Cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, este interesat de oportunitatile de achizitii si este decis sa se extinda in statele unde exista subsidiare ale bancilor elene, cum ar fi Bulgaria, Romania si Serbia, dar nu in Grecia, transmite presa maghiara.
Anuntul a fost facut, vineri, de adjunctul sefului OTP, Laszlo Bencsik, in contextul crizei elene, potrivit MTI si portfolio.hu.
BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene
BNR, reactie la criza din Grecia: Primele declaratii ale lui Mugur Isarescu despre bancile din Romania (Video)
In alta ordine de idei, el a explicat ca situatia din Ucraina nu este foarte promitatoare si costurile de risc ar urma sa creasca si in viitor, dar pana la sfarsitul anului OTP se asteapta la o stabilizare a operatiunilor din regiune.
Rezultate financiare
Conform rezultatelor financiare publicate vineri, profitul consolidat dupa taxe al OTP s-a situat la 38,2 miliarde de forinti in ...citeste mai departe despre "Maghiarii de la OTP Bank au iesit la cumparaturi: Ar putea prelua subsidiarele bancilor elene din Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 16:46
Finantari estimate la 2,5 miliarde euro accesate de la Atena de subsidiarele romanesti ale bancilor elene ar putea fi inlocuite cu finantare de stat, masura care ar avea un impact asupra deficitului bugetar de pana la 1,5% din PIB si ar afecta profilul datoriei pe termen scurt, potrivit ING.
"In ciuda declaratiilor BNR potrivit carora nu vor fi accesate fonduri de stat, suntem mai degraba sceptici si ne asteptam ca finantarea provenita de la Atena, de 2,5 miliarde euro, pentru subsidiarele locale ale bancilor elene sa fie inlocuita cu fonduri de stat, ceea ce ar putea avea un impact asupra deficitului bugetar cu pana la 1,5% din PIB si va afecta profilul datoriei pe termen scurt", se arata intr-un raport al ING.
Iohannis, preocupat de criza din Grecia: Consultari cu BNR si lideri europeni (surse)
In Romania au activitati patru banci cu actionariat grecesc - Alpha Bank, Bancpost, Piraeus si Banca Romaneasca, acestea cumuland 12% din activele sistemului bancar.
Situatia ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Statul roman intervine? Cum ne-ar putea afecta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 15:21
Datorita potentialului relativ modest de crestere pe care il ofera acest an afacerilor din domeniul bancar, fuziunile vor reprezenta o strategie dezirabila si in 2014. Dincolo de avantajele strategice evidente ale reorganizarii pietei, fuziunile vin la pachet si cu o serie de riscuri care pot afecta piata romaneasca, precum restructurarile masive de personal si politizarea conducerii.
"Nu vom asista numai la fuziuni, ci si la achizitii sau repozitionari la modul general. Dat fiind potentialul relativ modest de crestere al activitatii in anul urmator, este foarte posibil sa vedem o ragandire a strategiilor diversilor jocatori, in special a celor care nu au o pozitie foarte buna in piata si nu au avut nici rezulate foarte bune", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliului Fiscal.
Fuziunile reprezinta o necesitate in acest moment, ca urmare a situatiei generale vulnerabile in care se gaseste sistemul bancar romanesc. Ca urmare a influentelor interne si externe, analistul economic Mircea Cosea considera ca fuzinile vor fi probabil vor fi calea pe care o vor alege bancile pentru a supravietui in viitor. Totusi, analistul avertizeaza ca ele trebuie privite cu atentie pentru ca au efecte negative si efecte pozitive care se inscriu in trendul general al politicilor bancare europene si mondiale.
Aspectele pozitive si negative ale fuziunilor pe piata bancara
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, daca se... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:30
Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.
Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.
De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40
Bancile grecesti vor fi nevoite sa-si reduca operatiunile in Europa de Sud-Est, in conditiile in care Directoratul general pentru competitivitate din cadrul Comisiei Europene a cerut managerilor sa nu mai transfere fonduri si lichiditati pentru a-si intari subsidiarele din tarile vecine, informeaza un articol aparut in publicatia greceasca Kathimerini.
Publicatia sustine ca desi aceasta va da o lovitura cresterii institutiilor financiare grecesti, totusi bancile elene vor reusi sa evite propunerile unor oficiali europeni care au cerut o retragere rapida a bancilor grecesti din Balcani. Sursele citate de Kathimerini au declarat ca bancile grecesti si Comisia Europeana au acceptat ca pana in 2017 bancile elene vor trebui sa-si reduca volumul operatiunilor de peste hotare, lucru care poate fi atins si fara vanzarea subsidiarelor.
Punctul de vedere al Bruxellesului este ca bancile care beneficiaza de sprijin de stat nu pot utiliza acesti bani pentru a-si sprijini activitatile din alte tari. De asemenea, Comisia a cerut ca bancile elene sa ia masuri mai decisive pentru vanzarea unor active, care sa le permita sa returneze fondurile publice pe care le-au primit.
Insa in conditiile actuale chiar daca bancile elene ar dori sa-si vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est pretul primit ar fi foarte mic astfel incat nu ar putea rambursa ajutoarele de stat.
