Crescatorii de bovine vor primi, incepand de luni, subventii de la bugetul de stat in valoare totala de 570 de milioane de lei, a declarat, luni, la Galati, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a precizat ca decizia vine ca urmare a perspectivelor de liberalizare a pietei laptelui in 2015.
"Astazi, cei 150.000 de beneficiari vor primi 570 de milioane de lei, sumele pentru ajutoarele pe care le acordam din bugetul de stat pentru crescatorii de bovine", a declarat Daniel Constantin, aflat la Galati, la prezentarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 de la Galati.
Potrivit acestuia, este un ajutor pe care ministerul a incercat sa il schimbe in acest an avand in vedere anul 2015, an in care se va liberaliza piata laptelui.
"Este un ajutor pe care am incercat sa-l schimbam in acest an avand in vedere anul 2015. Cu alte cuvinte nu vor mai fi acele cote care exista in momentul de fata in Europa, chiar si Romania, nu mai exista acea plafonare pentru cei care au posibilitatea sa investeasca si sa produca mai mult si exista un risc si pentru tara noastra pe care l-am subliniat inca de anul trecut si nu-l ascundem: exista un risc de a importa lapte din alte state la un pret mult mai mic ", sustine Daniel Constantin.
Ministrul a mai spus si ca fermierii care se ocupa de cresterea bovinelor vor primi in acest an, conform previziunilor care au in vedere calculele legate de productie, intre 730 si 1.300 de lei pe cap de animal. mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 17:06
Agricultorii sunt in plina recolta, iar autoritatile "ii premiaza" cu subventii "pe masura". Ministrul Agriculturii a anuntat ca pregateste un buget de 2,9 miliarde de lei (300 de milioane de euro) de la bugetul de stat care vor intra in conturile fermierilor.
Fermierii pot primi 75% din suma care le revine din subventie in avans. Prin urmare, incepand cu 5 septembrie 2013, se efectueze plata pentru beneficiarii masurilor de dezvoltare rurala.
La solicitarea Business24 Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a detaliat care sunt subventiile si la ce sume au dreptul fermierii romani. Fermierii vor primi plati compensatorii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (2007-2013) - Axa 2 pentru:
- Zonele montane defavorizate (Masura 211) - 107 euro/ha
- Zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural (Masura 212) - 94 euro/ha si 80 euro/ha;
- pajisti cu inalta valoare naturala (masura 214 - Pachetul 1)- 124 euro/ha
- practici agricole traditionale (masura 214 - Pachetul 2) - 58 euro/ha
- pajisti importante pentru pasari (masura 214 - Pachetul 3) - 209 euro/ha si 101 euro/ha
- culturi verzi (masura 214 - Pachetul 4) - 130 euro/ha
Agricultura ecologica cu variantele:
- Culturi agricole pe terenuri arabile (masura 5.1)- 162 euro/ha
- Legume (inclusiv ciuperci si cartofi) (masura 5.2) - 335 euro/ha
- Livezi (masura 5.3) - 393 euro/ha
- Vii (masura 5.4) - 393 euro/ha
- Plante medicinale si... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 14:10
Romania ar putea acorda mai usor ajutoare de stat pentru agricultori, a sustinut eurodeputata Daciana Sarbu la intrunirea de miercuri, de la Bruxelles, a Comisiei de agricultura a Parlamentului European, pentru finalizarea acordului politic in privinta reformei Politicii Agricole Comune.
Acordul contine si elemente sustinute de Daciana Sarbu, precum posibilitatea ajutoarelor de stat acordate de Romania in cazul platilor directe sub media europeana sau acordarea de plati suplimentare pentru tinerii fermieri.
Daciana Sarbu, membra a Comisiei de agricultura a PE, considera ca versiunea de reforma agreata in cadrul acestui for contine puncte benefice pentru Romania, dar exista si elemente ce inca depind de negocierile ulterioare, in special cele legate de viitorul buget al UE.
