Rusia a devenit tinta preferata a hackerilor chinezi, in ultimele luni, de cand SUA si China s-au inteles sa nu se mai spioneze reciproc.
Numarul atacurilor date de infractorii cibernetici din China impotriva unor companii rusesti din sectoare-cheie aproape ca s-a triplat, vizate fiind apararea, industria nucleara si industria aeronautica, conform Bloomberg.
Vulnerabilitate majora
Alexander Gostev, expert in Securitate al Kaspersky, arata ca hackerii chinezi si-au crescut activitatea in Rusia sarind de la 72 de atacuri, inregistrate in 2015, la 194 in doar 7 luni de la inceputul acestui an.
Proofpoint, o alta companie din sectorul securitatii cibernetice, cu sediul in California, sustine acelasi punct de vedere exprimat de expertii Kaspersky Lab.
Pentru Gostev, acordurile incheiate in ultimii ani intre Moscova si Beijing pe tema cooperarii si neagresiunii in domeniul securitatii cibernetice par lipsite de orice valoare. "Nu le vad functionand", a explicat acesta intr-un interviu.
Vanatorul vanat
In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Statele Unite au cunoscut o noua deteriorare la inceputul acestei veri, cand FBI a pus in seama unor retele de infractori cibernetici rusi, suspectati ca ar fi sub protectia Kremlinului, o serie de atacuri date impotriva Partidului Democrat.
De partea cealalta, incercarile lui Vladimir Putin de a crea o alianta politico-militara si economica cu China, ca raspuns la tensiunile inregistrate cu Occidentul, au dus in... mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 15:26
2Lovitura data serverelor Partidului Democrat din SUA si dezvaluirile aparute pe WikiLeaks au furat atentia publicului american si nu numai, dar adevarul este ca informatii mult mai importante s-au scurs cu ceva timp inainte pe un portal mult mai obscur.
DCLeaks.com a aruncat pe piata date culese din mailurile si calculatoarele unui general NATO, ale organizatiei filantropice patronate de George Soros si ale unei asociatii de sustinatori din Chicago ai lui Hillary Clinton, dupa cum relateaza Bloomberg.
Mai mult, expertii in securitate cibernetica sustin ca ambele dezvaluiri poarta amprentele aceleiasi grupari de hackeri din Rusia, suspectata ca ar fi spart serverele democratilor in timpul conventiei nationale a partidului.
Arhiva vasta
Documentele aparute pe DCLeaks in cursul lunii iunie demonstreaza ca hackerii rusi ar putea avea planuri mai elaborate decat simpla influentare a alegerilor prezidentiale din SUA, unele care vizeaza atat politica externa a actualei administratii de la Casa Alba, cat si parghiile politice de care se folosesc alesii americani.
Totodata, expertii in securitate cred ca hackerii mai au si alti asi in maneca, asteptand doar momentul oportun pentru a raspandi diverse informatii in mediul online.
Datele sustrase din calculatoare si mediul online par sa fi fost stranse cu grija de-a lungul timpului, unele datand chiar de cativa ani.
Printre victimele atacurilor se numara ofiteri ai armatei americane si comandanti NATO, dar si... mai mult
Vineri, 12 August 2016, ora 12:17
1Expertii in securitate nationala din Statele Unite acuza inca o unitate militara din China ca a efectuat atacuri cibernetice de spionaj impotriva corporatiilor americane.
Astfel, firma de securitate CrowdStrike din SUA a intocmit un raport de lunga durata privind o unitate militara a Armatei Populare de Eliberare din China care opereaza la Shanghai.
Raportul vine la doar cateva saptamani dupa ce Departamentul Justitiei din SUA a acuzat cinci membri ai armatei chineze de atacuri cibernetice impotriva unor companii americane, o escaladare dramatica a eforturilor guvernului de la Washington de a combate spionajul corporativ sponsorizat de stat, potrivit CNN Money.
