sumele de bani pe care ar trebui sa le ia in calcul fermierii din 2014.
Care este in prezent situatia subventiilor acordate de APIA?
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit incepand cu anul 2007, si pana in prezent 4,8 miliarde de euro reprezentand sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricola, 1,5 miliarde de euro reprezentand sprijin financiar din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si 4,4 miliarde de euro sprijin financiar de la bugetul national.
Rata anuala de absorbtie este de peste 98%, daca raportam sumele platite de catre Agentie fermierilor la plafoanele financiare alocate schemelor si masurilor de sprijin din cele doua fonduri.
In ciuda dificultatilor privind absorbtia fondurilor europene, consideram ca fermierii romani sunt interesati de accesarea finantarii destinate agriculturii, dar si de faptul ca banii primiti de acestia prin APIA au contribuit la dezvoltarea in special a mediului rural si la un progres al economiei in aceasta perioada dificila din punct de vedere... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 10:35
Numarul de cereri prin care se solicita prima pe cap de animal din cadrul platilor nationale directe complementare sector zootehnic a crescut cu 8,76% in 2013, fata de 2012.
"Numarul de ovine si caprine pentru care s-au solicitat primele pe cap de animal a crescut cu 9,42 % in 2013, fata de 2012. Termenul limita pentru depunerea cererilor de solicitare a primei pe cap de animal a fost 30 aprilie 2013", se spune intr-un comunicat trimis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
In cadrul Campaniei de primire a cererilor de solicitare a primei pe cap de animal din cadrul platilor nationale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine si caprine, desfasurata in perioada 5 aprilie - 30 aprilie, au fost depuse 59.587 cereri, aferente unui efectiv de 9.363.000 de animale.
Potrivit APIA, prima pe cap de animal se acorda o singura data pe an producatorilor agricoli, inscrisi in evidenta agentiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine si/sau femele caprine identificate conform legislatiei in domeniu.
Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie sa detina un efectiv in exploatatie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au implinit varsta de minimum un an pana la 31 martie a anului in care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicita prima trebui sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei.
De asemenea, numarul de... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 13:02
Valoarea platilor efectuate in perioada ianuarie-aprilie 2013 din fonduri europene si nationale catre beneficiarii din sectorul vegetal si zootehnic a ajuns la 5,96 miliarde de lei, cea mai noua transa, in cuantum de 126,45 milioane lei, fiind acordata luni, a anuntat, intr-un comunicat de presa, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Astfel, in primele patru luni ale anului, APIA a autorizat si efectuat plati in conturile beneficiarilor in valoare de aproximativ 5,96 miliarde lei (1,31 miliarde euro), cea mai mare suma (2,41 miliarde lei) fiind platita pentru 1.062.392 fermieri pe Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) - FEGA.
De asemenea, in cazul platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal (PNDC 1,2,3,4,5,6), din bugetul national au fost achitate 813,9 milioane lei (179,3 milioane euro) pentru un numar de 830.766 fermieri.
Potrivit sursei citate, platile aferente masurilor delegate din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) - AXA II - FEADR plus BN1 au insumat 1,53 miliarde lei (344,2 milioane euro) pentru 411.900 fermieri, in timp ce pe Schema de sprijin in sectorul orezului din zonele defavorizate (FEGA) suma platita, in primele patru luni din 2013, a fost de 13,17 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru un numar de 15 fermieri.
Din datele APIA reiese faptul ca 23,88 milioane lei (5,26 milioane euro) au fost achitate separat unui numar de 1.324 fermieri pentru plantatiile de zahar.
Totodata, 54,5 milioane... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 18:07
Seful APIA Harghita crede ca bancile ar trebui sa fie mai deschise in a acorda credite tinerilor fermieri. In prezent, cele mai multe credite in agricultura sunt acordate pentru a prefinanta subventia pe suprafata primita de agricultori de la stat.
Haschi Andras a declarat pentru Business24 ca in judetul Harghita mai mult de 150 de fermieri au accesat aceasta forma de credit.
"Agricultorii romani nu mai sunt la fel de reticenti in a apela la banci pentru credite. Nu depinde neaparat de fermieri, ci tine de oferta bancilor. Cei mai multi fermieri apeleaza la banci pentru a-si lua banii in avans pentru subventia pe suprafata pentru anul 2012, ei putatnd obtine in jur de 90% din suma pe care o vor primi ulterior de la stat", a declarat directorul APIA Harghita.
Agricultorii pot obtine printr-un credit bancar plata in avans pentru subventia pe hectar pe care o vor obtine de la stat. Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) consta in acordarea unei sume uniforme pe hectar, ce se plateste o data pe an, indiferent de productia agricultorului, la 100 euro/ha.
Reprezentantul APIA, care ocupa in acelasi timp si functia de Presedinte a Tinerilor Fermieri din Romania crede ca bancile sunt mai reticente in a acorda credite tinerilor fermieri.
"Noi dorim ca bancile sa aiba un produs special pentru tinerii fermieri tinand cont si de varsta fermierului. Varsta il impiedica de foarte multe ori sa acceseze un anumit credit de la banca. Incercam sa obtinem produse... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:50
Banca Comerciala Carpatica anunta ca va continua si in 2012 creditarea beneficiarilor subventiilor APIA, demarata in 2011, in baza creditului APIA pentru bunastarea pasarilor si porcinelor, lansat de banca in luna iunie a anului trecut.
