Fermierii care au depus cereri unice de plata vor primi in avans, incepand de miercuri, 16 octombrie, 70% subventiile pe suprafata si pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul masurilor de dezvoltare rurala, a anuntat, marti, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Astfel, avansul pentru plata directa in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (SAPS), este de 102,6082 euro/ha, plata redistributiva pentru intervalele intre 1 si 5 hectare (inclusiv 5 ha) si peste 5 hectare si pana la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro//ha), plata pentru inverzire (59,3201 euro/ha), iar plata pentru tinerii fermieri (31,2477 euro/ha).
Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat in sectorul zootehic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.
Avansul se va acorda in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2019, iar din 1 decembrie 2019 APIA va efectua platile corespunzatoare diferentei intre plafonul financiar al fiecarei scheme si cuantumul calculat si acordat in avans, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.
Platile pentru schemele finantate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) se fac in lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2019, in timp ce pentru platile schemelor finantate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala) cursul de schimb valutar este de 4,6635... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 20:02
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sambata, la Timisoara, ca incepand cu data de 16 octombrie, va incepe plata in avans a subventiilor pentru fermieri, bugetul alocat de Guvern fiind de un miliard de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Agriculturii, Petru Daea, a fost intampinat, sambata, la Muzeul Satului Banatean, din Timisoara, cu paine si cu sare, de directorul institutiei si de mai multe femei imbracate in costume populare.
Ministrul a participat la Ziua Graului, un eveniment care este marcat in judetul Timis de aproximativ zece ani, si a discutat cu fermierii din vestul tarii, ale caror culturi, in special de porumb, floarea soarelui si soia, au fost puternic afectate de seceta.
"Salut fermierii si le port respectul, pentru ca ei sunt cei care sadesc prin samanta, prin efortul, prin multe greutati, samanta prosperitatii in agricultura tarii romanesti. Va salut, stimati fermieri, cu respectul cuvenit, si vreau sa va propun o intalnire dupa eveniment, sa va spun exact ce putem face pentru a depasi acest moment, care face parte din activitatea fiecarui fermier si din lantul acesta de greutati pe care-l avem tot timpul in agricultura", le-a spus Petru Daea fermierilor prezenti la eveniment, de pe scena Muzeului Satului Banatean.
Ministrul Agriculturii a declarat ca a fost informata Comisia Europeana cu privire la situatia in care se afla judetele din vestul tarii, afectate de seceta, si nu numai, astfel incat exista sanse ca plata... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 21:00
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, joi, in debutul sedintei Executivului, ca subventiile din agricultura se vor acorda mai repede anul acesta. El a starnit amuzamentul dupa ce a facut o afirmatie confuza privind subventiile, declarand ca spera ca "in 31 martie sa avem numai situatii neclare".
"Pentru prima data in Romania, acordam subventiile incepand cu data de 23 februarie anul acesta", a afirmat Daea.
El a precizat ca din totalul de 681.000 de fermieri, pana la aceasta data s-au procesat acte pentru 481.814 de fermieri, ceea ce reprezinta 71%, cu o suma totala de 48,14 milioane euro.
Totodata, ministrul a anuntat ca in data de 10 martie incepe acordarea subventiilor si pentru zootehnie.
"Anul trecut, aceste subventii s-au dat in iunie-iulie, anul acesta fermierii iau banii cand lucrarile se executa in camp. Este un respect al nostru fata de efortul fermierilor si este un angajament politic pe care ni l-am asumat si pe care ni-l ducem la indeplinire", a spus Daea.
Ministrul a tinut sa sublinieze ca subventiile catre sectorul agricol, pe care Guvernul Ciolos le-a acordat anul trecut in vara, vor fi platite anul acesta, in cea mai mare parte, pana la finalul lunii martie.
Afirmatia lui a fost insa confuza si premierul Sorin Grindeanu a simtit nevoia sa intervina pentru clarificari, afirmatie care de altfel a starnit amuzamentul membrilor Executivului.
"Pentru mine ziua de 31 martie e exacta, sarcina de asemenea. Sper ca in 31 martie sa avem... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 20:54
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat luni, la Bacau, ca in data de 16 octombrie va incepe plata avansurilor din subventii pentru cei peste un milion de fermieri care si-au depus cererile de finantare la APIA.