Firma CrowdStrike, cu sediul in California care ajuta companiile sa detecteze si sa raspunda la amenintarile cibernetice, a anuntat ca a observat un grup ...citeste mai departe despre "SUA acuza unitati militare din China de spionaj cibernetic masiv" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 16:25
Experti in securitate cibernetica au anuntat luni ca au descoperit un virus folosit in spionajul informatic care ar fi afectat guverne si companii din 31 de tari si care ar fi fost sustinut de un stat, relateaza AFP.
Cercetatorii de la compania de securitate Kaspersky Lab au precizat ca acest virus informatic, cunoscut sub numele de 'The Mask' sau 'Careto', a fost utilizat cel putin din anul 2007 si este unul complex. Unele versiuni ale virsului sunt capabile sa infecteze telefoane mobile si tablete, inclusiv pe cele care dispun sisteme de explorare ale Apple sau Google.
'Pentru victime, o infectare cu virusul Careto poate fi catastrofala', a asigurat compania de securitate, potrivit unui comunicat. Potrivit anchetei, 380 de entitati din 31 de tari au fost tinte ale acestui virus, intre care SUA, Franta, Germania si China. mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 15:01
Mari grupuri online precum Facebook, Google si Apple, alaturi de organizatii civice cer Administratiei americane sa publice "rapoarte de transparenta" privind programele de supraveghere a comunicatiilor.
Grupurile online si organizatiile civice au trimis o scrisoare in acest sens presedintelui Barack Obama, directorului serviciilor de informatii, James Clapper, si unor membri ai Congresului, relateaza AFP, citata de Mediafax.
Scrisoarea este semnata de 22 de companii, printre care se numara AOL, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter si Yahoo!, fonduri de investitii si 36 de organizatii profesionale.
Initiativa intervine in contextul dezvaluirilor facute de fostul consultant al Agentiei pentru Securitate Nationala Edward Snowden privind programele secrete de interceptare a comunicatiilor.
Reactii in Europa
Comisarul european pentru justitie Viviane Reding si-a anuntat dorinta de a intari protectia cetatenilor Uniunii Europene impotriva utilizarii datelor lor personale de catre SUA, scrie AFP, preluata de Agerpres.
Programul "PRISM le-a aratat europenilor necesitatea de a avea reguli puternice si stricte", a subliniat Viviane Reding intr-un interviu acordat AFP inainte de inceperea unei reuniuni informale cu ministrii de justitie din UE de la Vilnius, in Lituania.
Ea a salutat faptul ca a obtinut sprijinul ministrilor francez si german, Christiane Taubira si Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, semnatare ale unei declaratii comune in care insista pe... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:50
Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA) si Serviciul german de Informatii (BND) au convenit sa construiasca in Germania un centru special pentru interceptarea convorbirilor telefonice si de colectare a datelor electronice, a declarat seful BND, Gerhard Schindler, citat de postul de televiziune rus Vesti-24, preluat ulterior de publicatia online Vzgliad.
Noul centru de interceptari va fi situat in Wiesbaden, la sediul Comandamentului european al Fortelor Terestre ale Statelor Unite din Europa.
Potrivit ziarului german Mitteldeutsche Zeitung, seful BND a facut o comunicare in acest sens miercuri in cadrul unei sedinte a Bundestag-ului pentru afaceri interne.
Seful Oficiului Federal pentru Protectia Constitutiei, Hans-Georg Maaben, declarase anterior ca datele de supraveghere electronica desfasurata de NSA au fost folosite pentru prevenirea a sapte acte teroriste pe teritoriul tarii.
Cu toate acestea, o parte a societatii germane continua sa insiste ca guvernul de la Berlin sa ceara clarificari administratiei americane in legatura cu interceptarile convorbirilor telefonice ale cetatenilor din Germania de catre serviciile secrete din SUA, precum si a comunicatiilor pe Internet, prin intermediul programului secret PRISM. mai mult
Vineri, 19 Iulie 2013, ora 08:35
Franta, Italia si Grecia se aflau intre cele 38 de "tinte" supravegheate de Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), potrivit unor documente comunicate ziarului britanic The Guardian de catre fostul consultant al acestei agentii Edward Snowden.
