SUA au deschis o ancheta penala cu privire la presupuse furturi de tehnologie de catre grupul chinez de telecomunicatii Huawei, dezvaluie in editia de miercuri Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit cotidianului economic, procurorii federali suspecteaza grupul - oaia neagra a Washingtonului - ca a furat secrete tehnologice de la companii americane care lucreaza cu Huawei, referitoare la un aparat utilizat de operatorul american T-Mobile in vederea testarii smartphone-urilor.
Ancheta se afla intr-un "stadiu avansat" si ar putea antrena "in curand" o inculpare, dezvaluie WSJ, care citeaza surse anonime.
Intre numeroasele reprosuri din domeniul comercial adresate de Donald Trump Chinei se afla, cu regularitate, furturile de tehnologie.
Devenit unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de telecomunicatii din lume, Huawei se afla, de asemenea, in centrul unor suspiciuni de spionaj, in mai multe tari, intre care Statele Unite, Australia si Japonia, care i-au interzis sa construiasca o retea de Internet ultrarapida 5G.
Presa a evocat si nemultumiri ale Frantei, Germaniei si Marii Britanii.
Discretul fondator al Huawei, Ren Zhengfei, un fost ofiter in armata chineza, a dezmintit, marti, aprig, orice acuzatii de spionaj.
Huawei se afla, de asemenea, in centrul unei crize diplomatice majore, dupa arestarea la 1 decembrie, in Canada, la solicitarea justitiei americane, a directoarei financiare a grupului, Meng Wanzhou, fiica lui Ren Zhengfei.
Citeste... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 08:12
Autoritatile din Germania au lansat o investigatie intr-un nou dosar in care Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA e acuzata de spionaj.
Aceste informatii apar dupa ce, in iunie, acuzatiile conform carora NSA si-ar fi bagat nasul in telefonul mobil al cancelarului de la Berlin, Angela Merkel, nu au putut fi probate, aminteste Security Week.
Scandalul de spionaj SUA-Germania: Prima reactie a Angelei Merkel
De data aceasta, cotidianul german Der Spiegel informeaza ca procurorii au luat mai multe persoane in vizor pentru activitati de spionaj.
Se pare ca laptopul unui sef al unui ...citeste mai departe despre "Tensiuni intre SUA si Germania? Noile acuzatii de spionaj pun in pericol relatia dintre cele doua super-puteri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 09:31
In Germania, noul Che Guevara poarta ochelari in loc de bereta, manuieste calculatorul mai degraba decat pusca si poate fi intalnit peste tot pe strazile Berlinului, de la proiecte de arta urbana pana la campanii publicitare.
In anul care s-a scurs de la evenimentele ce l-au facut cunoscut in intreaga lume pe fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) Edward Snowden, in Germania s-a nascut si a luat amploare un adevarat cult pentru informatician.
Fenomenul a fost posibil in conditiile in care exista in aceasta tara o aversiune adanc inradacinata fata de un stat atotputernic, omniscient, explica Wall Street Journal.
In cantecul "Guten Morgen NSA" (Buna dimineata NSA), artistul hip-hop MoTrip compara institutia americana cu Stasi, politia secreta din Germania de Est, si mentioneaza numele lui Snowden, precum si pe cel al lui Manning, fostul soldat american condamnat la 35 de ani de inchisoare pentru scurgere de informatii secrete si spionaj.
Scandal de spionaj: ...citeste mai departe despre "Cum a ajuns Snowden noul Che Guevara in Germania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 17:00
Germania a anuntat ca renunta la contractul cu Verizon Communications, ca urmare a seriei de dezvaluiri facute de fostul analist NSA Edward Snowden cu privire la practicile agentiilor americane de informatii de a accesa datele globale furnizate de companiile telecom.
Acesta este unul dintre primele semne cu privire la consecintele pe care scandalul de spionaj centrat in jurul Agentiei Nationale de Securitate (NSA) le are asupra afacerilor din Europa ale companiilor americane, scrie New York Times.
Acuzatiile lansate de Snowden au avut un impact puternic in special in Germania, dupa aparitia zvonurilor cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel de catre agentiile de informatii din SUA.
