Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafata, fara penalizari, este data de 15 mai 2013, a anutat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru cererile depuse dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere. Dupa data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisa la calcul.
In perioada 1 martie - 7 mai 2013, au fost depuse, in cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata in anul 2013 un numar de 815.678 de cereri de plata, pentru o suprafata de aproximativ cinci milioane de hectare.
APIA invita fermierii care nu au mai beneficiat de aceasta schema de sprijin sa depuna cerere la centrul judetean sau local la care sunt arondati, iar actualii fermieri beneficiari sa depuna cerere conform programarii afisate la centrele APIA.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.
APIA precizeaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:20
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati din bugetul national in valoare de 756 milioane de lei (166,5 milioane euro) pentru un numar de 642.737 fermieri din sectorul vegetal autorizati la plata.
Potrivit unui comunicat al institutiei, remis, vineri, Agerpres, platile sunt efectuate in cadrul Schemei de plata nationala directa complementara, decuplata de productie (PNDC1 vegetal) - Campania 2012.
Pentru anul 2012 cuantumul alocat schemei de plata PNDC1 este de 35 euro/ha, la care se aplica coeficientul de reducere liniara.
Potrivit APIA, in cursul lunii decembrie 2012 au mai fost efectuate plati pentru PNDC vegetal in suma de 166 milioane lei (36,5 milioane euro).
Suma totala platita pana in acest moment se ridica la 922 milioane lei (203,15 milioane euro), reprezentand un procent de 91,56% din suma alocata acestei scheme de plata pentru Campania 2012.
Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 28 septembrie 2012 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.294/01 din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 10:37
Anul 2012 a fost un an de foc pentru agricultura romanesca. Seceta a dovedit inca o data ca economia Romaniei este meteo-dependenta si se raporteaza la rezultatele acestui sector.
Desi a fost un domeniu "rasfatat" de autoritati, intrucat la ultimele rectificari bugetare a primit cei mai multi bani, aceste masuri nu au putut diminua consecintele secetei.
La finalul lunii august, o recalculare a bugetului tarii a adus ministerului Agriculturii fonduri suplimentare de 1,3 miliarde de lei, bani folositi in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta. La a doua rectificare bugetara a guvernului Ponta de la finalul lunii octombrie, Agricultura a mai primit o suplimentare de 400 de milioane de lei.
Economia Romaniei, trasa in jos de agricultura
In ciuda incercarilor de a revitaliza acest sector, Agricultura a tras in jos economia Romaniei, care a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul trei din 2012, potrivit estimarilor Institutului National de statistica (INS).
Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%
"Scaderea era previzibila avand in vedere efectul distructiv al secetei asupra sectorului agricol", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
Parerea analistului Ionel Balnculescu este impartasita si de profesorul de Economie, Mircea Cosea, care subliniaza necesitatea tehnologizarii acestui domeniu astfel incat sa nu mai afecteze economia in anii de seceta.
Mircea Cosea: Agricultura si... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 13:32
Statul a promis ajutorarea fermierilor a caror culturi au fost afectate de seceta, cu despagubiri de pana la 80% din valoarea pierderilor inregistrate. Analistii nu cred in promisiuni si spun ca birocratia si lipsa de bani de la buget vor ucide din fasa promisiunile.
Statul roman ii va despagubi pe fermerii afectati de seceta daca pierderile suferite de acestea vor fi mai mari de 30% fata de media veniturilor inregistrate in ultimii trei ani. In plus, Guvernul a promis ca fermierii isi vor putea iriga pamanturile cu preturi de 20% mai mici la energie.
Cati bani le va da Guvernul fermierilor care vor avea pierderi in 2012
Banii vor fi alocati de-abia la terminarea campaniei de recoltare intreprinderilor mici si mijlocii. Fermierii care nu se incadreaza in aceasta categorie a IMM-urilor, cu pierderi de pana la 30% din veniturile inregistrate in ultimii trei ani, ar putea fi despagubiti cu cel mult 7.500 de lei.
Situatia din teren
Seceta de anul acesta ii va duce pe cei multi fermieri in faliment. Acestia au renuntat la profit si spera sa-si acopere macar cheltuielile.
"Importurile sunt foarte scumpe si va veni data scadentei. Eu va trebui sa platesc ierbicidele si toate semintele pe care le-am luat. Cu ce le platesc daca eu nu scot productie?", a declarat un fermier, in cadrul unui reportaj ProTV.
"Ne-a decapitalizat complet. La anul nu avem cu ce sa continuam. Ingrasamantul, motorina, salariile, piesele, astea nu ti le da nimeni decat cu banul jos", a... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:46
Reducerea TVA la alimente si ajutorul oferit de stat pentru irigatii sunt masuri care vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie, a declarat Dumitru Stanoiu, actionar majoritar Avicola Slobozia, pentru Business24.
Potrivit acestuia, reducerea TVA la 9% este o necesitate, fara de care alimentele romanilor ar putea deveni "exponate de muzeu":
"Cu siguranta aceste masuri sunt benefice, chiar sunt masuri care trebuiau luate de mai multa vreme. Atat timp cat nu raman la nivel de propuneri sau discutii, astfel de propuneri sunt binevenite. Avem politici, le discutam, dar nu le aplicam.
Noi producem in jur de 15.000 de tone de carne, deci suntem mari consumatori de cereale. Avem o explozie extraordinar de mare de preturi: astazi se vorbeste de 250 de euro tona de grau, 235 de euro de porumb. Toate aceste imprumuturi intra in fabricatia carnii de pasare, un aliment esential pentru populatie. Daca mai adaugam si 24% TVA, atunci alimentele romanilor vor deveni exponate de muzeu", a declarat Dumitru Stanoiu.
