Cererea globala de titei ar urma sa scada cu 910.000 barili pe zi (bpd) in primul trimestru din acest an, a estimat Agentia Internationala a Energiei (EIA), deoarece extinderea rapida a epidemiei de coronavirus (Covid-19) a redus activitatea economica si calatoriile, sporind spectrul unei recesiuni globale, transmite Reuters.
Piata aurului negru a fost afectata de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic pretul la titei, adoptand o strategie de "pamant parjolit" dupa esecul negocierilor care au avut loc saptamana trecuta intre OPEC si Rusia. La aceste negocieri partile nu au reusit sa se inteleaga asupra unor reduceri suplimentare de productie.
Luni, pretul titeiului a inregistrat cea mai mare scadere produsa intr-o singura zi dupa data de 17 ianuarie 1991 (cand a inceput primul razboi din Golf).
Pentru primul trimestru din acest an, Agentia Internationala a Energiei se asteapta pe plan global la o scadere a consumului de titei si de combustibili lichizi cu 910.000 barili pe zi (bpd) fata de anul anterior, la 99,06 milioane bpd. Anterior, EIA previzionase o crestere a cererii cu 320.000 bpd.
In SUA, Agentia Internationala a Energiei se asteapta la o crestere a productiei de titei cu 760.000 bpd in 2020, la 12,99 milioane bpd, si la o scadere cu 330.000 bpd anul viitor, la 12,66 milioane bpd.
Agentia Internationala a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agentia a fost infiintata ca... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 09:44
Iranul a descoperit un nou zacamant, cu rezerve de 53 de miliarde de barili de titei, in sud-vestul tarii, a anuntat duminica presedintele Hassan Rouhani la postul national de televiziune.
"In pofida sanctiunilor americane, angajatii companiei nationale iraniene de petrol au gasit un zacamant cu rezerve de 53 de miliarde de barili de titei". Zacamantul se intinde pe o suprafata de 2.400 metri patrati si se afla in provincia Khuzestan, bogata in titei, a declarat seful statului iranian, transmit Press Association si Reuters.
Iranul este pe locul patru in lume in privinta rezervelor de titei si pe locul doi in privinta rezervelor de gaze naturale, conform datelor Administratiei pentru Informatii Energetice din SUA (EIA).
Descoperirea ar putea majora cu o treime rezervele dovedite ale tarii, estimate la 157 de miliarde de barili de titei, si ar putea deveni al doilea mare zacamant al Iranului dupa Ahvaz, care contine 65 de miliarde de barili de titei.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzactiona vineri la aproximativ 62,51 de dolari, in scadere fata de nivelul de varf din 2019, de 75 de dolari.
Citeste si: Iranul nu-si va negocia programul de rachete balistice si vrea sa exporte mai mult petrol ...citeste mai departe despre "Iranul a descoperit un zacamant de 53 de miliarde de barili de titei" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 14:00
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si cele din afara cartelului (Alianta OPEC+) au acceptat marti extinderea pana in martie 2020 a acordului privind reducerea productiei de titei, transmite Reuters.
Tarile participante la summitul de la Viena al producatorilor globali de titei au reusit sa-si depaseasca divergentele pentru a sprijini cresterea preturilor, pe fondul incetinirii economiei globale si al majorarii productiei SUA.
Anul trecut, Alianta OPEC+ a decis sa reduca productia cu 1,2 milioane bpd, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019. Intrebat de jurnalisti daca s-a ajuns la un acord, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a raspuns: "Da".
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut in aprilie cu aproximativ 25 de dolari, ajungand la peste 75 de dolari. Pretul a scazut in saptamanile urmatoare, dar se redreseaza de la mijlocul lunii iunie. Luni, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna septembrie a crescut cu 0,32 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 65,06 dolari.
Conform unui sondaj Reuters, cresterea pretului la titei s-ar putea opri pe fondul temerilor privind cererea globala mai redusa de titei si al escaladarii tensiunilor comerciale dintre SUA si China.
Sambata, presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia a ajuns la un acord cu Arabia Saudita privind extinderea cu 6-9 luni a pactului cu OPEC privind reducerea productiei de titei.