"In urmatoarele doua saptamani 680 de milioane de euro vor ajunge in conturile fermierilor, adaugandu-se celorlalte subventii in valoare de 618 milioane de euro venite pe Axa 2. Imi iau aceasta promisiune, de a face tot posibilul ca sa nu fie intarzieri, avand convingerea ca principalul motiv pentru care in ultimii doi s-au inregistrat rezultate bune in agricultura romaneasca este acela ca am reusit sa platim la timp toate aceste sume catre fermieri. Avem, in continuare, angajamentul tuturor celor care lucreaza in Ministerul Agriculturii, inclusiv din structurile regionale, ca vom face bine toate lucrurile pentru a intampina asteptarile pe care le au fermierii , mai ales in aceasta perioada", a afirmat ministrul Daniel Constantin.
El a mentionat ca aceste plati vor fi demarate in aceasta perioada 'la cererea expresa a premierului Victor Ponta'.
Ministrul Constantin a prezentat si ''o statistica de ultima ora" in ceea ce priveste comertul cu produse agro-alimentare. "Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand lucrurile oricum au mers bine si pe zona de export, cifra de exporturi cu produse agroalimentare a crescut cu 300 de milioane de euro. Asa incat o sa avem al doilea an consecutiv cu un export de produse... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 08:59
Romania va contribui, din bugetul de stat cu o finantare de doar 5% pentru subventiile fermierilor incepand din 2014. In conditiile in care exista toate sansele sa se incheie un nou acord cu FMI, iar partenerii internationali platesc 10% din cofinantarea ce revine statului membru, din bugetul de stat vor fi nevoie de 5% din cofinantare.
"In ultima varianta a reformei Noii Polici Agricole se creste cofinantarea de la 75 la 85%. Pe agricultura, efortul pe care trebuia sa il facem la bugetul national era extrem de mare. Romania probabil ca va semna un nou acord cu FMI, iar conform cu intelegerea cu CE 10% o sa vina de la partnerii internationali. Deci, efortul pe care trebuie sa il facem de la buget este de doar 5%", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la o conferinta de specialitate.
In plus, ministrul a atras atentia asupra importantei pe care o au fondurile europene pentru domeniul agriculturii.
"Bugetul de stat inseamna cam un miliarde de euro pentru zona de agricultura pe cand fondurile europene avem cam 2 miliarde de euro: Pilonul I- 10,4 miliarde de euro, Pilonul II - 7,1 miliarde de euro", a adaugat ministrul.
In data de 26 iunie, negociatorii Uniunii Europene (UE) au anuntat ca au cazut de acord asupra unor modificari substantiale ale Politicii Agricole Comune (PAC), fixand regulile care guverneaza repartizarea unor subventii anuale in valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Repartizarea anvelopei PAC, ce... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:11
Romania a atras aproape 59% din fondurile europene pe dezvoltare rurala, banii platiti efectiv beneficiarilor romani depasind 5,15 miliarde euro, a declarat, intr-un interviu, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), George Turtoi.
Acesta a precizat ca suma platita efectiv beneficiarilor romani include si contributia nationala, insa rata de absorbtie se refera strict la fondurile europene rambursate deja Romaniei din suma totala alocata pe actuala schema financiara de 8,1 miliarde de euro.
Directorul general al APDRP afirma ca pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si-ar dori sa schimbe sistemul de selectie din cauza intarzierilor mari inregistrate in evaluarea proiectelor, dar si cel de achizitie pentru beneficiarii privati prin crearea unei baze de date cu preturi de referinta rezonabile.
George Turtoi considera ca dupa 7 ani de investitii realizate cu fonduri europene in mediul rural romanesc, cel mai senzational proiect este legat de faptul ca "atunci cand mergi pe sosea si te uiti in stanga si in dreapta nu mai vezi terenuri nelucrate". Seful APDRP afirma ca este important sa fie continuate investitiile pe lantul de productie, in special pe partea de colectare si desfacere, pentru ca, "daca am duce in Occident rosia romaneasca, aceea cu gust, cred ca am putea sa o vindem la un pret triplu".
Absorbtia fondurilor europene este un subiect tot mai discutat si abordat in ultima perioada, in... mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 12:26
"Baietii destepti" din agricultura nu depind de meteo. Pe terenurile lor "ploua" cat trebuie si cand trebuie. Ei lucreaza terenurile statului pe care le platesc din subventiile de la UE. Redeventele "bine negociate" cu ADS le permit chiar sa ramana cu profit din subventiile primite.