In viziunea eurodeputatei, punctele pozitive pentru Romania si care au fost deja inchise in urma negocierilor de miercuri sunt:
- statele membre care primesc plati directe sub media europeana pot completa suma per ha pentru a ajunge la media europeana, din bugete nationale;
- tinerii fermieri pot beneficia de plati suplimentare per ha complementare platilor directe aferente suprafetei;
- programul pentru micii fermieri este mentinut cu titlu obligatoriu pentru toate statele membre si bugetul alocat prin acesta este de 1.250 euro/ferma - care poate fi completat cu masuri pentru modernizarea fermelor sau alte programe specifice de dezvoltare rurala;
- statele membre vor avea... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:19
Rata anuala de absorbtie pentru sumele alocate subventiilor pentru fermieri a ajuns la 98%. Noua Politica Agricola Comuna vine cu schimbari in acest sistem: sunt introduse subventii pentru ecologizare, a declarat Gheorghe Dorel Benu, director general APIA intr-un interviu acordat Business24.
Seful APIA a vorbit si despre problemele pe care le-a intampinat agentia in acordarea de subventii pentru agricultori, dar si sumele de bani pe care ar trebui sa le ia in calcul fermierii din 2014.
Care este in prezent situatia subventiilor acordate de APIA?
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a platit incepand cu anul 2007, si pana in prezent 4,8 miliarde de euro reprezentand sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricola, 1,5 miliarde de euro reprezentand sprijin financiar din Fondul European pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si 4,4 miliarde de euro sprijin financiar de la bugetul national.
Rata anuala de absorbtie este de peste 98%, daca raportam sumele platite de catre Agentie fermierilor la plafoanele financiare alocate schemelor si masurilor de sprijin din cele doua fonduri.
In ciuda dificultatilor privind absorbtia fondurilor europene, consideram ca fermierii romani sunt interesati de accesarea finantarii destinate agriculturii, dar si de faptul ca banii primiti de acestia prin APIA au contribuit la dezvoltarea in special a mediului rural si la un progres al economiei in aceasta perioada dificila din punct de vedere... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 10:35
Autoritatile care administreaza Aeroportul Otopeni primesc subventii pentru pasuni, desi nu folosesc ternurile in scop agricol, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Aeroportul Otopeni primea pana acum pentru pasunea pe care o avea sprijin de intretinere a respectivei pasuni. Acum intra pe o lista neagra si nu va mai aparea in categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014", a spus Daniel Constantin intr-o conferinta de specialitate.
El a afirmat ca modificarile asupra legii pasunilor au rolul "de a tinti" fondurile europene catre cei care lucreaza cu adevarat in agricultura.
"Pentru perioada 2014-2020 se va constitui o lista neagra unde vor fi cei exceptati din categoria fermierilor activi. Sprijinul pe suprafata atat pentru pasune, cat si pentru cultura mare va fi primit doar de cei care activeaza si care nu vor fi pe aceasta lista neagra", a adaugat ministrul.
Ministrul Agriculturii a vorbit despre intentiile de a modifica Legea pajistilor
intr-un interviu acordat Business24. Constantin a declarat ca, prin noua lege, primariile si consiliile locale vor primi subventii numai daca nu exista cereri din partea fermierilor.
"Stiu ca sunt foarte multe situatii si, intr-adevar, au existat abuzuri pentru ca legea a fost permisiva. Exista o lege a pajistilor de doi ani de zile pentru care normele de aplicare nu au aparut nici pana astazi si nu vor aparea pentru ca legea respectiva nu este functionala.
Ea permite in... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 12:25
Ajutoarele de stat ce se vor acorda producatorilor agricoli pentru perioada 2012 - 2013 se ridica la peste 15 miliarde lei, conform unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Vezi in articol cum vor fi repartizati acesti bani, in functie de categoria ajutorului.
Hotararea Guvernului nr. 119/2013 privind aprobarea ajutoarelor de stat care se acorda producatorilor agricoli pentru perioada 2012 - 2013 si a sumei totale alocate acestor ajutoare de stat a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 175, din 29 martie 2013, la o luna dupa ce a fost lansata in dezbatere publica de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Concret, potrivit actului normativ, valoarea totala a ajutoarelor de stat este de 116.317.000 lei si se asigura de la bugetul de stat.
Citeste mai multe despre Ajutoarele de stat pentru agricultori depasesc 15 miliarde de lei in 2013. Pentru ce se vor primi bani? pe Avocatnet.ro. mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 13:52
Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii explica modul in care a obtinut Romania subventii agricole pana in anul 2020 pentru suprafetele cultivate si de ce s-a opus Germania unei ridicari a plafonului de plati.
Sumele primite de fermieri "la hectar" vor ajunge, peste sase ani, la 196 de euro.