"In luna februarie 2012 am semnat cu APIA, FNGCIMM si FNGR o noua conventie privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar in favoarea bunastarii pasarilor, respectiv a bunastarii si protectiei porcinelor valabila in 2012.
Astfel, Banca Comerciala Carpatica ofera maxim 80% din suma cuvenita din ajutoarele de stat APIA, iar Fondul de Garantare poate garanta pana la 80% din valoarea creditului acordat de banca", declara George Ciobanasu, director general adjunct Banca Comerciala Carpatica.
Banca Comerciala Carpatica ofera in prezent clientilor sai produse de prefinantare a subventiilor APIA: creditul APIA FERMA zootehnica (bovine, ovine, caprine), creditul APIA AXA II, creditul APIA SAPS si creditul APIA pentru bunastarea pasarilor si porcinelor. mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 16:38
ProCredit Bank anunta ca incepand cu luna septembrie acorda finantare beneficiarilor de subventii oferite prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in cadrul schemei unice de plata pe suprafata (SAPS), in baza conventiei incheiate cu APIA, potrivit NewsIn."Linia de credit are maturitate maxima pana la data de 30 iunie 2012, data limita pentru incasarea ultimelor transe din subventiile APIA - SAPS de catre agricultori.
Valoarea maxima care poate fi acordata de catre banca este de 80% din valoarea subventiei ce urmeaza a fi incasata de la APIA in baza schemei unice de plata", se arata intr-un comunicat.ProCredit Bank accepta garantii flexibile pentru acordarea finantarii (cesiune de creanta pe sumele incasate de la APIA sau contract de garantie personala, in functie de suma acordata). In plus, solicitantii pot beneficia de garantia oferita de Fondul de Garantare a Creditului Rural, care poate acoperi pana la 80% din valoarea liniei de credit acordate.Banca precizeaza ca de aceasta facilitate pot beneficia atat clientii actuali ai bancii, cat si clientii noi. mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 12:58
Penalitatile pe care Romania le-ar putea primi pentru ca nu a finalizat in termen (n.r. 30 iunie) platile pe suprafata aferente anului 2008 ar putea fi de circa un milion de euro in conditiile in care APIA a achitat 92,56% din suma totala, a spus, miercuri, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, citat de NewsIn. "In aceste trei luni (n.r. aprilie- iunie) s-a lucrat intens si s-a reusit achitarea unei parti importante din suma.
Penalizarea pentru anul acesta va fi de aproape un milion de euro", a spus ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu.
Comisia Europeana a calculat Romaniei penalitati de 13,9 milioane de euro pentru neachitarea in termen a platilor SAPS aferente anului 2007.
"Pe viitor nu vor mai fi intarzieri mari, doar deficiente mici pe care nu o sa le putem controla, lucruri marunte si atunci penalizarile nu vor mai fi mari", a adaugat Ilie Sarbu.
APIA a reusit sa achite 92,56%, adica 492 milioane euro, din subventiile pe suprafata aferente anului 2008, pana la data de 30 iunie, termen pana la care Comisia Europeana nu aplica penalitati.
Directorul general al APIA, Daniel Constantin, a spus ca institutia pe care o conduce isi propune sa finalizeze platile pe parcursul lunii iulie pentru a primi penalizarea cea mai mica.
Orice stat membru trebuie sa efectueze platile SAPS (107 euro/ha) aferente anului anterior pana la data de 30 iunie a anului in curs.
De la aceasta data, Comisia Europeana aplica penalitati. Schemele/masurile de sprijin... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 16:17
Ministerul Finantelor Publice va compensa obligatiile fiscale pe care fermierii le au fata de stat in raport cu subventiile pe care ministerul agriculturii le acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat miercuri ministrul de resort, Gheorghe Pogea, citat de NewsIn. "Problemele ridicate de fermieri sunt problemele reale ale agriculturii. MFP poate rezolva cerinta lor care se refera la compensarea obligatiilor fiscale pe care fermierii le au fata de stat in raport cu subventiile pe care ministerul agriculturii le acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)", a declarat Pogea.
Acesta a adaugat ca acesta masura nu va fi luata doar pentru sectorul agricol, ci ii va include si pe alti furnizori de bunuri si servicii care sunt in raport direct cu statul.
Problemele ridicate de crescatorii de bovine au fost discutate miercuri la sediul Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii rurale (MAPDR) cu ministrul finantelor Gheorghe Pogea si cu ministrul agriculturii Ilie Sarbu.
Ministrul agriculturii a declarat pentru NewsIn ca o parte din aceste probleme ar putea fi rezolvate. "Eu voi face tot ce depinde de mine pentru a-i ajuta.
Sper ca impreuna sa gasim solutii la problemele cu care se confrunta. Vom incerca sa rezolvam ce tine de noi, iar acolo unde este nevoie de acordul Bruxellului vom incerca sa le facem cunoscute cererile", a declarat, miercuri, pentru NewsIn, Ilie Sarbu.
Presedintele sindicatului... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 18:03