Dupa ce Business24 a prezentat topul celor mai mari arendasi ai statului, dar si topul "baietilor destepti din agricultura" care au terenuri arendate si concesionate, va aratam ce subventii primesc si cu cati bani raman dupa ce isi platesc revedentele.
Culita Tarata - subventie de 9,5 milioane de euro
Omul de afaceri Culita Tarata alaturi de partenerul lui de afaceri, Constantin Dulute au un singur contract cu ADS prin compania Agricost, care a concesionat 57.720 de hectare de teren de la ADS pentru perioada 2012-2032 in Balta Mare a Brailei. Exploatatia este considerata cea mai mare ferma din Europa.
Terenuri arendate si concesionate: 57.000 hectare
Redeventa platita la stat:20,7 milioane de lei - 4,7 milioane de euro
Subventia primita de la UE: 42 milioane de lei - 9,5 milioane de euro
Jihad El Khalid - subventie de 1,4 milioane de euro
Omul de afaceri Jihad El Khalil, care controleaza Maria Trading, una din companiile din cadrul Grupului Maria, are incheiate cinci contracte cu Agentia Domeniilor statului. El Khalid are afaceri in domeniul agro-alimentar care se ridica la peste 300 de milioane de euro. Grupul pe care il controleaza are, pe langa terenul de la ADS,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:01
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, ca evaziunea fiscala din domeniul agriculturii este mai mare decat sprijinul financiar atras de Romania de la Uniunea Europeana pentru acest domeniu, precizand ca in ceea ce priveste evaziunea fiscala nu exista cifre absolute, ci procente.
Prezent, vineri, in judetul Prahova, unde s-a intalnit cu reprezentanti ai crescatorilor de animale, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca evaziunea fiscala in domeniul agriculturii este foarte mare, ceea ce creeaza probleme celor care sunt corecti si platesc taxele si impozitele catre stat.
Referindu-se la evaziunea fiscala, Daniel Constantin a spus ca in acest domeniu nu exista cifre absolute, ci estimari in procente.
"Pe zona de evaziune, e foarte greu sa estimezi in cifre absolute. Estimam in procente. La panificatie, avem un procent de 80 la suta, la celelalte domenii am mai dat cifre pe care le-am gasit si la statistica, dar si la Ministerul de Finante. Din pacate, este vorba de foarte multi bani. Nu as vrea sa ma hazardez, dar sunt suficient de multi incat sa nu incasam la bugetul de stat, incat sa creeze probleme celor care sunt corecti si sunt multi cei care sunt corecti pe piata si care isi platesc taxe si impozite in mod corect. Sigur ca asta creeaza o competitie neloiala si in final duce la insolventa, duce la falimentul anumitor societati. Mai mult decat atat, duce la pierderea locurilor de munca", a afirmat ministrul Agriculturii.... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 18:51
Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a anuntat ca fondurile alocate agriculturii ecologice pentru subventii vor fi suplimentate cu trei milioane de euro anual.
O hotarare de guvern care vizeaza suplimentarea cu trei milioane de euro a subventiilor pentru imbunatatirea calitatii produselor in sectorul de agricultura ecologica a fost adoptata in sedinta de Guvern.
In prezent, plata anuala suplimentara pentru suprafetele cuprinse intre 0,30 si 5 hectare este de 1.500 de euro.
Pentru cei care lucreaza intre 5,1 si 20 hectare, suma suplimentara este de 2.300 de euro. De la 21 la 50 de hectare ajutorul se ridica la 2.900 de euro. Pentru exploatatiile cu suprafete intre 51 si 100 de hectare se acorda 3.400 de euro, iar pentru cele cu peste 100 de hectare plafonul maxim al subventiei este de 3.800 de euro.
In sectorul avicol, crescatorii de pasari cu un efectiv de pana la 500 de pasari primesc un sprijin anual de maxim 1500 de euro, care creste la 3000 de euro in cazul celor cu mai mult de 500 de pasari.
La bovine, plafonul maxim este de 800 de euro pentru cei cu mai putin de 20 de capete si 2000 de euro pentru crescatorii cu mai mult de 20 de taurine.
Sprijinul se acorda si apicultorilor, acesta crescand progresiv in functie de numarul de familii, de la 750 la 950 de euro anual. De asemenea, se acorda si proprietarilor de ovine si caprine, care primesc 500 de euro anual pentru efective de sub 20 de capete, 1500 de euro anual pentru... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:45