Numarul de cereri prin care se solicita prima pe cap de animal din cadrul platilor nationale directe complementare sector zootehnic a crescut cu 8,76% in 2013, fata de 2012.
"Numarul de ovine si caprine pentru care s-au solicitat primele pe cap de animal a crescut cu 9,42 % in 2013, fata de 2012. Termenul limita pentru depunerea cererilor de solicitare a primei pe cap de animal a fost 30 aprilie 2013", se spune intr-un comunicat trimis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
In cadrul Campaniei de primire a cererilor de solicitare a primei pe cap de animal din cadrul platilor nationale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine si caprine, desfasurata in perioada 5 aprilie - 30 aprilie, au fost depuse 59.587 cereri, aferente unui efectiv de 9.363.000 de animale.
Potrivit APIA, prima pe cap de animal se acorda o singura data pe an producatorilor agricoli, inscrisi in evidenta agentiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine si/sau femele caprine identificate conform legislatiei in domeniu.
Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie sa detina un efectiv in exploatatie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au implinit varsta de minimum un an pana la 31 martie a anului in care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicita prima trebui sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei.
De asemenea, numarul de... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 13:02
Termenul limita pentru depunerea cererilor de sprijin pe suprafata, fara penalizari, este data de 15 mai 2013, a anutat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Pentru cererile depuse dupa aceasta data se aplica, la suma totala de plata, o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucratoare intarziere. Dupa data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisa la calcul.
In perioada 1 martie - 7 mai 2013, au fost depuse, in cadrul campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata in anul 2013 un numar de 815.678 de cereri de plata, pentru o suprafata de aproximativ cinci milioane de hectare.
APIA invita fermierii care nu au mai beneficiat de aceasta schema de sprijin sa depuna cerere la centrul judetean sau local la care sunt arondati, iar actualii fermieri beneficiari sa depuna cerere conform programarii afisate la centrele APIA.
Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.
APIA precizeaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor,... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 12:20
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe decontarea contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012 - 2013, in cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.
Luni, a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul care stabileste normele metodologice de aplicare a Hotararii privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si masurilor de piata in agricultura.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ordinul stabileste conturile, sumele ce urmeaza a fi transferate si procedura de lucru intre institutii, iar APIA va incepe platile catre beneficiari.
Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt 1,072 milioane de fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate in conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
MADR precizeaza ca suma totala destinata platilor unice pe suprafata depaseste 2,479 miliarde de lei, diferenta pana la concurenta totala a sumei aprobate prin actul normativ (2,7 miliarde de lei) fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul vitivinicol, restructurarea/reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 11:24
Valoarea totala a ajutoarelor de stat acordate producatorilor agricoli pentru perioada 2012/2013 se ridica la 116,317 milioane lei, peste 65% din aceasta suma reprezentand subventia pentru motorina utilizata in agricultura.
Astfel, 76,6 milioane de lei sunt prevazute pentru plata ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura aferenta trimestrului IV din 2012, iar circa 30,87 milioane lei vor fi alocate pentru plata primelor de asigurare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Ajutor de stat pentru plata primelor de asigurare se acorda pentru a veni in sprijinul producatorilor agricoli si pentru incurajarea acestora sa asigure culturile agricole, animalele, pasarile si familiile de albine, in anul 2013.
Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor mici si mijlocii pentru plata primelor de asigurare conform contractelor de asigurare incheiate cu societatile de asigurare-reasigurare.
De asemenea, o suma de 5,81 milioane lei va fi distribuita pentru colectarea cadavrelor de animale.
Alte 3 milioane de lei sunt ajutoarele de stat destinate acoperirii costurilor legate de intocmirea si mentinerea registrului genealogic si de determinarea calitatii genetice a raselor de animale.
Aceste ajutoare pentru producatorii agricoli sunt asigurate de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii pentru anul 2013, iar modalitatea de... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 12:14
Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare suplimentare in cadrul rectificarii bugetare de saptamana trecuta, si anume 1,3 miliarde de lei, astfel incat bugetul total a crescut la 16,395 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate de ministerul Finantelor.
Suplimentarea bugetara va fi folosita in totalitate pentru ajutorarea fermierilor afectati de seceta, potrivit secretarului de stat in ministerul Agriculturii, Adrian Radulescuin, in conditiile in care peste 3,7 milioane de hectare de teren sau aproximativ 40% din suprafata arabila a tarii a fost afectata de lipsa precipitatiilor.
"Marti (4 septembrie 2012) ne intalnim cu ministrul si vom stabili exact cum impartim banii", a declarat Adrian Radulescu.
Cu toate acestea, ministerul Agriculturii a anuntat deja acordarea unui ajutor de minimis pentru combaterea efectelor secetei de 100 lei/ha, pentru suprafete de minim un hectar si de maxim 10 hectare cu culturi agricole. Banii vor fi virati in perioada 1-15 noiembrie 2012. Insa aceste ajutoare nu pot fi cumulate cu cele primite de agricultori pentru pagubele produse de ninsorile abundente de la inceputul anului.
Fermierii vor mai primi si un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor de toamna, in valoare de 200 lei/ha, pentru o suprafata de minim un ha si maxim 150 ha inclusiv, pe exploatatie.
Alte doua masuri aprobate deja de minister sunt reducerea cu 20% a tarifului pentru energie in agricultura si plata apei direct la sursa.
"Putem vorbi de un... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 09:02
Ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale privind metodologia si formularistica necesara pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporare in vederea asigurarii accesului la finantare in agricultura a fost publicat luni in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ordinul contine inclusiv modul de calcul al ratei dobanzii la credit necesare pentru calculul subventiei, al ratei de referinta si al valorii nominale a subventiei, informeaza un comunicat al MADR.
Potrivit MADR, prin Ordonanta Guvernului nr. 25/2010, a fost instituita o schema de ajutor de stat prin subventionarea ratei dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli cu institutiile de credit sau cu institutiile financiare nebancare in perioada 28 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011.
Subventia se calculeaza la sumele reprezentand dobanzi platite institutiilor finantatoare de catre debitori, aferente valorilor creditelor utilizate, calculate pana la data de 31 decembrie 2013 inclusiv.
Potrivit MADR, potentialii beneficiarii trebuie sa solicite acordul prealabil de finantare si acordarea subventiei, in primele doua luni urmatoare anului pentru care se solicita rambursarea. Astfel, pentru anul 2011, solicitarile trebuie depuse la APIA pana la data de 29 februarie 2012.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin centrele judetene, respectiv centrul municipiului Bucuresti, este autoritatea competenta, responsabila de administrarea schemei. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 22:45