Unul dintre documentele NSA dezvaluie ca activitatile de spionaj electronic ale Agentiei vizau ca tinte ambasade la Washington si reprezentante ale acestor tari la ONU, dezvaluie The Guardian in editia sa online, potrivit AFP.
Tentative de ascultare au vizat ambasadele Frantei, Italiei si Greciei la Washington. Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India si Turcia au fost, de asemnea, citate intre tintele operatiunilor de supraveghere electronica, intr-un document datand din 2010.
Saptamanalul german Der Spiegel a scris anterior, sambata, bazandu-se pe documente furnizate de Edward Snowden, ca NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a vizat ca tinte sedii ale unor institutii UE la Bruxelles si Ambasada Uniunii la Washington.
Delegatia UE la ONU a facut obiectul unor supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.
Ce urmareau spionii informatici americani
Actiunea de spionaj a implicat nu doar microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.
Potrivit documentelor confidentiale citate de revista germana, europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:35
Guvenul american pirateaza companiile de telefonie mobila chineze pentru a intercepta milioane de mesaje trimise prin SMS, a afirmat fostul agent al CIA Edward Snowden intr-un articol publicat sambata de cotidianul South China Morning Post din Hong Kong, citat de AFP.
SUA au piratat, de asemenea, prestigioasa universitate Tsinghua din Beijing si operatorul de fibre optice pentru Asia-Pacific Pacnet, potrivit lui Snowden, citat de jurnal.
Ex-agentul CIA, care a fost si consultant al Agentiei Securitatii Nationale (NSA) americane, s-a refugiat in Hong Kong dupa ce a divulgat programe americane de supraveghere a comunicatiilor, ceea ce i-a atras vineri inculparea pentru spionaj in SUA.
"NSA face tot felul de lucruri, ca de pilda piratarea companiilor de telefonie mobila chineze pentru a va fura toate SMS-urile", a declarat Snowden intr-un interviu acordat in 12 iunie cotidianului chinez, dar din care a aparut doar acest pasaj intr-un articol publicat sambata pe site-ul internet al acestuia.
Snowden "sustine ca detine probe pentru tot ce afirma", indica ziarul fara sa citeze documentul care etaleaza aceste acuzatii.
Potrivit statisticilor oficiale citate de jurnal, chinezii si-au trimis aproape 900 de miliarde de SMS-uri in 2012, adica cu 2,1 % mai mult decat in 2011.
Articolul nu divulga cum are loc presupusa piratare, dar arata ca experti chinezi in securitatea cibernetica au intrat in alerta de mult timp in urma unor atacuri "clandestine" efectuate cu... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 11:08
China duce o campanie de spionaj informatic pentru a incerca sa colecteze informatii asupra programelor de aparare ale guvernului american, afirma un raport al Pentagonului publicat luni.
"China utilizeaza capacitatile retelei sale informatice pentru a realiza o campanie de colectare a informatiilor impotriva sectoarelor care sustin programe de aparare nationala a Statelor Unite, in domeniul diplomatic, economic si industrial", conform raportului transmis Congresului, transmite AFP.
Piratii informatici chinezi au incercat in 2012 sa acceseze calculatoarele retelei guvernamentale, ceea ce i-ar fi oferit Beijingului o intelegere mai aprofundata a capacitatilor militare si a deliberarilor politice din Statele Unite, adauga raportul.
"In 2012, numeroase retele informatice din intreaga lume, printre care si cele detinute de guvernul american, au fost in continuare obiectul tentativelor de infiltrare, dintre care unele pot fi atribuite direct guvernului si armatei chineze", mai subliniaza Pentagonul.
Raportul este cea mai directa afirmatie de pana acum a Statelor Unite conform careia hackerii chinezi au vizat guvernul american, precum si companii americane.
Chiar daca administratia lui Barack Obama a solicitat deja Chinei sa inceteze acest tip de comportament, responsabilii americani si-au axat pana acum comentariile asupra spionajului informatic al companiilor private.
China a cautat sa obtina informatii care ar fi profitabile in sectorul armamentului si al... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 09:46