Ministerul Apararii Nationale saluta raportul anual al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, facut public la sediul Aliantei.
Conform documentului, cheltuielile Romaniei in ceea ce priveste bugetul apararii au crescut semnificativ in 2017, apropiindu-se de pragul de 2 la suta din Produsul Intern Brut.
Procentul cheltuit pentru inzestrare situeaza tara noastra pe primul loc in cadrul Aliantei, cu 33 la suta. Tot pe primul loc, Romania se afla si in ceea ce priveste rata cresterii bugetului apararii, comparativ cu anul precedent, precizeaza MApN.
"Dupa aproape un deceniu, tara noastra a reusit, in 2017, sa contracareze subfinantarea Armatei, a alocat Apararii 2 la suta din PIB si va continua sa faca acest lucru pana in 2026. In baza executiei bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru aparare au fost de 14,764 mld de lei (dintre care, asa cum aratam, 33 la suta au fost directionate pentru achizitii de echipamente majore), adica 1,81 la suta din PIB-ul estimat la momentul aprobarii bugetului, clasand Romania pe locul 6 in cadrul NATO la acest indicator", se arata in comunicatul MApN.
Ministerul mentioneaza ca, in anul 2016, bugetul apararii a fost de 11,230 mld lei, in timp ce in 2017 a fost de 16,322 mld lei., cresterea fiind de 5,092 mld lei, adica peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari cresteri a cheltuielilor pentru aparare.
"Astfel, se reconfirma angajamentul de substanta pentru indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei pe toate... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 18:38
In urma alocarii de trupe in teatrele de operatiuni care se intind din Siria pana in Afganistan si Mali, oficialii din Bundestag sustin ca armata germana si-a atins limitele.
Armata este suprasolicitata si subfinantata in urma angajarii trupelor in misiuni impotriva jihadistilor si de supraveghere a refugiatilor primiti in Germania, a explicat Hans Peter Bartels, comisar parlamentar pentru fortele armate, citat de revista Defense News.
In plus, militarii germani reclama tot mai des defectiuni ale echipamentelor, din punctul de vedere al lui Bartels acesta fiind "un moment de rascruce care arata ca s-a atins limita capacitatii de interventie".
In ultimii 25 de ani, trupele Bundeswehr au scazut de de la 600.000 de soldati la mai putin de 180.000 de militari recrutati pe baza de voluntariat.
"Trupele noastre sunt obosite. Ne lipsesc prea multe", a reclamat parlamentarul Social-Democrat, care a cerut si o crestere substantiala a bugetului alocat Apararii.
Politica de austeritate aplicata in ultimii ani de cabinetul Angelei Merkel si-a spus cuvantul si in privinta reducerii cheltuielilor din sectorul de Aparare.
Acest lucru pare sa puna in pericol procesul de pregatire a militarilor germani, organizarea exercitiilor si derularea in bune conditii a misiunilor, a explicat Bartels, cunoscut in cercurile politice de la Berlin drept "avocatul soldatilor".
Arme noi, costuri noi
Ministrul Apararii, Ursula von der Leyen, vrea sa impulsioneze rolul armatei... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 10:40
Pe masura ce tensiunile inregistrate intre NATO si Rusia se intetesc, bugetul Apararii statelor membre scade constant.
Este al doilea an consecutiv in care media bugetelor de aparare din cele 28 de tari membre se micsoreaza: anul acesta va scadea cu 1,5% in termeni reali, in timp ce anul trecut a scazut per total cu 3,9% fata de anul anterior, dezvaluie agentia Reuters.
Promisiune uitata
In toamna anului trecut, liderii NATO, reuniti in cadrul summit-ului din Tara Galilor isi luau angajamentul sa mentina bugetul de cheltuieli pentru Aparare la cote stabile, dupa avertismentul Washingtonului privind subfinantarea inregistrata in randul Aliantei.
Cota din PIB-ul fiecarui stat membru NATO a fost stabilita la 2%, dar promisiunea pare sa fi fost uitata, in ciuda tensiunilor inregistrate intre liderii Aliantei si Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca 18 tari membre au majorat bugetul alocat in acest an Apararii, dar media generala este in continuare sub nivelul preconizat.
Declinul cheltuielilor pentru aparare se regaseste mai ales in randul partenerilor europeni, a explicat Stoltenberg. In schimb, Rusia a majorat constant bugetul Apararii in ultimul deceniu.
"Avem nevoie sa dublam eforturile noastre pentru a inversa aceasta tendinta. Suntem confruntati cu noi si noi provocari si nu putem sa mergem la infinit pe un buget redus", a rabufnit secretarul general al NATO.
Alianta delasarii
Din randul membrilor europeni ai... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 09:30
1Pana la sfarsitul anului, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va trebui sa decida asupra contractului prin care Romania va achizitiona, in urmatorii ani, avioane de lupta. Mass-media estimeaza ca in total cheltuielile cu dotarea armatei romane cu aparate de zbor ajung la 10 miliarde euro.Trebuie sa spun, de la bun inceput, ca nu sunt un specialist in industria militara, dar cred ca nu este neaparat nevoie de acest lucru pentru a avea o opinie pertinenta. O opinie care propune nu o abordare ce tine de industria de aparare, ci una care sa ia in calcul aspectele economice ale acestei achizitii.
Pentru o tara ca Romania, o cheltuiala de 10 miliarde euro este imensa. Pentru a avea un element de comparatie, trebuie spus ca, anul acesta, bugetul de stat includea, in total, la capitolul cheltuieli pentru investitii suma de 10 miliarde euro.
Cu ce eficienta se fac aceste investitii si daca, pana la urma, vor fi bani sau nu pentru realizarea acestor investitii, acestea sunt alte teme de discutii. Cert este ca 10 miliarde de euro este bugetul anual al tarii pentru investitii, iar echivalentul acestui buget va fi cheltuit numai pentru achizitionarea unor avioane.
Este ca si cum o familie, in loc ca acum, toamna, sa cumpere rechizite pentru copii, haine pentru scoala si sa-si faca aprovizionarea cu legume de sezon, ar cheltui toti acesti bani din bugetul familiei pentru o excursie, de fite, in strainatate.
Am dat acest exemplu tocmai pentru a arata miza economica extraordinara... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2009, ora 18:32