In schimb, daca bancile grecesti isi mentin prezenta in Balcani, cresterea viitoare inregistrata de tarile vecine va... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:07
Bancile din tari precum Grecia, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Austria care au subsidiare de importanta sistemica in Romania vor mai finanta economia romaneasca la un nivel foarte scazut, declara Nicolae Danila, membru in CA al BNR.
"Participarea capitalului privat, in special cel bancar, la rezolvarea crizei datoriilor suverane se va rezuma in mod unic si exceptional la Grecia. Bancile din principalele tari ale zonei euro au nevoie de recapitalizare cu suma totala de 115 miliarde euro, acest efort acoperind banci din Grecia, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Austria, care au subsidiare de importanta sistemica in Romania," a spus Danila.
"In ce masura vor mai finanta aceste banci economia romaneasca? La un nivel foarte scazut si in principal in limita resurselor atrase de pe piata interna din Romania!", se intreaba Nicolae Danila intr-o disertatie sustinuta cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta.
In disertatie, Nicolae Danila se intreaba in ce masura poate contribui la stabilitatea financiara o banca de importanta sistemica avand capital autohton.
El sustine ca actuala faza a crizei din Europa, realitatea interna si internationala, ne preseaza la actiune si solutii.
"Suntem capabili sa finalizam un proiect national de asemenea importanta avand tinta finala intrarea pe piata romaneasca a unei banci de importanta sistemica avand capital autohton? Consecvent fiind in acest demers, consider ca a... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 17:11
Infuziile de capital din strainatate in bancile care activeaza in Romania au fost cu putin peste suma de 105 milioane euro in primele noua luni din acest an, in scadere cu 76% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand insumau 441,6 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului.
In primele noua luni ale acestui an, cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Marfin Bank Romania - 46,3 milioane euro, in iunie, fiind urmata de Intesa Sanpaolo Romania, cu un aport de capital de 28,26 milioane euro, in martie.
Emporiki Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 15,2 milioane euro in martie, Baca Comerciala Romana a primit un aport de 9,45 milioane euro la capitalul social in mai, in timp ce ProCredit Bank si-a majorat capitalul social cu 2,99 milioane euro in iunie.
Tot in primele noua luni, Libra Internet Bank a primit 1,36 milioane euro la capitalul social, in iunie, Raiffeisen Bank a fost capitalizata cu 1 milion de euro in mai, iar Credit Europe Bank a primit 951.100 euro, in septembrie.
Datele publicate lunar de Registrul Comertului includ primele 40 de companii care au primit aport la capitalul social, dupa valoarea sumelor alocate. mai mult
Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 13:23
Infuziile de capital din strainatate in bancile care activeaza in Romania au depasit 496 milioane euro anul trecut, in crestere cu 74% fata de 2009, cand depaseau 285 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului citate de Newsin. In 2010, cea mai mare infuzie de capital a fost primita de Ge Garanti Bank - 196,6 milioane euro (137,66 milioane euro in mai, 24,49 milioane euro in septembrie si 34,45 milioane euro in decembrie), fiind urmata de Alpha Bank Romania, cu un aport de capital de 71,75 milioane euro, in februarie.
Totodata, actionarii MKB Romexterra Bank au contribuit cu 45,7 milioane euro (18,8 milioane euro in februarie si 26,9 milioane euro in septembrie), iar Volksbank Romania, controlata de grupul Volksbank International, si-a majorat capitalul social cu 39,2 milioane euro in aprilie.
Intesa Sanpaolo Romania inregistrase in iunie 2010 o majorare de capital social de 29,7 milioane euro, actionarii OTP Bank Romania au adus un aport la capitalul social de 27,5 milioane euro (7,18 milioane euro in ianuarie si 20,3 milioane euro in noiembrie), in vreme ce in februarie Millennium Bank Romania a primit 23,85 milioane euro la capitalul social.
De asemenea, Emporiki Bank a primit 24,8 milioane euro la capitalul social (18,8 milioane euro in martie si 6,04 milioane euro in aprilie), iar Piraeus Bank Romania si-a majorat capitalul social cu 14,13 milioane euro in septembrie.
Tot in 2010, actionarii CR Firenze Romania au contribuit cu... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 01:14
Creditorul austriac Raiffeisen International a anuntat astazi ca nu este necesar sa reduca valoare activelor intangibile in cadrul unitatilor din Europa emergenta, dupa ce Erste Group a luat aceasta masura ieri, relateaza Reuters. “Suntem siguri ca nu trebuie sa reducem valoare activelor in anul financiar 2008”, a declarat Martin Schreiber, purtator de cuvant al Raiffeisen.Raiffeisen a anuntat ca la sfarsitul lunii septembrie detinea active intangibile in valoare de 830 milioane euro.Raiffeisen International este al doilea jucator pe piata bancara din Europa Centrala si de Est, dupa Unicredit, avand subsidiare bancare in 15 tari din regiune. Pe piata romaneasca, grupul are afaceri bancare prin Raiffeisen Bank Romania si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, dar si alte operatiuni, precum managementul activelor. mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 11:25