Submarinele cu armament nuclear ale Chinei vor pleca pentru prima oara in misiuni de patrulare in apele Oceanului Pacific, oficialii de la Beijing declarand ca intentia Statelor Unite de a instala sistemul de rachete THAAD in Coreea de Sud nu le lasa alta optiune.
Chinezii nu au mentionat o data la care prima patrula de submarine va pleca in Pacific, dar un raport recent remis Congresului american de catre Pentagon mentioneaza ca US Navy se asteapta ca Beijingul sa efectueze aceasta mutare in cursul acestui an, relateaza The Guardian.
Implicatii majore
Liderii de la Beijing se simt amenintati de prezenta tot mai crescuta a armatei americane in regiune, sistemul antiaerian THAAD si noile rachete hipersonice dezvoltate de americani starnind reactii de nervozitate in China.
China efectueaza teste pentru dezvoltarea rachetelor nucleare pentru submarine de mai bine de 30 de ani, dar programul a fost deseori afectat de erori in proiectarea armelor.
Pana acum, Beijingul a avut o politica prudenta in dezvoltarea capacitatilor nucleare, dar declansarea patrulelor cu submarine inarmate cu rachete balistice ar putea avea implicatii majore pentru stabilitatea regiunii Asia-Pacific.
De-a soarecele si pisica
Pretentiile teritoriale exprimate de Beijing asupra a aproximativ 80% din suprafata Marii Chinei de Sud au declansat un joc de-a soarecele si pisica intre cele doua puteri militare, riscul unor incidente militare fiind in crestere dupa ce Marina americana a... mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 17:33
Dupa decenii in care a mizat pe reducerea arsenalului nuclear din dotare, Beijingul schimba politica si anunta o actualizare a rachetelor sale intercontinentale.
Vestea a starnit deja ingrijorare in cancelariile Occidentale si ridica semne de intrebare asupra stabilitatii geopolitice din Asia, riscand sa declanseze o cursa a inarmarii in regiune, arata un articol din New York Times.
Upgrade la rachete anti-SUA
Stirea care tulbura apele in materie de securitate la nivel global este cea conform careia China a decis sa doteze rachetele intercontinentale DF-5, cu raza de actiune pana pe continental nord-american, cu focoase nucleare multiple.
Pana acum, rachetele DF-5 - sau East Wind, cum le spun americanii - aveau un singur focos nuclear in dotare, noua decizie Beijingului demonstrand o atitudine belicoasa.
Informatia a fost facuta publica in prima jumatate a lunii, regasindu-se intr-un raport anual al Pentagonului la programele militare si de aparare ale Chinei.
Ironia sortii
Americanii au fost cei care perfectat sistemul cu mai multe focoase nucleare denumit MIRV. Pe varianta rachetelor intercontinentale americane, sistemul permitea montarea a pana la 10 focoase nucleare.
Fiecare dintre acestea putea fi directionat catre o tinta specifica, facand un atac nuclear si mai periculos. Din punct de vedere al strategiei, americanii au realizat curand ca deschisesera Cutia nucleara a Pandorei.
Aceasta pentru ca fiecare orice stat inamic ar fi fost tentat... mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 13:55
1