Atat companiile de telecomunicatii ca Verizon, cat si gigantii din domeniul Internetului precum Google au asigurat ca nu au participat in mod activ la astfel ...citeste mai departe despre "Germania pedepseste SUA pentru spionaj. Semne rele pentru companiile americane" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 14:13
Germania incearca sa convinga alte tari membre ale Uniunii Europene sa semneze un acord prin care sa se angajeze ca nu se spioneaza reciproc, scrie ziarul Suddeutsche Zeitung.
Potrivit publicatiei germane, acordul ar urma sa aiba efect atat in domeniul spionajului politic, cat si in sfera spionajului economic.
Berlinul se adreseaza in special Marii Britanii, dupa recentele dezvaluiri facute de Edward Snowden despre spionajul practicat de Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ).
In plus, serviciile secrete franceze sunt cunoscute pentru practicarea spionajului industrial.
Ca exceptii, acordul ar urma sa prevada posibilitatea activitatilor de spionaj in sfera combaterii terorismului si a proliferarii armelor de distrugere in masa. mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 09:28
Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala american, transmite sambata EFE.
Intrebata in legatura cu premierul britanic, Caitlin Hayden a raspuns: "Pot confirma, comunicatiile sale nu au fost si nu vor fi supravegheate de SUA".
Intr-o situatie similara, privind-o pe Angela Merkel, reprezentantii Casei Albe au declarat ca, in prezent, convorbirile acesteia nu sunt interceptate, dar au refuzat sa spuna clar daca aceasta a fost spionata in trecut. Cancelarul Germaniei a declarat, in legatura cu aceasta situatie ca "spionajul intre prieteni este inacceptabil".
Conform dezvaluirilor din presa, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, si a monitorizat milioane de apeluri telefonice in Franta.
Potrivit ziarului britanic "The Guardian", care cita un document din 2006 dezvaluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din intreaga lume.
Marea Britanie i-ar fi sprijinit pe americani in activitatea de spionaj
David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliati ai SUA, a refuzat sa comenteze in legatura cu scandalul privind spionajul american in Europa, insa a luat apararea activitatii desfasurate de serviciile de informatii in lupta impotriva terorismului.
Intr-o conferinta de presa... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 14:42
Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat joi ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende negocierile pentru incheierea unui Acord de liber-schimb cu Statele Unite din cauza faptului ca increderea Europei a fost subminata.
Americanii trebuie sa ne dovedeasca ca putem avea incredere in ei, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in marja summitului UE.
"Sa fim sinceri. Daca mergem la negocieri si avem sentimentul ca acei oameni cu care negociem stiu tot ce vrem sa discutam in avans, atunci cum putem avea incredere unii in altii?", a intrebat presedintele PE.
Ce reactii au avut ceilalti lideri europeni
Potrivit informatiilor furnizate inainte de summit de presa europeana, in draftul de concluzii nu figurau referiri la protectia datelor, insa chestiunea a fost abordata de mai multi lideri europeni inainte de deschiderea lucrarilor, dar si de presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.
"Nu putem accepta acest spionaj sistematic si va trebui sa luam masuri", a declarat premierul belgian Elio Di Rupo la sosirea la lucrari, pledand ca summitul sa examineze "masurile europene" care trebuie luate.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sosirea la Consiliul European ca "spionajul intre prieteni este un lucru care nu se face". Sefa guvernului federal a precizat ca le-a spus asta in nenumarate randuri "prietenilor americani" si ca a facut-o si miercuri seara, in cadrul unei conversatii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:38
Telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost probabil interceptat de serviciile de spionaj americane, anunta Biroul sefului Guvernului german, precizand ca Merkel l-a sunat in aceasta seara pe presedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere explicatii.
Biroul cancelarului Germaniei a comunicat ca exista informatii ca telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de servicile secrete americane, relateaza Sky News.
In acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe presedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificari.
"Cancelarul i-a transmis presedintelui Obama ca, daca informatiile se vor confirma, aceasta situatie este total inacceptabila", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german.
Obama infirma aceste informatii
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel ca serviciile de informatii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, dupa ce Berlinul a cerut clarificari in legatura cu aceasta posibilitate.
Zilele trecute, presa a dezvaluit activitati intense ale Agentiei americane pentru Securitatea Nationala (NSA) de interceptare a telefoanelor cetatenilor francezi, Parisul catalogand actiunile drept "inacceptabile".
In august, presa a dezvaluit activitati de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE si din tari europene, inclusiv germani. mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:04