Oficialul rus a... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 16:07
America a devenit exportator net de petrol saptamana trecuta, punand capat unei perioade de aproape 75 de ani de dependenta de petrolul strain, un moment crucial spre ceea ce presedintele Donald Trump a denumit "independenta energetica", transmite Bloomberg.
Aceasta modificare este rezultatul unui boom fara precedent al productiei de petrol a SUA, gratie miilor de sonde care pompeaza petrol in regiunea Permian din Texas si New Mexico, precum si in zona Bakken din Dakota de Nord si Marcellus din Pennsylvania.
"Devenim puterea energetica dominanta a lumii. Insa deoarece aceasta modificare este una graduala in timp nu cred ca va provoca o revolutie, dar cred ca OPEC va fi nevoit sa tina cont de acest lucru atunci cand se vor gandi sa reduca productia", a spus Michael Lynch, presedintele Strategic Energy & Economic Research.
Potrivit datelor Administratiei pentru Informatii Energetice, SUA au vandut saptamana trecuta peste hotare o cantitate neta de 211.000 barili de petrol pe zi de titei si produse rafinate, comparativ cu importuri nete de aproximativ trei milioane de barili pe zi in 2018 si un varf de peste 12 milioane barili importate zilnic in 2005.
EIA sustine ca, potrivit datelor saptamanale, SUA a fost un importator net incepand din 1991. Cu toate acestea, unii istorici care au analizat date si mai vechi sustin ca SUA au fost un importator net de petrol inca de la mijlocul anilor 1940, cand Harry Truman era presedinte.
Revolutia petrolului de sist a... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 11:20
Statele Unite au avertizat miercuri ca navele iraniene, in special petrolierele, reprezinta un pericol, dupa ce luni au reintrat in vigoare sanctiunile americane impotriva Iranului.
Sanctiunile nu afecteaza doar industria petroliera si bancile, ci si transportul maritim si asiguratorii straini, transmit Reuters si AFP.
"Dupa ce companiile de transport maritim si navele iraniene pierd accesul la asigurari pe piata internationala, se vor orienta catre asigurarile nationale", a apreciat reprezentantul special pentru Iran al Departamentului de Stat al SUA, Brian Hook.
"In cazul unui accident in care ar fi implicat un petrolier iranian, este pur si simplu exclus ca aceste firme de asigurari iraniene sa poata acoperi pierderile", deoarece navele care transporta titei sunt in general asigurate pentru sume de peste un miliard de dolari, a explicat el presei.
"Din canalul Suez pana in stramtoarea Malacca (...) petrolierele iraniene sunt de acum incolo raspunderi civile plutitoare", a spus Hook. "Petrolierele iraniene auto-asigurate sunt un risc pentru porturile care le permit sa acosteze, pentru canalele care le permit tranzitul si pentru navele care le ies in cale. Asta expune intreaga retea de transport maritim unor raspunderi civile imense".
In domeniul petrolier, obiectivul sanctiunilor SUA este, potrivit emisarului american, sistarea completa a exporturilor iraniene, insa in asa fel incat sa nu duca la cresterea pretului titeiului. Temporar, opt tari - China,... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2018, ora 10:44
Emiratele Arabe Unite, un exemplu clasic de stat petrolier din Golful Persic, a cumparat in luna decembrie a anului trecut petrol din SUA, o tranzactie care ilustreaza modul in care industria petrolului de sist din SUA are impact asupra pietelor din intreaga lume.
Potrivit datelor furnizate de Guvernul american, un tanc petrolier incarcat cu titei din Texas a plecat din Houston si a ajuns in Golful Persic luna trecuta, informeaza Bloomberg.
Nava a fost incarcata cu condensat american, un tip de petrol foarte usor, care a fost preferat in raport cu petrolul din regiunea Golfului datorita calitatii sale superioare, mai adecvata pentru facilitatile de procesare din Emiratele Arabe Unite.
"In calitate de stat membru al OPEC si, totodata, un mare producator de titei, mi-as imagina ca ar fi autosuficient cand vine vorba de aprovizionarea cu petrol", a apreciat presedintele companiei Lipow Oil Associates LLC, Andy Lipow.
Potrivit acestuia, este putin probabil ca achizitiile de petrol din SUA sa continue, avand in vedere oferta interna de petrol a Emiratelor Arabe Unite.