Potrivit acestuia, taxa pe valoare adaugata la alimente de 9% este ridicata fata de cea aplicata in alte state europene.
"Ajutorul pentru irigatii si reducerea TVA-ului la 9% vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie. Ar fi bine daca pretul alimentelor s-ar reduce macar cu diferenta de TVA.
Cu siguranta se vor regasi in puterea de cumparare a romanilor. Reducerea TVA la 9% era o necesitate. Am vazut TVA la alimente de 2-3%. Si 9% este... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 15:35
Recolta de cereale din 2011 a Romaniei a confirmat pozitia tarii drept unul din principalii producatori agricoli din Europa. Agricultura romaneasca are insa performante mult inferioare potentialului sau, scrie un blog Financial Times.
Productia de cereale a Romaniei a crescut cu 24,3%, pana la 20,78 milioane tone, in 2011, productia de porumb s-a situat la 11,6 milioane tone, iar cea de grau la 7,1 milioane tone, ceea ce a facut din Romania al doilea si respectiv al cincilea producator de porumb de grau din Europa.
'Agricultura a fost un motor important al economiei anul trecut, fiind responsabila pentru 0,7 puncte din cresterea economica de 2,5% inregistrata de Romania anul trecut', a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel.
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a declarat ca cresterea preturilor la materii prime si imbunatatirea modului de acordare a subventiilor au fost factori importanti care au imbunatatit performantele sectorului agricol. Fuia a adaugat ca gratie acestor stimulente Romania a reusit sa reduca suprafata de teren agricol necultivata de la trei la un milion de hectare. Ministrul Agriculturii a apreciat ca finantarea acordata de la UE pentru perioada 2007-2013 poate fi cheltuita pana in 2015, in conditiile in care in prezent gradul de absorbtie se situeaza la 40%, iar ministrul este increzator ca restul banilor poate fi alocat in urmatorii trei ani si jumatate.
FT subliniaza ca randamentul in termeni de kilogram... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 19:46
Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind metodologia si formularistica necesara pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporare in vederea asigurarii accesului la finantare in agricultura a fost publicat luni in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ordinul contine inclusiv modul de calcul al ratei dobanzii la credit necesare pentru calculul subventiei, al ratei de referinta si al valorii nominale a subventiei, informeaza un comunicat al MADR.
Potrivit MADR, prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2010, a fost instituita o schema de ajutor de stat prin subventionarea ratei dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare in perioada 28 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011.
Subventia se calculeaza la sumele reprezentand dobanzi platite institutiilor finantatoare de catre debitori, aferente valorilor creditelor utilizate, calculate pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv.
Potrivit MADR, potentialii beneficiarii trebuie sa solicite acordul prealabil de finantare si acordarea subventiei, in primele doua luni urmatoare anului pentru care se solicita rambursarea. Astfel, pentru anul 2011, solicitarile trebuie depuse la APIA pana la data de 29 februarie 2012.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv centrul municipiului Bucuresti, este autoritatea competenta, responsabila de administrarea schemei. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:45
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) informeaza ca a inceput demersurile pentru modificarea procedurilor de contractare si plata aferente Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri".
Potrivit, APDRP, modificarea propusa priveste prelungirea perioadei pentru depunerea cererii celei de-a doua transe de plata, de la 30 luni la 33 luni, in situatii justificate.
Demersul are la baza analiza privind implementarea acestei masuri de investitii cat si solicitarile beneficiarilor cu privire la imposibilitatea operarii transferurilor de teren la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, transferuri care nu pot fi efectuate decat in perioada martie - mai a fiecarui an.
Modificarea procedurilor de contractare si plata este in conformitate cu fisa Masurii 112, care prevede un termen maxim de 36 luni, din momentul semnarii contractului de finantare nerambursabila, pentru verificarea conditiilor de acordare a celei de-a doua transe de plata cat si pentru efectuarea platii catre beneficiar.
Daca, pana in prezent, perioada de verificare a conditiilor de acordare a celei de-a doua transe de plata pentru Masura 112 era de sase luni din cele 36 de luni, in urma modificarii aceasta perioada se reduce la trei luni, pentru situatii justificate. mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:45
Odata cu sfarsitul unui an greu, economistii si finantistii contactati de Business 24 se iau la intrecere in a face previziuni pentru anul urmator. Daca in 2011, principalul motor de crestere a fost reprezentat de exporturi si, in acelasi timp, am avut avantajul unui an agricol bun, in 2012, pronosticurile sunt sumbre.
Pe fondul saracirii zonei euro, care va fi in cautare de produse ieftine, exporturile Romaniei ar putea fi si anul acesta un motor slab al cresterii economice.
Cu toate acestea, istoria spune ca anul electoral vine cu "tolba" plina de mici pomeni care vor impulsiona consumul. Iata cum va arata economia anului 2012, in opinia specialistilor.
Varujan Pambuccian, deputat
- Agricultura nu va mai fi motor de crestere, in schimb exporturile vor continua sa fie un motor important pentru ca, pe fondul saracirii zonei europene, produsele mai ieftine, cum sunt produsele noastre, vor continua sa aiba cautare. In acelasi timp, industria de IT si comunicatii va deveni un motor important al cresterii economice din 2012.
- In economia Romaniei, transformari spectaculoase nu se vor intampla in 2012. Faptul ca in momentul de fata avem un regim fiscal rezonabil e un lucru pozitiv. Daca nu se va umbla deloc la fiscalitate, mediul nostru economic va fi mult mai prietenos decat cel din sudul Europei, unde se prefigureaza un dezastru. Important este ca Guvernul sa reziste tentatiei de a umbla la orice mecanism fiscal.
- In ceea ce priveste noi masuri de... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:05