Ce inseamna mai exact compensarea diferentei nivelului de plati directe in comparatie cu statele membre aflate peste media? Vor primi fermierii mai multi bani de la UE?
La nivel european exista diferente mari de plati. In prezent, cele mai scazute subventii le primesc fermierii din tarile baltice care au cam 50% din plata medie europeana. Plata medie europeana este cam 260 de euro pe hectar. Noi suntem la 75% si ajungem la 100% in 2016 cand teoretic vom avea 183 euro/hectar. S-a tot spus ca nu este normal sa avem o Politica Agricola Comuna cu 2 viteze: unii cu 600 de euro cum ar fi Malta si altii cu 100 de euro pe hectar.
Republicile baltice au facut lobby puternic si au reusit sa aiba plata in viitor exact ca tarile cu un nivel mai redus. Noi o sa avem 196 de euro in 2020 si atat o sa aiba si ei. Statele mari au fost de acord sa taie din subventiile acordate fermierilor lor si sa le dea republicilor baltice.
Covergenta trebuia sa fie pe patru ani si sa conduca la o reducere a decalajelor, insa pentru ca a fost o presiune foarte mare a statelor contributoare (Germania, Italia, Olanda, tarile nordice) s-a ajuns la compromisul pe sase ani, iar... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 09:17
Presedintele Traian Basescu a explicat ca procesul de convergenta, prin care se incearca reducerea diferentei intre subventiile pe agricultura acordate diferitelor state este adoptat politic, dar nu este legiferat intr-un document al Uniunii Europene.
"Romania are in Tratatul de aderare o obligatie asumata de toate statele: un proces prin care treptat subventiile pe suprafata cresc cu tentinta de a ajunge la media pe UE. Ne place nu ne place el se afla in tratatul nostru si pentru a beneficia trebuie sa stam in tratat.
Nu exista inca documente executive care sa accelereze procesului de convergenta, adica sa se reduca mai rapid diferenta intre statele cu subventie mai mica, fata de cele cu subventie mai mare. Este o discutie, nu o obligatie", a declarat Traian Basescu.
Intre presedinte si premier exista opinii divergente, pe tema utilizarii dreptului de veto, in cadrul negocierilor. Romania risca sa piarda opt miliarde de euro din fondurile europene. Domeniile afectate de o astfel de reducere sunt agricultura si programele de coeziune.
Premierul Ponta a anuntat ca Romania ar trebui sa se opuna vehement acesteia, utilizand chiar dreptul de veto.
Reactia presedintelui, care va fi reprezentantul Romaniei la Bruxelles, nu a intarziat sa apara. Basescu apreciaza ca Romania ar trebui sa isi negocieze bugetul ce ii va reveni in urmatorul exercitiu bugetar si nu sa faca apel la veto. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 15:34
Federatia Agrostar a ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste acordarea plafonului maxim la plata pe suprafata, respectiv 170 de euro pe hectar.
"De ani buni, plata pe suprafata a fost ciuntita. S-au luat bani si s-au dus in alte zone. Dupa ultimele saptamani de negocieri, federatia noastra a ajuns la un acord cu Ministerul Agriculturii si se va acorda plafonul maxim, de 170 de euro pe hectar.
O suma de 119 euro pe hectar va veni de la Uniunea Europeana, iar 50 de euro pe hectar de la bugetul de stat. Am ramas inca in discutie pe subventia la ovine. Ministerul ne-a propus o suma, noi nu am fost de acord cu ea. Vom negocia in continuare", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, Niculae Stefan.
Acesta a mentionat ca Ministerul Agriculturii a propus o subventie de 450 lei pe cap de animal, insa nu a fost de acord cu aceasta suma.
Negocierile vor continua pentru obtinerea unei subventii de 550 lei pe cap de animal in sectorul bovine.
"Sectorul de bovine a fost afectat si el ca celelalte sectoare. Anul trecut subventia a fost 400 lei, iar ministerul a mai propus 50 de lei in plus. Noi am propus un plafon de 550 lei. Sa vedem ce se intampla pe actuala formula bugetara si pe ceea ce poate ministerul sa atraga in continuare. La ovine a ramas plafonul maxim de 40 de lei pe cap de ovina. Din pacate, aici nu putem sa suplimentam pentru ca acesta este plafonul maxim negociat cu UE", a... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:50