Eliminarea interdictiei privind exporturile de petrol ale SUA in 2015, cumulata cu o crestere exploziva a productiei de petrol de sist, a schimbat fluxurile tranzactiilor cu petrol la nivel global.
Livrarile din porturile americane au crescut de la aproximativ 100.000 de barili pe zi in 2013 la 1,53 milioane barili pe zi in luna noiembrie 2017, titeiul american ajungand pana in China si Marea... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 16:50
Statele Unite vor devansa in acest an Rusia si Arabia Saudita si vor deveni cel mai mare producator de titei si biocarburanti la nivel mondial, potrivit unui raport al grupului britanic BP.
SUA vor depasi Rusia si Arabia Saudita datorita productiei de petrol la exploatarile de sist si a productiei mari de biocarburanti, dar si in urma reducerii anticipate a productiei de catre OPEC, estimeaza BP, potrivit RIA Novosti.
Rusia se va plasa in 2013 pe pozitia a doua, inaintea Arabiei Saudite, si se va mentine pe acest loc pana in 2023. Arabia Saudita va redeveni principalul producator mondial de petrol in 2027, considera grupul britanic.
"Statele Unite, Arabia Saudita si Rusia vor livra peste o treime din titeiul mondial", anticipeaza analistii BP.
Rusia va ramane cel mai mare exportator de energie din lume pana in 2030, cu cresteri ale livrarilor pentru toti carburantii fosili. Volumul exporturilor nete de energie ale Rusiei vor creste cu 25%, dar tara va fi mult mai putin dependenta de aceste livrari decat Arabia Saudita. mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 10:38
Pretul petrolului a scazut luni in schimburile electronice din Asia, in timp ce piata se asteapta ca cererea sa fie scazuta anul acesta din cauza activitatii economice slabe, informeaza AFP.Titeiul alight sweet crude cu livrare in iunie s-a ieftinit cu 90 de centi, la 50,65 dolari/baril, in timp ce titeiul Brent din Marea Nordului s-a ieftinit cu 76 centi, la 50,91 dolari/baril, noteaza NewsIn."Exista o incetinire a activitatii economice. Ramane de vazut cand se va schimba situatia", a estimat un analist.Evolutia negativa a pretului petrolului vine ca urmare a anuntului de duminica al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), potrivit caruia nivelul dorit al pretului ar fi de 70 dolari/baril."Nivelul actual al pretului petrolului, de 50 dolari/baril, nu este suficient pentru acoperirea investitiilor viitoare. Un pret care ar presupune venituri rezonabile si acceptabile este de 70 dolari/baril", a declarat secretarul general al OPEC, Abdallah El Badri. mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 11:32
Pretul petrolului a urcat la peste 51 dolari/baril joi, dupa urcari spectaculoare ale pietelor de capital, ajutate de sperantele unei reveniri a cresterii economice, relateaza Reuters. Actiunile companiilor listate la bursele asiatice s-au propiat de cel mai mare nivel al ultimelor sase luni, dupa aprecieri ale titlurilor companiilor americane, in timp ce pietele de capital din Europa sunt dominate de optimism, inaintea intrunirii bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England, pentru sedinta de politica monetara.Titeiul trantactionat pe piata din Statele Unite, cu livrare in mai, s-a scumpit cu 1,84 dolari, la 51,22 dolari/baril, dupa ce se scumpise cu peste 2 dolari, in timpul aceleiasi sedinte. In acelasi timp, titeiul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 1,59 dolari, la 53,18 dolari/baril.Petrolul a urmarit deseori, anul acesta, evolutia pietelor de capital, in contextul in care investitorii sunt in cautare de semne ale unei reveniri economice pentru cresterea cererii de energie.Datele saptamanale ale administratiei pentru informatii energetice din Statele Unite, publicate miercuri, au aratat o crestere sub asteptari a rezervelor de petrol.Agentia arata ca stocurile de petrol au urcat cu 1,7 milioane de barili, la 361,1 milioane barili, in saptamana incheiata pe 3 aprilie. Analistii estimasera o crestere cu 1,9 milioan de barili. mai mult
Joi, 09 Aprilie 2009, ora 14:09